ODLUKA

O OBRAZOVANJU KOMISIJE ZA UTVRĐIVANJE PREDLOGA ZA DODELU NACIONALNIH PENZIJA ISTAKNUTIM UMETNICIMA

("Sl. glasnik RS", br. 96/2006)

1. Obrazuje se Komisija za utvrđivanje predloga za dodelu nacionalnih penzija istaknutim umetnicima (u daljem tekstu: Komisija).

2. Zadaci Komisije su: razmatranje predloga umetničkih udruženja, ustanova kulture, pravnih lica i pojedinaca za dodelu nacionalnih penzija istaknutim umetnicima za poseban doprinos kulturi u Republici Srbiji; utvrđivanje ispunjenosti opštih uslova i kriterijuma iz čl. 2. i 3. Uredbe o dodeli nacionalnih penzija istaknutim umetnicima; utvrđivanje predloga korisnika nacionalnih penzija iz reda umetnika koje predlože umetnička udruženja, ustanove kulture, pravna lica i pojedinci, a po pribavljenom mišljenju umetničkog udruženja iz oblasti u okviru koje umetničku delatnost obavlja kandidat za korisnika nacionalne penzije.

3. Komisija ima devet članova, koje predlaže Ministarstvo kulture, i to: četiri člana iz reda istaknutih, aktivnih umetnika iz različitih oblasti (književnost i književno prevodilaštvo; scensko-muzička delatnost; likovna i primenjena umetnost i dizajn; filmsko i televizijsko stvaralaštvo), a pet članova na predlog koordinacionog odbora umetničkih udruženja iz različitih oblasti.

Članove Komisije imenuje Vlada.

Radom Komisije rukovodi predsednik Komisije, koga imenuje Vlada iz reda članova Komisije.

4. Stručnu i administrativno-tehničku potporu Komisiji pruža Ministarstvo kulture.

5. Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".