ODLUKA

O PLANU RAZVOJA GASOVODNE MREŽE ŠIROKE POTROŠNJE

("Sl. list grada Niša", br. 66/2006)

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i strategija izgradnje gasovodne mreže za korišćenje gasa u širokoj potrošnji, definišu zone gasifikacije i određuju prioriteti izgradnje gasovodne mreže na teritoriji grada Niša.

Član 2

Koncept rešenja gradske gasovodne mreže je sistem dvostranog napajanja, to jest snabdevanja potrošača iz dva pravca, odnosno iz dveju glavnih merno-regulacionih stanica Niš-1 i Niš-2.

Celokupno područje grada Niša obuhvaćeno Generalnim urbanističkim planom podeljeno je na zone toplifikacije i gasifikacije.

Definisanje zona i prioriteta izvršeno je po sledećim kriterijumima:

gustina naseljenosti po zonama i naseljima,

blizina većih industrijskih potrošača,

izgrađenost toplifikacione mreže po rejonima,

tehničke mogućnosti dalje izgradnje gasifikacije i toplifikacije,

zagađivanje okoline i vazduha,

cene energenata,

cena buduće izgradnje mreže toplifikacije i gasifikacije,

postojeća mreža toplifikacije.

Za realizaciju gradske gasovodne mreže, prioritetne zone određene su primenom sledećih kriterijuma:

1. Najkraća veza većih industrijskih potrošača,

2. Istovremeno pokrivanje industrije i široke potrošnje,

3. Prostorne mogućnosti profila saobraćajnica za smeštaj sa ostalim infrastrukturnim mrežama,

4. Procentom objekata sa odobrenjem za izgradnju na određenom području.

Član 3

Na osnovu kriterijuma iz člana 2. ove odluke, definišu se sledeće zone gasifikacije i određuju prioriteti izgradnje gasovodne mreže na teritoriji grada Niša:

Redni
broj

OPIS ZONE

PRIORITET

1. 

Naselje Ratko Jović obuhvaćeno je sa jugozapada Bulevarom 12. februar, sa istoka Ulicom humska, sa juga železničkom prugom Niš-Prahovo i sa severa autoputem Beograd-Niš, takođe deo stanovanja jugozapadno od Bulevara 12. februar, tj. prostor oivičen sa severozapada Bulevarom 12. februar, sa zapada Ulicom komrenskom - prilaz, sa juga industrijskim kompleksom i sa istoka Rujničkom rekom.

I

2. 

Naselja Donji, Gornji Komren i selo Komren severno od autoputa Niš-Beograd.

III

3. 

Naselja Šljaka, 12. februar (Beograd-mala), severno od Nišave, zapadno od Tvrđave, južno od Gradskog polja i Ulice sarajevske i zapadno od Vojne ekonomije.

V

4. 

Naselje Jagodin-mala, oivičeno sa juga Nišavom, sa istoka "Niteksom" i školskim kompleksom i sa zapada Vojnim kompleksom, takođe i naselje Pantelej oivičeno sa juga Ulicom somborska, sa istoka Ulicom studenička, sa severa brdom Vinik i sa zapada Vojnim kompleksom, osim prostora koji pokriva postojeća toplana "Somborska", naselje oivičeno sa juga rekom Nišavom, sa istoka "Niteksom", školskim kompleksom i parkom "Pantelej", sa severa Ulicom somborska i sa istoka ulicama Proleterska i Žikica Jovanović Španac.

I

Naselja na prostoru istočno od ulica Proleterska i Žikica Jovanović Španac, severno od Nišave i južno od autoputa Niš-Bugarska granica.

II

5. 

Naselja Gornji i Donji Matejevac

V

6. 

Naselje Gornja Vrežina

IV

7. 

Niška Banja

III

8. 

Naselje Nikola Tesla (sever i jug), Prva Kutina

III

9. 

Naselje Brzi Brod

III

10. 

Naselje Suvi Do

III

11. 

Prostor stanovanja južno od instituta "MIN", istočno od Ciglane i zapadno od Gabrovačke reke, kao i prostor južno od Ravaničke ulice.

V

12. 

Naselje zapadno od EI, južno od Bulevara car Konstantin, istočno od ulica: Francuska, Marina Držića do Bulevara cara Konstantina.

II

13. 

Prostor južno od škole "Sreten Mladenović Mika", tj. linije koja spaja raskrsnicu Triglavske i Kopaoničke sa Niškom pivarom, zapadno od Ulice triglavska i istočno od Pivare.

I

14. 

Naselje južno od ulica Mokranjčeve, Braće Ignjatović, Vase Čarapića, istočno od šume "Park-Bubanj" i zapadno od granice sa naseljem Crvena zvezda.

I

15. 

Naselja u prostoru oivičenom ulicama Vojvode Putnika, Dimitrija Tucovića i Žrtava fašizma, osim industrijskih kompleksa i Vojske, uz Ulicu Dimitrija Tucovića.

I

16. 

Naselje Ledena stena južno od pruge Niš-Skoplje, severozapadno od puta Niš-Međurovo i istočno od obodne saobraćajnice.

II

17. 

Stambena naselja locirana jugoistočno od puta Niš-Donje Međurovo, severozapadno od puta Niš-Gornje Međurovo, zapadno od Ulice žrtava fašizma i šume "Park Bubanj" i stambeno naselje locirano severozapadno od puta Niš-Donje Međurovo, južno od puta Niš-Novo selo, zapadno od postojećeg naselja Ledena stena i istočno od ekonomije KPD i naselja Milka Protić.

II

18. 

Pasi poljana

IV

19. 

Selo Bubanj

IV

20. 

Donje Međurovo i Čokot

V

21. 

Novo selo

IV

22. 

Medoševac

IV

23. 

Popovac

V