PRAVILA

O RADU BIRAČKIH ODBORA ZA SPROVOĐENJE IZBORA ZA NARODNE POSLANIKE

("Sl. glasnik RS", br. 103/2006)

 

I UVODNE ODREDBE

Član 1

Birački odbor neposredno sprovodi glasanje na biračkom mestu, obezbeđuje pravilnost i tajnost glasanja, utvrđuje rezultate glasanja na biračkom mestu i obavlja druge poslove određene Zakonom o izboru narodnih poslanika i uputstvima Republičke izborne komisije.

Birački odbor odlučuje većinom glasova od ukupnog broja članova.

Rad biračkog odbora je javan.

II RAD BIRAČKOG ODBORA PRE GLASANJA

Član 2

Radna tela Republičke izborne komisije dužna su da do 18. januara 2007. godine u 24,00 časa predaju biračkim odborima sledeći izborni materijal:

1. Zbirnu izbornu listu,

2. Rešenje o određivanju biračkog mesta (izvod),

3. Rešenje o imenovanju biračkog odbora,

4. Izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu i poseban izvod iz biračkog spiska ako na biračkom mestu glasaju i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije,

5. Potreban broj glasačkih listića (obrazac NP-14), koji odgovara broju birača koji su upisani na biračkom mestu. U broj upisanih birača ulaze i birači koji su upisani u poseban izvod iz biračkog spiska lica na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koja izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, ako glasaju na tom biračkom mestu,

6. Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije (obrazac NP-13),

7. Obrazac Zapisnika o radu biračkog odbora na sprovođenju glasanja i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor narodnih poslanika (u daljem tekstu: zapisnik o radu biračkog odbora), u šest primeraka (obrazac NP-20),

8. Potreban broj obrazaca potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta sa kovertama (obrazac NP-15),

9. Pravila o radu biračkih odbora,

10. Državnu zastavu Republike Srbije,

11. Glasačku kutiju,

12. Paravane za glasanje,

13. Pribor za pisanje,

14. Pribor za pečaćenje (pečat i pečatni vosak) glasačke kutije i drugog materijala,

15. Sprej za obeležavanje kažiprsta desne ruke birača i UV lampu,

16. Koverte za odlaganje glasačkih listića.

O primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu.

Član 3

Biračkim odborima unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i biračkim odborima u inostranstvu izborni materijal ne predaje radno telo, već Koordinator Republičke izborne komisije.

Koordinator Republičke izborne komisije najkasnije do 18. januara 2007. godine u 24,00 časa predaje izborni materijal biračkim odborima unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija u sedištu upravnog okruga na čijem području se nalazi zavod, a biračkim odborima u inostranstvu - u sedištu Ministarstva spoljnih poslova.

O primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu.

Napomena:     

Birački odbori u inostranstvu sprovode glasanje dva dana, s tim da se glasanje završava istog dana i časa po lokalnom vremenu koje odgovara završetku glasanja u Republici Srbiji. Republička izborna komisija posebnom odlukom određuje vreme početka i završetka glasanja na svakom biračkom mestu u inostranstvu.

Član 4

Opštinska uprava, Ministarstvo pravde i Ministarstvo spoljnih poslova dužni su da blagovremeno obezbede prostor za bezbedno čuvanje izbornog materijala i da se staraju o tome da prostor koji je određen za biračko mesto bude uređen na način koji je propisan Zakonom o izboru narodnih poslanika i otvoren za glasanje.

III RAD BIRAČKOG ODBORA NA DAN ODRŽAVANJA IZBORA

Član 5

Dana 21. januara 2007. godine birački odbor se sastaje u 6,00 časova na biračkom mestu.

Pre otvaranja biračkog mesta, birački odbor se priprema za početak glasanja sledećim redosledom:

1. Primljeni izborni materijal upoređuje sa stanjem iz zapisnika o primopredaji izbornog materijala i tako utvrđuje da li je primljeni izborni materijal potpun i ispravan. Ako pojedini izborni materijal nedostaje, birački odbor to konstatuje u zapisniku o radu biračkog odbora i o tome odmah obaveštava Koordinatora Republičke izborne komisije,

2. Uređuje biračko mesto na način kako je to propisano Zakonom o izboru narodnih poslanika, utvrđuje da li su obezbeđeni uslovi za tajnost glasanja i proverava da li su na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta istaknuti simboli političkih stranaka i drugi propagandni materijal. Ako su na biračkom mestu i na 50 metara od biračkog mesta istaknuti simboli političkih stranaka i drugi propagandni materijal, birački odbor ih sam uklanja ili o potrebi da se oni uklone obaveštava nadležnu komunalnu inspekciju,

3. Članovi biračkog odbora zatim se dogovaraju o načinu podele rada na biračkom mestu, a naročito o tome koji će članovi ili zamenici članova biračkog odbora da proveravaju da li je kažiprst desne ruke birača već obeležen nevidljivim mastilom kao znak da je birač glasao, da pronalaze i da zaokružuju birače u izvodu iz biračkog spiska, da specijalnim sprejem obeležavaju kažiprst desne ruke birača kao znak da je birač glasao i da biračima uručuju glasački listić,

4. Na kraju, birački odbor utvrđuje da glasanje može da počne, i to konstatuje u zapisniku o radu biračkog odbora.

Član 6

Biračko mesto se otvara 21. januara 2007. godine u 7,00 časova.

Odmah po otvaranju biračkog mesta birački odbor proverava glasačku kutiju u prisustvu prvog birača koji dođe na biračko mesto, a rezultat provere (da je kutija ispravna i prazna) upisuje se u kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije (Obrazac NP-13).

Kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije potpisuju članovi biračkog odbora i birač koji je prvi došao na biračko mesto. Posle toga se kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije ubacuje u glasačku kutiju, pa se ona pečati u prisustvu prvog birača koji je došao na biračko mesto, i sve to beleži u zapisnik o radu biračkog odbora.

Član 7

Dok je biračko mesto otvoreno i dok traje glasanje svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamenici moraju da budu na biračkom mestu i da se u tome naizmenično smenjuju.

Članovima biračkog odbora koji su određeni da rukuju sprejom s nevidljivim mastilom, a glasaju na drugom biračkom mestu, omogućava se da na njihovom biračkom mestu glasaju uz rešenje o imenovanju za člana biračkog odbora.

Član 8

Posle ulaska birača u prostoriju za glasanje, član biračkog odbora, koristeći UV lampu, proverava da li je kažiprst desne ruke birača već obeležen nevidljivim mastilom. Ako jeste, taj birač ne može da glasa i mora da napusti biračko mesto.

Ako kažiprst desne ruke birača nije već obeležen nevidljivim mastilom, birač saopštava biračkom odboru svoje ime i prezime, predaje obaveštenje o glasanju i dokazuje svoj identitet važećom ličnom kartom ili putnom ispravom ili vozačkom dozvolom. Birač koji je upisan u izvod iz biračkog spiska može da glasa i bez obaveštenja o glasanju. Birač ne može da glasa ako ne podnese dokaz o svome identitetu.

Pošto se utvrdi identitet birača, član biračkog odbora zaokružuje redni broj ispred imena birača u izvodu iz biračkog spiska, objašnjava biraču način glasanja i predaje mu glasački listić (Obrazac NP-14).

Posle toga birač se potpisuje u izvod iz biračkog spiska, a član biračkog odbora mu specijalnim sprejom obeležava kažiprst desne ruke ispod korena nokta, kao znak da je glasao. Predsednik ili član biračkog odbora upozorava birača da može da glasa zaokruživanjem samo jednog rednog broja ispred naziva jedne od izbornih lista na glasačkom listiću.

Pošto popuni glasački listić, birač sam presavija glasački listić tako da se ne vidi kako je glasao i stavlja glasački listić u glasačku kutiju, a zatim napušta biračko mesto.

Napomena:     

Birač koji je upisan u poseban izvod iz biračkog spiska birača koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi ili izvršavaju vojnu obavezu u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, svoj identitet može da dokaže i vojnom knjižicom.

Birač koji glasa na biračkom mestu unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija, svoj identitet može da dokaže i odgovarajućom ispravom koju mu izdaje Uprava za izvršenje zavodskih sankcija.

Napomena:     

Biraču koji nema kažiprst desne ruke biće obeležen sledeći dostupan prst udesno i konačno palac te ruke, ispod korena nokta. Biraču koji nema desnu šaku, biće obeležen kažiprst leve ruke, odnosno sledeći dostupan prst ulevo i konačno palac te ruke, ispod korena nokta. Ako nije moguće da se tako obeleže prsti birača, dodatno obeležavanje se ne obavlja.

Član 9

Birač koji ne može da lično glasa (slepo, invalidno ili nepismeno lice) ima pravo da na biračko mesto povede sa sobom lice koje će umesto njega popuniti glasački listić onako kako mu birač odredi.

Ovakav način glasanja konstatuje se u zapisniku o radu biračkog odbora (tačka 5. Obrasca NP-20).

Birački odbor unosi u zapisnik o radu biračkog odbora podatak o tome koliko je birača glasalo na taj način.

Član 10

Birač koji nije u mogućnosti da glasa na biračkom mestu obaveštava birački odbor, najkasnije do 11 časova dana 21. januara 2007. godine, da želi da glasa. Predsednik biračkog odbora određuje tri člana biračkog odbora u proširenom sastavu biračkog odbora, koji su predstavnici podnosilaca tri različite izborne liste.

Članovi biračkog odbora odlaze kod birača i utvrđuju njegov identitet, vrše proveru UV lampom, pa specijalnim sprejom obeležavaju biračev kažiprst desne ruke ispod korena nokta. Potom poverenici predaju biraču službeni koverat u kojem se nalaze glasački listić, zbirna izborna lista, potvrda o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta (Obrazac NP-15) i poseban koverat u koji će biti stavljen popunjeni glasački listić.

Pošto upoznaju birača s načinom glasanja, poverenici biračkog odbora napuštaju prostoriju u kojoj birač glasa. Pošto glasa, birač potpisuje potvrdu o svom izbornom pravu i stavlja popunjen i presavijen glasački listić u poseban koverat koji poverenici biračkog odbora pred njim pečate žigom na pečatnom vosku. Tako zapečaćen poseban koverat birač stavlja zajedno s potpisanom potvrdom o svom izbornom pravu u službeni koverat koji posle toga poverenici pred njim pečate žigom na pečatnom vosku.

Odmah po povratku na biračko mesto, poverenici biračkog odbora predaju službeni koverat biračkom odboru. Službeni koverat se otvara, pa birački odbor uzima potpisanu potvrdu o izbornom pravu i zaokružuje redni broj pod kojim je birač upisan u izvod iz biračkog spiska. Zatim birački odbor otvara zapečaćeni koverat i iz njega vadi presavijeni glasački listić i ubacuje ga u glasačku kutiju. Ako nedostaje potpisana potvrda o izbornom pravu smatra se da birač nije glasao, što se unosi u zapisnik o radu biračkog odbora.

Birački odbor unosi u zapisnik o radu biračkog odbora podatak o tome koliko je birača glasalo van biračkog mesta (tačka 6. Obrasca NP-20), a uz ostali izborni materijal u posebnom kovertu prilaže i sve potpisane potvrde o izbornom pravu.

Ako je birač koji glasa van biračkog mesta slepo, invalidno ili nepismeno lice, on može da koristi pomoć drugog lica koje sam odredi, na isti način na koji tu pomoć koriste slepa, invalidna ili nepismena lica koja glasaju na biračkom mestu.

Član 11

U prostoriji u kojoj se glasa može biti prisutno samo onoliko birača koliko ima obezbeđenih mesta za tajnost glasanja.

Zabranjeno je zadržavanje na biračkom mestu svih lica koja nemaju prava i dužnosti u vezi sa sprovođenjem izbora.

Na biračkom mestu zabranjeno je korišćenje pejdžera, mobilnih telefona i drugih sredstava veza i komunikacija.

Član 12

Predstavnici sredstava javnog informisanja mogu da budu prisutni na biračkom mestu samo radi pripreme izveštaja o toku glasanja na biračkom mestu.

Sve vreme od otvaranja do zatvaranja biračkog mesta birački odbor obaveštava Republičku izbornu komisiju o toku glasanja na način koji će biti utvrđen posebnom odlukom Republičke izborne komisije.

Član 13

Birački odbor je dužan da održava red na biračkom mestu.

Ako se na biračkom mestu naruši red, birački odbor može da prekine glasanje dok se red ne uspostavi. Razlozi za prekid glasanja i trajanje prekida glasanja unose se u zapisnik o radu biračkog odbora.

Ako je prekid glasanja trajao duže od jednog časa, glasanje se produžava za onoliko vremena koliko je prekid trajao.

Član 14

Biračko mesto se zatvara 21. januara 2007. godine u 20,00 časova.

Biračima koji su se zatekli na biračkom mestu prilikom zatvaranja biračkog mesta, omogućava se da glasaju.

Kao birač koji se zatekao na biračkom mestu smatra se birač koji se u 20,00 časova nalazi na biračkom mestu ili neposredno ispred. Birače koji se zateknu na biračkom mestu birački odbor obaveštava da mogu da glasaju.

Predsednik biračkog odbora dužan je da odredi člana ili zamenika člana biračkog odbora koji će da utvrdi broj birača koji su se zatekli na biračkom mestu, da utvrdi redosled po kome oni glasaju i na kraju da stane iza poslednjeg zatečenog birača kako bi označio kraj reda i sačekao da glasaju svi birači koji su se zatekli na biračkom mestu.

Napomena:     

Biračko mesto u inostranstvu se zatvara onog dana i časa koji po lokalnom vremenu odgovara vremenu završetka glasanja u Republici Srbiji.

 

IV UTVRĐIVANJE REZULTATA GLASANJA

Član 15

Posle zatvaranja biračkog mesta birački odbor utvrđuje rezultate glasanja na biračkom mestu.

Utvrđivanju rezultata glasanja moraju da prisustvuju svi članovi biračkog odbora ili njihovi zamenici.

Rezultati glasanja na biračkom mestu utvrđuju se sledećim redosledom:

1. Prebrojavaju se neupotrebljeni glasački listići i stavljaju u poseban koverat koji se pečati (tačka 14. Obrasca NP-20),

2. Prebrojava se broj birača koji je upisan u izvod iz biračkog spiska i tako utvrđuje ukupan broj upisanih birača (tačka 15. Obrasca NP-20). U ukupan broj upisanih birača ulaze i birači koji su upisani u poseban izvod iz biračkog spiska jer se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, ako je određeno da glasaju na tom biračkom mestu,

3. Prebrojavaju se birači koji su zaokruženi u izvodu iz biračkog spiska i tako utvrđuje broj birača koji su glasali (tačka 16. Obrasca NP-20),

4. Otvara se glasačka kutija i proverava da li se u njoj nalazi kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije i rezultat provere upisuje u zapisnik o radu biračkog odbora,

5. Glasački listići koji su se nalazili u glasačkoj kutiji razvrstavaju se na važeće i nevažeće i prebrojavaju se da bi se utvrdio ukupan broj važećih i ukupan broj nevažećih glasačkih listića (tačka 17. Obrasca NP-20). Nevažeći glasački listići stavljaju se u poseban koverat koji se pečati (tačka 17.1 Obrasca NP-20),

6. Važeći glasački listići razvrstavaju se po izbornim listama, pa se utvrđuje broj glasova koji je dat svakoj izbornoj listi, posle čega se svi važeći glasački listići stavljaju u poseban koverat koji se pečati (tačka 18. Obrasca NP-20).

Nevažeći glasački listić jeste nepopunjeni glasački listić, listić koji je popunjen tako da se ne može utvrditi za koju se izbornu listu glasalo i listić na kome je zaokruženo više od jedne izborne liste.

Napomena:     

Ako je na glasačkom listiću zaokruženo ime i prezime prvog kandidata na izbornoj listi ili je zaokružen naziv ili deo naziva izborne liste, odnosno ako su istovremeno zaokruženi redni broj i naziv izborne liste i ime i prezime prvog kandidata, takav glasački listić smatra se važećim.

Član 16

Čim utvrdi rezultate glasanja, birački odbor sastavlja zapisnik o radu biračkog odbora u koji, pored ostalog, upisuje: datum i mesto glasanja; broj i naziv biračkog mesta; imena i prezimena članova biračkog odbora; broj primljenih glasačkih listića; broj neupotrebljenih glasačkih listića; ukupan broj upisanih birača, u koji ulaze i birači koji su upisani u poseban izvod iz biračkog spiska jer se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju obaveze u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije, ako su glasali na tom biračkom mestu; broj birača koji su glasali; broj birača koji su glasali uz pomoć druge osobe; broj birača koji su glasali van biračkog mesta; broj nevažećih glasačkih listića; broj važećih glasačkih listića; broj glasova datih za svaku izbornu listu.

U zapisnik o radu biračkog odbora unose se i primedbe i mišljenja članova biračkog odbora, podnosilaca izbornih lista i zajedničkih predstavnika podnosilaca izbornih lista i druge činjenice koje su značajne za glasanje.

Zapisnik o radu biračkog odbora potpisuju svi članovi biračkog odbora.

Ako zapisnik o radu biračkog odbora ne potpišu svi članovi biračkog odbora, to se konstatuje u zapisniku o radu biračkog odbora i uz to eventualno navode i razlozi zbog kojih zapisnik nije potpisan.

Član 17

Zapisnik o radu biračkog odbora izrađuje se na propisanom obrascu NP-20 koji se štampa u šest primeraka.

Prvi primerak zapisnika o radu biračkog odbora dostavlja se radnom telu.

Drugi primerak zapisnika ističe se na biračkom mestu na javni uvid.

Preostala četiri primerka zapisnika uručuju se predstavnicima podnosilaca izbornih lista koje su osvojile najveći broj glasova na biračkom mestu.

Napomena:     

Birački odbor unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija dostavlja prvi primerak zapisnika o radu biračkog odbora direktno Koordinatoru Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga, a birački odbor u inostranstvu dostavlja prvi primerak zapisnika o radu biračkog odbora direktno Koordinatoru Republičke izborne komisije u sedište Republičke izborne komisije.

 

V DOSTAVLJANJE IZBORNOG MATERIJALA RADNOM TELU I REPUBLIČKOJ IZBORNOJ KOMISIJI

Član 18

Pošto utvrdi rezultate glasanja na biračkom mestu, birački odbor bez odlaganja predaje u zgradi opštine radnom telu:

- prvi primerak zapisnika o radu biračkog odbora,

- izvod iz biračkog spiska za glasanje na biračkom mestu i poseban izvod iz biračkog spiska ako su na biračkom mestu glasali i birači koji se nalaze na odsluženju vojnog roka ili na vojnoj vežbi i koji izvršavaju vojnu obavezu u jedinicama ili ustanovama Vojske Srbije,

- kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije,

- zapečaćeni koverat u koji su stavljeni neupotrebljeni glasački listići,

- zapečaćeni koverat u koji su stavljeni nevažeći glasački listići,

- zapečaćeni koverat u koji su stavljeni važeći glasački listići,

- potpisane potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta.

Preostali izborni materijal (glasačku kutiju, paravane za glasanje, pribor za pisanje i dr.) birački odbor predaje opštinskoj upravi.

O primopredaji izbornog materijala sačinjava se zapisnik na propisanom obrascu (Obrazac NP-22).

Napomena:     

Birački odbor unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija predaje izborni materijal Koordinatoru Republičke izborne komisije, u sedištu upravnog okruga.

Posle glasanja u inostranstvu birački odbor predaje izborni materijal Koordinatoru Republičke izborne komisije u sedištu Republičke izborne komisije, na način koji je predviđen za dostavljanje diplomatskih pošiljki i tako da izborni materijal može da bude blagovremeno računarski obrađen radi saopštavanja rezultata izbora.

Član 19

Koverte sa zapisnicima o radu biračkih odbora, overeni izvodi iz biračkog spiska i overeni posebni izvodi iz biračkog spiska direktno se predaju radnom telu, odnosno Koordinatoru Republičke izborne komisije.

Preostali izborni materijal pakuje se u vreće za transport i tako predaje radnom telu, odnosno Koordinatoru Republičke izborne komisije.

Član 20

Prilikom predaje izbornog materijala radnom telu, predsednik biračkog odbora dužan je da radnom telu dostavi izveštaj o prisutnosti članova i zamenika članova biračkog odbora na dan glasanja.

Predsednik biračkog odbora unutar zavoda za izvršenje zavodskih sankcija i predsednik biračkog odbora u inostranstvu, svoje izveštaje o prisutnosti članova i zamenika članova biračkog odbora dostavljaju direktno Republičkoj izbornoj komisiji.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 21

Stupanjem na snagu ovih pravila prestaju da važe Pravila o radu biračkih odbora za sprovođenje izbora za narodne poslanike ("Službeni glasnik RS", broj 113/03).

Član 22

Ova pravila stupaju na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".