PRAVILNIK

O UNIFORMI I OZNAKAMA ZVANJA PRIPADNIKA SLUŽBE ZA OBEZBEĐENJE U UPRAVI ZA IZVRŠENJE ZAVODSKIH SANKCIJA

("Sl. glasnik RS", br. 74/2006)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom propisuju se vrsta, boja i kroj uniformi, oznake zvanja u službi za obezbeđenje, rokovi trajanja i način naknade u slučaju oštećenja ili potpunog uništenja delova uniforme.

Član 2

Pripadnici službe za obezbeđenje dužni su da prilikom vršenja službe i službenih poslova i zadataka nose uniformu i oznake zvanja propisane ovim pravilnikom.

Izuzetno, kada to potrebe službe zahtevaju, po naređenju direktora Uprave ili upravnika zavoda, pripadnici službe za obezbeđenje mogu vršiti dužnost i u civilnom odelu.

Član 3

Uniforma pripadnika službe za obezbeđenje je zimska, letnja, interventna i svečana.

U slučajevima propisanim ovim pravilnikom pripadnik službe za obezbeđenje nosi i dopunske delove uniforme.

Sastavni deo zimske, letnje, interventne i svečane uniforme je značka pripadnosti službi za obezbeđenje, oznaka za šapku, kačket i šešir i oznaka za rukav.

II ZIMSKA UNIFORMA PRIPADNIKA SLUŽBE ZA OBEZBEĐENJE

Član 4

Zimsku uniformu pripadnika službe za obezbeđenje sačinjavaju: šapka, komada 1; kravata, komada 1; zimska jakna sa skidajućim uloškom, komada 1; kabanica, komada 1; pantalone, 2 para; košulja, komada 4; džemper, komada 1; šal, komada 1; čarape dokolenice, 8 pari; rukavice, 1 par; poluduboke cipele, 1 par; opasač i kaiš za pantalone, komada 1.

Delovi zimske uniforme iz stava 1. su tamnoplave boje, osim rukavica, cipela, opasača i kaiša koji su crne boje.

Član 5

Delovi zimske uniforme pripadnika službe za obezbeđenje imaju kroj:

1. Šapka je uobičajenog kroja.

a) Bort je tamnoplave boje visine 40 milimetara.

b) Suncobran je od celuloida ili sličnog materijala crne boje, sa ivicom opšivenom istim materijalom.

v) Podbradnik šapke je od istog materijala kao i suncobran, širine 16 milimetara sa dve gajke od istog materijala kojima se podešava dužina, i pričvršćen je uz bort sa dva dugmeta tamnoplave boje, prečnika 14 milimetara.

g) Suncobran šapke za nadzornike službe za obezbeđenje i za zvanja viša po rangu, je opšiven na oko 5 milimetara od spoljne ivice burtašom srebrne boje, širine 5 milimetara.

d) Podbradnik šapke za zapovednike je pletenica od burtaša srebrne boje, koja je pričvršćena uz bort sa dva dugmeta srebrne boje, prečnika 14 milimetara.

đ) Oznaka za šapku nosi se na sredini šapke i čini je metalni, reljefni oblik štita. U gornjem delu znaka nalazi se grb Republike Srbije veličine 25 x 9 milimetara od koga se na levu i desnu stranu prostiru vodoravne trake crveno-plavo-bele boje, koje označavaju zastavu Republike Srbije, i imaju dimenzije 10 x 6 milimetara. Ispod grba i zastave u donjem delu štita nalaze se radijalno raspoređeni zraci u čijem je centru krug sa znakom pripadnosti Ministarstvu pravde, mačem sa dva tasa koji su polirane površine. Podloga ispod znaka je upušteno polje koje je matirano i punznovano, a zraci se prostiru od tog kruga do oboda štita, s tim što su naizmenično polirani i izbačeni, a polja između zraka su upuštena i matirana. Obod štita ima širinu 3 milimetra. Širina oznake je 37 milimetara, a visina je 50 milimetara.

Rok trajanja šapke je 24 meseca.

2. Kravata je tamno plave boje i ima gumicu i regulator podešen za zakopčavanje.

Rok trajanja kravate je 24 meseca.

3. Zimska jakna sa skidajućim uloškom je izrađena od mešavine pamučno sintetičke tkanine u odnosu 65% : 35%, tamnoplave je boje i postavljena odgovarajućim skidajućim materijalom. Dužina jakne je 10 centimetara ispod struka, odnosno do gornjeg dela džepova zimskih pantalona. Donji deo jakne kao i donji deo rukava je izrađen od pletenog rastegljivog materijala širine oko 60 milimetara iste boje kao i tkanina. Jakna ima otvorene revere, ravnog je kroja i zakopčava se patent zatvaračem. Na prednjoj strani u visini grudi se nalaze preklopci. Ispod preklopaca se nalaze otvori za urezane džepove koji su našiveni sa unutrašnje strane i uobičajene su visine i širine. Preklopci se ne zakopčavaju. Na donjem delu jakne sa leve i desne strane u pravcu džepova pantalona nalaze se patent zatvarači do visine struka zbog lakšeg korišćenja opreme na opasaču. Na jakni se nalaze naramenice na koje se stavljaju epolete sa oznakama zvanja.

a) Oznaka za rukav nosi se na levom rukavu i u obliku je štita, vezena na podlozi od crne čoje sa vodoravno raspoređenom crvenom, plavom i belom bojom. U sredini oznake nalazi se buktinja zlatno-žute boje sa crvenim plamenom, mačem okrenutim na dole i po jednim tasom sa leve i desne strane. Ivica štita je vezena koncem zlatno-žute boje. Širina ivice je 3 milimetra. Na crvenom delu štita zlatno-žutim koncem izvezen je naziv MINISTARSTVO PRAVDE, a ispod njega Uprava za izvršenje zavodskih sankcija. Na beloj podlozi štita ispod centra buktinje izvezena su slova zlatno-žute boje KPU. Širina amblema je 90 milimetara, a visina je 100 milimetara.

Rok trajanja jakne je 24 meseca.

4. Pantalone su uobičajenog kroja i izrađene su od istog materijala kao i jakna. Nogavice su na donjem kraju široke od 20-24 centimetra.

Rok trajanja pantalona je 24 meseca.

5. Košulja je uobičajenog kroja, dugih rukava, plave boje.

Rok trajanja košulje je 12 meseci.

6. Džemper je uobičajne širine i dužine, sa V izrezom i ojačanjima na rukavima i ramenima. Na džemperu se nalaze naramenice na koje se stavljaju oznake zvanja.

Rok trajanja džempera je 24 meseca.

7. Šal je pleteni, dužine 120-140 centimetara, širine 30-40 centimetara, tamnoplave boje.

Rok trajanja šala je 24 meseca.

8. Čarape su obične, dopiru do kolena, tamnoplave boje, antibakterik.

Rok trajanja čarapa je 6 meseci.

9. Rukavice su od kože, uobičajenog kroja, crne boje, postavljene iznutra.

Rok trajanja rukavica je 24 meseca.

10. Zimske cipele su poluduboke, gornjište je od kože sa polusjajem, sa ojačanjima na peti i prstima i antibakterik uloškom. Đon je poliuretanski sa "eva" ispunom, uljnootporan.

Rok trajanja zimskih cipela je 24 meseca.

11. Opasač je od kože ili balističkog platna crne boje, širok je 60 milimetara i postavljen tankom kožom. Na opasaču se nalaze tri gajke iste boje i od istog materijala i služe za nošenje delova opreme. Opasač ima spojnicu za zakopčavanje od metala crne boje. Na opasaču se nalaze kožne ili od balističkog platna futrole za pištolj, lisice, sredstvo veze, rezervni okvir i sprej.

Rok trajanja opasača je 36 meseci.

12. Kaiš za pantalone je od kože ili balističkog platna crne boje sa klasičnim zakopčavanjem.

Rok trajanja kaiša je 36 meseci.

Zimska uniforma se šije po meri ili je konfekcijskih brojeva i od kvalitetnih materijala, usvojenih kao standard za izradu vojnih i policijskih uniformi.

III LETNJA UNIFORMA PRIPADNIKA SLUŽBE ZA OBEZBEĐENJE

Član 6

Letnju uniformu pripadnika službe za obezbeđenje sačinjavaju: šapka, komada 1; kravata sa šnalom, komada 1; letnja košulja, komada 4; jakna, komada 1; pantalone, 2 para; majica sa kratkim rukavima, komada 4; plitke cipele, 1 par; čarape, 8 pari i kaiš za pantalone.

Letnja uniforma iz stava 1. ovog pravilnika je tamno plave boje osim košulje, cipela i kaiša. Košulja je plave boje, a cipele i kaiš crne boje.

Član 7

Delovi letnje uniforme pripadnika službe za obezbeđenje imaju kroj:

1. Šapka je istog kroja kao i zimska osim što se dance šapke izrađuje od tanjeg materijala.

a) Oznaka za šapku je u skladu sa članom 5. stav 1. tačka 1. podtačka đ).

Rok trajanja šapke je 24 meseca.

2. Kravata je tamno plave boje i pričvršćuje se uz košulju šnalom srebrne boje u visini preklopca za džepove na letnjoj košulji.

Rok trajanja kravate je 24 meseca.

3. Letnja košulja je plave boje, od tanjeg materijala uobičajenog kroja sa našivenim i presavijenim okovratnikom. Okovratnik je ispod potiljka širine 40 milimetara i postepeno se prema krajevima proširuje do 75 milimetara. Na košulji sa prednje strane u visini grudi se nalaze dva džepa sa ispuskom i poklopcem. Dužina džepova je 14 centimetara a širina je 13 centimetara. Širina ispuska na sredini džepa je od 25 do 30 milimetara. Rukavi na košulji su sa manžetnama, dužine do početka nadlaktice. Košulja se zakopčava dugmadima plave boje, prečnika 10 milimetara.

Rok trajanja letnje košulje je 12 meseci.

4. Letnja jakna je izrađena od prikladnog materijala tamnoplave boje i postavljena je odgovarajućim materijalom. Dužina jakne je do struka, odnosno do gornjeg dela džepova letnjih pantalona. Donji deo jakne i donji deo rukava izrađen je od pletenog rastegljivog materijala širine oko 60 milimetara i iste je boje kao i tkanina. Jakna ima otvorene revere, ravnog je kroja i zakopčava se patent zatvaračem. Na prednjoj strani u visini grudi se nalaze preklopci. Ispod preklopaca se nalaze otvori za urezane džepove koji su našiveni sa unutrašnje strane i uobičajene su visine i širine. Preklopci se ne zakopčavaju. Na donjem delu jakne sa leve i desne strane u pravcu džepova pantalona nalaze se patent zatvarači do visine struka. Na jakni se nalaze naramenice na koje se stavljaju epolete sa oznakama zvanja.

Oznaka za rukav je u skladu sa članom 5. stav 1. tačka 3. podtačka a).

Rok trajanja letnje jakne je 24 meseca.

5. Letnje pantalone su tamnoplave boje, uobičajenog kroja sa po jednom faltom s leve i desne strane u struku i koso usečenim džepovima na prednjoj strani. Na zadnjoj strani pantalona, s desne strane, nalazi se jedan ravno usečeni džep sa preklopcem koji se zakopčava sa unutrašnje strane.

Rok trajanja letnjih pantalona je 24 meseca.

6. Majica kratkih rukava je uobičajnog kroja, tamno plave boje, antibakterik.

Rok trajanja majice kratkih rukava je 12 meseci.

7. Letnje cipele su standardne, crne boje, sa gornjištem od kože, sa polusjajem, ojačanjima na peti i prstima i antibakterik uloškom. Đon je poliuretanski sa "eva" ispunom, uljnootporan.

Rok trajanja letnjih cipela je 12 meseci.

Letnja uniforma šije se po meri ili je konfekcijskih brojeva i izrađuje se od materijala koji su usvojeni kao standardni za izradu vojnih i policijskih uniformi.

IV ZIMSKA UNIFORMA PRIPADNICA SLUŽBE ZA OBEZBEĐENJE

Član 8

Zimsku uniformu pripadnica službe za obezbeđenje sačinjavaju: šešir, komada 1; mašna, komada 1; zimska jakna sa skidajućim uloškom, komada 1; kabanica, komada 1; pantalone, 2 para; košulja, komada 4; džemper, komada 1; čarape dokolenice, 8 pari; šal, komada 1; kožne rukavice, 1 par; poluduboke cipele, 1 par; kaiš za pantalone i opasač komada 1.

Delovi zimske uniforme iz stava 1. su tamno plave boje, osim rukavica, cipela, opasača i kaiša koji su crne boje.

Član 9

Delovi zimske uniforme pripadnica službe za obezbeđenje imaju kroj:

1. Šešir je ovalnog oblika, ojačan, tamnoplave boje, sa obostrano povijenim obodom na gore, visine 40 milimetara.

Oznaka za šešir je dimenzija 70 x 55 milimetara, vezena je na podlozi od crne čoje i u skladu je sa članom 5. stav 1. tačka 1. podtačka đ).

Rok trajanja šešira je 24 meseca.

2. Mašna je tamno plave boje, na sredini ima lastiš, preklapa se ispod kragne i ima regulator podešen za preklapanje.

Rok trajanja mašne je 24 meseca.

3. Zimska jakna sa skidajućim uloškom je izrađena od mešavine pamučno-sintetičke tkanine u odnosu 65% : 35%, tamnoplave boje, postavljena odgovarajućim skidajućim materijalom. Dužina jakne je 10 centimetara ispod struka, odnosno do gornjeg dela džepova zimskih pantalona. Donji deo jakne i donji deo rukava je izrađen od pletenog rastegljivog materijala širine oko 60 milimetara, iste boje kao i tkanina. Jakna ima otvorene revere, ravnog je kroja i zakopčava se patent zatvaračem. Na prednjoj strani u visini grudi se nalaze preklopci. Ispod preklopaca se nalaze otvori za urezane džepove, koji su našiveni sa unutrašnje strane i uobičajene su visine i širine. Preklopci se ne zakopčavaju. Na donjem delu jakne sa leve i desne strane, u pravcu džepova pantalona, nalaze se patent zatvarači do visine struka, zbog lakšeg korišćenja opreme na opasaču. Na jakni se nalaze naramenice na koje se stavljaju epolete sa oznakama zvanja.

Oznaka za rukav nosi se na levom rukavu, dimenzija je 65 x 75 milimetara, vezena na podlozi od crne čoje i u skladu je sa članom 5. stav 1. tačka 3. podtačka a).

Rok trajanja jakne je 24 meseca.

4. Pantalone su uobičajenog kroja i izrađene su od istog materijala kao i jakna. Nogavice su na donjem kraju široke od 20-24 centimetara. Sa obe spoljne strane nogavice ušiven je paspul svetlije boje, širine 0,5 centimetara. Na bokovima s jedne i druge strane prošiven je lastiš širine 15 centimetara.

Rok trajanja pantalona je 24 meseca.

5. Košulja je uobičajenog kroja, dugih rukava, plave boje. Blago je strukirana, sa skrivenim kopčanjem i manžetnama na rukavima.

Rok trajanja košulje je 12 meseci.

6. Džemper je uobičajne dužine i širine sa V izrezom.

Rok trajanja džempera je 24 meseca.

7. Šal je pleteni dužine 120-140 centimetara, širine 30-40 centimetara, tamnoplave boje.

Rok trajanja šala je 24 meseci.

8. Čarape su obične, dopiru do kolena, tamnoplave boje.

Rok trajanja čarapa je 6 meseci.

9. Rukavice su od kože, uobičajenog kroja, crne boje, postavljene iznutra.

Rok trajanja rukavica je 24 meseca.

10. Poluduboke cipele su od kože, crne boje. Na cipelama su našiveni gležnjaci za oko 10 centimetara iznad članka.

Rok trajanja cipela je 24 meseca.

11. Opasač je od kože crne boje ili balističkog platna, širok je 60 milimetara i postavljen tankom kožom. Na opasaču se nalaze tri gajke iste boje i od istog materijala i služe za nošenje delova opreme. Opasač ima spojnicu za zakopčavanje od metala crne boje. Na opasaču se nalaze, kožne ili od balističkog platna, futrole za pištolj, lisice, sredstvo veze, rezervni okvir i sprej.

Rok trajanja opasača je 36 meseci.

12. Kaiš za pantalone je od kože ili balističkog platna crne boje sa klasičnim zakopčavanjem.

Rok trajanja kaiša je 36 meseci.

Zimska uniforma se šije po meri ili je konfekcijskih brojeva i od kvalitetnih materijala, usvojenih kao standard za izradu vojnih i policijskih uniformi.

V LETNJA UNIFORMA PRIPADNICA SLUŽBE ZA OBEZBEĐENJE

Član 10

Letnju uniformu pripadnica službe za obezbeđenje sačinjavaju: šešir, komada 1; mašna, komada 1; letnja košulja, komada 4; jakna, komada 1; kabanica, komada 1; pantalone, 2 para; plitke cipele, 1 par; čarape dokolenice, 8 pari i kaiš za pantalone.

Letnja uniforma iz stava 1. ovog pravilnika je tamno plave boje osim košulje, cipela i kaiša. Košulja je plave boje, a cipele i kaiš crne boje.

Član 11

Delovi letnje uniforme pripadnica službe za obezbeđenje imaju kroj:

1. Šešir je istog oblika kao kod zimske uniforme, ali od tanjeg materijala.

Oznaka za šešir je dimenzija 70 x 55 milimetara, vezena je na podlozi od crne čoje i u skladu je sa članom 5. stav 1. tačka 1. podtačka đ).

Rok trajanja šešira je 24 meseca.

2. Mašna je tamno plave boje.

Rok trajanja mašne je 24 meseca.

3. Košulja je sa duplim reverom plave boje, sa paspulom na rukavima tamno plave boje, faltama na prednjoj strani sa naglašenom ivicom, skrivenim kopčanjem, blago strukirana i sa ušicima na leđima.

4. Jakna je izrađena od prikladnog materijala tamno plave boje, postavljena odgovarajućim materijalom. Dužina je do struka, ravnog kroja, sa oblim paspulom na leđima, svetlije boje. Render je od vunenog materijala, sa skrivenim rajsferšlusom u istoj boji kao jakna.

Oznaka za rukav nosi se na levom rukavu, dimenzija je 65 x 75 milimetara, vezena na podlozi od crne čoje i u skladu je sa članom 5. stav 1. tačka 3. podtačka a).

Rok trajanja letnje jakne je 24 meseca.

5. Pantalone su istog kroja i boje kao kod zimske uniforme, ali od tanjeg materijala.

Rok trajanja pantalona je 24 meseca.

6. Čarape su najlon crne dokolenice.

7. Cipele su kožne, crne boje, ženski model bez detalja sa potpeticom do 5 centimetara i antibakterik uloškom.

Rok trajanja cipela je 12 meseci.

VI INTERVENTNA UNIFORMA PRIPADNIKA SLUŽBE ZA OBEZBEĐENJE

Član 12

Interventnu uniformu pripadnika službe za obezbeđenje sačinjava: kačket, komada 2; jakna, komada 2; pantalone, 2 para; košulja dugih rukava, komada 2; kombinezon sa skidajućim uloškom-zimsko letnja varijanta, komada 1; prsluk, komada 1; džemper, komada 1; majica kratkih rukava, komada 3; majica dugih rukava komada 3 i duboke čizme, 1 par.

Svi delovi interventne uniforme pripadnika službe za obezbeđenje su tamnoplave boje, izrađeni od materijala usvojenih kao standard za vojne i policijske uniforme.

Interventna uniforma pripada samo određenom broju pripadnika službe za obezbeđenje u sastavu interventnih jedinica u okviru ustanova, koje će odrediti Uprava za izvršenje zavodskih sankcija u zavisnosti od broja lica lišenih slobode i složenosti poslova i zadataka u ustanovama.

Oznake za kačket i rukav su u skladu sa članom 5. stav 1. tačka 1. podtačka đ) i tačka 3. podtačka a).

Rok trajanja interventne uniforme je 24 meseca.

VII SVEČANA UNIFORMA

Član 13

Svečanu uniformu pripadnika službe za obezbeđenje sačinjava: šapka, bluza, pantalone, mantil sa uloškom, košulja, čarape, plitke cipele, kravata.

Svi delovi svečane uniforme su tamno plave boje osim cipela i kravate koje su crne boje i košulje, koja je bele boje.

Član 14

Delovi svečane uniforme pripadnika službe za obezbeđenje imaju kroj:

1. Bluza je izrađena od odgovarajućeg materijala i ima otvorene revere i izražen struk. Dužine je do polovine šake prirodno opuštene ruke i zakopčava se sa četiri dugmeta tamno plave boje prečnika 22 milimetra. Sa leve i desne strane bluze, u visini grudi i na donjem delu bluze nalazi se po jedan džep sa ispuskom i preklopcem koji se zakopčava dugmadima tamnoplave boje, prečnika 16 milimetara. Širina gornjih džepova je 12-16 centimetara, a dužina od 15-20 centimetara. Širina donjih džepova je 15-20 centimetara, a dužina od 18-24 centimetra. Bluza ima naramenice širine do rukava 40 milimetara, a pri vrhu 25 milimetara. Naramenice su jednim krajem ušivene za rukav, a drugim krajem se zakopčavaju pored okovratnika dugmadima tamnoplave boje prečnika 14 milimetara. Na naramenice se stavljaju epolete sa oznakama zvanja u službi. Bluza ima pozadi prorez, koji počinje na 60-80 milimetara ispod struka. Sa unutrašnje leve strane u visini grudi, nalazi se džep ukrojen je u postavu kojom je urađena unutrašnja strana bluze.

2. Pantalone su uobičajenog kroja rađene od istog materijala kao i bluza. Sa strane imaju ispusku od egalizira svetloplave boje širine 2 milimetra. Nogavice su na donjem kraju široke od 20-24 centimetra.

3. Mantil sa uloškom je uobičajenog kroja tamnoplave boje, ima uložak podešen za skidanje i pojas urađen od istog materijala kao i mantil. Zakopčava se sa tri dugmeta postavljena na sredinu u jednom redu. Dugmad su boje tkanine i uvučena su u porub na sredini. Reveri na mantilu su srazmerni u odnosu na veličinu mantila. Mantil na sredini zadnjeg donjeg dela od pojasa pa do donjeg dela otvora ima razrez koji se ne zakopčava. Ispod struka na kukovima, sa obe strane, nalazi se po jedan koso usečeni džep. Mantil se opasuje kaišem sa šnalom. Mantil dopire do polovine listova nogu. Naramenice su jednim krajem ušivene za rukav, a drugim krajem su pričvršćene pored okovratnika dugmetom tamnoplave boje. Na naramenice se stavljaju epolete sa oznakama zvanja.

Oznake za šapku i rukav su u skladu sa članom 5. stav 1. tačka 1. podtačka đ) i tačka 3. podtačka đ).

Rok trajanja svečane uniforme je 60 meseci.

Član 15

Svečana uniforma pripadnica službe za obezbeđenje ima iste delove, od istog je materijala, iste boje, odgovarajućeg kroja.

Pripadnicama službe za obezbeđenje pored pantalona pripada i odgovarajuća suknja i najlon čarape.

VIII DOPUNSKI DELOVI UNIFORME

Član 16

Dopunski delovi uniforme pripadnika službe za obezbeđenje su: stražarska bunda, čizme, vetrovka sa uloškom, kabanica, radno odelo sa gumenim čizmama, sportska oprema i kimono.

Dopunski delovi uniforme i opreme se dodeljuju:

1. Pripadnicima službe za obezbeđenje za vreme dok obavljaju stražarsku službu na otvorenom prostoru u lošim klimatskim prilikama - stražarska bunda i čizme;

2. Pripadnicima službe za obezbeđenje - vodičima službenih pasa - radno odelo sa vetrovkom i gumene čizme;

3. Pripadnicima službe za obezbeđenje koji vrše poslove na spoljnim gradilištima, u pogonima i radionicama i na zavodskim ekonomijama - radno odelo sa gumenim čizmama.

4. Pripadnicima službe za obezbeđenje prilikom obavljanja praktične obuke iz specijalnog fizičkog obrazovanja i borilačkih veština - sportska oprema i kimono.

Dopunski delovi uniforme i opreme se ne daju na lično zaduženje već se koriste samo dok pripadnik službe za obezbeđenje obavlja radne zadatke i aktivnosti iz stava 2. ovog člana.

Rok trajanja dopunskih delova uniforme je 36 meseci.

IX VREME NOŠENJA ZIMSKE I LETNJE UNIFORME

Član 17

Zimska uniforma se nosi od 15. oktobra do 1. maja, a letnja od 1. maja do 15. oktobra.

Izuzetno, zavisno od godišnjeg doba i klimatskih prilika, upravnik ustanove može da odredi odstupanje od rokova iz stava 1.

Za smotru i usklađivanje prelaska sa letnje na zimsku uniformu i obrnuto upravniku je odgovoran rukovodilac službe za obezbeđenje.

Član 18

Pripadniku službe za obezbeđenje nije dozvoljeno da menja boju i kroj pojedinih delova uniforme propisanih ovim pravilnikom, da kombinuje različite vrste uniforme, niti da uz uniformu nosi deo odeće i obuću koja nije propisana ovim pravilnikom.

Član 19

Pripadnici službe za obezbeđenje su dužni da stalno kod sebe na raspolaganju imaju sve delove uniforme i obuće koju su zadužili i da ih drže u urednom i ispravnom stanju.

Član 20

Pripadnik službe za obezbeđenje za vreme vršenja službe dužan je da nosi zaduženu službenu odeću i obuću, a kada službu vrši pod posebnim uslovima dužan je da nosi i dodatnu odeću i obuću, predviđenu ovim pravilnikom. Izuzetno, pripadnik službe za obezbeđenje može nositi i civilno odelo u smislu člana 2. ovog pravilnika.

Pripadnica službe za obezbeđenje za vreme trudnoće, kad ona postane vidljiva, nosi za vreme službe radni mantil tamnoplave boje čija dužina dopire do sredine listova nogu.

Član 21

Stalni nadzor nad stanjem i urednošću službene odeće i obuće pripadnika službe za obezbeđenje vrši rukovodilac službe ili lice koje on odredi.

Opšti pregled celokupne odeće, obuće i opreme date na upotrebu pripadnicima službe za obezbeđenje, vrši rukovodilac službe ili lice koje on odredi najmanje tri puta godišnje i pismeno utvrđuje činjenično stanje.

Prilikom nadzora nad radom ustanove od strane Uprave za izvršenje zavodskih sankcija, vrši se smotra službe za obezbeđenje.

X OZNAKE ZVANJA RADNIKA SLUŽBE ZA OBEZBEĐENJE

Član 22

Oznake zvanja u službi za obezbeđenje se nose na naramenicama pojedinih delova uniforme: zimskoj jakni, letnjoj jakni i džemperu.

Na dopunskim delovima uniforme, kabanici i radnom odelu, oznake se nose na levoj strani u visini grudi od istog materijala kao i naramenice, s tim što su pravougaonog oblika.

Član 23

Za zvanje pripadnika službe za obezbeđenje oba pola, utvrđuju se sledeće oznake:

1. pripravnik-stražar - jedan širit širine 12 milimetara srebrne boje, a naramenica je opšivena jednim burtašom srebrne boje;

2. stražar - jedan širit širine 12 milimetara i jedna zvezdica srebrne boje, a naramenica je opšivena jednim burtašem srebrne boje;

3. stariji stražar - jedan širit širine 12 milimetara i dve zvezdice srebrne boje, a naramenica je opšivena jednim burtašom srebrne boje;

4. nadzornik straže - dva širita širine 12 milimetara i jedna zvezdica srebrne boje, a naramenica je opšivena jednim burtašom srebrne boje;

5. zapovednik, odnosno načelnik službe obezbeđenja - dva širita širine po 12 milimetara i dve zvezdice srebrne boje, a naramenica je opšivena jednim burtašom srebrne boje;

Širiti se postavljaju pod pravim uglom, a teme ugla je okrenuto ka vratu. Razmak između širita je 5 milimetara. Burtaš je postavljen 3 milimetra od ivice oznake.

Član 24

Pripadnici službe za obezbeđenje mogu da na uniformi nose oznake zvanja samo ako su stekli zvanje.

XI ROKOVI TRAJANJA SLUŽBENE ODEĆE I OBUĆE

Član 25

Svaki deo službene odeće i obuće kao i delovi uniforme i opreme imaju svoj rok trajanja. Rokovi trajanja pojedinih delova obuće i odeće računaju se od dana zaduženja.

Član 26

Zamena pojedinih delova obuće i odeće vrši se po isteku roka trajanja propisanog ovim pravilnikom.

Pre isteka roka trajanja zamena se može vršiti samo u slučajevima oštećenja ili potpunog uništenja koje se nije moglo izbeći prilikom obavljana službenih poslova i zadataka.

Odluku kojom se određuje zamena pojedinog dela odeće ili obuće donosi upravnik ustanove na osnovu pismeno obrazloženog predloga rukovodioca službe za obezbeđenje.

Član 27

Ako pre isteka roka trajanja deo odeće ili obuće bude uništen ili oštećen krivicom radnika službe za obezbeđenje, troškove zamene snosi sam radnik.

Član 28

Prilikom odlaska u penziju pripadnik službe za obezbeđenje može zadržati bez naknade odeću i obuću sa kojom je zadužen.

Pripadnik službe za obezbeđenje koji nakon odlaska u penziju zadrži uniformu, kao i članovi porodice umrlog radnika koji imaju njegovu uniformu, dužni su da sa nje skinu sva obeležja pripadnosti službe za obezbeđenje.

O sprovođenju obaveze iz stava 2. staraće se rukovodilac službe obezbeđenja ili lice koje on odredi.

Član 29

Sve ustanove su dužne da vode evidenciju o količini, roku trajanja, ceni i vrsti svih delova službene odeće i obuće za svakog pripadnika službe za obezbeđenje pojedinačno.

Evidencija iz stava 1. vodi se na propisani način.

XII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 30

Propisani rokovi trajanja i zamene službene odeće i obuće pripadnika službe za obezbeđenje primenjivaće se i na odeću i na obuću koja je data na upotrebu do stupanja na snagu ovog pravilnika.

Član 31

Stupanjem na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uniformi i oznakama radnika službe za obezbeđenje u ustanovama za izvršenje krivičnih sankcija ("Službeni glasnik Republike Srbije", br. 45/87 i 90/93).

Član 32

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".