PRAVILNIK

O NAORUŽANJU I OPREMI PRIPADNIKA SLUŽBE ZA OBEZBEĐENJE U UPRAVI ZA IZVRŠENJE ZAVODSKIH SANKCIJA

("Sl. glasnik RS", br. 105/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se naoružanje, specijalna vozila i druga oprema u službi za obezbeđenje u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija (u daljem tekstu: Uprava).

Član 2

Naoružanje pripadnika službe za obezbeđenje sastoji se od vatrenog oružja, hemijskih sredstava i opreme i sredstava i municije za to oružje.

Vatreno oružje ovlašćenih pripadnika službe za obezbeđenje sastoji se od: pištolja, automatskih pištolja, revolvera, pušaka (poluautomatskih, automatskih i snajperskih), automata, borbenih sačmarica, puškomitraljeza, opreme, sredstava, municije i municije za posebne namene za ta oružja.

Hemijska sredstva kojima su opremljeni pripadnici službe za obezbeđenje i interventne grupe sastoje se od: hemijskih pištolja i pušaka, adaptera za izbacivanje hemijskih i drugih projektila, hemijskih ručnih bombi, raspršivača i naprava sa suzavcem i gas generatora.

Član 3

Oprema pripadnika službe za obezbeđenja sastoji se od: sredstava posebne opreme, sredstava veze, motornih vozila i drugih odgovarajućih sredstava.

Sredstva posebne opreme su: šok-bombe, gumeni meci, taser, pištolj za ošamućivanje, gumene palice, šlem sa vizirom, pancir košulja, štit, zaštitne maske, džepna lampa, akumulatorska lampa, dvogled, sredstva za vezivanje (lisice za ruke i noge i specijalno konstruisana sredstva namenjena sprečavanju samopovređivanja), pištaljke, metal-detektori, megafon, opto-elektronska oprema (laserski obeleživač cilja, elektronski uređaji za noćno osmatranje i gađanje), električne palice, personalni alarmni uređaji, elektronska kontrola, zaštitne rukavice, polikapt (štit za pobunu), štitovi sa telesnim oklopom, maske za prvu pomoć, gas maske, stalci za svetlo, kompjuteri i telefonski pejdžing sistem "Airpacks".

Elektronski sistemi su:

1. sistem za video nadzor (zatvorena televizija);

2. sistem interfona;

3. sistem video interfona;

4. alarmni sistem;

5. sistem električnih brava;

6. sistem za kontrolu pristupa pomoću čitača;

7. sistem za identifikaciju;

8. sistem radio veze;

9. sistem specijalnih brava i katanaca;

10. sistem za kontrolu obilazaka objekata.

Član 4

Odluku o nabavci naoružanja, specijalnih vozila i druge opreme iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika donosi direktor Uprave uzimajući u obzir procenu upravnika svakog od zavoda za izvršenje zavodskih sankcija (u daljem tekstu: zavod) o potrebama tog zavoda, a imajući u vidu vrstu i tip zavoda i poslove i zadatke koji se u njemu obavljaju.

Nabavka iz stava 1. ovog člana vrši se na osnovu odobrenja nadležnog organa.

Član 5

Pripadnik službe za obezbeđenje po zasnivanju radnog odnosa zadužuje se: gumenom palicom, sredstvima za vezivanje, šlemom, zaštitnom maskom i pištaljkom, a vatrenim oružjem po položenom stručnom ispitu za zvanje.

Član 6

Naoružanje i opremu sa kojom je zadužen pripadnik službe za obezbeđenje ne može ustupiti ili dati na poslugu drugom licu i dužan je da je koristi u skladu sa Zakonom o izvršenju krivičnih sankcija i ovim pravilnikom.

Član 7

Pripadnik službe za obezbeđenje naoružan je i lično zadužen pištoljem ili revolverom i kompletom municije od 30 ili 50 metaka i hemijskim sprejem.

Pripadnik službe za obezbeđenje lično je zadužen automatskim pištoljem, automatom, odnosno puškom ili puškomitraljezom i odgovarajućim kompletom municije.

Kojim će vatrenim oružjem, hemijskim sredstvom, oružnom opremom i municijom iz čl. 2. i 3. ovog pravilnika biti naoružan pripadnik službe za obezbeđenje odnosno jedinica ili druge organizacione jedinice s ovlašćenim službenim licima u svom sastavu, odlučuje upravnik zavoda ili rukovodilac službe za obezbeđenje.

Član 8

Za obuku, osim obuke gađanja na strelištu, koristi se školsko oružje i školska municija za pojedine vrste oružja, a za izvođenje praktičnih vežbi lično naoružanje i bojeva municija u skladu sa planom i programom obuke.

Član 9

Naoružanje i oprema kojom su zaduženi pripadnici službe za obezbeđenje, nalazi se na čuvanju u zavodu, na obezbeđenim mestima, vodeći računa da ne bude dostupna neovlašćenim licima i licima lišenim slobode i mora se održavati u ispravnom stanju.

Nestanak, oštećenje ili uništenje sredstava naoružanja i opreme, pripadnik službe za obezbeđenje dužan je da odmah prijavi neposrednom starešini.

Član 10

Pripadnik službe za obezbeđenje može nositi vatreno oružje kojim je zadužen za vreme obavljanja poslova u zavodu i prilikom sprovoda osuđenih i pritvorenih lica.

Kada pripadnik službe za obezbeđenje nije na dužnosti, vatreno oružje kojim je zadužen čuva se u zavodu.

Član 11

Pripadnik službe za obezbeđenje za vreme privremenog upućivanja na rad u drugi zavod nosi naoružanje i opremu kojom je zadužen.

U slučaju prestanka radnog odnosa pripadnik službe za obezbeđenje razdužuje naoružanje i opremu kojom je bio zadužen, kompletnu i u ispravnom stanju.

Član 12

Pripadniku službe za obezbeđenje koji je ostvario pravo na penziju i na tim poslovima je proveo najmanje 10 godina, a lično je zadužen pištoljem ili revolverom u skladu sa članom 7. ovog pravilnika i u vreme penzionisanja ispunjava uslove predviđene propisima o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, ostaviće se pištolj ili revolver kao prigodan poklon, odnosno priznanje za dati doprinos u obavljanju poslova u okviru Uprave.

Član 13

Rukovodilac službe za obezbeđenje oduzeće pripadniku službe za obezbeđenje naoružanje:

1. kada je protiv njega određen pritvor zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo;

2. za vreme privremenog udaljenja sa dužnosti;

3. zbog nebezbednog rukovanja oružjem;

4. kada upotrebom alkohola, droge ili na drugi način dovede sebe u stanje da nije u mogućnosti da obavlja poslove i zadatke svog radnog mesta;

5. kada postoji nalaz lekara da pripadnik službe za obezbeđenje iz zdravstvenih razloga nije sposoban da nosi vatreno oružje ili je privremeno sprečen za rad u smislu propisa o zdravstvenom osiguranju.

Član 14

Rukovodilac službe za obezbeđenje dužan je:

1. da vrši nadzor u pogledu čuvanja i održavanja naoružanja i opreme;

2. da se stara o evidenciji sredstava naoružanja i opreme;

3. da organizuje nastavu o naoružanju i opremi i rukovodi izvršenjem bojevog gađanja.

Član 15

Proveravanje ispravnosti sredstava, naoružanja i opreme vrši se prilikom redovnog pregleda, izvođenja vežbi i na smotrama pripadnika službe za obezbeđenje.

Smotra ličnog naoružanja pripadnika službe za obezbeđenje vrši se najmanje jednom u tri meseca i njoj prisustvuje rukovodilac službe za obezbeđenje.

Član 16

Tehnički pregled ispravnosti ličnog naoružanja vrši se jednom godišnje, a ostalog naoružanja jednom u dve godine.

Pregled iz stava 1. ovog člana vrši ovlašćeni stručni servis (puškar).

Zapisnik o izvršenom stručnotehničkom pregledu dostavlja se Upravi.

Član 17

Popravljanje oštećenog naoružanja obavlja ovlašćeni stručni servis.

Član 18

Neupotrebljivo oružje, oružna oprema i municija se rashoduju, a hemijska sredstva kojima je istekao rok upotrebe uništavaju se na zakonom propisan način.

Naoružanje iz stava 1. ovog člana rashodovaće se i kada se izgubi ili uništi, odnosno utroši, kao i kada je popravka nemoguća ili nerentabilna.

Rashodovanje naoružanja i opreme vrši se na osnovu nalaza stručne komisije koju obrazuje upravnik zavoda i mišljenja ovlašćenog stručnog servisa, a kod hemijskih sredstva kada im istekne rok upotrebe.

Član 19

O oružju, oružnoj opremi i municiji, pored knjigovodstvene evidencije, vode se i druge evidencije u skladu sa zakonom kojim se uređuje oružje i municija.

Član 20

Odeljenje za nadzor nad radom zavoda u Upravi daje uputstva o načinu i postupku izdavanja, čuvanja, održavanja, uskladištenja, vođenja podataka, vršenja tehničkih pregleda, popravki i rashodovanja i utvrđivanju štete na oružju, hemijskim sredstvima, oružnoj opremi i municiji.

Član 21

Na zahtev Uprave zavodi dostavljaju izveštaj o stanju zaliha i kretanju naoružanja, hemijskih sredstva i opreme.

Član 22

Zavodi imaju sledeća motorna vozila:

1. putnička vozila za prevoz službenih lica;

2. specijalna vozila za prevoz lica lišenih slobode;

3. ambulantna vozila;

4. specijalna blindirana vozila za prevoz lica lišenih slobode;

5. dostavna vozila.

Član 23

Vozila koja koriste zavodi su plavo-bele boje sa ispisanim vidljivim nazivom Uprave na levim i desnim vratima vozila.

Vozila imaju obeležja službenih vozila sa prioritetom u saobraćaju - svetlosnu plavo-belu rotaciju i odgovarajući zvučni signal. Svetlosna rotacija nalazi se na krovu vozila, a može biti i u vidu dodatnih plavo-crvenih svetala sa prednje strane vozila. Svetlosni signal dodatnih plavo-crvenih svetala je naizmeničan.

Po potrebi specijalna blindirana vozila za prevoz lica lišenih slobode i putnička vozila za prevoz službenih lica mogu ostati neobeležena, a odluku o tome donosi direktor Uprave na predlog upravnika zavoda.

Član 24

Danom stupanja na snagu ovog pravilnika prestaje da važi Pravilnik o naoružanju i opremi radnika službe obezbeđenja u ustanovama za izdržavanje kazne zatvora ("Službeni glasnik SRS", broj 30/78).

Član 25

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".