UREDBA

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA NAMENJENIH ZA RAZVOJ INFRASTRUKTURE U TURIZMU ZA 2006. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 44/2006 i 96/2006)

Član 1

Ovom uredbom utvrđuje se raspored i korišćenje sredstava namenjenih za programe razvoja infrastrukture u turizmu za 2006. godinu.

Član 2

Raspored i korišćenje sredstava namenjenih za programe razvoja infrastrukture u turizmu za 2006. godinu, vrši se prema Programu rasporeda i korišćenja sredstava namenjenih za razvoj infrastrukture u turizmu za 2006. godinu, koji je odštampan uz ovu uredbu i čini njen sastavni deo.

Član 3

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

PROGRAM
RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA NAMENJENIH ZA RAZVOJ INFRASTRUKTURE U TURIZMU ZA 2006. GODINU

 

I PREDMET

Programom rasporeda i korišćenja sredstava namenjenih za razvoj infrastrukture u turizmu za 2006. godinu (u daljem tekstu: Program), utvrđuje se raspored i korišćenje sredstava namenjenih za razvoj infrastrukture u turizmu za 2006. godinu.

Sredstva za programe razvoja infrastrukture u turizmu obezbeđuju se u budžetu Republike Srbije u iznosu od 500.000.000 dinara, u okviru razdela 18 - Ministarstvo trgovine, turizma i usluga, funkcija 410 - Opšti ekonomski i komercijalni poslovi i poslovi po pitanju rada, ekonomska klasifikacija 451 Subvencije javnim nefinansijskim preduzećima i organizacijama.

Sredstva ove apropijacije namenjena su za programe razvoja infrastrukture u turizmu za područja: Stare planine, Palića, Divčibara, Sokobanje, Golije, Vlasine i Kučajskih planina.

II CILJEVI PROGRAMA

Osnovni ciljevi Programa su:

1) unapređenje kvaliteta turističkih proizvoda;

2) uspostavljanje regionalne ravnoteže turističkog prometa s domaćeg i međunarodnog turističkog tržišta;

3) uspostavljanje sistema podsticaja za "green field" investicije kako bi se postiglo privlačenje profitabilnih investicija;

4) uspostavljanje sistema za razvoj i održivost autentičnih turističkih destinacija putem integracije turizma u lokalnim zajednicama, izradom i primenom planova razvoja, kao i organizovanjem destinacijskog menadžmenta;

5) razvoj infrastrukture i zaštita životne sredine u turističkim destinacijama;

6) uspostavljanje modela upravljanja razvojem turizma sa naglaskom na lokalni i regionalni rast konkurentnosti i kvaliteta u turizmu.

III NAMENA SREDSTAVA

Sredstva za programe razvoja infrastrukture u turizmu koriste se za sledeće namene:

1) izradu prostornih i urbanističkih planova i razvojnih planova restrukturiranja i tržišnog pozicioniranja turističkih mesta i turističkih regija;

2) izgradnju pristupnih saobraćajnica do turističkih mesta i lokacija koje su obuhvaćene ovim programom;

3) uređenje građevinskog zemljišta kao osnove za izgradnju turističkih objekata, izgradnjom komunalne infrastrukture koja ne pripada eksternim tehničkim sistemima višeg reda - vodovod i kanalizacija sa uređajima za prečišćavanje otpadnih voda, energetska postrojenja u okviru elektro mreže, PTT mreža, lokalne saobraćajnice, parkinzi, kao i uređenje javnih površina (trgovi, otvorene pijace, platoi, natkrivene komunikacije, dečja igrališta i dr.);

4) uređenje i korišćenje zemljišta namenjenog opštoj rekreaciji u turističkim mestima i turističkim regijama (ski-staze, pešačke staze, trim staze, biciklističke staze, trening staze, staze za motorne sanke, staza zdravlja, uređenje obala reka i jezera i dr.);

5) izgradnju turističke infrastrukture u ski-centrima (ski–liftovi, žičare), postavljanje turističke signalizacije u turističkim mestima i turističkim regijama;

6) rekonstrukciju objekata od posebnog značaja za razvoj turizma u turističkim mestima (vidikovci, vizitorski centri, platoi, kongresne dvorane, atrijumi itd.) ili na ključnim pristupima prioritetnih turističkih destinacija, kao i izgradnju i rekonstrukciju objekata sa sadržajima nekomercijalnog društvenog standarda.

IV RASPORED SREDSTAVA

Raspored sredstva utvrđenih ovim programom vrši se na sledeći način:

1) za područje Stare planine, sredstva se koriste za: izradu predinvesticione studije i plana razvoja turizma na Staroj planini, izgradnju žičare, ski lifta, ski staza, uređenje građevinskog zemljišta, izgradnju komunalne i energetske infrastrukture, rekonstrukciju pristupnih saobraćajnica i izradu prospekta za privlačenje investicija i smeštajnih objekata na lokaciji Babin zub;

2) za područje Palića, sredstva se koriste za: rekonstrukciju tradicionalnih infrastrukturnih objekata, izradu plana razvoja i upravljanja turizmom u ovoj destinaciji, kao i sanaciju i zaštitu vode Palića i Ludoša;

3) za područje Divčibara, koje u širem smislu obuhvata Valjevske planine i Taru, sredstva se koriste za: izradu urbanističkih planova za područje Divčibara, izgradnju lokalne putne infrastrukture, izgradnju vodovoda i kanalizacije, izgradnju nekomercijalnih sadržaja društvenog standarda, izgradnju ski–staza sa pripadajućom infrastrukturom, rekonstrukciju postojećih i izgradnju novih smeštajnih kapaciteta;

4) za područje Sokobanje, sredstva se koriste za: izgradnju i rekonstrukciju infrastrukturnih objekata (vodovoda, kanalizacije, tretman otpada, interne saobraćajnice), "master plana", sanaciju i zaštitu izvorišta termomineralne vode, izradu regulacionih planova, kao i rekonstrukciju tradicionalnih turističkih infrastrukturnih objekata;

5) za područje Golije, koje u širem smislu obuhvata Zlatibor i opštinu Novi Pazar, sredstva se koriste za: izgradnju žičare na lokalitetima Golijska Reka, Dajići, Plešin i Odvraćenica, pristupnih saobraćajnica do ovih lokaliteta, komunalne infrastrukture, zaštitu lokaliteta Odvraćenica, postavljanje turističke signalizacije, uređenje panoramskih i drugih turističkih puteva, projekte integracije prirodnih i kulturnih vrednosti, kao i projekte kao i adaptaciju dela seoskih naselja u funkciji razvoja turizma;

6) za područje Vlasine, koja u širem smislu obuhvata i Besnu kobilu, sredstva se koriste za: izradu plana razvoja i upravljanja turizmom u ovoj destinaciji, izgradnju i rekonstrukciju komunalnih i saobraćajnih infrastrukturnih objekata, izgradnju objekata turističke infrastrukture neophodne za razvoj planinskog i ruralnog turizma, kao i za projekte povezivanja ekološkog i tradicionalnog iskustva u cilju formiranja kompleksa ruralnog turizma;

7) za područje Kučevske planine, sredstva se koriste za: izradu plana razvoja i upravljanja turizmom u ovoj destinaciji i izgradnju inicijalne infrastrukture za razvoj skijališta na Beljanici (pristupne saobraćajnice, ski - liftovi), obuku kadrova, finansiranje rekonstrukcije smeštajnih objekata.

V NAČIN KORIŠĆENJA SREDSTAVA

Sredstva utvrđena ovim programom mogu se koristiti bez obaveze njihovog vraćanja (u daljem tekstu: bespovratna sredstva), sa obavezom njihovog vraćanja (u daljem tekstu: kreditna sredstva) i kao sredstva Republike Srbije utvrđena u zajedničkoj realizaciji projekata.

1. Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava

Pravo na korišćenje bespovratnih sredstava imaju turističke organizacije ili pravna lica kojima su povereni poslovi turističkih organizacija i preduzeća, odnosno druge organizacije čiji je osnivač Vlada ili jedinica lokalne samouprave, kao i privredna društva koja upravljaju objektima turističke infrastrukture.

2. Zahtev za korišćenje bespovratnih sredstava

Zahtev za korišćenje bespovratnih sredstava podnosi se ministarstvu nadležnom za poslove turizma (u daljem tekstu: ministarstvo).

Zahtev za korišćenje bespovratnih sredstava naročito sadrži: osnovne podatke o podnosiocu zahteva; osnovne podatke o projektu; plan finansiranja projekta; vreme realizacije projekta.

3. Ugovor o korišćenju bespovratnih sredstava

Ispunjenost uslova za dodelu bespovratnih sredstava, čiji je raspored utvrđen Programom, utvrđuje komisija, koju rešenjem obrazuje ministar nadležan za poslove turizma (u daljem tekstu: ministar).

Međusobna prava i obaveze u vezi sa korišćenjem bespovratnih sredstava uređuju se ugovorom koji zaključuje ministarstvo i korisnik bespovratnih sredstava.

4. Pravo na korišćenje kreditnih sredstava

Pravo na korišćenje kreditnih sredstava imaju:

1) mala i srednja preduzeća u privatnom vlasništvu;

2) akcionarska društva domaćeg fizičkog ili pravnog lica, sa većinskim privatnim kapitalom;

3) privatizovana preduzeća sa potpuno otplaćenim društvenim kapitalom;

4) preduzetnici;

5) preduzeća, odnosno druge organizacije čiji je osnivač jedinica lokalne samouprave.

5. Zahtev za korišćenje kreditnih sredstava

Zahtev za korišćenje kreditnih sredstava podnosi se ministarstvu.

Zahtev za korišćenje kreditnih sredstava naročito sadrži: osnovne podatke o podnosiocu zahteva; osnovne podatke o projektu; plan finansiranja projekta; dinamiku realizacije projekta; podatke o finansijskom stanju i kreditnoj sposobnosti podnosioca zahteva.

6. Odobravanje i realizacija kreditnih sredstava

Korišćenje kreditnih sredstava odobrava ministar, na predlog stručne radne grupe za razmatranje i ocenu poslovnih planova i zahteva za korišćenje sredstava za kreditnu podršku (u daljem tekstu: stručna radna grupa).

Stručnu radnu grupu obrazuje ministar.

Kreditna sredstva realizuju se preko Fonda za razvoj Republike Srbije (u daljem tekstu: Fond), uz valutnu klauzulu, sa kamatnom stopom od 1% na godišnjem nivou.

Valutna klauzula podrazumeva utvrđivanje duga u evrima na dan puštanja kredita u tečaj i preračunavanje duga u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan dospeća.

Instrumenti obezbeđenja vraćanja kredita su:

1) sopstvene solo menice i

2) hipoteka na nepokretnosti građevinskih objekata i gradskog građevinskog zemljišta u privatnoj svojini u odnosu 1:1 vrednosti odobrenog kredita, ili sopstvene menice sa avalom ili garancijom poslovne banke, ili ugovorno jemsto (ili pristupanje dugu) pravnog lica za korisnika kredita sa odgovarajućim instrumentima obezbeđenja jemca, a po oceni boniteta i prihvatanju jemca, za kredite do 1.800.000,00 dinara.

Lice kome je odobreno korišćenje kreditnih sredstava (u daljem tekstu: korisnik) dužno je da u roku od 60 dana od dana odobravanja korišćenja sredstava zaključi ugovor o kreditu sa Fondom.

Rok otplate kreditnih sredstava je 120 meseci po isteku odloženog roka koji traje 12 meseci i računa se od dana prvog povlačenja sredstava. Na zahtev korisnika i mišljenja stručne radne grupe ministar može odobriti odlaganje početka otplate kredita za 12 do 24 meseci.

7. Izveštaj o korišćenju kreditnih sredstava

Korisnici kredita, polugodišnje dostavljaju stručnoj radnoj grupi izveštaj o korišćenju kreditnih sredstava.

Ministarstvo dostavlja Ministarstvu finansija - Sektor za budžetsku inspekciju i reviziju, godišnje izveštaje o realizaciji kreditnih sredstava po korisnicima, radi sprovođenja kontrole namenske upotrebe tih sredstava.

Kreditna sredstva vraćaju se Fondu.

Fond će mesečno izveštavati ministarstvo o iznosu vraćenih kreditnih sredstava.

Sredstva koja se vraćaju Fondu po osnovu otplate kredita, ponovo će se koristiti kao kreditna sredstva, na isti način i pod istim uslovima.

8. Zajednička realizacija projekata

Zajednička realizacija projekata kod kojih se utvrđuje vlasnički udeo Republike Srbije regulisaće se posebnim ugovorom između Direkcije za imovinu Republike Srbije i korisnika sredstava namenjenih za razvoj infrastrukture u turizmu.