UPUTSTVO

ZA RAD OPŠTINSKIH KOMISIJA ZA SPROVOĐENJE REPUBLIČKOG REFERENDUMA RADI POTVRĐIVANJA NOVOG USTAVA REPUBLIKE SRBIJE

("Sl. glasnik RS", br. 87/2006)

 

I NADLEŽNOST OPŠTINSKIH KOMISIJA

Član 1

Opštinske komisije za sprovođenje republičkog referenduma radi potvrđivanja novog Ustava Republike Srbije koje su obrazovane rešenjima Republičke izborne komisije, u okviru nadležnosti koje su utvrđene Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi ("Službeni glasnik RS", br. 48/94 i 11/98), Uputstvom za sprovođenje republičkog referenduma radi potvrđivanja novog Ustava Republike Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 84/06), Odlukom 02 broj 014-101/06 od 2. oktobra 2006. godine ("Službeni glasnik RS", broj 84/06) i drugim uputstvima i odlukama Republičke izborne komisije, vrše sledeće poslove:

1) obavljaju tehničke pripreme za sprovođenje republičkog referenduma;

2) određuju glasačka mesta na kojima će se sprovoditi glasanje na republičkom referendumu, izuzev glasačkih mesta na području Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija (u daljem tekstu: KiM), unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i glasačkih mesta u inostranstvu;

3) predlažu Republičkoj izbornoj komisiji sastav glasačkih odbora, izuzev sastava glasačkih odbora na području KiM, unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i u inostranstvu;

4) pre glasanja zapisnički preuzimaju propisani glasački materijal za sprovođenje referenduma od koordinatora Republičke izborne komisije i zapisnički ga predaju glasačkim odborima, zajedno s materijalom koji je obezbedila opštinska uprava (glasačke kutije, paravani za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog glasačkog materijala, sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke glasača i UV lampu i koverte za odlaganje glasačkih listića), izuzev glasačkim odborima na području KiM, unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i u inostranstvu;

5) posle glasanja zapisnički preuzimaju propisani glasački materijal od glasačkih odbora, izuzev od glasačkih odbora na području KiM, unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i u inostranstvu;

6) na osnovu glasačkog materijala koji preuzmu od svih glasačkih odbora sa područja opštine, sačinjavaju zapisnik o utvrđivanju rezultata glasanja na teritoriji opštine na propisanom Obrascu RR-10 i, zajedno sa prvim primerkom svih zapisnika o radu glasačkih odbora na teritoriji opštine (obrasci RR-8), zapisnički ga predaju koordinatoru Republičke izborne komisije;

7) u prvom stepenu odlučuju o prigovorima na nepravilnosti u sprovođenju referenduma koje su učinjene na jednom ili više glasačkih mesta, izuzev kada je za odlučivanje o prigovorima u prvom stepenu nadležna Republička izborna komisija;

8) u slučaju da je učinjena nepravilnost na jednom ili više glasačkih mesta bitno uticala na rezultate glasanja, poništavaju izjašnjavanje na tim glasačkim mestima i određuju vreme ponovnog izjašnjavanja i o tome odmah obaveštavaju Republičku izbornu komisiju;

9) obavljaju i druge poslove određene propisima o sprovođenju republičkog referenduma.

II RAD OPŠTINSKIH KOMISIJA

Glasačka mesta

Član 2

Glasačka mesta iz člana 1. tačka 2) ovog uputstva opštinske komisije određuju rešenjem koje donose najkasnije do 12. oktobra 2006. godine u 24,00 časa i doneto rešenje, zajedno sa pojedinačnim izvodima iz tog rešenja za svako glasačko mesto na teritoriji opštine, odmah dostavljaju Republičkoj izbornoj komisiji, koja određuje na kojim od tih glasačkih mesta glasaju oni glasači koji će se 28. i 29. oktobra 2006. godine nalaziti na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi, odnosno izvršavati obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije.

Prilikom određivanja glasačkih mesta, opštinske komisije su dužne da se postaraju da građani glasaju na onim istim glasačkim mestima na kojima su glasali u drugom krugu izbora za predsednika Republike Srbije, održanom 27. juna 2004. godine. Od ovog pravila može da se odstupi samo izuzetno (ako glasačko mesto više ne postoji ili je na dane referenduma zauzeto).

Posle određivanja glasačkih mesta, opštinske komisije mogu samo izuzetno da promene već određeno glasačko mesto. O toj promeni opštinske komisije odmah obaveštavaju Republičku izbornu komisiju.

Član 3

Glasačka mesta određuju se s obzirom na broj glasača i prostornu udaljenost, tako da glasanje bez teškoća traje od 7,00 do 20,00 časova kako 28. oktobra, tako i 29. oktobra 2006. godine.

Za svako glasačko mesto određuje se: broj glasačkog mesta, naziv glasačkog mesta, adresa glasačkog mesta i područje s kojeg glasaju glasači na tom glasačkom mestu.

Glasačko mesto određuje se za glasanje najviše 2.500, a najmanje 100 glasača.

Prilikom određivanja glasačkih mesta, opštinske komisije su dužne da vode računa o tome da prostorije određene za glasanje moraju biti dovoljno prostrane da omoguće tajno i nesmetano glasanje, uslove za rad glasačkog odbora, prostor za posmatrače i za bezbedno držanje i čuvanje glasačkog materijala.

Predlaganje sastava glasačkih odbora

Član 4

Opštinske komisije će najkasnije do 15. oktobra 2006. godine u 24,00 časa dostaviti Republičkoj izbornoj komisiji predlog sastava glasačkih odbora, izuzev sastava glasačkih odbora na području KiM, unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i u inostranstvu.

Predlog treba da sadrži podatke o tome koja lica se predlažu za predsednika glasačkog odbora, zamenika predsednika glasačkog odbora, četiri člana glasačkog odbora i četiri zamenika člana glasačkog odbora. Predlog treba da sadrži: ime i prezime, adresu prebivališta i jedinstveni matični broj građana tih lica.

U glasački odbor mogu da se predlože samo lica koja imaju biračko pravo.

Na osnovu svih primljenih predloga, Republička izborna komisija će imenovati glasačke odbore najkasnije do 17. oktobra 2006. godine u 24,00 časa.

Preuzimanje glasačkog materijala pre glasanja

Član 5

Opštinska komisija zapisnički preuzima propisani glasački materijal od koordinatora Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga, najkasnije do 24. oktobra 2006. godine u 24,00 časa.

Ostali materijal za sprovođenje referenduma (glasačke kutije, paravani za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog glasačkog materijala, sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke glasača i UV lampu i koverte za odlaganje glasačkih listića), opštinska komisija preuzima od opštinskog organa uprave.

Predaja glasačkog materijala glasačkim odborima

Član 6

Opštinska komisija primljeni materijal zajedno s materijalom koji je obezbedila opštinska uprava (glasačka kutija, paravani za glasanje, pribor za pisanje, pribor za pečaćenje glasačkih kutija i drugog glasačkog materijala, sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke glasača i UV lampu i koverte za odlaganje glasačkih listića) zapisnički predaje, u sedištu opštine, glasačkim odborima najkasnije do 25. oktobra 2006. godine u 24,00 časa.

Preuzimanje glasačkog materijala posle glasanja

Član 7

Posle završenog glasanja i utvrđivanja rezultata glasanja od strane glasačkih odbora, opštinska komisija preuzima, u zgradi opštine, sav propisani glasački materijal od svih glasačkih odbora sa područja opštine (zapisnik o radu glasačkog odbora, izvod iz biračkog spiska, kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići, zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići, kao i potpisane potvrde o biračkom pravu glasača koji su glasali van glasačkog mesta).

Utvrđivanje rezultata glasanja na teritoriji opštine

Član 8

Pošto preuzme propisani glasački materijal od svih glasačkih odbora sa područja opštine, opštinska komisija odmah sačinjava zapisnik o utvrđivanju rezultata glasanja na republičkom referendumu na teritoriji opštine. Zapisnik se sačinjava na osnovu podataka iz svih zapisnika o radu glasačkih odbora sa područja opštine, na propisanom Obrascu RR-10.

Predaja glasačkog materijala posle glasanja

Član 9

Najkasnije do 30. oktobra 2006. godine u 14,00 časova, opštinska komisija zapisnički predaje koordinatoru Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga:

- prvi primerak zapisnika o utvrđivanju rezultata glasanja na republičkom referendumu na teritoriji opštine (Obrazac RR-10), i

- prvi primerak svih zapisnika o radu glasačkih odbora na teritoriji opštine (obrasci RR-8).

Preostali glasački materijal ostaje opštinskoj komisiji i ne predaje se koordinatoru Republičke izborne komisije.

III POSTUPAK PO PRIGOVORIMA

Podnošenje prigovora

Član 10

Svaki građanin ima pravo, u roku od 24 sata od trenutka kad je doneta odluka, odnosno izvršena radnja ili učinjen propust, da podnese prigovor opštinskoj komisiji ako smatra da su time učinjene nepravilnosti u sprovođenju referenduma.

Prigovor se podnosi opštinskoj komisiji ukoliko se odnosi na nepravilnosti učinjene na jednom ili više glasačkih mesta, izuzev glasačkih mesta na području KiM, unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i u inostranstvu.

Prigovor se podnosi Republičkoj izbornoj komisiji ukoliko se odnosi na postupke opštinske komisije ili na nepravilnosti učinjene na glasačkim mestima na području KiM, unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija ili u inostranstvu.

Prigovor na nepravilnosti u sprovođenju referenduma može da podnese samo građanin.

Nadležnost za odlučivanje

Član 11

Za odlučivanje o prigovorima u prvom stepenu nadležna je:

- opštinska komisija, ukoliko se prigovor odnosi na nepravilnosti učinjene na jednom ili više glasačkih mesta, izuzev glasačkih mesta na području KiM, unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i u inostranstvu,

- Republička izborna komisija, ukoliko se prigovor odnosi na postupke opštinske komisije ili na nepravilnosti učinjene na glasačkim mestima na području KiM, unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija ili u inostranstvu.

Odlučivanje o prigovoru

Član 12

Opštinska komisija kojoj je podnet prigovor odlučuje o prigovoru u roku od 48 sati od podnošenja prigovora.

Opštinska komisija će poništiti izjašnjavanje na određenim glasačkim mestima i odrediti vreme ponovnog izjašnjavanja, ali samo ako je nepravilnost učinjena na jednom ili više glasačkih mesta bitno uticala na rezultate glasanja.

Ukoliko opštinska komisija utvrdi nepravilnosti na jednom ili više glasačkih mesta, ali koje po svom karakteru ili po svom kvantitativnom značaju nisu bitno uticale na rezultate glasanja, na tim glasačkim mestima neće poništiti izjašnjavanje niti određivati vreme ponovnog izjašnjavanja.

U slučaju da poništi izjašnjavanje na jednom ili više glasačkih mesta, opštinska komisija je dužna da o tome odmah obavesti Republičku izbornu komisiju.

Dostavljanje odluke

Član 13

Opštinske komisije su dužne da jedan primerak svake odluke koju su donele po prigovoru, posle otpravljanja podnosiocu prigovora, odmah dostave Republičkoj izbornoj komisiji putem telefaksa.

Žalba na odluku opštinske komisije

Član 14

Žalba na odluku opštinske komisije o prigovoru, kao i u slučaju kada opštinska komisija nije odlučila po prigovoru u propisanom roku, podnosi se Vrhovnom sudu Srbije, preko opštinske komisije, u roku od 48 časova od prijema odluke.

Opštinska komisija je dužna da, u roku od 48 časova od prijema žalbe, dostavi Vrhovnom sudu Srbije prigovor i sve potrebne spise.

IV OSTALE ODREDBE

Član 15

Opštinske komisije su dužne da omoguće rad ovlašćenom licu koga odredi Republički zavod za statistiku, a koje će, po završetku glasanja, prisustvovati primopredaji glasačkog materijala s glasačkih odbora na opštinsku komisiju i, uvidom u zapisnike o radu glasačkih odbora i zapisnik o radu opštinske komisije, izvršiti logičko-računsku kontrolu podataka u tim zapisnicima, te pripremiti podatke o privremenim rezultatima referenduma.

Član 16

Opštinske komisije su dužne da omoguće praćenje svog rada ovlašćenim domaćim i stranim posmatračima, pod uslovom da poseduju službeno ovlašćenje (identifikacionu karticu) izdato od strane Republičke izborne komisije.

V ZAVRŠNA ODREDBA

Član 17

Ovo uputstvo objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".