ODLUKA
O PRISTUPANJU IZRADI STRATEGIJE RAZVOJA GRADA NIŠA

("Sl. list grada Niša", br. 78/2006)

Član 1

Grad Niš pristupa izradi Strategije razvoja grada Niša.

Član 2

Pod Strategijom razvoja grada Niša (u daljem tekstu: Strategija), u smislu ove odluke, podrazumeva se planski dokument razvoja, a u skladu sa pravilima Evropske unije.

Član 3

Cilj izrade Strategije je definisanje vizije održivog razvoja grada, određivanje potencijalnih prednosti i razvojnih pravaca grada Niša, održavanje stabilnog ekonomskog rasta i zapošljavanja, obezbeđenje socijalnog napretka i smanjenje siromaštva, promovisanje inovacija, efikasna zaštita životne sredine i unapređenje sveobuhvatnog kvaliteta života građana.

Član 4

Polaznu osnovu za formulisanje Strategije grada Niša predstavljaju nacionalna i lokalna strateška dokumenta, programi i projekti koji se realizuju u Nišu.

Član 5

Kroz procese pripreme Strategije promovisaće se integralni participativni pristup planiranju lokalnog razvoja, međusektorska saradnja i razmena informacija, uključivanje i koordinacija javnog, privatnog i civilnog sektora u procesu odlučivanja i partnerstvo među institucijama.

Član 6

Radi sprovođenja ove odluke, Skupština grada Niša (u daljem tekstu: Skupština) imenuje Savet za razvoj (u daljem tekstu: Savet), čiji je zadatak da koordinira i nadzire proces izrade Strategije, da razmatra Strategiju po fazama pripreme, predloženu od strane Radnog tima i daje gradonačelniku na dalju nadležnost.

Savet čini 19 članova, i to: 2 (dva) predstavnika Skupštine grada Niša, po 1 (jedan) predstavnik iz gradskih opština, po 1 (jedan) predstavnik iz odborničkih grupa i 4 (četiri) predstavnika nevladinih organizacija registrovanih na području grada Niša.

Članove Saveta imenuje Skupština rešenjem, na osnovu predloga institucija zastupljenih u Savetu.

Savetom rukovodi predsednik Skupštine grada Niša.

Savet donosi Poslovnik o radu.

Član 7

Stručne, administrativne, finansijske i organizacione poslove za Savet će obavljati Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine grada Niša.

Član 8

U cilju sprovođenja ove odluke i izrade Strategije, obrazovaće se Radni tim za izradu Strategije (u daljem tekstu: Radni tim) koga čine predstavnici gradskih uprava, stručnjaci angažovani u administraciji, institutima, univerzitetima, javnim preduzećima, nevladinim organizacijama, udruženjima, kao i ostali predstavnici iz javnog, privatnog i civilnog sektora.

Članovi Radnog tima biraju se putem konkursa, koji realizuje nadležna gradska uprava, a na osnovu kriterijuma koje utvrđuje Savet.

U rad Radnog tima mogu biti uključeni i strani stručnjaci, kao stručna i tehnička podrška, kroz međunarodne programe.

Radom Radnog tima rukovodi gradonačelnik.

Osnovni zadatak radnog tima je rukovođenje, izrada i praćenje ostvarivanja pripreme Strategije. Bliži zadaci Radnog tima biće definisani kroz projektni zadatak, koji usvaja Savet, najkasnije 30 dana od dana formiranja Saveta.

Član 9

Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine pruža podršku Radnom timu, kroz obezbeđenje prostora za rad i kadrove, tehničku pomoć tokom izrade Strategije, dostavljanje svih zvaničnih relevantnih podataka i dr.

Član 10

Tokom izrade Strategije biće organizovani forumi za stručne i javne rasprave, okrugli stolovi i radionice, na kojima će se usaglašavati predložena rešenja. U njihov rad mogu biti uključeni i svi ostali zainteresovani učesnici, kako bi se obezbedila participacija i transparentnost procesa odlučivanja i pravovremeno obaveštavanje javnosti.

Član 11

Rok za izradu Strategije je 6 (šest) meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Član 12

Za realizaciju ove odluke zadužena je Uprava za privredu, održivi razvoj i zaštitu životne sredine.

Član 13

Sredstva za praćenje procesa i izradu Strategije obezbediti iz budžeta grada, donacija i drugih izvora.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Niša".