PRAVILNIK

O NAČINU I POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA DODELU SREDSTAVA IZ BUDŽETA GRADA NOVOG SADA ZA PROJEKTE IZ OBLASTI INFORMISANJA

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 35/2005 i 28/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način i postupak ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada (u daljem tekstu: budžetska sredstva), za realizaciju projekata kojima se obezbeđuje rad javnih glasila na jezicima nacionalnih manjina i etničkih zajednica, kao i nesmetano korišćenje prava invalida, hendikepiranih lica i drugih lica sa posebnim potrebama u javnom informisanju.

Član 2

Budžetska sredstva iz člana 1. ovog pravilnika obezbeđuju se za:

- projekte namenjene nacionalnim manjinama i etničkim zajednicama u cilju informisanja na sopstvenom jeziku i negovanju sopstvene kulture i identiteta, i

- projekte namenjene zaštiti interesa invalida, hendikepiranih lica i drugih lica sa posebnim potrebama radi nesmetanog korišćenja prava ovih lica u javnom informisanju, a posebno slobode primanja ideja, informacija i mišljenja.

Nosioci projekta iz stava 1. ovog člana su javna glasila.

Član 3

Projekat iz člana 2. ovog pravilnika sadrži:

- naziv projekta,

- naziv, sedište, matični broj i poreski identifikacioni broj i broj tekućeg računa nosioca projekta,

- opis projekta (učesnici, značaj, mesto, vreme i način realizacije, praćenje realizacije i očekivani rezultati), kao i budžet projekta (prikaz pojedinačnih aktivnosti koje se predviđaju projektom sa iznosima sredstava neophodnih za njegovu realizaciju),

- izvore sredstava za finansiranje projekta, sa specifikacijom iznosa sredstava iz sopstvenih izvora, od donatora, drugih izvora i očekivanog iznosa budžetskih sredstava,

- odgovornu osobu za sprovođenje projekta i angažovanje sredstava.

Član 4

Za realizaciju projekta iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika, dodela budžetskih sredstava vrši se putem javnog konkursa.

Javni konkurs za dodelu budžetskih sredstava za projekte iz stava 1. ovog pravilnika najmanje jednom godišnje, raspisuje Gradska uprava za kulturu (u daljem tekstu: Uprava), uz saglasnost Gradonačelnika.

Javni konkurs sadrži:

- vrstu projekata iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika za koje se sprovodi konkurs;

- moguće učesnike na konkursu, i

- rokove za podnošenje prijave na konkurs i pregled dokumentacije koju je potrebno priložiti uz projekat.

Član 5

(Brisan)

Član 6

Postupak javnog konkursa iz člana 4. ovog pravilnika sprovodi Gradska uprava za kulturu (u daljem tekstu: Gradska uprava).

Član 7

Javni konkurs iz člana 4. ovog pravilnika objavljuje se u sredstvima javnog informisanja.

Član 8

Prijava na javni konkurs podnosi se Gradskoj upravi na posebnom obrascu koji je sastavni deo konkursa.

Neblagovremene i nepotpune prijave na konkurs neće biti razmatrane.

Član 9

Gradska uprava razmatra projekte prispele na javni konkurs i sačinjava predlog za dodelu budžetskih sredstava za realizaciju ovih projekata.

Član 10

Izveštaj o sprovedenom postupku javnog konkursa sa predlogom za dodelu budžetskih sredstava za realizaciju projekata iz člana 2. ovog pravilnika, Gradska uprava dostavlja Gradonačelniku u roku od 30 dana od dana isteka roka za podnošenje prijave na konkurs.

Gradonačelnik, nakon razmatranja izveštaja i predloga iz stava 1. ovog člana, donosi akt o odobravanju projekata i utvrđuje visinu sredstava po projektu.

Član 11

Sredstva iz člana 10. stav 2. ovog pravilnika prenose se na osnovu ugovora o realizaciji projekta koji zaključuje nosilac projekta kome je odobren projekat sa Gradskom upravom.

Ugovorom iz stava 1. ovog člana uređuju se način i rokovi za realizaciju projekta, prenosa sredstava i dr.

Član 12

Korisnici sredstava za realizaciju projekata iz člana 2. ovog pravilnika dužni su da, u roku od 30 dana od dana realizovanja projekta, dostave Gradskoj upravi izveštaj o realizaciji projekta sa odgovarajućom dokumentacijom.

Član 13

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o načinu i postupku ostvarivanja prava na dodelu sredstava iz budžeta Grada Novog Sada za projekte iz oblasti informisanja

("Sl. list Grada Novog Sada", br. 28/2006)

Član 5

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Grada Novog Sada".