ODLUKA

O OSNIVANJU INSTITUTA ZA JAVNO ZDRAVLJE SRBIJE "DR MILAN JOVANOVIĆ BATUT"

("Sl. glasnik RS", br. 51/2006)

Član 1

Osniva se Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Beogradu.

Član 2

Naziv ustanove je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" (u daljem tekstu: Institut).

Sedište Instituta je u Beogradu, Ulica dr Subotića broj 5.

Član 3

Institut je pravno lice sa svojstvom ustanove.

Član 4

Institut prati, procenjuje i analizira zdravstveno stanje stanovništva i izveštava nadležne organe i javnost; prati i proučava zdravstvene probleme i rizike po zdravlje stanovništva; predlaže elemente zdravstvene politike, planove i programe sa merama i aktivnostima namenjenim očuvanju i unapređenju zdravlja stanovništva; vrši informisanje, obrazovanje i obuku stanovništva za brigu o sopstvenom zdravlju; vrši procenu efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite; planira razvoj stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika; podstiče razvoj integrisanog zdravstvenog informacionog sistema; vrši primenjena istraživanja u oblasti javnog zdravlja; sarađuje i razvija partnerstvo u društvenoj zajednici na identifikaciji i rešavanju zdravstvenih problema stanovništva; obavlja druge poslove, u skladu sa zakonom i Planom mreže zdravstvenih ustanova.

Institut obavlja i socijalno-medicinsku, higijensko-ekološku, epidemiološku i mikrobiološku zdravstvenu delatnost.

Institut vrši bakteriološke, serološke, virusološke, hemijske i toksikološke preglede i ispitivanja u vezi sa proizvodnjom i prometom životnih namirnica, vode, vazduha, predmeta opšte upotrebe, kao i u vezi sa dijagnostikom zaraznih i nezaraznih bolesti.

Institut koordinira i prati stručni rad zavoda za javno zdravlje i drugih zdravstvenih ustanova koje obavljaju higijensko-epidemiološku i socijalno-medicinsku delatnost u Republici; izučava i u saradnji sa drugim zdravstvenim ustanovama predlaže dugoročnu strategiju zdravstvene zaštite sa prioritetima i metodološki rukovodi njenim sprovođenjem, u saradnji sa fakultetima medicinske struke; utvrđuje potrebne mere u elementarnim i drugim većim nepogodama i nesrećama i vrši njihovo sprovođenje u saradnji sa drugim ustanovama.

Institut obavlja i obrazovnu i naučnoistraživačku delatnost.

Član 5

Sredstva i imovinu za osnivanje i rad Instituta čine sredstva, imovina, prava i obaveze Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Beogradu sa bilansnim stanjem na dan 15. juna 2006. godine.

Bilans stanja u smislu stava 1. ovog člana utvrdiće organ upravljanja Instituta za zaštitu zdravlja "Dr Milan Jovanović Batut", u Beogradu, koji prestaje sa radom danom početka rada Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Institut počinje sa radom danom upisa u sudski registar.

Član 6

Sredstva za osnivanje i rad Instituta u državnoj su svojini.

Član 7

Danom početka rada Institut preuzima sredstva, imovinu, prava, obaveze i zaposlene Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Beogradu.

Član 8

Organi Instituta jesu direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Upravni odbor Instituta ima sedam članova od kojih su tri člana iz reda zaposlenih u Institutu.

Nadzorni odbor Instituta ima pet članova od kojih su dva člana iz reda zaposlenih u Institutu.

Direktora, Upravni i Nadzorni odbor Instituta imenuje i razrešava osnivač.

Član 9

Upravni i Nadzorni odbor Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Beogradu, obavljaće poslove Upravnog i Nadzornog odbora Instituta do imenovanja organa Instituta.

Upravni odbor Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u Beogradu, doneće statut i druge opšte akte neophodne za upis u registar i početak rada Instituta.

Član 10

Do imenovanja direktora Instituta, njegove poslove će obavljati i vršiti njegova ovlašćenja direktor Instituta za zaštitu zdravlja Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" prim. dr sci. med. Tanja Knežević.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".