PRAVILNIK

O EVIDENCIJI PRODATIH DRUŠTVENIH STANOVA SA HIPOTEKOM

("Sl. glasnik RS", br. 18/90)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se oblik i obim knjige stanova u društvenoj svojini prodatih na otplatu na koje je stavljena hipoteka, podaci koji se u ovu knjigu upisuju, kao i način njenog ustrojavanja i vođenja.

Član 2

Stanovi u društvenoj svojini koji su prodati na otplatu u skladu sa zakonom, a nisu upisani u zemljišnu knjigu, odnosno u druge javne evidencije o nepokretnostima i pravima na njima, upisuju se u knjigu evidencije prodatih društvenih stanova sa hipotekom (u daljem tekstu: knjiga evidencije stanova).

Knjiga evidencije stanova, koju ustrojava i vodi opštinska, odnosno gradska geodetska uprava, sadrži 50 ili 100 listova o prodatom stanu sa hipotekom, koji se povezuju po kraćoj strani i koriče tvrdim povezom.

Na koricama knjige evidencije stanova u gornjem levom uglu upisuje se Republika Srbija, naziv autonomne pokrajine, opštine i katastarske opštine, a u gornjem desnom uglu upisuje se redni broj knjige (ako ih ima više), kao i broj ukoričenih listova u toj knjigi, sa rednim brojem prvog i poslednjeg lista, s tim što prvi redni broj lista u narednoj knjizi dobija naredni broj u odnosu na poslednji broj iz prethodne knjige. Obrazac korice knjige koji čini sastavni deo ovog pravilnika dat je u prilogu (prilog br. 1).

List o prodatom stanu sa hipotekom iz stava 2. ovog člana štampa se na obrascu formata A4 koji čini sastavni deo ovog pravilnika (prilog br. 2).

Član 3

U list o prodatom stanu sa hipotekom upisuju se sledeći podaci, po rubrikama 1-16, i to:

1. U rubriku 1 - broj katastarske parcele na kojoj se nalazi zgrada kojoj pripada prodata stambena jedinica (u daljem tekstu: stan).

2. U rubriku 2 - broj posedovnog lista u koji je upisana katastarska parcela iz rubrike 1.

3. U rubriku 3 - redni broj zgrade, ako na parceli ima više objekata, prema podacima sa radnog originala geodetskog plana. Ako zgrada nije numerisana na radnom originalu, redni broj uzima se sa skice položaja zgrada na parceli, koja se u tom slučaju izrađuje na obrascu koji čini sastavni deo ovog pravilnika (prilog br. 3).

Po izvršenom upisu rednog broja zgrade skica iz stava 1. ove tačke odlaže se u dosije koji se formira za svaki evidentirani stan.

4. U rubriku 4 - adresa (ulica i broj) zgrade u kojoj se nalazi stan.

5. U rubrike 5, 6 i 7 - adresa stana, tako što se upisuje broj ulaza (ako ima više ulaza na zgradi), sprat i broj stana.

6. U rubriku 8 - struktura stana (jednosoban, dvosoban itd.), prema podacima iz ugovora o kupoprodaji stana i odgovarajuće tehničke dokumentacije.

7. U rubriku 9 - površina stana izražena u m2. Podatak o površini uzima se iz izvoda iz projekta, odnosno ugovora o kupoprodaji.

8. U rubriku 10 - datum i čas stavljanja hipoteke, osnov sticanja (ugovor, sudska odluka i dr.), ime, odnosno naziv lica u čiju korist se stavlja hipoteka, visina potraživanja koja se obezbeđuje hipotekom i rok otplate stana, datum i osnov brisanja hipoteke i dr.

9. U rubrike 11 i 12 - naziv, odnosno prezime, očevo ime i lično ime i adresa za prodavca i kupca stana, prema podacima iz ugovora o kupoprodaji, a po potrebi i iz odgovarajućih isprava.

10. U rubriku 13 - ako je bilo više kupaca upisuju se njihovi suvlasnički delovi (1/2, 1/3 i sl.), prema podacima iz ugovora o kupoprodaji.

11. U rubriku 14 - broj ugovora o kupoprodaji i datum njegovog zaključenja, odnosno overe, a ako se stan prenese na drugo lice, u kom slučaju se podaci prenose u drugi list o prodatom stanu sa hipotekom - osnov sticanja (kupoprodaja - broj ugovora o kupoprodaji i datum njegovog zaključenja, odnosno overe, nasleđe, poklon i dr.).

12. U rubriku 15 - datum i čas upisa podataka o stanu u list.

13. U rubriku 16 - broj lista u koji su preneti podaci o stanu, zabeležba eksproprijacije, drugog tereta ili ograničenja, osim hipoteke i sl.

Član 4

Zahtev za upis stana u knjigu evidencije stanova podnosi se opštinskoj, odnosno gradskoj geodetskoj upravi (u daljem tekstu: organ uprave).

Uz zahtev se podnose sledeći dokazi, odnosno dokumentacija:

1. dokaz da prodavac raspolaže stanom u društvenoj svojini, kao i podaci o položaju stana u zgradi, ugovor o kupoprodaji stana i dokaz da stan nije upisan u zemljišne knjige, odnosno druge javne evidencije o nepokretnostima;

2. projekat, odnosno izvod iz projekta ili skica položaja zgrada na parceli sa podacima u pogledu broja parcele, broja zgrade na parceli, ulice i kućnog broja zgrade u kojoj se nalazi stan, broja ulaza, broja stana i sprata, struktura stana i površina u m2;

3. ugovor o kupoprodaji stana, koji sadrži sve podatke iz tačke 2. ovog člana uključujući i podatke o punim nazivima i adresama prodavca i kupca sa utvrđenom hipotekom na prodatom stanu.

Skicu položaja zgrada na parceli iz stava 2. tačka 2. ovog člana izrađuje organ uprave, na zahtev prodavca ili kupca stana.

Ako se uz zahtev ne dostavi dokumentacija iz stava 2. ovog člana ili ta dokumentacija ne sadrži potrebne podatke na osnovu kojih se može izvršiti upis, organ uprave pozvaće podnosioca zahteva da u određenom roku kompletira dokumentaciju.

Član 5

Za svaku katastarsku opštinu za koju je ustrojena knjiga evidencije stanova izrađuje se i vodi azbučni pregled kupaca društvenih stanova, kao posebna knjiga sastavljena od listova štampanih na obrascu koji čini sastavni deo ovog pravilnika (prilog br. 4).

Listovi knjige iz stava 1. ovog člana štampaju se na formatu A4 u potrebnom broju primeraka, povezuju po dužoj strani i označavaju velikim štampanim slovima azbuke.

Član 6

Za svaki upisani stan obrazuje se poseban dosije u koji se odlaže dokumentacija na osnovu koje je izvršen upis (projekat stana, odnosno izvod iz projekta ili skica položaja zgrada na parceli, ugovor o kupoprodaji stana, rešenje o dozvoli upisa stana, odnosno hipoteke i dr.).

Dosijea iz stava 1. ovog člana čine zbirku isprava koja se obrazuje za odgovarajuće katastarske opštine i čuva u skladu sa zakonom.

Član 7

U slučaju promene u bilo kom upisanom podatku obrazuje se novi list o prodatom stanu sa hipotekom u koji se iz dosadašnjeg lista prepisuju oni podaci koji se nisu menjali i upisuju novi podaci. Dosadašnji list se poništava precrtavanjem lista znakom "X" crvenom bojom. U rubrici br. 16 dosadašnjeg lista upisuje se broj lista o predatom stanu sa hipotekom u koji su podaci preneti.

Član 8

U slučaju promene podataka upisanih u azbučnom pregledu kupaca društvenih stanova vrši se precrtavanje dosadašnjih podataka crvenom olovkom i novi upisuju iza zadnjeg upisanog vlasnika na odgovarajućem slovu.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

Prilog br. 1

Obrazac korice knjige

 

REPUBLIKA SRBIJA

AUTONOMNA POKRAJINA _______________

 

KNJIGA BR. ______________

OPŠTINA: ____________________________

 

BROJ LISTOVA: ___________

K. O. ________________________________

 

Listovi od ______ do _______

 

KNJIGA
EVIDENCIJE PRODATIH DRUŠTVENIH STANOVA SA HIPOTEKOM

 

Prilog br. 2

List o prodatom stanu sa hipotekom

 

KO _____________

 

Broj: ____________

 

Broj

Ulica i broj zgrade u kojoj se nalazi stan

Broj

Struktura
stana

Povr.
u
m2

hipoteka

katastar. parcele

posedov. lista

zgrade na parc.

ulaza

sprata

stana

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10











 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Naziv, sedište i adresa prodavca stana

Prezime, očevo ime, lično ime i adresa kupca stana

pravo na idealnom delu

osnov sticanja

Datum i čas upisa

primedba

11

12

13

14

15

16











 

 

 

 

 

 

Prilog br. 3

Skica položaja zgrada na parceli

 

Opština______________

 

Opštinska geodetska uprava _______________

 

Broj lista o prodatom
stanu sa hipotekom _________

Katastarska opština ______________________

 

 

Broj

katas.
parcele

 

 

Utvrdio podatke i izradio skicu

 

Kupac stana

 

 

 

Direktor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

potpis

 

potpis

 

datum

 

potpis

 

zgrade
na parc.

 

posed.
lista

 

Ulica i broj
zgrade u kojoj
se nalazi stan

 

Broj

ulaza

 

sprata

 

stana

 

struktura stana

 

površina stana u m2

 

 

Prilog br. 4

Azbučni pregled kupaca društvenih stanova

 

REPUBLIKA SRBIJA
AUTONOMNA POKRAJINA ________________
OPŠTINA: ________________________
K. O.  _____________________

 

AZBUČNI PREGLED KUPACA DRUŠTVENIH STANOVA

KO __________________

 



 

Strana: _____  

 

slovo azbuke

 

 

Redni
br.

Prezime, očevo ime i ime

Prebivalište i adresa

Broj

Primedba

parcele

pos. lista

knjige

lista

o prodatom
stanu sa hip.

1

2

3

4

5

6

7

8