PROGRAM

GRADSKOG ODBORA ZA PRONATALITETNU POPULACIONU POLITIKU ZA 2006. GODINU

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 27/2006)

1. Ovim programom utvrđuju se aktivnosti Gradskog odbora za pronatalitetnu populacionu politiku (u daljem tekstu: Odbor), i vrši raspored sredstava za realizaciju tih aktivnosti u 2006. godini, planiranih Odlukom o budžetu Grada Novog Sada za 2006. godinu ("Službeni list Grada Novog Sada", br. 52/2005 i 21/2006) i Finansijskim planom prihoda i primanja i rashoda i izdataka Gradske uprave za zdravstvo za 2006. godinu, u ukupnom iznosu od 600.000,00 dinara.

U navedenim sredstvima iz stava 1. ove tačke, sadržana su i sredstva u iznosu od 15.000,00 dinara koja je Pokrajinski sekretarijat za demografiju, porodicu i društvenu brigu o deci Autonomne Pokrajine Vojvodine uplatio na račun budžeta Grada Novog Sada, u skladu sa Ugovorom o dodeli novčanih sredstava iz budžeta AP Vojvodine za 2006. godinu, broj: 401-01250/2006-19 od 26. juna 2006. godine.

2. Sredstva iz tačke 1. ovog programa koristiće se za:

I. Projekte u oblasti zaštite reproduktivnog zdravlja mladih

471.549,82 dinara

Projekti će se realizovati u cilju:

- edukacije učenika, koji se osposobljavaju za vršnjačke edukatore, stiču veštine, usvajaju nova znanja i pravilne stavove u oblasti reproduktivnog zdravlja mladih,

- doedukacije pedijatara i sistematskog kontrolisanja reproduktivnog zdravlja u samom početku razvojnog doba deteta, radi otkrivanja kongenitalnih anomalija reproduktivnih organa,

- informisanja roditelja o normalnom razvojnom dobu deteta, fizičkim, psihičkim i socijalnim promenama ličnosti deteta, problemima koji se mogu javiti među decom i adolescentima u osnovnoj školi, rizičnim ponašanjima i o tome kome se mogu obratiti ako do toga dođe, kao i o principu zdrave ishrane, o poremećajima tipa bulimije i o zaštiti deteta u kući i školi, u igri i saobraćaju i dr.,

- informisanja učenika sedmih razreda osnovnih škola o temama koje su od primarnog značaja za uključivanje u psihosocijalni ritam adolescencije i odraslog doba.

II. Pripremu i organizovanje predavanja i tribina

32.887,74 dinara

- Aktivnosti će se sprovoditi radi informisanja srednjoškolske i studentske populacije o kontracepciji, menstrualnom ciklusu, polnoj higijeni, polno prenosivim bolestima i dr., u cilju razvijanja pravilnih stavova o očuvanju reproduktivnog zdravlja mladih.

III. Pripremu i štampanje informativnih i edukativnih materijala

95.562,44 dinara

- Priprema i štampanje plakata, flajera, brošura i drugog informativnog i edukativnog materijala u cilju zdravstvenog vaspitanja roditelja o neophodnosti brige o reproduktivnom zdravlju dece, pružanja mladim ljudima konkretnih informacija o prevenciji i zaštiti reproduktivnog zdravlja i omogućavanja dostupnosti edukativnog materijala svima koji rade na prevenciji i zaštiti reproduktivnog zdravlja.

3. Nadzor nad sprovođenjem Programa obavljaće Gradska uprava za zdravstvo.

4. Odbor podnosi Gradonačelniku Grada Novog Sada godišnji izveštaj o realizaciji Programa, najkasnije do kraja aprila 2007. godine.

5. Ovaj program objaviti u "Službenom listu Grada Novog Sada".