PRAVILNIK

O USLOVIMA KOJE TREBA DA ISPUNJAVA PRAVNO LICE KOJE IZDAJE SERTIFIKAT, ODNOSNO RESERTIFIKAT ZA ORGANSKE PROIZVODE I O NAČINU NJIHOVOG IZDAVANJA

("Sl. glasnik RS", br. 81/2006)

 

I UVODNA ODREDBA

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi u pogledu tehničke opremljenosti i kadrovske osposobljenosti privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica koje izdaje sertifikat, odnosno resertifikat za organske proizvode, kao i način izdavanja sertifikata, odnosno resertifikata.

II USLOVI ZA IZDAVANJE SERTIFIKATA, ODNOSNO RESERTIFIKATA

Član 2

Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice može da izdaje sertifikat, odnosno resertifikat za organske proizvode ako u pogledu tehničke opremljenosti ispunjava sledeće uslove:

1) ima uspostavljen sistem stručne kontrole, zasnovan na principima stručnosti, pouzdanosti, objektivnosti i nezavisnosti;

2) postupak stručne kontrole sprovodi odvojeno od postupka izdavanja sertifikata, odnosno resertifikata;

3) ne proizvodi, odnosno ne isporučuje proizvode iste ili slične proizvodima za koje vrši sertifikaciju odnosno resertifikaciju;

4) ima ustanovljen postupak za vršenje uzorkovanja.

Član 3

Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice ispunjava uslov u pogledu stručne kontrole ako ima:

1) akt o organizaciji i načinu vršenja stručne kontrole, sertifikacije i resertifikacije, koji naročito sadrži: opis programa kvaliteta pružanja usluga koji se periodično preispituje i javno saopštava; kratak opis pravnog statusa sa imenima, odnosno nazivima vlasnika; opis delatnosti i uslove poslovanja; opis organizacione strukture, uključujući način rukovođenja, ovlašćenja i odgovornosti rukovodilaca i kadrova; imena, kvalifikacije i radno iskustvo kadrova; politiku i postupak odabira kadrova; postupak za imenovanje i rad stručnih komisija; administrativni postupak, specifikaciju troškova i visinu naknada u vezi sa vršenjem stručne kontrole, sertifikacije odnosno resertifikacije; postupak za ocenjivanje proizvoda i uslove za izdavanje i oduzimanje sertifikata, odnosno resertifikata; postupanje i rešavanje po prigovorima i sporovima u postupku stručne kontrole, sertifikacije, odnosno resertifikacije; postupak unutrašnje kontrole;

2) interni akt o zaštiti podataka do kojih dolazi u postupku obavljanja poslova, koji sadrži zabranu da se podaci o postupku stručne kontrole, predmetu i postupku sertifikacije, odnosno resertifikacije saopšte trećoj strani bez pismene saglasnosti podnosioca prijave za sertifikaciju, odnosno resertifikaciju.

Član 4

Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice može da izdaje sertifikat, odnosno resertifikat za organske proizvode ako u pogledu kadrovske osposobljenosti ispunjava sledeće uslove:

1) ima najmanje dva zaposlena lica sa visokom stručnom spremom i specijalizacijom iz oblasti organske proizvodnje;

2) ima uspostavljen sistem obuke i stručnog usavršavanja kadrova u oblasti stručne kontrole organske proizvodnje.

Član 5

Privredno društvo, odnosno drugo pravno lice podnosi zahtev za utvrđivanje ispunjenosti uslova u pogledu tehničke opremljenosti i kadrovske osposobljenosti za izdavanje sertifikata, odnosno resertifikata za organske proizvode Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede (u daljem tekstu: Ministarstvo), najkasnije do 30. juna tekuće godine za narednu godinu.

Uz zahtev iz stava 1. ovog člana, prilaže se:

1) naziv, adresa, šifra delatnosti, poreski identifikacioni broj (PIB) i podaci o odgovornom licu;

2) godišnji izveštaj o izvršenoj stručnoj kontroli, sertifikaciji, resertifikaciji i rešavanjima po prigovorima i sporovima iz prethodne godine;

3) evidencija proizvođača organskih proizvoda i proizvoda u prelaznom periodu, prerađivača organskih proizvoda i lica koja obavljaju unutrašnji, odnosno spoljnotrgovinski promet organskih proizvoda iz prethodne godine.

Ispunjenost uslova iz stava 1. ovog člana, kao i broj koda privrednog društva, odnosno drugog pravnog lica (u daljem tekstu: ovlašćena organizacija), utvrđuje ministar.

Član 6

Ovlašćena organizacija o svakoj promeni u pogledu tehničke opremljenosti i kadrovske osposobljenosti obaveštava Ministarstvo u roku od jednog meseca.

III NAČIN IZDAVANJA SERTIFIKATA I RESERTIFIKATA

Član 7

Ovlašćena organizacija obavlja poslove izdavanja sertifikata, odnosno resertifikata, na način kojim se obezbeđuje kvalitetno sprovođenje stručne kontrole i dostupnost usluge stručne kontrole i sertifikacije, odnosno resertifikacije svima pod jednakim uslovima.

U obavljanju poslova iz stava 1. ovog člana ovlašćena organizacija je finansijski samostalna i nezavisna od lica kod kojih utvrđuje ispunjenost uslova za uključivanje u organsku proizvodnju i kod kojih vrši stručnu kontrolu, odnosno čije proizvode sertifikuje, odnosno resertifikuje, odgovorna je za odluke koje donosi o izdavanju i oduzimanju sertifikata, odnosno resertifikata i ne može obavljati savetodavne poslove o metodama organske proizvodnje.

Član 8

Za uključivanje u organsku proizvodnju proizvođač podnosi prijavu ovlašćenoj organizaciji, u kojoj navodi podatke o uslovima za uključivanje u organsku proizvodnju.

Za sertifikaciju organskih proizvoda proizvođač podnosi prijavu za sertifikaciju koja sadrži predmet sertifikacije i izjavu da je podnosilac prijave saglasan sa uslovima sertifikacije i da će dostaviti svu neophodnu dokumentaciju.

Član 9

Pre vršenja stručne kontrole, ovlašćena organizacija ispituje prijavu za uključivanje u organsku proizvodnju ili sertifikaciju, donosi plan aktivnosti, određuje lica koja će vršiti stručnu kontrolu i obezbeđuje radnu dokumentaciju, o čemu obaveštava podnosioca prijave.

Član 10

Lica koja vrše stručnu kontrolu ovlašćena su da:

1) vrše fizičku kontrolu proizvodnih jedinica, objekata i prostorija;

2) posle podnošenja prijave proizvođača za uključivanje u organsku proizvodnju, sačinjavaju izveštaj o prvoj stručnoj kontroli u kome konstatuju uslove za zasnivanje organske proizvodnje i zatečeno stanje;

3) sačinjavaju izveštaj o svakoj sledećoj stručnoj kontroli, koji mora da sadrži: podatke o proizvođaču i vrstama proizvodnje, veličini proizvodnih jedinica i njihovom položaju, područjima sakupljanja divljih biljnih i životinjskih vrsta iz prirodnih staništa, skladištima, pripremi, preradi, pakovanju proizvoda, metodama i postupcima koji se primenjuju, predložene mere, datum obavljanja stručne kontrole, imena lica koja su učestvovala u sakupljanju podataka, kao i potpis pravnog ili fizičkog lica kod kojeg je sprovedena stručna kontrola;

4) uzimaju uzorke materijala i proizvoda za vršenje analiza, redovno, kao i po proceni, odnosno u slučaju sumnje na upotrebu neodobrenih sredstava i proizvoda.

Stručna kontrola obuhvata i kontrolu konvencionalne proizvodnje, ako se ona vrši paralelno sa proizvodnjom organskih proizvoda.

Član 11

Ovlašćena organizacija, na osnovu evidencija i podataka dobijenih u postupku stručne kontrole sačinjava izveštaj, donosi odluku o sertifikaciji organskih proizvoda i izdaje sertifikat.

Ovlašćena organizacija kompletan izveštaj o izvršenoj stručnoj kontroli, odluku o sertifikaciji organskih proizvoda i sertifikat dostavlja podnosiocu prijave.

Član 12

Za uvezene proizvode, koji se po propisima zemlje porekla proizvoda smatraju organskim proizvodima, ovlašćena organizacija izdaje resertifikat.

Prijavu za resertifikaciju organskih proizvoda popunjava uvoznik proizvoda.

Uz prijavu iz stava 2. ovog člana dostavlja se sertifikat izdat od nadležnog organa zemlje porekla organskog proizvoda i dokumentacija o poreklu robe.

IV PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 13

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o uslovima koje moraju ispunjavati pravna lica koja vrše ispitivanje procesa proizvodnje proizvoda metodama organske proizvodnje ("Službeni list SRJ", broj 67/02).

Član 14

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".