PRAVILNIK

O DRUŠTVENOM STANDARDU KORISNIKA PENZIJA

("Sl. glasnik RS", br. 106/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se način korišćenja sredstava za poboljšanje društvenog standarda korisnika penzija u Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje poljoprivrednika (u daljem tekstu: Fond).

Član 2

Sredstva za poboljšanje društvenog standarda korisnika penzija u Fondu obezbeđuju se u visini od 0,10% ukupnih prihoda koje Fond ostvari po osnovu doprinosa u kalendarskoj godini, u skladu sa finansijskim planom Fonda.

Član 3

Sredstva za poboljšanje društvenog standarda korisnika penzija koriste se za oporavak, lečenje i rehabilitaciju (u daljem tekstu: oporavak) korisnika penzija u zdravstveno-socijalnim ustanovama i lečilištima koja se nalaze u banjsko-klimatskim mestima u Republici Srbiji.

Fond snosi troškove oporavka korisnika penzija u trajanju od 10 dana u kalendarskoj godini u zdravstveno-socijalnim ustanovama i lečilištima sa kojima zaključi ugovor.

Član 4

Korisnici oporavka imaju pravo na besplatan smeštaj, ishranu, naknadu putnih troškova u visini autobuske karte ili vozne karte II razreda i lekarske preglede koji se standardno vrše u ustanovama u kojima se koristi pravo na oporavak.

Član 5

Fond snosi troškove oporavka korisnicima penzija koji su:

1) korisnici najnižeg iznosa penzije;

2) navršili najmanje 10 godina staža osiguranja po osnovu obavljanja poljoprivredne delatnosti;

3) bez drugih prihoda za izdržavanje porodičnog domaćinstva.

Ukoliko je više članova porodičnog domaćinstava korisnik penzije kod Fonda, zahtev može podneti samo jedno lice u kalendarskoj godini.

Pod jednakim uslovima za ostvarivanje prava na oporavak, prednost imaju korisnici penzije koji su na dan objavljivanja oglasa iz člana 6. ovog pravilnika imali navršenih najmanje 75 godina života.

Član 6

Oglas za prijem zahteva za upućivanje na oporavak objavljuje se u dnevnom listu čiji tiraž se prodaje na celoj teritoriji Republike Srbije.

Zahtev za upućivanje na oporavak podnosi se u roku od 30 dana od dana objavljivanja oglasa iz prethodnog stava.

Član 7

Uz zahtev za upućivanje na oporavak podnosi se poslednji ček od penzije, preporuka ordinirajućeg lekara o ustanovi u koju se upućuje korisnik penzije i dokazi o imovinskom stanju porodičnog domaćinstva podnosioca zahteva.

Član 8

O zahtevima za upućivanje na oporavak odlučuje direktor Fonda.

Član 9

Odnosi između Fonda i ustanova iz člana 3. stav 2. ovog pravilnika u vezi sa oporavkom korisnika penzija regulisaće se ugovorom.

Član 10

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".