UREDBA

O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU VLADA JUGOSLAVIJE I RUMUNIJE O MALOGRANIČNOM SAOBRAĆAJU LICA U POGRANIČNOJ ZONI

("Sl. list SFRJ - Međunarodni ugovori i drugi sporazumi", br. 55/70)

ČLAN 1

Ratifikuje se Sporazum između Vlade Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlade Socijalističke Republike Rumunije o malograničnom saobraćaju lica u pograničnoj zoni, zaključen 13. januara 1970. godine u Beogradu, u originalu na srpskohrvatskom i rumunskom jeziku.

ČLAN 2

Tekst Sporazuma glasi:

 

SPORAZUM
IZMEĐU VLADE SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE I VLADE SOCIJALISTIČKE REPUBLIKE RUMUNIJE O MALOGRANIČNOM SAOBRAĆAJU LICA U POGRANIČNOJ ZONI

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Vlada Socijalističke Republike Rumunije, u želji da jačaju i dalje razvijaju prijateljske odnose između dveju zemalja i olakšaju putovanja građana nastanjenih u zoni za malogranični saobraćaj, dogovorile su se da zaključe ovaj sporazum.

U tom cilju strane su imenovale svoje opunomoćenike.

Vlada Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije - Franjo Mičetić, načelnik u Saveznom sekretarijatu za unutrašnje poslove,

Vlada Socijalističke Republike Rumunije - Eugen Luchian, šef sekcije u Savetu ministarstva, koji su se, nakon razmene punomoćja, koja su nađena u ispravnoj formi, saglasili u sledećem:

Član 1

Pod zonom malograničnog saobraćaja, u smislu ovog sporazuma, podrazumeva se teritorija koja se proteže u dubini od 15 km, na jednoj i drugoj strani od linije jugoslovensko-rumunske državne granice.

Na graničnim vodama teritorija se određuje od obala voda.

Zona malograničnog saobraćaja obuhvata naseljena mesta navedena u Prilogu I, koji čini sastavni deo ovog sporazuma.

Član 2

Odredbama ovog sporazuma koristiće se državljani dve strane ugovornice sa prebivalištem u zoni malograničnog saobraćaja kada sa svoje teritorije putuju u zonu malograničnog saobraćaja druge strane ugovornice.

Član 3

Prelazak državne granice, u skladu sa ovim sporazumom, vršiće se bez viza, na osnovu dozvole za prelaženje granice izdate u tom cilju od nadležnih organa svake strane ugovornice.

Za maloletna lica, koja prema unutrašnjem zakonodavstvu svake strane ugovornice nemaju pravo na ličnu kartu, upisivaće se ime i prezime kao i datum i mesto rođenja u dozvolu za prelaženje granice jednog od njihovih roditelja ili drugog zakonskog zastupnika. U slučaju da maloletno lice putuje samo, posedovaće dozvolu za prelaženje granice.

Obrazac i sadržina dozvole za prelaženje granice dati su u Prilogu II, koji čini sastavni deo ovog sporazuma.

Član 4

Dozvola za prelaženje granice daje pravo na 4 putovanja godišnje u trajanju od 6 dana za svako putovanje u zoni malograničnog saobraćaja druge strane ugovornice.

U izuzetnim slučajevima (rođenje, sklapanje braka, teža bolest, smrt) korisnik može izvršiti u toku iste godine i više putovanja.

Trajanje boravka može se produžiti od nadležnih organa zemlje boravka najviše do 10 dana samo u izuzetnim slučajevima (rođenje, sklapanje braka, teža bolest, smrt).

Rok važnosti za koji se izdaje dozvola za prelaženje granice utvrđuje se u skladu sa propisima zemlje koja je izdaje.

U slučaju gubitka, uništenja ili nestanka pogranične dozvole na teritoriji druge strane ugovornice, nosilac dozvole je obavezan da odmah prijavi ovu činjenicu nadležnom organu zemlje boravka.

U slučajevima iz prethodnog stava nadležni organ će izdati potvrdu o tome, na osnovu koje će ovo lice moći da se vrati u zemlju.

Član 5

Korisnici dozvole za prelaženje granice svake strane ugovornice mogu da prelaze granicu na teritoriju druge strane ugovornice preko graničnih prelaza otvorenih za međunarodni saobraćaj putnika, kao i preko graničnih prelaza za malogranični saobraćaj lica na državnoj jugoslovensko-rumunskoj granici. Povratak se može obaviti preko bilo kog od ovih graničnih prelaza, a korisnik dozvole ne može se kretati van zone malograničnog saobraćaja.

Prelazi otvoreni za malogranični saobraćaj lica navedeni su u Prilogu III, koji čini sastavni deo ovog sporazuma.

Prelazak granice preko graničnih prelaza za malogranični saobraćaj lica vršiće se samo u toku dana i to od 0,7 do 15 časova (vreme Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije), odnosno od 0,8 do 16 časova (vreme Socijalističke Republike Rumunije). Preko graničnih prelaza otvorenih za međunarodni saobraćaj putnika prelazak se može vršiti u svako doba.

Prelazak državne granice može se vršiti peške ili ma kojim saobraćajnim sredstvom, osim zaprežnih vozila.

Lica koja prelaze granicu u okviru malograničnog saobraćaja podleže kontroli graničnih organa.

Član 6

Građani koji prelaze granicu u okviru malograničnog saobraćaja lica mogu unositi i iznositi predmete u skladu sa unutrašnjim propisima svake strane ugovornice.

Stvari i predmeti za ličnu upotrebu, potrebni za vreme putovanja, kao i saobraćajna sredstva oslobođeni su od plaćanja carine na teritoriji druge strane ugovornice, pod uslovom da se iste vrate u zemlju.

U pogledu unošenja i iznošenja sredstava plaćanja, dragocenih metala i dragog kamenja, kao i umetničkih i kulturno-naučnih predmeta, primenjivaće se unutrašnji propisi svake strane ugovornice.

Član 7

Građani jedne strane ugovornice dužni su da se za vreme boravka na teritoriji druge strane ugovornice pridržavaju propisa te zemlje.

Svaka strana ugovornica ima pravo da zabrani ulazak ili otkaže boravak na svojoj teritoriji građaninu druge strane ugovornice koji krši odredbe ovog sporazuma ili njene unutrašnje propise.

Član 8

U slučaju pojave zaraznih bolesti u zoni malograničnog saobraćaja lica, prelazak u malograničnom saobraćaju lica može se privremeno obustaviti. Strana ugovornica, na čijoj je teritoriji došlo do ove pojave obavestiće odmah diplomatskim putem drugu stranu ugovornicu o uvođenju, odnosno prestanku ovih mera.

Član 9

Prelazak državne granice prilikom raznih svečanosti organizovanih na teritoriji druge strane ugovornice vršiće se na osnovu bilateralnih godišnjih dogovora, izvan putovanja predviđenih članom 4. ovog sporazuma.

Član 10

U cilju primene odredaba ovog sporazuma osniva se Stalna mešovita jugoslovensko-rumunska komisija za sprovođenje malograničnog saobraćaja lica, sastavljena od 8 članova.

Svaka strana ugovornica imaće u Komisiji po 4 člana imenovanih od svoje vlade. Imena članova saopštiće se diplomatskim putem. Na isti način postupiće se i prilikom eventualnih izmena članova Komisije.

U svom radu Komisija može koristiti i stručnjake.

Komisija će se sastajati jedanput godišnje, naizmenično u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji i Socijalističkoj Republici Rumuniji.

Komisija ima zadatak da rešava pitanja koja će se javljati tokom primene ovog sporazuma i da preduzima mere koje se odnose na poboljšanje njegove primene.

Komisija vodi zapisnik o svojim zasedanjima, koji podleži odobravanju vlada strana ugovornica.

Komisija će moći i davati predloge za unapređenje malograničnog saobraćaja lica u zoni malograničnog saobraćaja, koji će biti podneti na odobrenje vladama dve strane ugovornice.

Komisija će doneti pravilnik o svom radu.

Član 11

Ovaj sporazum podleži odobrenju vlada svake strane ugovornice i stupiće na snagu 60 dana posle uzajamnog obaveštenja, razmenom nota, kojima se potvrđuje njegovo odobrenje.

Ovaj sporazum je zaključen na neodređeno vreme i ostaje na snazi još 60 dana, od dana njegovog otkazivanja diplomatskim putem od jedne strane ugovornice.

Sporazum je zaključen u Beogradu, 13. januara 1970. godine, u dva originalna primerka na srpskohrvatskom i rumunskom jeziku, pri čemu oba teksta imaju jednaku važnost.

Po ovlašćenju Vlade
Socijalističke Federativne
Republike Jugoslavije,

 

Po ovlašćenju Vlade
Socijalističke Republike Rumunije,

Franjo Mičetić, s. r.

 

Eugen Luchian, s. r.

 

Prilog I

Naseljena mesta u zoni malograničnog saobraćaja

Naseljena mesta u zoni malograničnog saobraćaja, shodno članu 1. stav 3. ovog sporazuma, su sledeća:

I A Na teritoriji Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije

Opština Novi Kneževac

1)

Banatsko Aranđelovo

2)

Đala

3)

Krstur

4)

Majdan

5)

Novi Kneževac

6)

Podlokanj

7)

Rabe

Opština Čoka

1)

Vrbica

2)

Crna Bara

3)

Banatski Monoštor

4)

Čoka

5)

Jazdovo

6)

Sanad

Opština Kikinda

1)

Mokrič

2)

Nakovo

3)

Novi Kozarci

4)

Rusko Selo

5)

Sajan

6)

Iđoš

7)

Banatsko Veliko Selo

8)

Kikinda

Opština Nova Crnja

1)

Srpska Crnja

2)

Radojevo

3)

Vojvoda Stepa

4)

Nova Crnja

5)

Velike Livade

6)

Toba

Opština Žitište

1)

Međa

2)

Srpski Itebej

3)

Novi Itebej

4)

Hetin

5)

Begejci

6)

Višnjićevo

7)

Čestereg

8)

Banatsko Karađorđevo

Opština Sečanj

1)

Jaša Tomić

2)

Krajišnik

3)

Sutjeska

4)

Šurjan

5)

Boka

6)

Sečanj

7)

Busenje

8)

Konak

Opština Plandište

1)

Markovićevo

2)

Miletićevo

3)

Jermenovci

4)

Stari Lec

5)

Hajdučica

6)

Dužine

7)

Velika Greda

8)

Banatski Sokolac

9)

Plandište

10)

Barice

11)

Margita

12)

Kupinik

13)

Veliki Gaj

Opština Vršac

1)

Vatin

2)

Vršački Ritovi

3)

Mali Žam

4)

Veliko Središte

5)

Malo Središte

6)

Vršac

7)

Pavliš

8)

Vlajkovac

9)

Ritiševo

19)

Gudurica

11)

Markovac

12)

Sočica

13)

Mesić

14)

Jablanka

15)

Kuštilj

16)

Vojvodinci

17)

Straža

18)

Orešac

19)

Zagaica

20)

Potporanj

21)

Parta

Opština Bela Crkva

1)

Dobrićevo

2)

Češka Selo

3)

Jasenovo

4)

Kajtasovo

5)

Dupljaja

6)

Grebenac

7)

Kruščica

8)

Kaluđerovo

9)

Bela Crkva

10)

Crvena Crkva

11)

Kusić

12)

Vračev Gaj

13)

Banatska Subotica

14)

Banatska Palanka

Opština Veliko Gradište

1)

Ram

2)

Zatonje

3)

Biskuplje

4)

Kisiljevo

5)

Topolovnik

6)

Kumane

7)

Ostrvo

8)

Veliko Gradište

9)

Požeženo

10)

Kurjače

11)

Đurakovo

12)

Popovac

13)

Kusiće

14)

Tribrode

15)

Srednjevo

16)

Kamijevo

17)

Desine

18)

Carevac

Opština Golubac

1)

Barič

2)

Bikinje

3)

Braničevo

4)

Brnjica

5)

Donja Kruševica

6)

Dobra

7)

Dvorište

8)

Golubac

9)

Krivača

10)

Kudreš

11)

Mileševo

12)

Miljeviće

13)

Ponikva

14)

Radoševac

15)

Sladinac

16)

Snegotin

17)

Šuvajiće

18)

Usje

19)

Vojilovo

20)

Vince

21)

Žitkovica

22)

Dušmanić

23)

Klenje

24)

Mrnkovac

Opština Majdanpek

1)

Boljetin

2)

Donji Milanovac

3)

Mosna

4)

Topolnica

5)

Klokočevac

6)

Miroč

7)

Golubinje

Opština Kladovo

1)

Kladovo

2)

Tekija

3)

Novi Sip

4)

Davidovac

5)

Kladušnica

6)

Kostol

7)

Mala Vrbica

8)

Velika Vrbica

9)

Rtkovo

10)

Korbovo

11)

Vajuga

12)

Milutinovac

13)

Velesnica

14)

Ljubičevac

15)

Brza Palanka

16)

Kupuzište

17)

Grabovica

18)

Reka

19)

Velika Kamenica

20)

Podvrška

21)

Petrovo Selo

22)

Manastirica

23)

Račica

Opština Negotin

1)

Mihajlovac

2)

Radujevac

3)

Mala Kamenica

4)

Slatina

5)

Dušanovac

6)

Samarinac

7)

Miloševo

8)

Srbovo

9)

Vukovče

10)

Kobišnica

11)

Urovica

12)

Dupljane

13)

Vidrovac

14)

Negotin

15)

Vratna

16)

Jabukovac

17)

Mokranja

18)

Jasenica

19)

Veljkovo

20)

Čubra

21)

Karbulovo

22)

Prahovo

B. Na teritoriji Socijalističke Republike Rumunije

Županija Timis

1) Opština Beba Veche, sa selima:

 

- Beba Veche

 

- Gherestur

 

- Pordeanu

2) Opština Dudestu Vechi, sa selima:

 

- Dudestu Vechi

 

- Cheglevici

 

- Colonia Bulgara

 

- Vlacani

3) Grad Sinnicolau Mare

4) Opština Teremia Mare, sa selima:

 

- Teremia Mare

 

- Nerau

 

- Teremia Mica

5) Opština Lovrin, sa selima:

 

- Lovrin

 

- Gottlob

 

- Tomnatic

 

- Vizejdia

6) Opština Comlosu Mare, sa selima:

 

- Comlosu Mare

 

- Comlosu Mic

 

- Lunga

7) Opština Lenauheim, sa selima:

 

- Lenauheim

 

- Bulgarus

 

- Grabat

8) Grad Jimbolia

9) Opština Carpinis, sa selima:

 

- Carpinis

 

- Iecea Mare

 

- Iecea Mica

10) Opština Biled, sa selima:

 

- Biled

 

- Sandra

 

- Uihei

11) Opština Cenei, sa selima:

 

- Cenei

 

- Bobda

 

- Checea

12) Opština Sacalaz, sa selima:

 

- Beregsau Mare

 

- Beregsau Mic

13) Opština Uivar, sa selima:

 

- Uivar

 

- Iohanisfeld

 

- Otelec

 

- Pustinis

 

- Rauti

 

- Sinmartinu Maghiar

14) Opština Peciu Nou, sa selima:

 

- Dinias

 

- Sinmartinu Sirbesc

15) Opština Foeni, sa selima:

 

- Foeni

 

- Cruceni

16) Opština Giulvaz, sa selima

 

- Giulvaz

 

- Crai Nou

 

- Ivanda

 

- Rudna

17) Opština Giera, sa selima:

 

- Giera

 

- Granicerii

 

- Toager

18) Opština Ciacova, sa selima:

 

- Ciacova

 

- Gad

 

- Ghilad

 

- Macedonia

19) Opština Banloc, sa selima:

 

- Banloc

 

- Dolat

 

- Liverzile

 

- Ofesnita

 

- Partos

 

- Soca

20) Opština Voiteg, sa selom:

 

- Voiteg

21) Grad Deta sa selom:

 

- Opatita

22) Opština Denta sa selima:

 

- Denta

 

- Brestea

 

- Rovinita Mare

 

- Rovinita Mica

23) Opština Moravita, sa selima

 

- Moravita

 

. Dejan

 

- Gaiu Mic

 

- Stamora Germana

24) Opština Jamu Mare sa selima:

 

- Jamu Mare

 

- Slopodia

 

- Ferendia

 

- Gherman

 

- Latunas

25) Opština Gataia, sa selima:

 

- Berecuta

 

- Birda

 

- Butin

 

- Minastire

 

- Percosova

 

- Singeorge

 

- Semlacu Mare

 

- Semlacu Mic

Županija Ceras - Severin

1) Opština Forotic, sa selima:

 

- Forotic

 

- Brezan

 

- Comoriste

 

- Surducu Mare

2) Opština Ticvaniu Mare, sa selima:

 

- Ticvaniu Mare

 

- Cirnecea

 

- Secaseni

 

- Ticvaniu Mic

3) Opština Varadia, sa selima:

 

- Varadia

 

- Mercina

4) Opština Gradinari, sa selima:

 

- Gradinari

 

- Greoni

5) Selo Brosteni iz grada Oravita

6) Opština Vrani, sa selima:

 

- Vrani

 

- Giortea

 

- Iertof

7) Opština Berliste, sa selima:

 

- Berliste

 

- Iam

 

- Milcovent

 

- Rusova Noua

 

- Rusova Veche

8) Opština Racasdia, sa selima:

 

- Racasdia

 

- Vraniut

9) Opština Ciuchici, sa selima:

 

- Ciuchici

 

- Macoviste

 

- Nicolint

 

- Petrilova

10) Opština Ciclova Romana, sa selima:

 

- Ciclova Romana

 

- Socolari

11) Opština Naidas, sa selima:

 

- Naidas

 

- Lescovita

12) Opština Sasca Montana, sa selima:

 

- Sasca Montana

 

- Bogodint

 

- Potoc

 

- Sasca Romana

 

- Slatina Nera

13) Opština Garbunari, sa selima:

 

- Garbunari

 

- Stinapari

14) Opština Socol, sa selima:

 

- Socol

 

- Bazias

 

- Cimpia

 

- Pineaura

 

- Zlatita

15) Opština Pojejena, sa selima:

 

- Pojejena

 

- Belobresca

 

- Divici

 

- Radimna

 

- Susca

16) Grad Moldova Noua, sa naseljenim mestima:

 

- Moldova Noua

 

- Macesti

 

- Moldova Veche

 

- Moldovita

17) Opština Pescari, sa selima:

 

- Pescari

 

- Sfinta Elena

18) Opština Girnic, sa selima:

 

- Girnic

 

- Padina Matei

19) Opština Sichevita, sa selima:

 

- Sichevita

 

- Brestelnic

 

- Camenita

 

- Cirsie

 

- Cracu Almaj

 

- Crusovita

 

- Curmatura

 

- Frasinis

 

- Gornea

 

- Liborajdea

 

- Lucacevat

 

- Martinovat

 

- Ogasu Podului

 

- Streneac

 

- Valea Orevita

 

- Valea Ravensca

 

- Valea Sichevitei

 

- Zanou

 

- Zasloane

20) Opština Berzasca, sa selima:

 

- Berzasca

 

- Bigar

 

- Cozla

 

- Drenova

 

- Liubcova

21) Opština Sopotu Nou, sa selima:

 

- Ravensca

 

- Rachita

 

- Valea Rach ei

 

- Valea Rosie

22) Opština Toplet, sa selima:

 

- Toplet

 

- Birza

Županija Mehedinti

1) Opština Svinita, sa selom:

 

- Svinita

2) Opština Plavisevita, sa selima:

 

- Plavisevita

 

- Baia Noua

 

- Dubova

 

- Eibenthal

 

- Tisovita

3) Opština Jeselnita, sa selima:

 

- Ieselnita

 

- Ogradena

4) Grad Orsova, sa naseljenim mestima:

 

- Orsova

 

- Cormanic

 

- Jupalnic

 

- Tufari

5) Opština Ilovita, sa selima:

 

- Ilovita

 

- Bahna

 

- Moisesti

6) Opština Ciresu sa selima:

 

- Ciresu

 

- Bunoaica

 

- Negrusa

7) Opština Godeanu, sa selima:

 

- Godeanu

 

- Paunesti

8) Grad Turnu Severin, sa naseljenim mestima:

 

- Turnu Severin

 

- Ada-Kaleh

 

- Gura Vai

 

- Dudasu Schelei

 

- Schela Cladovei

 

- Virciorova

9) Opština Simian, kao predgrađe Turnu Severin, sa selima:

 

- Simian

 

- Cerneti

 

- Dedovita Noua

 

- Dedovita Veche

 

- Dudasu

 

- Erghevita

 

- Poroina

 

- Valea Copcii

10) Opština Breznita - Ocol, sa selima:

 

- Breznita - Ocol

 

- Jidostita

 

- Magheru

 

- Susita

11) Opština Izvoru Birzil, sa selima:

 

- Izvoru Birzil

 

- Balotesti

 

- Halinga

 

- Putinei

 

- Rascolesti

 

- Schinteiesti

 

- Schitu Topolnitei

12) Opština Malovat, sa selima:

 

- Malovat

 

- Bobaita

 

- Colibasi

 

- Lazu

 

- Negresti

 

- Pitulasi

 

- 23 August

13) Opština Husnicioara, sa selima:

 

- Husnicioara

 

- Alunisul

 

- Baditesti

 

- Borogea

 

- Celnata

 

- Dumbravita

 

- Marmanul

 

- Opranesti

 

- Peri

 

- Priboiesti

 

- Selisteni

14) Opština Hinova, sa selima:

 

- Hinova

 

- Bistrita

 

- Cirjei

 

- Ostrovu Corbului

15) Opština Prunisor, sa selima:

 

- Prunisor

 

- Arvatesti

 

- Balota

 

- Biltanele

 

- Dragotesti

 

- Fintina Domneasca

 

- Ghelmegioaia

 

- Girnita

 

- Gutu

 

- Igiroasa

 

- Mijarca

 

- Prunaru

 

- Zegaia

16) Opština Levezile, sa selima:

 

- Livezile

 

- Izvoralu de Jos

 

- Izvoru Anestilor

 

- Petris

 

- Valea Izvorului

17) Selo Manu iz opštine Timna

18) Opština Poroina Mare, sa selima:

 

- Poroina Mare

 

- Fintinile Negie

 

- Sipotu

19) Opština Rugova, sa selima:

 

- Rugova

 

- Poroinita

20) Grad Vinju Mare, sa selima:

 

- Orevita Mare

 

- Traian

21) Opština Vinjulet, sa selima:

 

- Vinjulet

 

- Hotarani

22) Opština Devesel, sa selima:

 

- Devesel

 

- Batoti

 

- Bistretu

 

- Dunarea Mica

 

- Scapau

 

- Tismana

23) Opština Burila Mare, sa selima:

 

- Burila Mare

 

- Crivina

 

- Izvoru Frumos

 

- Tiganasi

 

- Vrancea

24) Opština Gogosu, sa selima:

 

- Gogosu

 

- Balta Verde

 

- Burila Mica

 

- Ostrovu Mare

25) Opština Jiana sa selima:

 

- Jiana

 

- Cioroboreni

 

- Danceu

 

- Jiana Mare

 

- Jiana Veche

26) Opština Gruia, sa selima:

 

- Gruia

 

- Izvoarele

 

- Poiana Gruii

27) Opština Patulele, sa selima:

 

- Patulele

 

- Viasu

28) Opština Pristol, sa selima:

 

- Pristol

 

- Cozia

29) Opština Girla Mare, sa selima:

 

- Girla Mare

 

- Vrata.

II U slučaju osnivanja novog naseljenog mesta u zoni malograničnog saobraćaja uključivanje u ovaj prilog vršiće se na predlog Stalne mešovite jugoslovensko-rumunske komisije za malogranični saobraćaj lica.

Promene naziva naseljenog mesta u zoni malograničnog saobraćaja na teritoriji jedne strane ugovornice saopštavaće se odmah diplomatskim putem drugoj strani ugovornici.

 

Prilog II

Obrazac i tekst dozvole za prelaženje jugoslovensko-rumunske državne granice u malograničnom saobraćaju lica

I

Format dozvole: 10 x 14 cm
Korica: karton
Boja: zatvoreno siva
Štampanje: slova crna i jednaka

II

Dozvola za prelaženje granice štampaće se na službenom jeziku države koja je izdaje osim teksta koji se odnosi na lične podatke korisnika dozvole i lica upisanih u njoj koja će se štampati i na službenom jeziku druge strane ugovornice.

III

Strana 1

Naziv i grb države

D O Z V O L A

za prelaženje granice u malograničnom saobraćaju lica

Oznaka serije i broj _________

Strana 2

Fotografija 3 x 4 cm.
Suvi žig
Svojeručni potpis

Ova dozvola za prelaženje granice u malograničnom saobraćaju lica važi - __________ od dana izdavanja i daje pravo na četiri putovanja u toku godine

Datum i mesto izdavanja

 

M.P.

Potpis

 

Strana 3

Ime i prezime

 

Datum i godina rođenja

 

Mesto rođenja

 

Mesto prebivališta

 

Maloletna lica

(ime, prezime, datum i mesto rođenja)

 

 

 

 

 

Strana 4

Produžavanje dozvole

Važnost dozvole produžava se do

 

M.P.

Potpis

Važnost dozvole produžava se do

 

M.P.

Potpis

 

Strana 5 i 6

Produžavanje boravka

Boravak se produžava

 

Boravak se produžava

od

 

do 

 

 

od

 

do 

 

 

M.P.

 

Potpis

 

 

M.P.

 

Potpis

od

 

do 

 

 

od

 

do 

 

 

M.P.

 

Potpis

 

 

M.P.

 

Potpis

 

Strana 7, 8, 9, 10 i 11

Stranice rezervisane za stavljanje pečata o prelaženju državne granice i za beleške organa za kontrolu putnih isprava

 

Strana 12 i 13

Napomene carinskih organa

 

Strana 14 i 15

Mesto rezervisano za ubeležavanje vanrednih putovanja

 

Strana 16

NAPOMENE KORISNIKU DOZVOLE

Korisnik ove dozvole može prelaziti granicu na teritoriju druge države preko graničnih prelaza otvorenih za međunarodni saobraćaj putnika u svako doba i preko otvorenih prelaza za malogranični saobraćaj lica samo u toku dana između 7-15 časova (vreme SFRJ), odnosno 8-16 časova (vreme SRR).

Dužina boravka u zoni malograničnog saobraćaja na teritoriji druge države je do 6 dana.

Povratak se može izvršiti preko ma kog graničnog prelaza, a korisnik dozvole ne može se kretati van zone malograničnog saobraćaja od 15 km.

U posebnim slučajevima (rođenje, sklapanje braka, teža bolest, smrt) korisnik dozvole može zatražiti od nadležnih organa države na čijoj teritoriji boravi, odobrenje produžavanja boravka još za najviše 10 dana.

Nosilac dozvole dužan je da se pridržava propisa države na čijoj teritoriji boravi.

Povreda odredaba Sporazuma o malograničnom saobraćaju lica ili drugih propisa države na čijoj teritoriji lice boravi, može dovesti do zabrane ulaska ili otkazivanja boravka na teritoriji ove države.

U slučaju gubljenja, nestanka ili uništenja dozvole za prelazak granice na teritoriji druge države, korisnik je dužan da ovu činjenicu odmah prijavi nadležnim organima države boravka. Ovi organi će izdati potvrdu o tome koja će služiti za povratak u zemlju.

 

Prilog III

Otvoreni granični prelazi za malogranični saobraćaj lica su sledeći

 

1

Vrbica

-

Valcani

2

Nakovo

-

Lunga

3

Međa

-

Johanisfeld (Foeni jedno)

4

Jaša Tomić

-

Grâniceri - (Foeni dva)

5

Kaluđerovo

-

Naidas

6

Veliko Gradište - Vince

-

Moldova Veche

7

Donji Milanovac

-

Liubotina

8

Prahovo

-

Gruia

 

ČLAN 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu SFRJ".