PRAVILNIK

O IZGLEDU SLUŽBENE ZNAČKE OVLAŠĆENIH CARINSKIH SLUŽBENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 94/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se izgled službene značke ovlašćenih carinskih službenika.

Član 2

Službena značka je izrađena u obliku štitaste elipse srebrnosive boje, dimenzija 70 x 60 x 2,5 mm. Elipsa je blago ispupčena.

U centralnom delu elipse nalazi se Mali grb Republike Srbije, dimenzija 30,65 x 16,7 mm, oblikovan u plitkom reljefu.

Između ramova elipse - spoljnog širine 1,5 mm i unutrašnjeg (koncentričnog) širine 0,8 mm - nalazi se prostor širine 7,85 mm u kom je oblikovan reljefni preplet od tri trake, svaka širine 1,6 mm. Trake po sredini imaju žleb celom dužinom. Iz prepleta, sa leve i desne strane po vertikalnoj osi, izlaze po tri romboidna polja koja se, odozgo na dole, pune crvenim, plavim i belim sintetičkim emajlom. Unutrašnje stranice romboidnih polja koja se pune crvenim i belim sintetičkim emajlom su dužine 2,3 mm, a unutrašnje stranice polja koja se pune plavim sintetičkim emajlom su dužine 2,6 mm (duže), odnosno 2,3 mm (kraće).

Na 2,46 mm od vrha unutrašnjeg rama nalazi se horizontalna ispupčena traka, u osnovi pravougaonog oblika, zaobljenih krajeva i dimenzija 17,3 x 3,5 mm, na kojoj se gravira identifikacioni broj ovlašćenog carinskog službenika čije su cifre tamnosive boje i visine 2,7 mm. Između trake i Malog grba ispisuje se reč: "CARINA", a ispod Malog grba ispisuje se reč: "SRBIJA", obe po zamišljenoj centralnoj polukružnoj liniji, ćiriličkim slovima (vrsta slova "ambasador") koja su ispupčena i srebrnosive boje. Veličina slova reči: "CARINA" je 20,13 pt, a reči: "SRBIJA" - 21,12 pt.

Visina reljefa Malog grba Republike Srbije, prepleta, trake na kojoj se gravira identifikacioni broj i reči: "CARINA" i "SRBIJA" je 0,35 mm, od najnižeg do najvišeg nivoa reljefa.

Član 3

Izgled službene značke ovlašćenih carinskih službenika dat je u prilogu koji je odštampan uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Član 4

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Prilog

Službena značka
ovlašćenih carinskih službenika