UPUTSTVO
ZA OBAVLJANJE POJEDINIH RADNJI U POSTUPKU SPROVOĐENJA REPUBLIČKOG REFERENDUMA RADI POTVRĐIVANJA NOVOG USTAVA REPUBLIKE SRBIJE NA PODRUČJU AUTONOMNE POKRAJINE KOSOVO I METOHIJA

("Sl. glasnik RS", br. 84/2006)

Član 1

Na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: KiM), kao delu Republike Srbije, održaće se republički referendum radi potvrđivanja novog Ustava Republike Srbije, koji je raspisan za 28. i 29. oktobar 2006. godine (u daljem tekstu: referendum), na pojedinim određenim glasačkim mestima na kojima su ispunjeni zakonski uslovi za sprovođenje referenduma i na kojima su potpuno bezbedni svi učesnici u sprovođenju referenduma i glasački materijal.

Član 2

Glasačka mesta na KiM određuje Republička izborna komisija, na predlog načelnika upravnih okruga sa područja KiM, najkasnije do 12. oktobra 2006. godine u 24,00 časa.

Član 3

Za svako glasačko mesto na KiM sačinjava se ažuriran i overen izvod iz biračkog spiska. Overen izvod iz biračkog spiska zaključuje se rešenjem nadležnog organa najkasnije do 12. oktobra 2006. godine u 24,00 časa.

Glasači koji su upisani u tako sačinjeni izvod iz biračkog spiska čine deo ukupnog broja glasača u Republici Srbiji.

Član 4

Da bi se izvršila primopredaja glasačkog materijala članovima glasačkih odbora, Republička izborna komisija obrazuje radna tela u opštinama sa KiM.

Radna tela se obrazuju na predlog načelnika upravnih okruga, iz reda zaposlenih u lokalnoj samoupravi i drugih koji žive na teritoriji opštine.

Radna tela u opštinama koje imaju do 20 glasačkih mesta imaju tri člana, a u opštinama koje imaju preko 20 glasačkih mesta pet članova.

Član 5

Glasački odbor na KiM ima predsednika i četiri člana i zamenika predsednika i zamenike članova.

Glasački odbor imenuje Republička izborna komisija, na predlog načelnika upravnog okruga.

Prilikom predlaganja glasačkog odbora načelnik upravnog okruga dužan je do vodi računa da glasački odbor bude sastavljen od birača kojima je dostupno glasačko mesto.

Član 6

Kako pre glasanja, tako i posle glasanja, primopredaja glasačkog materijala s Koordinatora Republičke izborne komisije na radna tela obaviće se:

1. za opštine Kosovskog, Pećkog, Prizrenskog i Kosovsko-mitrovičkog upravnog okruga - u zgradi opštine Raška,

2. za opštine Kosovsko-pomoravskog upravnog okruga - u zgradi opštine Vranje.

Koordinatori Republičke izborne komisije predaju članovima radnog tela i glasački materijal koji obezbeđuje Republička izborna komisija i glasački materijal koji obezbeđuje opštinska uprava.

Član 7

Sve druge radnje u postupku sprovođenja referenduma obaviće se u svemu na osnovu zakona, drugih propisa i uputstava Republičke izborne komisije.

Član 8

Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".