ODLUKA
O IMENOVANJU PREDSEDNIKA, ZAMENIKA PREDSEDNIKA, ČLANOVA I ZAMENIKA ČLANOVA OPŠTINSKE KOMISIJE ZA SPROVOĐENJE REPUBLIČKOG REFERENDUMA

("Sl. glasnik RS", br. 84/2006)

I

1. Predsednika, zamenika predsednika, članove i zamenike članova opštinske komisije za sprovođenje republičkog referenduma radi potvrđivanja novog Ustava Republike Srbije (u daljem tekstu: opštinska komisija) imenuje Republička izborna komisija najkasnije do 9. oktobra 2006. godine u 24,00 časa.

2. Članovi i zamenici članova opštinskih komisija mogu biti samo lica koja imaju biračko pravo. Oni ne moraju da imaju prebivalište na opštini za koju sprovode republički referendum.

II

1. Opštinske komisije, kao i opštinske komisije u gradovima Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, sastoje se od osam članova i njihovih zamenika, koji su predstavnici Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije, Demokratske stranke, Stranke G17 PLUS, Socijalističke partije Srbije, Nove Srbije i samostalnih poslanika 9+9 i Srpskog pokreta obnove (u daljem tekstu: političke stranke).

2. U opštinama u kojima predstavnici stranaka nacionalnih manjina imaju većinu u skupštini opštine, ona stranka nacionalne manjine koja ima najviše odbornika od ukupnog broja odbornika ima pravo na jednog člana opštinske komisije i njegovog zamenika.

3. U radu opštinskih komisija učestvuju sekretari i zamenici sekretara postojećih opštinskih i gradskih izbornih komisija, bez prava odlučivanja.

III

1. Političke stranke koje prema ovoj odluci imaju pravo na člana i zamenika člana u opštinskim komisijama, dužne su da svoga člana i zamenika člana u opštinskoj komisiji predlože, preko svojih sedišta, Republičkoj izbornoj komisiji najkasnije do 7. oktobra 2006. godine do 24,00 časa.

U predlogu se navode ime i prezime člana i zamenika člana opštinske komisije, adrese prebivališta i njihovi jedinstveni matični brojevi građana. Uz predlog se prilaže i potvrda o njihovom biračkom pravu.

2. Ako neka politička stranka blagovremeno ne predloži člana i zamenika člana opštinske komisije, Republička izborna komisija će članove i zamenike članova opštinskih komisija imenovati na osnovu blagovremeno primljenih predloga.

IV

Opštinske komisije odlučuju većinom glasova od ukupnog broja članova.

U slučaju jednakog broja glasova odlučuje glas predsednika opštinske komisije.

V

1. Opštinske komisije vrše sve radnje vezane za sprovođenje referenduma na svojoj teritoriji za koje su opštinske komisije nadležne prema Zakonu o referendumu i narodnoj inicijativi ("Službeni glasnik RS", br. 48/94 i 11/98) i uputstvima Republičke izborne komisije.

2. Opštinske komisije dužne su da se u svom radu na sprovođenju referenduma radi potvrđivanja novog Ustava Republike Srbije pridržavaju Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi ("Službeni glasnik RS", br. 48/94 i 11/98), Uputstva za sprovođenje republičkog referenduma radi potvrđivanja novog Ustava Republike Srbije i uputstava Republičke izborne komisije.

VI

Prostorne i tehničke uslove za rad opštinskih komisija obezbeđuju opštine za čije područje su obrazovane opštinske komisije.

Opštinska komisija ima pečat čiju sadržinu, oblik i dimenzije utvrđuje Republička izborna komisija.

Republička izborna komisija će obezbediti izradu pečata za sve opštinske komisije i odmah ih dostaviti opštinskim komisijama.

Opštinske komisije su dužne da odmah po okončanju referenduma vrate pečate Republičkoj izbornoj komisiji.

VII

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".