PRAVILNIK

O VETERINARSKO-SANITARNIM USLOVIMA OBJEKATA ZA UZGOJ I DRŽANJE KOPITARA, PAPKARA, ŽIVINE I KUNIĆA

("Sl. glasnik RS", br. 81/2006)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom bliže se propisuju veterinarsko-sanitarni uslovi koje u pogledu izgradnje, odnosno rekonstrukcije mora da ispunjava objekat za uzgoj i držanje kopitara, papkara, živine i kunića (u daljem tekstu: farma).

Član 2

Pojedini izrazi upotrebljeni u ovom pravilniku imaju sledeće značenje:

1) farma jeste gazdinstvo u kojem se drži ili uzgaja 20 i više grla kopitara, papkara (20 i više grla goveda, 100 i više grla svinja, 150 i više grla ovaca i koza) ili 350 i više jedinki živine i kunića (u daljem tekstu: životinje);

2) gazdinstvo jeste objekat i prostor u kojem se drže ili uzgajaju životinje;

3) uslovno grlo jeste životinja ili skup životinja težine 500 kg računajući najveću težinu proizvodne kategorije.

II USLOVI U POGLEDU IZGRADNJE, ODNOSNO REKONSTRUKCIJE

1. Opšti uslovi

Član 3

Farma može da se gradi na:

1) lokaciji koja se nalazi na području i u zoni koja, u zavisnosti od vrste i broja životinja, kao i ekoloških uslova ne ugrožava niti bi bila ugrožena od stambenih i drugih objekata u bližoj ili daljoj okolini u skladu sa zakonom kojim se uređuje izgradnja i rekonstrukcija objekata;

2) kompaktnom zemljištu koje ne sme biti podvodno i koje mora imati dobre otoke atmosferskih voda;

3) lokaciji koja se nalazi izvan zone koja može biti ugrožena poplavom i klizanjem terena.

Član 4

Farma mora da bude izgrađena tako da omogući odgovarajuće mikroklimatske i zoohigijenske uslove zavisno od vrste životinja.

Član 5

U jednom objektu na farmi ne može da se drži više vrsta životinja.

Član 6

Krug farme mora:

1) da bude dovoljno prostran, da odgovara kapacitetu, broju i veličini izgrađenih objekata kako bi se obezbedila njihova funkcionalna povezanost i međusobna udaljenost;

2) da ima ulaz koji je kontrolisan ili pod nadzorom i na kojem se obavezno vodi evidencija o ulasku i izlasku ljudi, životinja i vozila iz kruga farme;

3) da bude ograđen ogradom koja sprečava nekontrolisan ulazak ljudi i životinja;

4) da bude uredno i redovno održavan.

Član 7

Prilazni putevi i putevi u krugu farme moraju da budu dovoljno široki i izgrađeni od čvrstog materijala ili moraju da imaju podlogu od šljunka.

Ispred svakog objekta na farmi mora biti betonirana ili asfaltirana površina za lakše kretanje vozila.

Putevi u krugu farme moraju biti pogodni za čišćenje i pranje, a uz njih mora da se nalazi dovoljan broj hidranata i slivnika.

Član 8

Putevi koji se koriste za dovoz životinja, hrane za životinje, čistih prostirki i opreme ne smeju da se ukrštaju sa putevima koji se koriste za odvoz stajskog đubriva, otpadnih voda i leševa životinja.

Član 9

Farma mora biti snabdevena dovoljnom količinom vode za piće iz javnog vodovoda ili sopstvenog bunara.

Voda za piće mora biti kontrolisana i mora da ispunjava standarde propisane za pijaću vodu.

Za pranje objekata i puteva može se koristiti i voda koja ne ispunjava propisane standarde za pijaću vodu.

Član 10

Atmosferske vode mogu se ulivati u kanalizaciju ili u prirodni recipijent bez prečišćavanja.

Otpadne vode koje nastaju tokom proizvodnog procesa ili pranja objekta i opreme moraju se sakupljati u vodonepropusne ispuste i moraju da se prečišćavaju pre ispuštanja u prirodne recipijente.

Odvod otpadne vode iz stava 2. ovog člana na obradive površine mora biti u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita životne sredine.

Fekalne vode sakupljaju se u odvojene septičke jame ili se ispuštaju u kanalizaciju.

Član 11

Prostor za odlaganje i zbrinjavanje stajskog đubriva iz objekta mora biti smešten, odnosno izgrađen tako da se spreči zagađivanje okoline i širenje uzročnika zaraznih bolesti životinja i ljudi, nasuprot pravcu glavnih vetrova i mora da bude udaljen najmanje 50 metara od objekta za životinje.

2. Uslovi u pogledu ulaza i prostorija na farmi

Član 12

Farma sa više od 100 uslovnih grla kopitara i papkara mora da ima odvojen kolski i pešački ulaz.

Na kolskom i pešačkom ulazu moraju biti izgrađene dezinfekcione barijere dimenzija 6,0 x 3,0 x 0,25 metara i 1,0 x 0,5 x 0,05 metara i ispunjene vodenim rastvorom dezificijensa.

Dezinfekcione barijere moraju biti izgrađene na način koji omogućava njihovo čišćenje i pranje, kao i ispuštanje rastvora kroz drenažni otvor.

Član 13

Farma iz člana 12. ovog pravilnika mora da ima:

1) prostoriju za administraciju;

2) prostoriju za veterinarsku službu;

3) prostoriju za presvlačenje zaposlenih radnika i lica koja ulaze na farmu (u daljem tekstu: garderoba);

4) sanitarni čvor;

5) prostoriju za odmor i ishranu radnika;

6) prostoriju za smeštaj dezinfekcionih sredstava;

7) prostoriju za smeštaj opreme i pribora.

Prostorije iz stava 1. ovog člana mogu da budu i sastavni deo predprostora jednog od objekata na farmi.

Član 14

Na farmi mora da se obezbedi i prostor, odnosno prostorija za smeštaj, sortiranje i skladištenje hrane za životinje.

Član 15

Ako se na farmi obavlja proizvodnja priplodnih jaja, pored prostorija iz člana 13. ovog pravilnika, farma mora da ima i prostoriju za sanitarnu obradu jaja.

Pored prostorija iz stava 1. ovog člana, farma mora da ima i prostoriju za sakupljanje i privremeno skladištenje jaja ako se bavi proizvodnjom konzumnih jaja.

Prostorija iz st. 1. i 2. ovog člana mora da bude fizički odvojena od proizvodnog dela objekta.

Član 16

Farma muznih krava, pored prostorija iz člana 13. ovog pravilnika, mora da ima prostoriju za smeštaj opreme i pribora za mužu i za privremeno skladištenje i rashlađivanje mleka.

Prostorija iz stava 1. ovog člana mora da ima dovoljan broj uređaja za pranje ruku i opreme koja se koristi prilikom muže, kao i da je snabdevena toplom i hladnom vodom i dovoljnom količinom papirnih ubrusa.

3. Uslovi u pogledu izgradnje unutrašnjosti objekta

Član 17

Unutrašnjost objekta (podovi, zidovi, plafoni i oprema) mora da:

1) bude prilagođena vrsti proizvodnje i izgrađena od materijala koji nije štetan za zdravlje životinja i koji se lako čisti, pere i dezinfikuje;

2) ima osvetljenje i mikroklimatske uslove koji odgovaraju vrsti i kategoriji životinja;

3) ima podove koji su glatki ali ne i klizavi sa padom prema odvodnim kanalima koji se nalaze duž sredine objekta ili uz uzdužne zidove;

4) ima plafone koji mogu biti horizontalni ili da prate krovnu konstrukciju, a po potrebi mogu da imaju i termičku izolaciju;

5) ima zidove izgrađene od odgovarajućeg građevinskog materijala koji, u zavisnosti od vrste i kategorije životinja, moraju da imaju termičku izolaciju.

Ako objekat ima prozore ili dovodne otvore za vazduh njihovi okviri moraju da budu od nerđajućeg materijala i zaštićeni mrežama protiv ulaska glodara, ptica i insekata.

Unutrašnjost objekta mora da ima osigurano fiksno ili prenosno osvetljenje koje omogućava pregled životinja u bilo koje doba dana ili noći.

U objektu gde nema prirodnog osvetljenja mora da bude obezbeđena odgovarajuća veštačka osvetljenost. U slučaju korišćenja veštačkog osvetljenja potrebno je odrediti vreme za odmor životinja kada one moraju biti u mraku.

Član 18

Osvetljenje, temperatura i vlažnost vazduha, kruženje vazduha, koncentracija gasova i prašine u vazduhu, intenzitet buke i higijena u prostorijama i prostorima u kojima borave životinje mora da bude u granicama koje nisu štetne za životinje.

Član 19

U proizvodne prostorije objekata ili garderobe ne sme da se unosi hrana životinjskog porekla.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 20

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o veterinarsko-sanitarnim uslovima u pogledu izgradnje, tehničkih uređaja i opreme objekata u kojima organizacije udruženog rada drže i proizvode životinje ("Službeni glasnik SRS", broj 13/79).

Član 21

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".