ODLUKA

O NAČINU I USLOVIMA KORIŠĆENJA FINANSIJSKIH KREDITA IZ INOSTRANSTVA ZA NAMENE IZ ČLANA 21. STAV 2. ZAKONA O DEVIZNOM POSLOVANJU

("Sl. glasnik RS", br. 81/2006)

1. Ovom odlukom propisuje se način na koji i uslovi pod kojima banke koje imaju ovlašćenje Narodne banke Srbije za obavljanje poslova platnog prometa i kreditnih poslova sa inostranstvom (u daljem tekstu: ovlašćena banka), kao i rezidenti - pravna lica i preduzetnici (u daljem tekstu: rezident), mogu koristiti sredstva finansijskih kredita iz inostranstva (u daljem tekstu: kredit) koji nisu namenjeni za plaćanje uvoza robe i usluga, finansiranje izvođenja investicionih radova u inostranstvu i otplatu ranije korišćenih kredita iz inostranstva (refinansiranje).

2. Rok otplate kredita ne može biti kraći od trinaest meseci od datuma svakog korišćenja kredita do konačne otplate po tom korišćenju. Ako se kredit otplaćuje u više rata, otplata ne može početi pre isteka šest meseci od datuma svakog korišćenja kredita i vrši se u srazmernim ratama.

Kredit se može otplatiti novim kreditom, koji se može uzeti samo do iznosa stanja duga po kreditu koji se otplaćuje - i to pod uslovima iz stava 1. ove tačke i ako su ostali uslovi novog kredita isti ili povoljniji od prvobitno ugovorenih.

3. Rezident može kredit koristiti za konverziju u dinare i za kupovinu u devizama nepokretnosti u zemlji, a ovlašćena banka kredit može koristiti i za održavanje likvidnosti banaka.

Pored namena utvrđenih u stavu 1. ove tačke, kredit se može koristiti i za namene koje utvrdi guverner - na osnovu obrazloženog zahteva iz koga se može oceniti da je namena korišćenja kredita opravdana.

4. Za kredit koji će se koristiti za konverziju u dinare, rezident je dužan da dostavi i izjavu kojom bliže određuje za koje će namene upotrebiti dinare u zemlji.

Ako se kredit koristi za konverziju u dinare radi obezbeđenja obrtnih sredstava za otkup, preradu i proizvodnju poljoprivrednih proizvoda - rok otplate kredita može biti kraći od roka iz tačke 2. stav 1. ove odluke, s tim da otplata ne može početi pre isteka tri meseca od datuma svakog korišćenja kredita.

5. Ovlašćena banka je dužna da Narodnoj banci Srbije do 15. u mesecu dostavi podatke o ukupnom očekivanom deviznom prilivu po kreditima za naredni mesec - odvojeno za kredite koje koristi ovlašćena banka, za kredite koje koriste pravna lica koja se u smislu zakona kojim su uređene banke smatraju licima povezanim sa ovlašćenom bankom i za kredite koje koriste drugi klijenti ovlašćene banke.

Podaci iz stava 1. ove tačke dostavljaju se na obrascu Očekivani devizni priliv po osnovu korišćenja finansijskih kredita za likvidnost banaka, konverziju u dinare i druge namene iz člana 21. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju (Prilog 1), uz koji se dostavljaju i podaci o pravnim licima povezanim sa ovlašćenom bankom za koja se očekuje da će imati devizni priliv po kreditima, i to na obrascu Spisak pravnih lica povezanih s bankom za koja se očekuje devizni priliv po osnovu korišćenja finansijskih kredita za konverziju u dinare i druge namene iz člana 21. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju (Prilog 2).

Podatke iz ove tačke ovlašćena banka dostavlja Narodnoj banci Srbije elektronski, preko Informacione tehnologije - Centralnog prijemnog odeljenja.

Prilozi 1 i 2 odštampani su uz ovu odluku i njen su sastavni deo.

6. Krediti se evidentiraju kod Narodne banke Srbije u skladu sa Zakonom o deviznom poslovanju.

7. Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. oktobra 2006. godine.

 

Prilog 1

 

 

 

Naziv banke

 

 

 

Matični broj banke

 

 

OČEKIVANI DEVIZNI PRILIV
po osnovu korišćenja finansijskih kredita za likvidnost banaka, konverziju u dinare i druge namene iz člana 21. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju

 

Izveštajni period

 

Datum izveštavanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesec

 

Godina

 

Dan

 

Mesec

 

Godina

 

OZNAKA VALUTE

Očekivani devizni priliv

Po kreditima koje koristi BANKA

Po kreditima koje koriste
PRAVNA LICA POVEZANA S BANKOM

Po kreditima koje koriste
DRUGI KLIJENTI BANKE

1

2

3

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

       

 

Prilog 2

 

 

 

Naziv banke

 

 

 

Matični broj banke

 

 

SPISAK PRAVNIH LICA POVEZANIH S BANKOM
za koja se očekuje devizni priliv po osnovu korišćenja finansijskih kredita za konverziju u dinare i druge namene iz člana 21. stav 2. Zakona o deviznom poslovanju

 

Izveštajni period

 

Datum izveštavanja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mesec

 

Godina

 

Dan

 

Mesec

 

Godina

 

Matični broj
pravnog lica
povezanog s
bankom

Naziv pravnog lica povezanog s bankom