ODLUKA

O OSNIVANJU ZAVODA ZA JAVNO ZDRAVLJE ŠABAC

("Sl. glasnik RS", br. 51/2006)

Član 1

Osniva se Zavod za javno zdravlje Šabac, u Šapcu.

Član 2

Naziv ustanove je Zavod za javno zdravlje "Vera Blagojević", Šabac (u daljem tekstu: Zavod).

Sedište Zavoda je u Šapcu, Ulica Jovana Cvijića broj 1.

Član 3

Zavod je pravno lice sa svojstvom ustanove.

Član 4

Zavod prati, procenjuje i analizira zdravstveno stanje stanovništva i izveštava nadležne organe i javnost; prati i proučava zdravstvene probleme i rizike po zdravlje stanovništva; predlaže elemente zdravstvene politike, planove i programe sa merama i aktivnostima namenjenim očuvanju i unapređenju zdravlja stanovništva; vrši informisanje, obrazovanje i obuku stanovništva za brigu o sopstvenom zdravlju; vrši procenu efikasnosti, dostupnosti i kvaliteta zdravstvene zaštite; planira razvoj stručnog usavršavanja zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika; podstiče razvoj integrisanog zdravstvenog informacionog sistema; vrši primenjena istraživanja u oblasti javnog zdravlja; sarađuje i razvija partnerstvo u društvenoj zajednici na identifikaciji i rešavanju zdravstvenih problema stanovništva; obavlja druge poslove, u skladu sa zakonom i Planom mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže).

Zavod obavlja socijalno-medicinsku, higijensko-ekološku, epidemiološku i mikrobiološku zdravstvenu delatnost.

Zavod vrši bakteriološke, serološke, virusološke, hemijske i toksikološke preglede i ispitivanja u vezi sa proizvodnjom i prometom životnih namirnica, vode, vazduha, predmeta opšte upotrebe, kao i u vezi sa dijagnostikom zaraznih i nezaraznih bolesti.

Zavod koordinira, usklađuje i stručno povezuje rad zdravstvenih ustanova iz Plana mreže, za teritoriju za koju je osnovan. Zavod sarađuje sa drugim zdravstvenim ustanovama na teritoriji za koju je osnovan, kao i sa nadležnim organima lokalne samouprave i drugim ustanovama i organizacijama od značaja za unapređenje javnog zdravlja.

Zavod može obavljati poslove dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije ako na području za koje je osnovan ne postoji druga zdravstvena ustanova koja obavlja te poslove.

Član 5

Sredstva i imovinu za osnivanje i rad Zavoda čine sredstva, imovina, prava i obaveze Zavoda za zaštitu zdravlja "Vera Blagojević", Šabac, sa bilansnim stanjem na dan 15. juna 2006. godine.

Bilans stanja u smislu stava 1. ovog člana utvrdiće organ upravljanja Zavoda za zaštitu zdravlja "Vera Blagojević", Šabac, koji prestaje sa radom danom početka rada Zavoda za javno zdravlje "Vera Blagojević", Šabac.

Zavod počinje sa radom danom upisa u sudski registar.

Član 6

Sredstva za osnivanje i rad Zavoda u državnoj su svojini.

Član 7

Danom početka rada Zavod preuzima sredstva, imovinu, prava, obaveze i zaposlene Zavoda za zaštitu zdravlja "Vera Blagojević", Šabac.

Član 8

Organi Zavoda jesu direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Upravni odbor Zavoda ima pet članova od kojih su dva člana iz reda zaposlenih u Zavodu.

Nadzorni odbor Zavoda ima tri člana od kojih je jedan član iz reda zaposlenih u Zavodu.

Direktora, Upravni i Nadzorni odbor Zavoda imenuje i razrešava osnivač.

Član 9

Upravni i Nadzorni odbor Zavoda za zaštitu zdravlja "Vera Blagojević", Šabac, obavljaće poslove Upravnog i Nadzornog odbora Zavoda do imenovanja organa Zavoda.

Upravni odbor Zavoda za zaštitu zdravlja "Vera Blagojević", Šabac, doneće statut i druge opšte akte neophodne za upis u registar i početak rada Zavoda.

Član 10

Do imenovanja direktora Zavoda, njegove poslove će obavljati i vršiti njegova ovlašćenja direktor Zavoda za zaštitu zdravlja "Vera Blagojević", Šabac, dr Nebojša Sofronić.

Član 11

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".