ODLUKA

O IZRADI REGIONALNOG PROSTORNOG PLANA OPŠTINA JUŽNOG POMORAVLJA

("Sl. glasnik RS", br. 93/2006)

1. Pristupa se izradi Regionalnog prostornog plana opština Južnog pomoravlja (u daljem tekstu: Regionalni prostorni plan);

2. Cilj donošenja Regionalnog prostornog plana je utvrđivanje dugoročne koncepcije razvoja, organizacije, uređenja, zaštite i korišćenja područja; racionalno korišćenje i očuvanje poljoprivrednog zemljišta, vodnih i ostalih prirodnih resursa; razvoj, izgradnja i rekonstrukcija regionalnih infrastrukturnih sistema; razvoj mreže naselja, lokalnih infrastrukturnih sistema i objekata javnih službi; razvoj i razmeštaj sekundarnih i tercijarnih delatnosti na planskom području; obezbeđenje saobraćajne, ekonomske, socijalne i drugih oblika integracije planskog područja i šireg okruženja; zaštita i unapređenje životne sredine, prirodnih i nepokretnih kulturnih dobara.

3. Područje Regionalnog prostornog plana obuhvata Jablanički i Pčinjski upravni okrug, i to: na teritoriji Jablaničkog upravnog okruga, cele opštine Bojnik, Vlasotince, Lebane, Leskovac, Medveđa i Crna Trava; i na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga, cele opštine Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Preševo, Surdulica i Trgovište.

Ukupna površina obuhvaćena Regionalnim prostornim planom iznosi oko 6.289,00 km2.

Područje Regionalnog prostornog plana dato je na grafičkom prikazu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

4. Koncepcija Regionalnog prostornog plana biće zasnovana na studijskoj, prostorno planskoj i urbanističkoj dokumentaciji, kao i na rezultatima dosadašnjih istraživanja u oblasti planiranja.

5. Nosilac izrade Regionalnog prostornog plana je Republička agencija za prostorno planiranje.

Nosilac izrade Regionalnog prostornog plana dužan je da obezbedi pribavljanje mišljenja, uslova i saglasnosti nadležnih organa i organizacija propisanih zakonom, kao i da osigura saradnju i usaglašavanje stavova sa svim relevantnim subjektima planiranja.

6. Ministarstva, posebne organizacije, javna preduzeća i ustanove nadležne za poslove zaštite prirode, zaštite spomenika kulture, saobraćaja i telekomunikacija, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, energetike i drugi zainteresovani organi i organizacije, dostaviće u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ove odluke sve raspoložive podatke, uslove i dokumentaciju iz delokruga rada nosiocu izrade Regionalnog prostornog plana.

7. Rok za izradu Regionalnog prostornog plana je 13 meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

8. Sredstva za izradu Regionalnog prostornog plana obezbediće Republička agencija za prostorno planiranje.

9. Predlog Regionalnog prostornog plana biće izložen na javni uvid u trajanju od 30 dana u zgradama skupština opština Bojnik, Vlasotince, Lebane, Leskovac, Medveđa, Crna Trava, Bosilegrad, Bujanovac, Vladičin Han, Vranje, Preševo, Surdulica i Trgovište.

10. Program izrade Regionalnog prostornog plana odštampan je uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

11. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Napomene

Program izrade Regionalnog prostornog plana opština Južnog pomoravlja objavljen je u "Sl. glasniku RS", br. 93/2006, str. 4-69.