UPUTSTVO

O NAČINU SPROVOĐENJA IZMENE SADRŽAJA OBRAZACA IZVODA IZ MATIČNIH KNJIGA

("Sl. glasnik RS", br. 79/2006)

1. Ovim uputstvom uređuje se način sprovođenja izmene sadržaja obrazaca izvoda iz matičnih knjiga propisanih Uputstvom o vođenju matičnih knjiga i obrascima matičnih knjiga ("Službeni glasnik SRS", broj 48/90 i "Službeni glasnik RS", broj 22/91), kao i Konvencijom o izdavanju izvoda iz matičnih knjiga na više jezika - Beč, 8. septembar 1976. godine ("Službeni list SFRJ - Međunarodni ugovori", broj 8/91) i Konvencijom o izdavanju nekih izvoda iz matičnih knjiga namenjenih inostranstvu - Pariz, 27. septembar 1956. godine ("Službeni list SFRJ - Dodatak", broj 9/67).

2. U obrascima izvoda iz matičnih knjiga propisanim Uputstvom o vođenju matičnih knjiga i obrascima matičnih knjiga, u delu natpisa reči: "Srbija i Crna Gora" brišu se, a ispred reči: "Republika Srbija" unosi se grb Republike Srbije.

3. U obrascima izvoda iz matičnih knjiga prema Konvenciji o izdavanju izvoda iz matičnih knjiga na više jezika - Beč, 8. septembar 1976. godine i Konvenciji o izdavanju nekih izvoda iz matičnih knjiga namenjenih inostranstvu - Pariz, 27. septembar 1956. godine, u rubrici 1. Država, reči: "Srbija i Crna Gora" zamenjuju se rečima: "Republika Srbija", a u sredinu obrazaca unosi se utisnut grb Republike Srbije.

4. Organi uprave koji obezbeđuju vođenje matičnih knjiga u skladu sa članom 2. Zakona o matičnim knjigama ("Službeni glasnik SRS", broj 15/90 i "Službeni glasnik RS", br. 57/03 i 101/05 - dr. zakon), kao i diplomatska i konzularna predstavništva Republike Srbije koja vode matične knjige u skladu sa članom 5. stav 1. Zakona o osnovnim podacima za matične knjige ("Službeni list SFRJ", broj 6/73), dužni su da obezbede izdavanje izvoda iz matičnih knjiga u skladu sa tač. 2. i 3. ovog uputstva, najkasnije u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog uputstva.

5. Izvodi iz matičnih knjiga izdati do dana stupanja na snagu ovog uputstva važe do 31. decembra 2006. godine.

6. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".