PRAVILNIK

O POSTUPKU PRINUDNOG IZVRŠENJA ODLUKA SAVETA REPUBLIČKE RADIODIFUZNE AGENCIJE

("Sl. glasnik RS", br. 91/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se postupak prinudnog izvršenja odluka Saveta Republičke radiodifuzne agencije (u daljem tekstu: Savet) o privremenom ili trajnom oduzimanju dozvole za emitovanje programa i odluka Saveta o zabrani emitovanja programa pravnom ili fizičkom licu koje emituje program bez dozvole.

Član 2

Odluka Saveta o oduzimanju dozvole za emitovanje programa doneta na osnovu člana 62. Zakona o radiodifuziji postaje izvršna:

1) istekom roka za žalbu, ako žalba nije izjavljena;

2) dostavljanjem stranci rešenja kojim se žalba odbacuje ili odbija.

Drugostepena odluka kojom je izmenjena prvostepena odluka postaje izvršna kad se dostavi stranci.

Odluka Saveta o privremenom ili trajnom oduzimanju dozvole za emitovanje programa kao mera za povredu obaveza emitera doneta na osnovu člana 63. Zakona o radiodifuziji i odluka Saveta o zabrani emitovanja programa pravnom ili fizičkom licu koje emituje program bez dozvole doneta na osnovu člana 38. Zakona o radiodifuziji postaje izvršna dostavljanjem odluke stranci.

Član 3

Emiter prema kome je odluka Saveta o privremenom ili trajnom oduzimanju dozvole za emitovanje programa, kao i pravno ili fizičko lice prema kome je odluka Saveta o zabrani emitovanja programa postala konačna, dužan je da emitovanje programa obustavi odmah.

Ukoliko emiter, odnosno pravno ili fizičko lice iz prethodnog stava ne obustavi emitovanje programa odmah, protiv njega će biti sproveden postupak prinudnog izvršenja.

Član 4

Izvršenje se sprovodi po službenoj dužnosti.

Član 5

Predsednik Saveta donosi zaključak o dozvoli izvršenja.

Protiv zaključka o izvršenju dozvoljena je žalba u roku od 15 dana od dana prijema zaključka. Žalba se podnosi Savetu.

Žalbom se ne može pobijati pravilnost rešenja koje se izvršava.

Žalba ne odlaže izvršenje.

Član 6

Odluku Saveta prinudno će izvršiti lice zaposleno u Agenciji koje ovlasti Savet tako što će zapečatiti prostorije u kojima su smeštena telekomunikaciona sredstva emitera, odnosno fizičkog ili pravnog lica koje program emituje bez dozvole, uključujući i radio stanicu.

Pečaćenje prostorija iz stava 1. ovog člana izvršiće se žigom za pečaćenje čiji je sadržaj i format utvrđen Pravilnikom o žigu za pečaćenje.

Lice koje prinudno izvršava odluke Saveta o vremenu, mestu i preduzetim radnjama sačinjava zapisnik. U zapisnik se unose i podaci o odluci koja se prinudno izvršava kao i o licima koja prisustvuju izvršenju.

Zapisnik potpisuje lice koje izvršava odluku Saveta kao i ovlašćeno lice emitera, odnosno pravnog lica ili fizičko lice prema kome se sprovodi postupak prinudnog izvršenja odluke Saveta. U slučaju da to lice odbije potpisivanje zapisnika, lice koje izvršava odluke Saveta, ovu činjenicu će konstatovati na zapisniku.

U slučaju da započeto prinudno izvršenje nije bilo moguće ili nije završeno, ovlašćeno lice će u zapisnik uneti dan i čas prinudnog izvršenja ili nastavka izvršenja.

U postupku prinudnog izvršenja odluka Saveta, ako je to potrebno, Agencija ima pravo da zatraži pomoć Ministarstva unutrašnjih poslova.

Član 7

Postupak prinudnog izvršenja odluka Saveta po pravilu se sprovodi u radne dane i u radno vreme.

Nedeljom, u dane državnih praznika i noću, radnje izvršenja mogu se sprovesti samo ako postoji opasnost od odlaganja i ako je Savet izdao za to pismeni nalog.

Član 8

Lice ovlašćeno za prinudno izvršenje odluka Saveta mora da poseduje legitimaciju koju je dužno da pokaže ovlašćenom licu emitera i drugom zainteresovanom licu, odnosno fizičkom ili ovlašćenom licu pravnog lica koje emituje program bez dozvole, prilikom ulaska u njihove poslovne prostorije radi prinudnog izvršenja odluke Saveta.

Sadržina i obrazac legitimacije propisani su Pravilnikom o sadržini i obrascu legitimacije lica ovlašćenog za prinudno izvršenje odluka Saveta.

Član 9

Na radnje u postupku prinudnog izvršenja odluka Saveta, koje nisu uređene ovim pravilnikom, neposredno će se primenjivati odredbe Zakona o opštem upravnom postupku i drugih zakona koje regulišu prinudno izvršenje.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije”.