DEKLARACIJA

O PROGLAŠENJU ODNOSA IZMEĐU OTADŽBINE I RASEJANJA ODNOSOM OD NAJVEĆEG DRŽAVNOG I NACIONALNOG INTERESA

("Sl. glasnik RS", br. 86/2006)

I

Odnos između otadžbine i rasejanja smatra se odnosom od najvećeg državnog i nacionalnog interesa,

Radi približavanja dva nevoljno i prostorno odvojena dela srpskog naroda i drugih naroda koji žive u Srbiji i radi zadovoljenja brojnih i raznovrsnih potreba i interesa kako onih koji žive u otadžbini, tako i, naročito, onih koji žive u rasejanju,

Vlada ovim potrebama i interesima posvećuje dužnu pažnju time što odnos radi njihovog ispunjenja smatra najvećim državnim i nacionalnim interesom.

To znači da se svakom predlogu ili zahtevu radi ostvarenja potreba i interesa ljudi iz rasejanja u otadžbini posveti ozbiljna pažnja tako što će se u kratkom vremenu predložiti ili doneti pojedinačni, odnosno opšti akt iz nadležnosti Vlade, odnosno nadležnog ministarstva, doneti podzakonski akt ili predložiti zakon i o tome obavestiti podnosioci predloga ili zahteva.

II

To dalje znači da Vlada treba da razmatra zahteve pripadnika srpskog naroda koji žele da dođu da žive u Srbiji, kao i mogućnosti da se za to stvore materijalni uslovi.

III

To dalje znači i da će onima koji žele da dođu u Srbiju biti omogućeno da donesu svoja materijalna i duhovna dobra kojima će, pored svog prisustva i prisustva svog potomstva, dopuniti i obogatiti Srbiju.

IV

Ovu deklaraciju objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".