ODLUKA

POVODOM IZVEŠTAJA O RADU DRŽAVNOG PREGOVARAČKOG TIMA ZA POLITIČKE RAZGOVORE O BUDUĆEM STATUSU KOSOVA I METOHIJE U PERIODU OD 24. FEBRUARA 2006. DO 10. SEPTEMBRA 2006. GODINE

("Sl. glasnik RS", br. 76/2006)

1. Saglasno Rezoluciji Narodne skupštine Republike Srbije za vođenje razgovora o budućem statusu Kosova i Metohije, Narodna skupština je na vanrednom zasedanju razmotrila i posle svestrane diskusije usvojila izveštaj Pregovaračkog tima. Narodna skupština zaključuje da Pregovarački tim i u daljim razgovorima u potpunosti i dosledno treba da zastupa stavove iz Rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o mandatu za političke razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije od 21. novembra 2005, kao i stavove iz Platforme Pregovaračkog tima za razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije od 5. januara 2006. godine.

2. Narodna skupština Republike Srbije zaključuje da što pre treba okončati rad na donošenju novog ustava Srbije, u kome Kosovo i Metohija kao sastavni deo Srbije treba da ima položaj suštinske autonomije u okviru suverene i demokratske Republike Srbije. Iz ovakvog ustavnog položaja Kosova i Metohije slediće ustavna obaveza svih državnih organa da i saglasno novom ustavu zastupaju i štite državne interese Srbije na Kosovu i Metohiji u svim unutrašnjim i spoljnim političkim odnosima.

3. Narodna skupština Republike Srbije osuđuje izjavu specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN za razgovore o budućem statusu Kosova i Metohije o tome da su Srbi krivi kao nacija. Ta izjava je podjednako uvredljiva za Srbiju, srpski narod i celokupnu međunarodnu zajednicu. Narodna skupština smatra da je ovakav stav suprotan načelima na kojima počiva međunarodni poredak, demokratskim vrednostima i ponajviše samom mandatu specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN.

4. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".