ODLUKA
O POSTAVLJANJU TEZGI I DRUGIH POKRETNIH PRIVREMENIH OBJEKATA

("Sl. list grada Beograda", br. 31/2002 - prečišćeni tekst, 5/2003, 11/2005 i 18/2006)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se vrsta, izgled, uslovi i način postavljanja, korišćenja i uklanjanja tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata (u daljem tekstu: pokretni objekat) na javnim površinama, na teritoriji grada Beograda.

Član 2

Pokretni objekat, u smislu ove odluke je tezga, aparat za sladoled, aparat za kokice, rashladna komora, drugi lako pokretni objekat za izlaganje i prodaju robe na malo i vršenje zanatskih usluga i specijalizovana vozila za šaltersku prodaju robe, koji se po isteku radnog vremena uklanja sa javne površine.

Pokretni objekat mogu postavljati pravna i fizička lica, u skladu sa zakonom i odredbama ove odluke.

Član 3

Pokretni objekat se postavlja na javnoj površini.

Javna površina u smislu ove odluke je građevinsko zemljište namenjeno za javno korišćenje, i to:

1. ulice, trgovi, slobodni prostori između zgrada namenjeni za javnu upotrebu, prolazi između kolonada, javni pasaži, pešačke komunikacije, interne saobraćajnice, podzemni pešački prolazi, podvožnjaci, nadvožnjaci, javna stepeništa i mostovi;

2. autobuske i železničke stanice, benzinske stanice, parking prostori, pristaništa i prostor oko njih;

3. parkovi i druge javne zelene površine;

4. sportski, zabavni tereni i prostor oko njih;

5. javna kupališta (plaže, bazeni, veštačka jezera i sl.) kejovi i izgrađene rečne obale;

6. površine namenjene za javno korišćenje u krugu prosvetnih, kulturnih, naučnih, zdravstvenih i socijalnih i drugih ustanova;

7. površine namenjene za javno korišćenje u otvorenim tržnim centrima i sajmovima;

8. neizgrađeno građevinsko zemljište namenjeno za javno korišćenje;

9. drugo građevinsko zemljište namenjeno za javno korišćenje.

II VRSTA I IZGLED POKRETNIH OBJEKATA

Član 4

Tezga je tipski, otvoreni, lako pokretni objekat za izlaganje i prodaju robe, čija bruto površina ne može biti veća od 2 m2.

Tezga može biti izrađena od drveta, metala ili plastike, a može se izrađivati tako da se rasklapanjem pretvara u horizontalnu ili vertikalnu površinu za izlaganje robe.

Prodaja robe na tezgama, može se obavljati tokom cele godine, u vremenu od 8,00 do 20,00 časova, a po isteku radnog vremena tezga se po pravilu uklanja sa javne površine.

Tezga obavezno sadrži, na vidnom mestu, istaknutu pločicu sa imenom radnje, odnosno korisnika tezge, brojem tezge i brojem rešenja kojim je odobreno postavljanje tezge. Pločica je standardnog oblika.

Član 5

Aparat za sladoled, odnosno kokice, je tipski, lako pokretni objekat za pripremu i prodaju odgovarajućih prehrambenih proizvoda, čija bruto površina sa kućištem aparata ne može biti veća od 2 m2.

Prodaja proizvoda iz objekata iz stava 1. ovog člana može se obavljati tokom cele godine, osim aparata za sladoled, koji se postavljaju u periodu od 15. marta do 15. novembra, u vremenu od 8,00 do 24,00 časa, a po isteku radnog vremena aparat se po pravilu uklanja sa javne površine.

Član 6

Rashladna komora je tipski, pokretni objekat za konzerviranje i prodaju industrijski pakovanih sladoleda i drugih prehrambenih proizvoda, čija bruto površina ne može biti veća od 2 m2.

Prodaja proizvoda iz objekta iz stava 1. ovog člana, može se obavljati u periodu od 15. marta do 15. novembra, a uklanja se po isteku sezone.

Član 6a

Specijalizovana vozila za šaltersku prodaju robe su vozila koja ispunjavaju uslove za prodaju robe u smislu pozitivnih propisa i čija ukupna površina ne može preći 6 m2.

Prodaja robe iz vozila iz tačke 1. ovog člana može se vršiti tokom cele godine.

Član 7

Pokretni objekat može imati suncobran ili tendu u okviru mesta postavljanja objekta, pod uslovom da sa objektom i okolinom čini funkcionalnu i estetsku celinu, a uklanja se zajedno sa objektom.

Član 8

Tip, veličinu, izgled i vrstu materijala od kojeg je pokretni objekat iz člana 2. ove odluke načinjen, na području gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, određuje posebnim aktom gradonačelnik grada Beograda na predlog organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove urbanizma, a za područje gradskih opština: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin, predsednik te gradske opštine na predlog organizacione jedinice uprave gradske opštine nadležne za poslove urbanizma.

III USLOVI I NAČIN POSTAVLJANJA POKRETNIH OBJEKATA

Član 9

Mesta, broj, vrsta, tip, veličina, namena - vrsta robe, uslovi, radno vreme i vreme korišćenja pokretnih objekata, određuju se planom postavljanja pokretnih privremenih objekata (u daljem tekstu: plan).

Plan za područje gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, donosi Skupština grada Beograda, a pripremaju ga organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja i poslove urbanizma, a u prostorima od kulturno-istorijskog značaja, koji su proglašeni za kulturna dobra i Zavod za zaštitu spomenika kulture, polazeći od predloga gradskih opština.

Predlog plana gradske opštine dostavljaju organizacionim jedinicama Gradske uprave iz stava 2. ovog člana najkasnije šest meseci pre isteka važećeg plana.

Uz predlog plana gradske opštine dostavljaju i skicu prostora sa ucrtanim pokretnim privremenim objektima u razmeri 1:50 ili 1:100 (u daljem tekstu: skica) koje su overene od strane lica koje poseduje licencu odgovornog projektanta iz oblasti drumskog i gradskog saobraćaja.

Za mesta koja se nalaze na javnoj površini datoj na održavanje javnom preduzeću čiji je osnivač grad Beograd, gradska opština priprema predlog iz stava 2. ovog člana u saradnji sa tim javnim preduzećem.

Plan za područje gradskih opština: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin, donose skupštine tih gradskih opština, a pripremaju organizacione jedinice uprave gradske opštine nadležne za poslove saobraćaja i urbanizma.

Odredbe st. 1. i 2. ovog člana ne odnose se na povremenu prodaju robe za vreme održavanja vašara, sajmova, izložbi i tradicionalnih manifestacija (novogodišnji, božićni, uskršnji i drugi praznici).

Plan se objavljuje u "Službenom listu grada Beograda".

Član 10

Plan se donosi na određeno vreme, sa rokom važenja od dve godine, računajući od dana njegovog stupanja na snagu.

Izmena i dopuna plana se vrši po potrebi, po postupku predviđenom za donošenje plana.

Član 11

Mesto postavljanja pokretnog objekta ne može se nalaziti na sledećim površinama:

- neposredno oko pijaca i tržnih centara,

- deo kolonada, u pasažima stambenih i poslovnih zgrada, na prostoru ispred prodavnica, odnosno radnji istovetne delatnosti i ponude robe, osim korisnika tih prodavnica, odnosno radnji,

- u podzemnim prolazima.

Pokretni objekat se ne može postaviti na javnim zelenim površinama, osim na uređenim stazama i posebno određenim mestima u parku, u skladu sa planom.

Član 12

Pokretni objekat postavlja korisnik neposredno ili preduzeće, odnosno drugo pravno lice, kome grad, za područje gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, odnosno gradska opština za područje gradskih opština: Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin, poveri postavljanje pokretnog objekta (u daljem tekstu: preduzeće).

Kada pokretne objekte postavlja preduzeće, gradonačelnik grada Beograda, odnosno predsednik gradske opštine svojim aktom uređuje uslove i način za njihovo postavljanje.

Član 13

Korisnik se određuje na osnovu konkursa.

Komisija predsednika gradske opštine u skladu sa planom raspisuje konkurs, utvrđuje kriterijume, sprovodi konkurs i donosi odluku o izboru korisnika.

Konkurs sadrži popis mesta za postavljanje i površinu, vrstu, tip, veličinu i namenu pokretnog objekta, radno vreme, kao i vreme korišćenja.

Po završenom konkursu učesnik konkursa ima pravo prigovora u roku od osam dana od dana završetka konkursa.

Prigovor se podnosi Opštinskom veću gradske opštine.

Konkurs je javan i objavljuje se u dnevnom listu koji izlazi u Beogradu.

Član 14

Po sprovedenom konkursu na području gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica, odobrenje za postavljanje pokretnog objekta izdaje organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za komunalne poslove.

Po sprovedenom konkursu, na području gradskih opština Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot i Surčin, odobrenje za postavljanje pokretnog objekta, izdaje organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za poslove saobraćaja.

Organizacione jedinice iz st. 1. i 2. ovog člana izdaju odobrenja i za objekte iz člana 9. stav 4. ove odluke.

Odobrenje iz stava 3. ovog člana se izdaje za period važnosti plana na osnovu kojeg je izdato.

Odobrenje se izdaje u formi rešenja i sadrži: mesto, vrstu, tip, veličinu i namenu - vrstu robe, površinu koja se zauzima, vreme korišćenja mesta, radno vreme i rok u kome je korisnik dužan da otpočne sa obavljanjem delatnosti, a koji ne može biti duži od 30 dana, i obavezu uklanjanja objekta po isteku radnog vremena, odnosno sezone.

Sastavni deo rešenja iz stava 5. ovog člana je i overena skica prostora sa ucrtanim pokretnim privremenim objektom u razmeri 1:50 ili 1:100 na koju su saglasnost dale organizacione jedinice Gradske uprave iz člana 9. stav 2. ove odluke koje pripremaju plan, a kod prostora od kulturno-istorijskog značaja, koji su proglašeni za kulturna dobra i Zavod za zaštitu spomenika kulture.

Član 15

Izuzetno, kada korisnik pokretni objekat iz čl. 5. i 6. ove odluke postavi uz maloprodajni objekat, kiosk ili manji montažni objekat ne primenjuju se odredbe čl. 9-14. ove odluke, osim u ulicama određenim u Spisku ulica koji čini sastavni deo ove odluke.

Odobrenje za postavljanje pokretnog objekta iz stava 1. ovog člana na zahtev korisnika maloprodajnog objekta, kioska ili manjeg montažnog objekta, izdaje organizaciona jedinica uprave gradske opštine nadležna za komunalne poslove uz prethodnu saglasnost organizacione jedinice Gradske uprave nadležne za poslove saobraćaja.

Uz zahtev za postavljanje privremenog objekta iz stava 1. ovog člana podnosi se dokaz o pravu korišćenja maloprodajnog objekta, kioska ili manjeg montažnog objekta i skica prostora predviđenog za postavljanje pokretnog objekta.

Odobrenje iz stava 2. ovog člana izdaje se u formi rešenja i sadrži: vrstu, tip, veličinu i namenu - vrstu robe, površinu koja se zauzima, vreme korišćenja mesta, radno vreme i obavezu uklanjanja objekta po isteku radnog vremena, odnosno sezone.

IV NAČIN KORIŠĆENJA POKRETNIH OBJEKATA

Član 16

Korisnik je dužan da pokretni objekat koristi u skladu sa odobrenjem.

Član 17

Korisnik je dužan da pokretni objekat i prostor oko njega održava u urednom i ispravnom stanju, kao i da plaća odgovarajuću naknadu JKP "Gradska čistoća".

Član 18

Korisniku nije dozvoljeno da:

- prenosi pravo korišćenja mesta postavljanja na drugo lice, ili objekat izdaje u zakup ili podzakup, odnosno objekat prenese na korišćenje drugom licu ugovorom o poslovno-tehničkoj saradnji niti bilo kojim drugim ugovorom.

- fiksira, ili na drugi način vezuje pokretni objekat za tlo, ili za objekat u neposrednoj blizini,

- pripadajući funkcionalni prostor objekta, kao i konstruktivne elemente tende i suncobrana koristi za izlaganje robe.

V NADZOR

Član 19

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši komunalna inspekcija.

Član 20

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da rešenjem naredi uklanjanje pokretnog objekta, u sledećim slučajevima:

- ako je pokretni objekat postavljen na mesto koje nije određeno planom,

- ako se promeni neki od uslova utvrđenih planom, a korisnik im se ne prilagodi u ostavljenom roku,

- ako korisnik pokretni objekat postavi ili koristi bez odobrenja,

- ako postavljeni pokretni objekat koristi neovlašćeno lice,

- ako korisnik pokretni objekat postavi, ili koristi, suprotno odobrenju,

- ako korisnik ne otpočne sa korišćenjem u roku od 30 dana od dana dobijanja odobrenja,

- ako u roku od 30 dana od dana dobijanja odobrenja za zauzeće javne površine korisnik ne pribavi odobrenje za rad,

- ako je to neophodno zbog izmene režima saobraćaja.

O uklanjanju pokretnog objekta komunalni inspektor obaveštava nadležnu organizacionu jedinicu koja je izdala odobrenje o postavljanju pokretnog objekta.

Po prijemu obaveštenja iz stava 2. ovog člana organizaciona jedinica koja je izdala odobrenje za postavljanje pokretnog objekta donosi rešenje o prestanku važenja izdatog odobrenja.

Član 21

Ako korisnik ne postupi po rešenju komunalnog inspektora i ne ukloni pokretni objekat, komunalni inspektor će odrediti da se pokretni objekat ukloni o trošku korisnika, preko drugog lica, na mesto koje je određeno za te namene.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 22

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

1. postavi pokretni objekat bez odobrenja ili suprotno odobrenju (čl. 14. i 15),

2. koristi pokretni objekat bez odobrenja ili suprotno odobrenju (član 16),

3. pokretni objekat i prostor oko njega ne održava u urednom i ispravnom stanju (član 17),

4. postupi suprotno odredbama člana 18. ove odluke.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se novčanom kaznom od 2.500 do 250.000 dinara preduzetnik.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana, kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara fizičko lice.

Član 23

Novčanu kaznu od 10.000 dinara za pravno lice i preduzetnika i novčanu kaznu od 2.500 dinara, za odgovorno lice u pravnom licu i fizičko lice za prekršaje predviđene u članu 22. ove odluke naplaćuje na licu mesta komunalni inspektor.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 24

Akt iz člana 8. Odluke o postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata ("Službeni list grada Beograda", broj 6/2001) Izvršni odbor Skupštine grada Beograda, odnosno gradske opštine, trebalo je da donese do 29. januara 2001. godine kao dana isteka roka od 90 dana od dana stupanja na snagu te odluke.

Član 25

Plan iz člana 9. st. 2. i 3. Odluke o postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata ("Službeni list grada Beograda", broj 6/2001) Skupština grada, odnosno skupština gradske opštine trebalo je da donese do 30. aprila 2001. godine, kao dana utvrđenog tom odlukom.

Član 26

Organ nadležan za izdavanje odobrenja utvrđen Odlukom o postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata ("Službeni list grada Beograda", broj 6/2001) mogao je na zahtev korisnika koji je posedovao akt za postavljanje pokretnog objekta za 2000. godinu da produži isti, do donošenja plana.

 

Samostalna odredba Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata

("Sl. list grada Beograda", br. 5/2003)

Član 2

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda"

 

SPISAK ULICA KOJI ČINI SASTAVNI DEO ODLUKE O IZMENI ODLUKE O POSTAVLJANJU TEZGI I DRUGIH POKRETNIH PRIVREMENIH OBJEKATA (ČLAN 15 STAV 1)

- ulice Knez Mihailova, Terazije i Kralja Milana, Ada Ciganlija u zvaničnoj sezoni kupanja;

- ulice Balkanska, Čika Ljubina, Lazara Pačua, Bulevar kralja Aleksandra, do Vatroslava Jagića, Đure Jakšića, Kolarčeva, Marka Leka, Masarikova, Nušićeva do Dečanske, Obilićev venac, Prizrenska, Kralja Petra do Uzun Mirkove, Sremska, Studentski trg, Trg Nikole Pašića, Trg republike, Uzun Mirkova, Vase Čarapića, Vuka Karadžića, Zeleni venac, Zmaj Jovina do Vase Čarapića;

- ulice Karađorđeva, od Hercegovačke do Kraljevića Marka, Savski trg i Slobodana Penezića Krcuna do Vojvode Milenka;

- ulice Lenjinova, Zmaj Jovina, Glavna i Bežanijska u Zemunu.

Napomene

Na osnovu člana 3. Odluke o izmenama i dopunama Odluke o postavljanju tezgi i drugih pokretnih privremenih objekata ("Sl. list grada Beograda", br. 12/2002), Komisija za propise Skupštine grada Beograda, na sednici od 12. decembra 2002. godine, utvrdila je prečišćen tekst ove odluke.