ZAKLJUČAK

O POSTUPKU OGLAŠAVANJA PRVOG JAVNOG KONKURSA ZA POLOŽAJE KOJE POPUNJAVA VLADA

("Sl. glasnik RS", br. 75/2006)

I

Ovaj zaključak odnosi se samo na postupak oglašavanja prvog javnog konkursa za položaje koje popunjava Vlada.

II

1. Radi sprovođenja javnog konkursa za popunjavanje položaja u ministarstvima, posebnim organizacijama, službama Vlade i položaja načelnika upravnog okruga, Republičkog javnog pravobranioca i zamenika Republičkog javnog pravobranioca, najpre onaj ko je nadležan da Vladi predloži kandidata za postavljenje na položaj donosi rešenje o popunjavanju položaja.

2. Rešenje o popunjavanju položaja dostavlja se Službi za upravljanje kadrovima i Visokom službeničkom savetu.

Službi za upravljanje kadrovima uz rešenje o popunjavanju položaja dostavljaju se: a) dokazi o tome da su ispunjeni uslovi za popunjavanje položaja (dokaz da je položaj predviđen pravilnikom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta i dokaz da se popunjavanje položaja uklapa u doneseni kadrovski plan, odnosno da su u budžetu za 2006. godinu obezbeđena sredstva za popunjavanje položaja ili da je Vlada dala saglasnost za popunjavanje položaja); b) podaci koji su potrebni za oglašavanje javnog konkursa: naziv i sedište organa u kome se popunjava položaj; naziv položaja sa opisom poslova; koliko traje rad na položaju; mesto rada; uslovi za rad na položaju i rok u kome se podnose prijave na javni konkurs.

Visokom službeničkom savetu uz rešenje o popunjavanju položaja dostavljaju se podaci o uslovima za rad na položaju sa opisom poslova.

3. Rešenje o popunjavanju položaja direktora posebne organizacije i direktora službe Vlade koji je odgovoran predsedniku Vlade - donosi predsednik Vlade.

Rešenje o popunjavanju položaja pomoćnika ministra, sekretara ministarstva, direktora organa uprave u sastavu ministarstva i pomoćnika direktora organa uprave u sastavu ministarstva - donosi ministar.

Rešenje o popunjavanju položaja zamenika i pomoćnika direktora posebne organizacije - donosi direktor posebne organizacije.

Rešenje o popunjavanju položaja direktora službe Vlade koji je odgovoran Generalnom sekretaru Vlade - donosi Generalni sekretar Vlade.

Rešenje o popunjavanju položaja zamenika i pomoćnika Generalnog sekretara Vlade - donosi Generalni sekretar Vlade.

Rešenje o popunjavanju položaja zamenika i pomoćnika direktora službe Vlade - donosi direktor službe Vlade.

Rešenje o popunjavanju položaja Republičkog javnog pravobranioca - donosi ministar pravde.

Rešenje o popunjavanju položaja zamenika Republičkog javnog pravobranioca - donosi Republički javni pravobranilac.

Rešenje o popunjavanju položaja načelnika upravnog okruga - donosi ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

III

1. Služba za upravljanje kadrovima, u roku od tri dana od dana kada je primila rešenje o popunjavanju položaja i dokaze i podatke, utvrđuje da li su ispunjeni uslovi za popunjavanje položaja i o tome pismeno obaveštava onog ko je doneo rešenje o popunjavanju položaja.

2. Visoki službenički savet, po pravilu, u roku od tri dana od dana kada je primio rešenje o popunjavanju položaja i podatke o uslovima za rad na položaju sa opisom poslova, rešenjem imenuje konkursnu komisiju za sprovođenje javnog konkursa za popunjavanje položaja.

Potom konkursna komisija određuje, saglasno Pravilniku o stručnim osposobljenostima, znanjima i veštinama koje se proveravaju u izbornom postupku, načinu njihove provere i merilima za izbor na radna mesta ("Službeni glasnik RS", broj 64/06) kakve se stručne osposobljenosti, znanja i veštine kandidata vrednuju u izbornom postupku i način na koji se proveravaju i o tome pismeno obaveštava Službu za upravljanje kadrovima.

3. Ako su ispunjeni uslovi za popunjavanje položaja, Služba za upravljanje kadrovima oglašava javni konkurs za popunjavanje položaja u roku od četiri dana.

Pored podataka koje je primila uz rešenje o popunjavanju položaja Služba za upravljanje kadrovima navodi u oglasu o javnom konkursu i sledeće podatke: stručne osposobljenosti, znanja i veštine koje je konkursna komisija odredila da će se vrednovati u izbornom postupku i način njihove provere; ime i prezime lica zaduženog za davanje obaveštenja o javnom konkursu; adresu na koju se podnose prijave na javni konkurs; dokaze koji se prilažu uz prijavu na javni konkurs i sadržinu prijave na javni konkurs.

Rok od četiri dana za oglašavanje javnog konkursa počinje da teče narednog dana od dana kada Služba za upravljanje kadrovima primi od konkursne komisije pismeno obaveštenje o tome kakve se stručne osposobljenosti, znanja i veštine kandidata vrednuju u izbornom postupku i način na koji se proveravaju.

IV

Ovaj zaključak objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".