UREDBA

O ZAŠTITI SPECIJALNOG REZERVATA PRIRODE "KOVILJSKO-PETROVARADINSKI RIT"

("Sl. glasnik RS", br. 27/98 i 91/2006)

Član 1

Područje Koviljsko-petrovaradinskog rita stavlja se pod zaštitu kao prirodno dobro od izuzetnog značaja i svrstava u I kategoriju zaštite kao specijalni rezervat prirode (u daljem tekstu: specijalni rezervat "Koviljsko-petrovaradinski rit") koji sa svojom zaštitnom zonom čini jedinstvenu celinu.

Član 2

Specijalni rezervat "Koviljsko-petrovaradinski rit" stavlja se pod zaštitu radi očuvanja kompleksa barsko-močvarnih ekosistema sa raznovrsnim orografskim hidrografskim oblicima ritova (ostrva, ade, vodeni rukavci, meandri, ritske bare, močvare) i za njih vezanim životnim zajednicama (ševari, trstici, ritske šume i livade), prirodnim retkostima i tipičnim panonskim elementima flore i faune.

Član 3

Specijalni rezervat "Koviljsko-petrovaradinski rit" je na području grada Novog Sada i opština Sremski Karlovci, Inđija i Titel, katastarske opštine Sremski Karlovci, Kovilj, Čortanovci, Gardinovci, Beška, Petrovaradin i Kać, ukupne površine 4840,60,52 ha, od čega je 4788,20,07 ha u državnoj i 52,40,45 ha u privatnoj svojini.

Opis granica specijalnog rezervata "Koviljsko-petrovaradinski rit" i granica njegove zaštitne zone sa grafičkim prikazom, odštampan je uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 4

Na području specijalnog rezervata "Koviljsko-petrovaradinski rit" ustanovljava se:

1) režim zaštite I stepena koji obuhvata Kozjak, površine 508,98,00 ha;

2) režim zaštite II stepena koji obuhvata područje Petrovaradinskog rita, Hrljaka i Arkanja, površine 2082,23,97 ha, i

3) režim zaštite III stepena koji obuhvata područje Dunavca, u okviru Kališta, Kurjačke grede (Ada Jamina 1 i Ada Jamina 2), površine 2249,38,55 ha.

Član 5

Na celom području specijalnog rezervata "Koviljsko-petrovaradinski rit":

1. zabranjeno je:

1) izgradnja objekata i izvođenje hidrotehničkih radova kojima bi se onemogućilo periodično plavljenje, izazvalo sniženje nivoa podzemnih voda (naročito izgradnjom renibunara) i trajne promene orografskih i hidrografskih karakteristika prirodnog dobra, pretvaranje močvarno-barskih ekosistema u suvozemne i ugrozile zone prirodnih mrestilišta;

2) podizanje zasada euroameričke topole na udaljenosti manjoj od 30 m od leve i desne obale vodenih tokova pri nivou vodostaja Dunava od 150 do 300 cm merenom na koti 71,73 m kod Novog Sada;

3) upuštanje neprečišćenih otpadnih voda, paljenje trske, deponovanje smeća i otvaranje deponija;

2. obezbeđuje se:

1) praćenje stanja svih tipova staništa, životnih zajednica i biljnih i životinjskih vrsta, posebno prirodnih retkosti i uspostavljanje stalnog sistema monitoringa;

2) očuvanje prirodnih, autohotnih šumskih zajednica, dalja istraživanja mogućnosti konverzije postojećih neautohtonih šumskih sastojina autohotnim;

3) očuvanje i unapređivanje prirodnih retkosti, posebno stanišnih i drugih uslova za očuvanje ornitofaune i ihtiofaune.

Član 6

Na području specijalnog rezervata "Koviljsko-petrovaradinski rit" u zoni režima zaštite I stepena sprovode se mere utvrđene zakonom koji uređuje zaštitu životne sredine i posebne mere na njenom čuvanju i održavanju optimalnog vodnog režima (povezivanje Tonje i Burme sa Dunavom, uspostavljanje kružnog toka), na zameni euroameričke topole posle završene ophodnje autohtonim vrstama i njihovom održavanju.

U zoni režima zaštite II stepena:

1. zabranjeno je:

1) privredni ribolov;

2) vožnja motornih vozila i čamaca;

3) ispaša stoke;

4) izgradnja stalnih i privremenih objekata, osim objekata za potrebe zaštite i upravljanja prirodnim dobrom, istraživanja, edukacije i turističko-rekreativnih aktivnosti, s tim da se ne sme narušiti prirodni ambijent i lokalna tradicija kod izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih objekata;

2. obezbeđuje se:

1) održavanje optimalnog vodnog režima (izmuljivanje, produbljivanje i održavanje vodenih tokova), uspostavljanje migratornih-mresnih i hranidbenih staza za ribe;

2) uspostavljanje turističkih aktivnosti u skladu sa namenom specijalnog rezervata;

3) organizovanje istraživačko-edukativnih i monitoring stanica.

U zoni režima zaštite III stepena:

1. zabranjena je izgradnja stalnih i privremenih objekata, osim objekata za potrebe zaštite i upravljanja prirodnim dobrom, istraživanja, edukacije, turističko-rekreativnih i sportskih aktivnosti, ribarstva i čuvanja stoke (kolibe), s tim da se ne sme narušiti prirodni ambijent i lokalna tradicija kod izgradnje novih i rekonstrukcije postojećih objekata;

2. obezbeđuje se:

1) održavanje optimalnog vodnog režima (održavanje korita Dunavca, sanacioni radovi na povezivanju tokova sa Dunavom), uspostavljanje migratornih mresnih i hranidbenih staza za ribe;

2) uspostavljanje turističkih aktivnosti.

Na području režima zaštite III stepena mogu se izvoditi radovi na izgradnji železničke pruge za vozove velikih brzina u skladu sa tehničkom dokumentacijom.

Član 7

Na području zaštitne zone specijalnog rezervata "Koviljsko-petrovaradinski rit" zabranjeno je deponovanje smeća i otvaranje deponija, eksploatacija peska, podizanje nasipa duž leve obale Dunava od 1250 km do 1231 km, odnosno desne obale Dunava od 1251 km od 1245 km, sve vrste ribolova uz levu obalu Dunava od 1250 km do 1236 km i na spojevima vodenih tokova Rita sa Dunavom, kao i izgradnja objekata, osim izgradnje turističkih punktova.

Član 8

Zaštita i razvoj specijalnog rezervata "Koviljsko-petrovaradinski rit" sprovodi se prema programu zaštite i razvoja.

Program iz stava 1. ovog člana sadrži naročito: ciljeve, prioritetne zadatke i aktivnosti na sprovođenju režima zaštite iz čl. 5. i 6. ove uredbe, zadatke na zaštiti autohtonih ekosistema, unapređenju lovne i ribolovne faune, regulisanju voda i vodnog režima, zadatke u sprovođenju naučnoistraživačkih kulturnih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, sredstva potrebna za realizaciju ovog programa, kao i način obezbeđenja sredstava.

Program iz stava 1. ovog člana donosi se za period od pet godina, a ostvaruje se godišnjim programom koji sadrži zadatke i poslove koji se realizuju u tekućoj godini, dinamiku njihovog izvršavanja i visinu potrebnih sredstava.

Na program iz stava 1. ovog člana, na koji su prethodno pribavljena mišljenja ministarstava nadležnih za poslove šumarstva, vododiprvrede i poljoprivrede, urbanizma, nauke i prosvete, saglasnost daje ministarstvo nadležno za poslove zaštite životne sredine.

Član 9

O specijalnom rezervatu "Koviljsko-petrovaradinski rit" stara se Javno preduzeće "Srbijašume", Beograd (u daljem tekstu: Preduzeće).

Član 10

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite specijalnog rezervata "Koviljsko-petrovaradinski rit" obezbeđuje sprovođenje propisanih režima zaštite i očuvanja prirodnog dobra, naučnoistraživačkih, vaspitno-obrazovnih, informativno-propagandnih i drugih aktivnosti, donosi srednjoročni i godišnji program zaštite i razvoja.

Preduzeće podnosi izveštaj o ostvarivanju programa iz člana 8. ove uredbe do 15. decembra za tekuću godinu ministarstvu nadležnom za poslove zaštite životne sredine.

Član 11

Preduzeće u obavljanju poslova zaštite i razvoja specijalnog rezervata "Koviljsko-petrovaradinski rit" obezbeđuje njegovo obeležavanje, unutrašnji red i čuvarsku službu, u skladu sa aktom koji donosi uz saglasnost ministarstva nadležnog za poslove zaštite životne sredine.

Aktom iz stava 1. ovog člana utvrđuju se pravila za sprovođenje režima zaštite i razvoja, a naročito način i uslovi kretanja i boravka posetilaca, korišćenja flore i faune, postavljanja informativnih i drugih oznaka, obavljanja naučnih istraživanja, izvođenja istražnih radova, turističkih, ugostiteljskih i drugih delatnosti i posebne zabrane u sprovođenju režima zaštite.

Pravila određena aktom iz stava 1. ovog člana i druge neophodne informacije za sprovođenje režima zaštite, Preduzeće je dužno da na pogodan način javno oglasi tako da budu dostupna korisnicima i posetiocima.

Član 12

Sredstva za zaštitu i razvoj specijalnog rezervata "Koviljsko-petrovaradinski rit" obezbeđuju se iz prihoda ostvarenih obavljanjem delatnosti Preduzeća, iz sredstava u budžetu Republike i iz drugih izvora u skladu sa zakonom.

Član 13

Program iz člana 8. ove uredbe Preduzeće će doneti u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu ove uredbe, a godišnji program u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu srednjoročnog programa.

Do donošenja programa iz člana 8. ove uredbe Preduzeće može poslove zaštite obavljati prema privremenom programu zaštite i razvoja koji donosi u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove uredbe.

Član 14

Planovi uređenja prostora, šumske, lovne, ribolovne, poljoprivredne, vodoprivredne i druge osnove i programi koji obuhvataju zaštićeno područje usaglasiće se sa Prostornim planom Republike Srbije i programom zaštite i razvoja iz člana 8. ove uredbe.

Član 15

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

OPIS
GRANICA SPECIJALNOG REZERVATA "KOVILJSKO-PETROVARADINSKI RIT", POPIS KATASTARSKIH PARCELA PO REŽIMIMA ZAŠTITE I GRANICA ZAŠTITNE ZONE

I OPIS GRANICA SPECIJALNOG REZERVATA "KOVILJSKO-PETROVARADINSKI RIT"

Severna strana počinje na levoj obali Dunava, i pruža se prema severoistoku graničnom linijom KO Novi Sad III i KO Kovilj prateći severne granice KP 6773 i 4895 KO Kovilj sve do KP 6851 (nasip). Nastavlja se prateći južnu liniju nasipa (KP 6851) do granice KO Kovilj i KO Kać. Dalje se nastavlja istom južnom linijom (KP 632P KO Kać) do KP 6324 KO Kać. U toj tački zaokreće prema jugu prateći južnu (unutrašnju liniju nasipa KP 6843 KO Kovilj) sve do KP 3300. Nastavlja dalje istočnom stranom KP 3300 do KP 3302 gde granica zaokreće prema jugoistoku prateći nasip (KP 3302) do KP 3293 (Tikvara). Zatim nastavlja prema jugu zapadnom ivicom KP 3293 do KP 3294, gde se lomi na jugoistok i prati severne granice KP 3294, 3297/1 i 6558. Obuhvatajući KP 6558 granica se nastavlja do KP 6756 (Kraj sveta). U toj tački se lomi na severoistok i prateći KP 7003 i 7002 (putevi) granica se pruža sve do granice KO Kovilj i KO Gardinovci (opštinska granica Novi Sad/Titel) međna tačka br. 9958.

Od međne tačke broj 9958 a koja predstavlja presek južne linije puta (KP 2660) granica nastavlja na istok desnom (južnom) stranom navedenog puta u dužini od 903,02 m do međne tačke (putni kamen) broj 8851. Precesa KP 2527 u dužini od 7.596 m do tačke broj 13120. Granična linija dalje nastavlja u pravcu jugoistoka i preseca KP 2532 (Dunavac) u dužini od 45,96 m; parcelu broj 2539 u dužini od 112,68 i izbija na obalu Dunava (KP 2531/1) odakle skreće na jug prateći istočne granice KP 2529 i KP 2526/2 do granice KO Gardinovci i KO Beška.

Od granice KO Gardinovci i Beška granica nastavlja istim pravcem istočnom granicom KP 1816/1 i KP 1816/2 i ide sve do obale reke Dunav.

Od izlaska na obalu Dunava granica se nastavlja idući uzvodno obalom Dunava prateći južne granice katastarskih parcela 6765 KO Kovilj; 3374, 3373, 3371, 3389/2 KO Čortanovci; 3474, 3475, 2169/1, 2172 KO Sremski Karlovci; 4933, 4897-4930 i 4895 KO Kovilj do granice katastarskih opština Novi Sad III i Kovilj odnosno do polazne tačke.

Granica Petrovaradinskog rita počinje do ušća Rokovog potoka u Dunav (KP 2863) zatim ide nizvodno obalom Dunava prateći severne granice katastarskih parcela 3008, 3135, 3136, 3137, 3138, 3139, 3140, 3141, 3143, 3143 i 3144 KO Petrovaradin do granice katastarskih opština Petrovaradin i Kovilj odakle skreće na jug i ide granicom između katastarskih opština do tromeđe KO Petrovaradin, KO Kovilj i KO Sremski Karlovci.

Od tromeđe granica nastavlja granicom između katastarskih opština Petrovaradin i Sremski Karlovci do železničke pruge u pravcu Novog Sada (KP 6620) do tačke gde počinje nožica novog nasipa oko Sadova (KP 3479 KO Petrovaradin).

Granica od te tačke nastavlja na sever zapadnom granicom KP 3216, 3241, 3242, 3243, 3244, 3264, 3010 KO Petrovaradin do tromeđe KP 3010, 3008 i 2863 odakle skreće na istok granicom između KP 3008 i 2863 do polazne tačke.

U granice Petrovaradinskog rita ulazi i KP 7908 Dunavac, KO Sremski Karlovci.

II POPIS KATASTARSKIH PARCELA PO REŽIMIMA ZAŠTITE

1. Režim zaštite I stepena: katastarske parcele br. 3372, 3373, 3374, 3375, 3376, 3377, 3378, 3379, 3380, 3382, 3383, deo parcele 3384, površine 35,28,53 ha, 3387, 3389/1, 3389/2, 3389/3, deo parcele 6552, u površini od 75,30 ha.

2. Režim zaštite II stepena: 1816/1, 1816/2, 6553, 6558, 6559, 6710, 6710/1, 6711, 6738, 6755, 6756, 6756/1, 6756/2, 6757, 6757/1, 6758, 6758/1, 6759, 6760, 6761, 6762, 6763, 6764, 6765, 6766, 6767, 6768, 6769, 6770, 6771, 6772, 6774, 6787, 6788, 6789, 6790, 6791, 6793, 6795, 6796, 6797, 6798, 6799, 6800, 6854, 6857, 7002, 7003, 3008/2, 3009/1, 3010/2, 3010/3, 3010/4, 3010/5, 3010/6, 3010/7, 3110/1, 3110/2, 3110/3, 3110/5, 3110/6, 3111, 3112, 3113, 3119, 3120, 3121, 3122, 3123, 3124, 3125, 3126, 3127, 3128, 3129, 3130, 3131, 3132, 3133, 3134, 3135, 3136, 3137, 3138, 3139, 3140, 3141, 3142, 3143, 3144, 3145, 3146, 3147, 3148, 3149, 3150, 3151, 3152, 3153, 3154, 3155, 3156, 3157, 3158, 3159, 3160, 3161, 3162, 3163, 3164, 3164, 3165, 3166, 3167, 3168, 3168, 3169, 3170, 3171/1, 3171/1, 3171/2, 3171/2, 3171/3, 3171/3, 3172, 3173/1, 3173/1, 3173/2, 3173/2, 3174/1, 3174/2, 3175/1, 3175/1, 3175/2, 3175/2, 3176/1, 3176/2, 3177/1, 3177/2, 3178, 3179, 3180, 3181, 3182, 3183, 3184/1, 3184/2, 3185/1, 3185/1, 3185/2, 3185/2, 3185/3, 3185/3, 3186/1, 3186/2, 3186/3, 3187, 3188, 3189, 3190, 3191, 3192, 3193, 3194, 3195, 3196, 3198, 3199, 3200, 3201, 3202, 3203, 3204, 3205, 3206, 3207, 3208, 3209/1, 3209/1, 3209/2, 3210, 3211, 3212, 3213, 3214, 3215/1, 3215/2, 3216/1, 3216/2, 3241, 3242, 3243, 3244, 3245, 3246, 3247,3249, 3250, 3251, 3252, 3253, 3254, 3254, 3255, 3255, 3256, 3256, 3257, 3257, 3258, 3259, 3260, 3260, 3261, 3262, 3262, 3479/1, 3479/2, 5055, 5056, 5057/1, 5057/2, 5058, 5059, 5060, 5061, 5062, 5063, 5064, 5065, 5066, 5067, 5068, 5069, 5070, 5071, 5072/1, 5072/2, 5073, 5074, 5074/1, 5075, 5075/1, 5076, 5076/1. 5077, 5078, 5079, 5080, 5081, 5082, 5082, 5083, 5084, 5085, 5086, 5087, 5088, 5089, 5090, 5091, 5092, 5093, 5094, 5095, 5096, 5098, 5099, 5100, 5101, 5102, 5103/1, 5103/2, 5104/1, 5104/2, 5105, 5106, 5107, 5108, 5109, 5110, 5111, 5112, 5113, 5114, 5115, 5116, 5117, 5118, 5119, 5120, 5121, 5122, 5123, 5123/1, 5124, 5125, 5127, 5413, 5141/1, 5414/2, 5415, 5416, 5417, 5418, 5419, 5420, 5421,5422, 5423, 5424, 5425, 5426, 5427, 5428, 5429, 5430, 5431, 5432, 5433, 5434, 5435, 5436, 5437, 5438, 5439, 5440, 5441, 5442, 5443, 5444, 5445, 5446, 5447, 5448, 5449, 5450, 5451, 5452, 5453, 5454, 5455, 5456, 5457, 5458, 5459, 5460, 5461, 5462, 5463, 5464, 5465, 5466, 5467, 5468, 5469, 5470, 5471, 5472, 5473, 5474, 5475, 5476, 5477, 5478, 5479, 5480, 5481, 5482, 5483, 5484, 5485, 5486, 5487, 5488, 5489, 5490, 5491, 5491/1, 5492, 5494, 5495, 5496, 5497, 5498/1, 5498/2, 5499, 5500, 5501/1, 5501/2, 5502, 5503, 5504, 5505, 5506, 5507, 5508, 5509, 5510, 5511, 5512, 5513, 5514, 5515, 5516, 5517, 5518, 5519, 5519/1, 5520, 5520/1, 5521, 5522, 5523, 5524, 5525, 5525/1, 5526, 5527, 5528, 5529, 5530, 5531/1, 5531/2, 5532/1, 5532/2, 5533, 5534, 2526/2, 2427, 2528, 2529, 2532, 2532/2, 2433.

3. Režim zaštite III stepena: 6376, 6377, 6378, 2662, 3293, 3294, 3295, 3296, 3297/1, 3297/2, 3298, 3302/1, 3302/2, 3302/3, 3302/4, 4895, 4896, 4897, 4930, 4931, 4932, 4933, 4934, 4935, 4936, 4937, 4938, 4939, 6274, 6275, 6276, 6277, 6546, 6547, 6547, 6548, 6548/1, 6549, 6550, 6551, 6551/1, 6775, 6776, 6778, 6779, 6780, 6781, 6782, 6783, 6785, 6794, 6843, 6844, 6845, 6846, 6847, 6871, 2176, 2168, 2169/1, 2169/2, 2169/3, 2169/4, 2170, 2171, 2172, 7910, 7915, 3371, 3381, deo parcele 3384, u površini od 275,66,15 ha, 3385, 3386, 3388, deo parcele 6552, površine 41,21 ha, 6786, 3474, 3475, 7908, 7909.

III GRANICA ZAŠTITNE ZONE

Granica zaštitne zone obuhvata korito Dunava od 1231 km do 1250 km na sledećim katastarskim parcelama: 3370 katastarske opštine Čortanovci, 6773 i 6774 katastarske opštine Kovilj, 7907 katastarske opštine Sremski Karlovci i deo katastarske parcele 3005 katastarske opštine Petrovaradin (deo koji se graniči sa katastarskim parcelama 6773, 6774 katastarske opštine Kovilj katastarskim parcelama 3008, 3135 i 3145 katastarske opštine Petrovaradin).

Napomene

Grafički prikaz specijalnog rezervata prirode "Koviljsko-petrovaradinski rit", koji je sastavni deo ove uredbe, objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 27/98, str. 727.