ODLUKA

O OSNIVANJU ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE VALJEVO

("Sl. glasnik RS", br. 51/2006)

Član 1

Osniva se Zavod za javno zdravlje Valjevo, u Valjevu.

Član 2

Naziv ustanove je Zavod za javno zdravlje Valjevo, u Valjevu (u daljem tekstu: Zavod).

Sedište Zavoda je u Valjevu, Ulica Obrena Nikolića b.b.

Član 3

Zavod je pravno lice sa svojstvom ustanove.

Član 4

Zavod prati, procenjuje i analizira zdravstveno stanje stanovništva i izveštava nadležne organe i javnost; prati i proučava zdravstvene probleme i rizike po zdravlje stanovništva; predlaže elemente zdravstvene politike, planove i programe sa merama i aktivnostima namenjenim očuvanju i unapređenju zdravlja stanovništva; vrši informisanje, obrazovanje i obuku stanovništva za brigu o sopstvenom zdravlju; vrši procenu efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite; planira razvoj stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika; podstiče razvoj integrisanog zdravstvenog informacionog sistema; vrši primenjena istraživanja u oblasti javnog zdravlja; sarađuje i razvija partnerstvo u društvenoj zajednici na identifikaciji i rešavanju zdravstvenih problema stanovništva; obavlja druge poslove, u skladu sa zakonom i Planom mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže). Zavod obavlja socijalno-medicinsku, higijensko-ekološku, epidemiološku i mikrobiološku zdravstvenu delatnost.

Zavod vrši bakteriološke, serološke, virusološke, hemijske i toksikološke preglede i ispitivanja u vezi sa proizvodnjom i prometom životnih namirnica, vode, vazduha, predmeta opšte upotrebe, kao i u vezi sa dijagnostikom zaraznih i nezaraznih bolesti.

Zavod koordinira, usklađuje i stručno povezuje rad zdravstvenih ustanova iz Plana mreže, za teritoriju za koju je osnovan. Zavod sarađuje sa drugim zdravstvenim ustanovama na teritoriji za koju je osnovan, kao i sa nadležnim organima lokalne samouprave i drugim ustanovama i organizacijama od značaja za unapređenje javnog zdravlja.

Zavod može obavljati poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije ako na području za koje je osnovan ne postoji druga zdravstvena ustanova koja obavlja te poslove.

Član 5

Sredstva i imovinu za osnivanje i rad Zavoda čine sredstva, imovina, prava i obaveze Zavoda za zaštitu zdravlja Valjevo, u Valjevu, sa bilansnim stanjem na dan 15. juna 2006. godine.

Bilans stanja u smislu stava 1. ovog člana utvrdiće organ upravljanja Zavoda za zaštitu zdravlja Valjevo, u Valjevu, koji prestaje sa radom danom početka rada Zavoda za javno zdravlje Valjevo, u Valjevu.

Zavod počinje sa radom danom upisa u sudski registar.

Član 6

Sredstva za osnivanje i rad Zavoda u državnoj su svojini.

Član 7

Danom početka rada Zavod preuzima sredstva, imovinu, prava, obaveze i zaposlene Zavoda za zaštitu zdravlja Valjevo, u Valjevu.

Član 8

Organi Zavoda jesu direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Upravni odbor Zavoda ima pet članova od kojih su dva člana iz reda zaposlenih u Zavodu.

Nadzorni odbor Zavoda ima tri člana od kojih je jedan član iz reda zaposlenih u Zavodu.

Direktora, Upravni i Nadzorni odbor Zavoda imenuje i razrešava osnivač.

Član 9

Upravni i Nadzorni odbor Zavoda za zaštitu zdravlja Valjevo, u Valjevu, obavljaće poslove Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda do imenovanja organa Zavoda.

Upravni odbor Zavoda za zaštitu zdravlja Valjevo, u Valjevu, doneće statut i druge opšte akte neophodne za upis u registar i početak rada Zavoda.

Član 10

Do imenovanja direktora Zavoda, njegove poslove će obavljati i vršiti njegova ovlašćenja direktor Zavoda za zaštitu zdravlja Valjevo, u Valjevu, dr Zoran Sobek.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".