ODLUKA

O IZDAVANJU I OSNOVNIM OBELEŽJIMA NOVČANICE OD 100 DINARA

("Sl. glasnik RS", br. 91/2006)

1. Narodna banka Srbije izdaće novčanicu od 100 dinara.

2. Novčanica od 100 dinara štampaće se na toniranoj zaštićenoj hartiji s multitonskim vodenim znakom u vidu portreta Nikole Tesle i ugrađenom isprekidanom zaštitnom niti srebrne boje, koja sadrži mikrotekst u negativu "ДИНАР DINAR", sa znakom "~". Mikrotekst se kontinuirano ponavlja i čita i s lica i s naličja novčanice (zaštitna nit i mikrotekst su s lica jasno vidljivi, a s naličja pod svetlošću koja novčanicu čini transparentnom). U papir su ugrađena i vidljiva zaštitna vlakanca u žutoj, plavoj i crvenoj boji, od kojih žuta i crvena pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima fluoresciraju žuto i crveno.

Novčanica će se štampati u kombinovanoj tehnici - lice u dubokoj i višebojnoj ofset štampi, a naličje u višebojnoj ofset štampi i tehnici visoke štampe za numeraciju.

Numeracija sadrži dve slovne oznake i sedam numeričkih i štampana je dva puta na naličju novčanice - jednom u crnoj, drugi put u crvenoj boji. Numeracija štampana u crnoj boji smeštena je u gornjem delu između grba Republike Srbije i oznake vrednosti apoena "100" date u pozitivu, i pod ultraljubičastim zracima fluorescira žutozeleno. Numeracija štampana u crvenoj boji smeštena je uz desnu ivicu punog štampanog dela, iznad oznake vrednosti apoena "100", i pod ultraljubičastim zracima fluorescira narandžastocrveno.

3. Novčanica od 100 dinara imaće dimenzije 68 x 143 mm.

Lice novčanice

4. Dispozicija je horizontalna.

Na levoj strani je portret Nikole Tesle, izveden tehnikom duboke štampe. U donjem levom uglu, u pozitivu, ćirilicom i latinicom ispisane su reči "Nikola Tesla", a ispod njih godine njegovog rođenja i smrti "1856-1943".

U gornjem delu novčanice, desno od portreta, ispisana je formula

 

T =  

Wb

 
 

m2

 

kojom se izražava jedinica za magnetnu indukciju i koja nosi naziv "tesla". Iznad nje je dat prikaz električnog pražnjenja (munje), a u donjem delu kompozicije, u pozadini, stilizovano je prikazan (nazire se) deo jednog Teslinog postrojenja.

Oznaka vrednosti apoena "100" data u negativu smeštena je u gornjem desnom uglu punog štampanog dela, a ona data u pozitivu - u donjem delu bele površine.

Tekst "Narodna banka Srbije", izveden u tehnici duboke štampe i ispisan latinicom u dva reda, smešten je na beloj površini u desnom delu, a isti tekst, takođe u tehnici duboke štampe i ispisan ćirilicom u dva reda, smešten je u blizini leve margine novčanice - i to reči "Narodna banka" u pozitivu, a reč "Srbije" u negativu.

Iznad reči "Srbije" ispisane ćirilicom u negativu, tehnikom duboke štampe izvedena je oznaka za slepe (mali crni krug u većem belom krugu upisanom u crni kvadrat). Levo od te reči, istom tehnikom, ćirilicom i latinicom izveden je mikrotekst "NBS", u šest redova.

U gornjem delu bele površine novčanice, tehnikom duboke štampe izveden je tzv. kip efekat elipsoidnog oblika, koji prikazuje znak Narodne banke Srbije. Ova slika se pretvara u tekst "NBS" koji se uočava samo pri posmatranju novčanice pod određenim uglovima (pravac gledanja mora biti što bliži ravni novčanice okrenut za 45 stepeni u oba smera rotacije), dajući pri tom njegovu sliku i u negativu i u pozitivu. Uz gornju i donju ivicu tog elementa nalazi se mikrotekst "NBS", koji se ponavlja - gore dat u ćirilici, a dole u latinici.

U donjem desnom delu bele površine novčanice, iznad oznake vrednosti apoena "100", tehnikom duboke štampe izveden je još jedan kip efekat, pravougaonog oblika, koji sadrži ćirilicom ispisan tekst "NBS", a iznad i ispod njega mikrotekst "NBS" - gore dat u ćirilici, a dole u latinici. Ovaj kip efekat sagledava se na isti način kao i onaj u gornjem delu bele površine.

U donjem desnom uglu punog štampanog dela novčanice, levo od oznake apoena "100" u pozitivu, izveden je prozirni registar koji predstavlja polovinu ukupne slike čija se celina može sagledati tek zajedno sa odgovarajućim delom slike na naličju novčanice (četiri dela namotaja vidljiva s lica zajedno s četiri dela namotaja vidljiva s naličja formiraju stilizovani kalem s namotajima).

Desno od cifre "100" u negativu latinicom je ispisan tekst "sto dinara", dok je ćirilicom ispisani isti tekst smešten u donjem delu novčanice, desno od portreta.

Uz desnu ivicu novčanice, na svetloplavoj podlozi, najpre ćirilicom a zatim latinicom, ispisan je tekst "falsifikovanje se kažnjava po zakonu", a u nastavku diskretno je naznačena oznaka vrednosti apoena "100".

Naličje novčanice

5. Dispozicija je vertikalna.

Primarni motiv je figura Nikole Tesle sa sijalicom u ruci (motiv preuzet sa originalne fotografije iz Muzeja Nikole Tesle u Beogradu).

U centralnom delu dat je linijski prikaz Teslinog elektromagnetnog motora, iznad koga je Teslina golubica, a levo od nje stilizovano je dat Teslin elektromagnetni motor.

Oznaka vrednosti apoena "100" data u pozitivu smeštena je u gornjem desnom delu novčanice na svetloplavoj podlozi, a ona data u negativu - u donjem levom uglu punog štampanog dela.

U gornjem desnom uglu punog štampanog dela ispisan je tekst "sto dinara", i to u pozitivu ćirilicom, a ispod toga u negativu latinicom. U donjem desnom delu bele površine ćirilicom i latinicom ispisane su u tri reda, odozgo nadole, reči " Beograd", "godina" i "guverner", sa oznakom godine "2006" u negativu. Ispod njih je faksimil potpisa guvernera Radovana Jelašića. Uz gornju i donju ivicu punog štampanog dela ispisan je tekst "Narodna banka Srbije - Zavod za izradu novčanica i kovanog novca - Topčider" (u gornjem delu ćirilicom, a u donjem latinicom). U donjem desnom uglu punog štampanog dela ispisan je u pozitivu, naizmenično ćirilicom i latinicom, u šest redova, mikrotekst "100 dinara". Iznad mikroteksta je oznaka vrednosti apoena "100".

U gornjem levom uglu novčanice, na svetloplavoj podlozi, nalazi se grb Republike Srbije. Tu podlogu ispod grba čini multiplikovana cifra "100" - i to u negativu sa senkom, a u donjem delu u mikrotekstu.

U gornjem levom delu novčanice, na granici bele površine i punog štampanog dela, nalazi se drugi deo prozirnog registra iz tačke 4. stav 9. ove odluke.

6. Na licu i naličju novčanice preovlađuju tonovi plave boje, uz dodatak okeržutih i zelenih tonova. Okeržuta boja na licu i naličju novčanice pod svetlošću lampe sa ultraljubičastim zracima fluorescira žuto.

7. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".