ODLUKA

O JAVNIM PARKIRALIŠTIMA

("Sl. list grada Niša", br. 34/2006 i 68/2006)

 

I OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova u obavljanju komunalne delatnosti održavanja i korišćenja javnih parkirališta i uređuje način naplate naknade za korišćenje javnih parkirališta na teritoriji grada Niša.

Član 2

Javna parkirališta, u smislu odredaba ove odluke, su javne površine određene za parkiranje motornih vozila i posebno izgrađeni objekti za parkiranje motornih vozila, čiji je korisnik grad Niš.

Javnim parkiralištima, u smislu odredbe ove odluke, ne smatraju se posebne površine za parkiranje vozila koja pripadaju određenom objektu (preduzeću, ustanovi, taksi - stajalištu i drugo).

Član 3

Za vršenje poslova iz člana 1. ove odluke grad Niš osnovaće javno komunalno preduzeće (u daljem tekstu: preduzeće).

Član 4

Javna parkirališta mogu biti: opšta i posebna.

Član 5

Opšta parkirališta su delovi kolovoza, trotoara ili površine između kolovoza i trotoara i druge površine posebno obeležene za parkiranje motornih vozila.

Član 6

Posebna parkirališta su objekti i površine uređeni i izgrađeni za parkiranje motornih vozila sa kontrolisanim ulaskom i izlaskom vozila.

Kontrola ulaska i izlaska vozila sa posebnog parkirališta vrši se postavljanjem rampe ili postavljanjem objekta za naplatu.

Posebna parkirališta mogu biti trajnog i privremenog karaktera.

Korisnik prostora iz člana 2. stav 2. ove odluke može ih ustupati preduzeću koje će te prostore urediti kao posebna parkirališta.

Član 7

Uprava nadležna za poslove saobraćaja određuje posebnim aktom javna parkirališta po zonama i dozvoljenom vremenu parkiranja u tim zonama, način naplate naknade za korišćenje posebnih parkirališta, kao i drugo, u skladu sa odredbama ove odluke.

Član 8

Javna parkirališta obeležavaju se saobraćajnom signalizacijom, u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Javna parkirališta imaju na vidnom mestu istaknuto obaveštenje koje sadrži: zone, kategoriju motornih vozila koja se mogu parkirati, način parkiranja i naplate, kao i vremensko ograničenje korišćenja javnog parkirališta.

Član 9

O obeležavanju opštih parkirališta stara se uprava nadležna za poslove saobraćaja.

O održavanju i o obeležavanju posebnih parkirališta stara se preduzeće.

II KORIŠĆENJE JAVNIH PARKIRALIŠTA

Član 10

Javna parkirališta se koriste za parkiranje motornih vozila pravnih, fizičkih lica i preduzetnika (u daljem tekstu: korisnik).

Korisnikom parkirališta, u smislu odredaba ove odluke smatra se vozač ili vlasnik vozila, ako vozač nije identifikovan.

Uprava nadležna za poslove saobraćaja dužna je da na opštem parkiralištu odredi parking - mesta za vozila invalida.

Preduzeće je dužno da uz saglasnost uprave nadležne za poslove saobraćaja odredi parking - mesta za vozila invalida na posebnim parkiralištima.

Kategorije invalida koji mogu koristiti parkiralište iz stava 3. i 4. ovog člana utvrđuje aktom uprava nadležna za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, koja i izdaje nalepnicu - znak, za označavanje vozila ove kategorije korisnika.

Član 11

Posebna parkirališta se mogu, izuzetno, po odobrenju uprave nadležne za poslove saobraćaja, privremeno koristiti za druge namene (za potrebe auto - škole, zabavnih i sportskih manifestacija i drugo).

Član 12

Uprava nadležna za poslove saobraćaja može posebnim aktom, izuzetno, odobriti rezervaciju parking - mesta na opštim parkiralištima državnim organima, organima jedinice lokalne samouprave, javnim službama, stranim predstavnicima, drugim pravnim licima i preduzetnicima.

Rezervaciju opštih parkirališta uprava iz stava 1. ovog člana može odobriti i invalidnim licima iz člana 10. stav 3. ove odluke.

Uslove za parkiranje iz stava 1. ovog člana utvrđuje uprava nadležna za poslove saobraćaja, aktom iz člana 7. ove odluke.

III NAPLATA PARKIRANJA

Član 13

Za korišćenje javnog parkirališta korisnik je dužan da plati odgovarajuću naknadu, koju utvrđuje preduzeće, za određeno vreme korišćenja.

Na cenovnik preduzeća Skupština grada daje saglasnost.

Za korišćenje opšteg parkirališta sa rezervacijom korisnik plaća naknadu i lokalnu komunalnu taksu u skladu sa posebnom odlukom.

Izuzetno, iz stava 1. i 3. ovog člana, korišćenje obeleženog parking - mesta za invalidna lica, iz člana 10. stav 3. i 4. ove odluke je besplatno.

Član 14

Korisnik javnog parkirališta je obavezan da:

1. 

plati korišćenje parking - mesta prema vremenu zadržavanja na propisan način,

2.

postupa u skladu sa dozvoljenim vremenom korišćenja parking - mesta utvrđenim aktom iz člana 7. ove odluke,

3.

koristi parking - mesto u skladu sa saobraćajnim znakom, horizontalnom i vertikalnom signalizacijom kojima je označeno parking - mesto.

Član 15

Vozila hitne medicinske pomoći, policije, Vojske Srbije i Crne Gore, vatrogasna vozila kad u toku interventnih akcija koriste opšte parkiralište, ne plaćaju uslugu parkiranja.

Član 16

Pojedini korisnici (stanari, invalidi, korisnici poslovnih prostora) mogu javna parkirališta koristiti kao povlašćeni korisnici, pod uslovima i na način utvrđen od strane uprave nadležne za poslove saobraćaja.

Povlašćenim korisnicima iz stava 1. ovog člana preduzeće izdaje povlašćenu parking - kartu, koja se može koristiti isključivo za vozilo za koje je ova karta i izdata.

Član 17

Za korišćenje usluge korisnik je dužan da u vozilu poseduje važeću parking - kartu ili parkiranje plati elektronskim putem, što evidentira preduzeće.

Korisnik parkirališta je dužan da:

a) istakne kupljenu parking - kartu s unutrašnje strane vetrobranskog stakla vozila ili plati parkiranje putem mobilnog telefona i

b) koristi ispravno parking - kartu i u nju unese tačne podatke.

Isticanjem parking - karte, odnosno zaustavljanjem vozila na parking - mestu, ako se plaćanje vrši elektronskim putem, korisnik prihvata propisane uslove za korišćenje javnog parkirališta.

Kupovinom parking - karte korisnik ističe pravo korišćenja parking - mesta.

Preduzeće nema obavezu čuvanja vozila i ne snosi odgovornost za oštećenje ili krađu vozila.

Član 18

Kontrolu parkiranja, odnosno ispravnost korišćenja javnih - parkirališta, vrše ovlašćeni kontrolori preduzeća.

Kontrolori preduzeća imaju službenu legitimaciju i nose službena odela.

Preduzeće izdaje legitimaciju i utvrđuje izgled službenog odela.

Član 19

Korisnik koji postupa suprotno odredbama članova 14. i 17. stav 2. ove odluke dužan je da plati doplatnu kartu.

Nalog za plaćanje doplatne parking - karte izdaje ovlašćeni kontrolor i uručuje ga korisniku. Kada kontrolor nije u mogućnosti da uruči nalog korisniku, pričvršćuje ga na vozilu.

Dostavljanje naloga za plaćanje doplatne karte na način iz stava 2. ovog člana smatra se urednim i docnije oštećenje ili uništenje naloga nema uticaj na valjanost dostavljanja i ne odlaže plaćanje doplatne parking - karte.

Korisnik parkiranja dužan je da postupi po primljenom nalogu i plati doplatnu parking - kartu, u roku od osam dana, na način naznačen u nalogu.

IV ZABRANE

Član 20

Na javnim parkiralištima zabranjeno je:

1) parkiranje vozila suprotno saobraćajnom znaku, horizontalnoj i vertikalnoj signalizaciji (parkiranje na preplatnom parking - mestu, ometanje korišćenja parkirališta i dr.),

2) parkiranje neregistrovanog vozila,

3) ostavljanje neispravnog ili havarisanog vozila, odnosno priključnog vozila, bez sopstvenog pogona,

4) vršiti zauzimanje parking - mesta putem ograđivanja ili ometanje parkiranja drugih vozila,

5) na parking - mestu postavljati ograde ili slične prepreke, bez odobrenja uprave nadležne za poslove saobraćaja,

6) pranje i popravka vozila i druge radnje koje dovode do prljanja i uništavanja javnog parkinga.

Član 21

U slučajevima kada se javna parkirališta koriste suprotno odredbama ove odluke, komunalni inspektor narediće vozaču, ako je prisutan, da odmah ukloni vozilo sa parkirališta, odnosno javnih površina koje nisu određene za parkiranje, pod pretnjom prinudnog izvršenja.

Ukoliko se korisnik ne nalazi na licu mesta, komunalni inspektor će doneti rešenje kojim će naložiti da se vozilo ukloni u određenom roku, pod pretnjom prinudnog izvršenja. Ovo rešenje se pričvršćuje na vozilo, uz naznačenje dana i časa kada je pričvršćeno, a time se smatra i da je dostavljanje izvršeno.

Prinudno izvršenje iz stava 1. i 2. ovog člana sprovodi se po donetom zaključku o dozvoli izvršenja od strane komunalnog inspektora, upotrebom specijalnog vozila.

Član 22

Troškovi uklanjanja vozila po nalogu nadležnog inspektora upotrebom specijalnog vozila naplaćuje se korisniku prema cenovniku koji utvrđuje preduzeće.

V NADZOR

Član 23

Nadzor nad primenom odredaba ove odluke i nad zakonitošću rada preduzeća vrši uprava nadležna za poslove saobraćaja.

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i akata donetih na osnovu ove odluke vrši komunalni inspektor.

VI KAZNENE ODREDBE

Član 24

Novčanom kaznom od 10.000,00 do 100.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako:

1. 

na propisan način ne održava, ne uređuje, ne oprema i obeležava posebna parkirališta (član 9. stav 2),

2.

na posebnim parkiralištima ne ostavi parking - mesta za vozila invalida.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 dinara odgovorno lice u preduzeću.

Član 25

Novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ili drugo pravno lice ako:

1. 

koristi javno parkiralište suprotno odredbama člana 12,

2.

koristi javno parkiralište suprotno odredbama člana 16,

3.

na postupi u skladu sa odredbama člana 14. i 17. stav 2,

4.

postupa suprotno odredbama člana 20.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 dinara odgovorno lice u pravnom licu.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 5.000,00 do 50.000,00 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 dinara.

Član 26

Novčanom kaznom od 500,00 do 5.000,00 dinara kazniće se za prekršaj kontrolor ukoliko ne nosi službeno odelo ili službenu legitimaciju.

VII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 27

Uprava nadležna za poslove saobraćaja doneće akt iz člana 7. ove odluke u roku od 60 dana od dana njenog stupanja na snagu

Član 28

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o parkiralištima ("Službeni list grada Niša", broj 11/95 i 13/2001).

Član 29

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".