PRAVILNIK

O USLOVIMA ZA POSTAVLJANJE OBJEKATA NA JAVNIM POVRŠINAMA NA OSNOVU ODLUKE O UREĐENJU GRADA

("Sl. list grada Kragujevca", br. 2/2006, 9/2006 i 13/2006)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Pravilnikom o postavljanju objekata na javnim površinama na osnovu Odluke o uređenju grada (u daljem tekstu: Pravilnik), propisuju se tehnički i drugi uslovi za postavljanje sledećih objekata na javnim površinama:

• bašte,

• tende i nadstrešnice,

• slobodnostojeće i zidne vitrine za izlaganje robe,

• reklamne oznake,

• pultovi za prodaju knjiga, časopisa, drugih publikacija i kaseta,

• pultovi za izlaganje i prodaju ukrasnih predmeta,

• rashladni uređaji,

• aparati za kokice,

• zaštitni stubići.

Član 2

Objekti iz člana 1. ovog Pravilnika ne mogu se postavljati na sledećim javnim površinama:

1. trotoari:

• u zoni raskrsnice,

• u zoni širine pešačkog prolaza,

• u zoni stajališta gradskog saobraćaja i

• u širini pešačkog i kolskog prilaza objektima.

Navedene uslove bliže definiše Gradska Uprava nadležna za poslove saobraćaja za svaki pojedinačni slučaj, a u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

2. druge javne površine - zavisno od vrste objekta.

Član 3

Postavljene objekte vlasnici moraju održavati u ispravnom stanju i čiste. Oštećene i dotrajale konstrukcije, zastore i druge elemente vlasnici moraju zameniti ili ukloniti.

II TEHNIČKI I DRUGI USLOVI

1. Bašte

Član 4

Bašta je otvoreni montažno - demontažni objekat koji se postavlja na javnoj površini ispred ugostiteljskog objekta.

Član 5

Odobrenje za postavljanje bašte može se izdavati tokom cele godine.

Po isteku perioda za koje je izdato odobrenje vlasnik je obavezan da ukloni sve elemente bašte.

Zahteve koji su specifični (za bašte koje se ne mogu postaviti ispred objekta, više zahteva za istu lokaciju i sl.) razmatraće Gradski savet, koji će dati stručno mišljenje sa odgovarajućim planom lokacije u skladu sa prostornim mogućnostima.

Član 6

Javne površine na kojima se mogu postavljati bašte su:

- pešačka zona,

- trg,

- trotoar pod uslovima utvrđenim ovim Pravilnikom.

Član 7

Bašte se ne mogu postavljati na protivpožarnim putevima, a tamo gde je dozvoljeno postavljanje tendi iste moraju biti sklopive i mobilne.

Bašte se ne mogu postavljati na javnoj površini ispred kioska, kao i na javnoj površini ispred kioska koji su postavljeni na individualnim parcelama.

Član 8

Bašte pored stolova i stolica mogu da sadrže:

- transparentne ograde ili žardinjere maksimalno do visine stolova,

- ograde i žardinjere moraju biti postavljene u okviru zadatog gabarita bašte,

- suncobrane,

- tende na slobodnostojećim sklapajućim ramovima,

- rasvetu,

- rashladna vitrina i pokretni šank.

Svi elementi bašte moraju biti postavljeni unutar prostora određenog površinom i visinom bašte.

Bašte koje se postavljaju na javnoj površini mogu imati i video bimove koji se mogu postaviti u okviru gabarita bašte, na svom ili tuđem objektu uz prethodnu saglasnost vlasnika.

Video bimovi se mogu postaviti samo dok traju kulturne, sportske i sl. manifestacije.

Član 9

Bašte ne mogu biti zatvorenih stranica preko visine stolova, ne mogu se postavljati baštenski roštilji, mangla, fiksni šankovi i ozvučenje.

Član 10

Postavljanjem bašte ne može se menjati postojeća podloga.

Član 11

Bašte na trgovima ne smeju ometati normalan tok pešačkog saobraćaja, ne mogu zauzimati i prostor neposredno uz fontane, česme, spomenike, klupe i uređene zelene površine, ne mogu imati montažno-demontažne podne platforme.

Bašte na trgovima ne smeju biti ograđene i mogu imati samo suncobrane.

Član 12

Bašte se mogu postavljati na trotoarima ukoliko su trotoari dovoljno široki tako da je na njima moguće obezbediti potrebnu širinu prolaza za pešake i potrebnu širinu zaštitnog pojasa.

Bašte je moguće postavljati na trotoarima zavisno od protoka pešačkog saobraćaja prema proceni Gradske Uprave nadležne za poslove saobraćaja a u skladu sa sledećom tabelom:

Frekvencija pešačkog saobraćaja

Minimalna širina trotoara (m)

Minimalna širina prolaza za pešake (m)

Minimalna širina zaštitnog pojasa (m)

Minimalna širina za baštu

1. Veoma niska

3,40

1,30

0,50

1,60

2. Niska

3,70

1,60

0,50

1,60

3. Srednja

4,10

2,00

0,50

1,60

4. Visoka

5,10

3,00

0,50

 

Bašte koje se postavljaju uz kolovoz moraju imati ogradu postavljenu prema kolovozu radi zaštite od saobraćaja, urađenu prema idejnom rešenju odobrenog od Gradskog saveta za uređenje grada.

Bašte u Ekstra zoni kao zaštitu od sunca mogu imati samo suncobrane.

2. Tende i nadstrešnice

Tenda je slobodnostojeća konstrukcija sa odgovarajućim zastorom sa namenom za zaštitu od sunca i sastavni je deo bašte.

Uslovi za postavljanje tende propisani su ovim Pravilnikom kroz odredbe koje se odnose na bašte.

Član 13

Nadstrešnica sadrži konstrukciju i zastor.

Član 14

Konstrukcija nadstrešnice mora biti urađena od nerđajućih metala, plasticifirana ili metalna - obojena postojanim bojama, koja je sklapajuće konstrukcije.

Zastor mora biti otporan na atmosferske uticaje i pogodan za održavanje.

Član 15

Minimalna visina donje ivice konstrukcije i zatora mora biti 2,20 metara od kote terena, dok horizontalno odstojanje od građevinske linije može biti do 1,5 m.

Član 16

Konstrukcija nadstrešnice i zastor ne smeju ometati postojeće i planirano komunalno zelenilo, instalacije, vertikalnu saobraćajnu signalizaciju niti zadirati u profil saobraćajnice.

Član 17

Konstrukcije i zastore vlasnici moraju održavati u ispravnom stanju i čiste. Oštećene i dotrajale konstrukcije i zastore vlasnici moraju ukloniti.

3. Slobodnostojeće i zidne vitrine

Član 18

Slobodnostojeće i City-light vitrine izrađuju se od aluminijumskih profila i okova i zastakljene su staklom za izloge.

Slobodnostojeće i City-light vitrine mogu se koristiti za reklamiranje, izlaganje robe, obaveštavanje i dr.

Član 19

Slobodnostojeće vitrine ne mogu se postavljati u Ekstra zoni.

City-light vitrine mogu se postaviti u ulicama Kralja Petra I i Karađorđevoj, u zoni drvoreda na propisanom odstojanju od ivičnjaka.

City-light vitrine u ulici Nikole Pašića mogu se postaviti u zoni parkirališta u pravcu stabala drvoreda prema trotoaru.

Član 20

Orjentacione dimenzije slobodnostojećih vitrina su: visina - 1,20 m, širina - 0,80 m, dubina - 0,40 m. Postolje vitrine je metalna konstrukcija, montažno - demontažna (sa točkićima), visine do 0,30 m.

Orijentacione dimenzije City light vitrine su: visina - 1,10 m, širina - 0,80 m i dubina 0,25 m. Postolje je metalne kontrukcije, visine do 0,40 m.

Član 21

Slobodnostojeće vitrine ne smeju ometati pešačke tokove i održavanje javnih površina i instalacija.

Slobodnostojeće vitrine moraju biti udaljene od ivice kolovoza minimalno 0,50 m, dok je minimalna širina prolaza za pešake 1,60 m.

Član 22

Zidne vitrine izrađuju se od istih materijala od koga su izrađeni izlozi.

Član 23

Položaj vitrina na zidnim platnima fasada ne može visinski biti van gabarita izloga. Dubina vitrine može biti do 0,20 m.

Član 24

Postavljanjem zidne vitrine ne smeju se rušiti fasadni, konstruktivni i instalacioni elementi objekata.

Slobodnostojeće i zidne vitrine će se izraditi u svemu prema idejnom rešenju na koje saglasnost daje Gradski savet za uređenje grada Kragujevca.

4. Reklamne oznake

Član 25

Reklamna oznaka je: reklamna tabla, rotirajuća reklamna tabla, prenosiva reklamna tabla, oznake na ukrasnim i zaštitno - namenskim ogradama, transparent, oznake na uličnim fasadama, reklamni tekstovi ili simbol na žardinjerama, komercijalni i drugi oglasi, kao i oznake kojima se obeležavaju kulturna dobra, turistički i drugi objekti.

Izgled

Član 26

Reklamna oznaka može da bude pravougaonog, kružnog, trouglastog, elipsastog ili oblika mnogougla. Reklamna oznaka može biti nepokretna ili rotirajuća, kao i svetleća ili nesvetleća. Reklamna oznaka može da sadrži tekstualnu poruku, grafičku poruku ili obe vrste poruka.

Maksimalna površina reklamne oznake je 3 m2, a njihova minimalna površina može biti manja od najmanje utvrđene (0,50 m2). Ako je reklamna oznaka u obliku kruga, prečnik, ne me biti manji od 120 cm. Ako je reklamna oznaka u obliku jednakostraničnog trougla, dužina strane ne može biti manja od 150 cm.

Raspored boja i simbola na reklamnim oznakama ne sme da podseća na saobraćajni znak. Slova, brojevi i simboli na reklamnoj oznaci moraju da se visinom, bojom i oblikom razlikuju od slova, brojeva i simbola na saobraćajnom znaku.

Na obodu reklamne oznake kružnog, elipsastog ili trouglastog oblika ne može se nalaziti neprekidni pojas crvene boje. Pod neprekidnim pojasom crvene boje podrazumeva se i onaj čiji je centralni ugao prekida kontinuiteta manji od 90°.

Poleđina reklamne oznake koja se postavlja na javnoj površini je sivomaslinaste boje ili zagasito sive boje, a boja poleđine reklamne oznake koja se postavlja na stub identične je boje kao stub.

Postavljanje

Član 27

Reklamna oznaka se ne može postaviti na: stub ili naličje saobraćajnog znaka, stub ili naličje semafora, mostovima, nadvožnjacima, podvožnjacima, u tunelu, stablu drveta ili ukrasnog zelenila, autobusko stajalište, u trouglu preglednosti raskrsnice ili ukrštanja puta sa železničkom prugom, osim na stubu javne rasvete, pod uslovima utvrđenim ovim pravilnikom.

Član 28

Reklamna oznaka se postavlja na sopstvenom nosaču ili na stub javne rasvete, uz prethodnu saglasnost JP "Elektrošumadija" Kragujevac.

Član 29

Ako se reklamna oznaka postavlja iznad trotoara, minimalna vertikalna udaljenost donje ivice reklamne oznake od najisturenije tačke trotoara je 2,5 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja pored trotoara, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake od najisturenije tačke trotoara je 0,3 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja iznad kolovoza, minimalna vertikalna udaljenost donje ivice reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je 4,5 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja pored kolovoza, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je 1,5 m, a ako je visina donje ivice reklamne oznake manja od 1,2 m, minimalna horizontalna udaljenost je 3,0 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja na zaštitnim ogradama, duž kolovoza, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je 0,3m, dok visina stuba nosača reklamne oznake ne može da bude veća od 1 m.

Ako se reklamna oznaka postavlja u razdelnom ostrvu, minimalna horizontalna udaljenost najbliže ivice reklamne oznake od najisturenije tačke kolovoza je 0,8 m - 1 m.

Član 30

Na stub javne rasvete, mogu da se postave najviše dve reklamne oznake, pod uslovom da reklamna oznaka mora biti na suprotnim stranama u odnosu na osu stuba.

Ako se reklamna oznaka postavlja na stub javne rasvete čija je visina veća od 6 m, donja ivica rama reklamne oznake mora biti postavljena na visini od 4,5 m od najisturenije tačke terena.

Ako se reklamna oznaka postavlja na stub javne rasvete čija je visina manja od 6 m, donja ivica rama reklamne oznake mora biti postavljena na visini od 2,5 m od najisturenije tačke terena, ali tako da ne ulazi u slobodni profil kolovoza.

Ram reklamne oznake koji se postavlja na stub javne rasvete pričvršćuje se na dve tačke (bez bušenja i oštećenja stuba), a udaljenost najbliže ivice rama od spoljne ivice stuba mora biti 0,1 m.

Reklamna oznaka koja se postavlja na stub javne rasvete mora biti pravougaonog oblika dimenzije 0,80 m x 0,80 m (može da se postavi i kao rotirajuća, umetnuta u okvir rama).

Reklamna oznaka može da se postavi na stub javne rasvete koji se nalazi u trouglu preglednosti raskrsnice ili ukrštanja puta sa železničkom prugom, a čija stranica trougla iznosi 40 m u naselju i 120 m van naselja.

Član 31

Reklamna oznaka može da se postavi na fasadu zgrade pod uslovom da se obezbedi minimalna visina od 2,5 m od trotoara.

Reklamne oznake koje se postavljaju u Ekstra zoni, mogu se postaviti samo na fasadi objekta prema idejnom rešenju na koje saglasnost daje Gradski savet za uređenje grada.

Član 32

Reklamna oznaka mora biti postavljena tako da ne zaklanja saobraćajni znak. Minimalna udaljenost reklamne oznake od saobraćajnog znaka je 15 m u naselju, a 50 m van naselja.

Član 33

Visina donje ivice rotirajuće reklamne oznake mora biti minimalno 2,5 m od nivoa terena.

Član 34

Prenosiva reklamna tabla se može postaviti prema uslovima koje definiše Uprava nadležna za poslove saobraćaja za svaki pojedinačni slučaj u skladu sa propisima o bezbednosti saobraćaja.

Prenosive reklamne oznake ne mogu se postavljati na trotoarima i pešačkim površinama u Ekstra zoni.

Član 35

Gornja ivica temeljne stope nosača reklamne oznake ne sme biti iznad nivoa terena i mora biti prekrivena travom ili materijalom kojim je obrađen okolni teren.

Temeljna stopa nosača reklamne oznake ne može da se postavi iznad PTT instalacija, elektro kablova i drugih podzemnih vodova.

Član 36

Ako je reklamna oznaka svetleća, izvor svetlosti mora biti postavljen tako da ne zaslepljuje učesnike u saobraćaju. Svetlost ne sme biti emitovana u isprekidanim intervalima.

Ako je reklamna oznaka svetleća i ako se reklamna oznaka postavlja na stub javne rasvete, podnosilac zahteva je dužan da pribavi saglasnost JP "Elektrošumadija" iz Kragujevca.

Član 37

Transparent postavljen između zgrada ili stubova nisko-naponske mreže postavlja se samo za značajne priredbe i uz saglasnost vlasnika objekta na koje se postavlja. Ovi transparenti ne mogu se postavljati na visini manjoj od 4,5 m od nivelete kolovoza.

Član 38

Troškove izrade, postavljanja održavanja i rizika za slučaj oštećenja i uništenja reklamne oznake padaju na teret lica kome je izdato odobrenje za postavljanje.

Član 39

Za postavljanje reklamnih oznaka nestandarnih dimenzija uslove će određivati gradska uprava nadležna za poslove urbanizma.

Član 40

Ako se na mesto postavljene reklamne oznake ili u njenoj visini postavlja novi saobraćajni znak, ili druga saobraćajna oprema, reklamna oznaka biće uklonjena ili premeštena na najbliže odgovarajuće mesto o trošku investitora nove opreme.

Član 41

O izdatim odobrenjima vodi se evidencija - registar postavljenih reklamnih oznaka pored saobraćajnica na gradskoj teritoriji grada Kragujevca.

Registar sadrži:

- naziv i adresu lica kome je izdato odobrenje,

- datum izdavanja odobrenja,

- važnost izdatog odobrenja,

- mesto postavljanja natpisa (adresa i opis, grafički prilog),

- dimenzije natpisa,

- sadržinu simbola i teksta sa naznakom osnovnih boja reklamne oznake.

5. Pultovi za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa i drugih publikacija, kaseta, cveća, čestitki i drugih ukrasnih predmeta

Član 42

Pultovi za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa i drugih publikacija, kaseta, cveća, čestitki i drugih ukrasnih predmeta (u daljem tekstu: prodajni pultovi) su tipski, otvoreni, lako pokretni objekti za izlaganje i prodaju robe, čija bruto površina ne može biti veća od 2 m2.

Član 43

Izgled i tip prodajnog pulta utvrđuje se na osnovu idejnog rešenja koje je izabrano javnim konkursom.

Nije dozvoljeno zatvarati izložbeni pult tako da dobija izgled kioska.

Član 44

Prodajni pult obavezno sadrži na vidnom mestu istaknutu pločicu sa imenom radnje, odnosno korisnika tezge, brojem pulta i brojem rešenja kojim je odobreno postavljanje prodajnog pulta.

Prodaja robe na prodajnim pultovima može se obavljati tokom cele godine, ili u sajamske dane, u vremenu od 8 do 20 sati, a po isteku radnog vremena, obavezno se uklanja sa javne površine.

Član 45

Sastavni deo ovog Pravilnika su lokacije za postavljanje prodajnih pultova u Grafičkom prilogu, koji se sastoji od Priloga 1. i Priloga 2.

Član 46

Lokacije za postavljanje pultova za izlaganje i prodaju knjiga, časopisa, drugih publikacija date su u Prilogu 1 kao u Tabeli broj 1.

Tabela broj 1.

Broj lokacije

Naziv lokacije

Broj mesta

1.

Pešačka zona kod Hotel Kragujevca

8

2.

Trg Vojvode Putnika

4

3.

Žardinjera pored zgrade Suda

12

Lokacije za postavljanje pultova za izlaganje i prodaju cveća, čestitki, drugih ukrasnih predmeta u sajamske dane date su u Prilogu 2 kao u Tabeli broj 2.

Tabela broj 2.

Broj lokacije

Naziv lokacije

Broj mesta

1.

Pešačka zona

116

6.

Ulica Crvenog barjaka

66

7.

Ulica Vuka Karadžića

17

3.

Lokacija kod zgrade Suda

18

9.

Ulica 27 marta

30

2.

Platouul. Kralja PetraIka Trgu Vojvode Putnika

25

Napomena: Na osnovu rešenja Gradonačelnika Lokacija 1. Pešačka zona i Lokacija 3. kod zgrade Suda, daće se na korišćenje DOO Gradsko sajmište-Šumadijasajam" Kragujevac, koje će organizovati postavljanje pultova za izlaganje i prodaju ukrasnih predmeta u skladu sa članom 44. Odluke o uređenju grada ("Sl. list grada Kragujevca", broj 20/06).

6. Rashladni uređaji

Član 47

Rashladni uređaji su tipski, pokretni objekti za konzerviranje i prodaju industrijski pakovanih sladoleda i drugih prehrambenih proizvoda (kremova, napitaka i dr.), čija bruto površina ne može biti veća od 2 m2.

Član 48

U ulicama Nikole Pašića, Kralja Petra Prvog, Kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića i Karađorđevoj ispred kioska ili poslovnog prostora-lokala može se postaviti ili rashladna vitrina ili rashladni uređaj za prodaju industrijskog sladoleda.

Ispred kioska i poslovnog objekta-lokala koji nisu u navedenim ulicama iz stava 1. ovog člana mogu se postaviti dva rashladna uređaja.

Član 49

Aparat za sladoled je tipski, lako pokretni uređaj za pripremu i prodaju sladoleda koji se postavlja ispred ili pored objekta u kome se obavlja poslastičarska delatnost.

Član 50

Postavljanje rashladnih uređaja se odobrava u periodu od 15. marta do 15. novembra tekuće godine, a po isteku vremena na koje su postavljeni moraju se ukloniti sa javne površine.

7. Aparati za kokice

Član 51

Aparat za kokice je tipski, lako pokretni uređaj za pripremu i prodaju kokica, čija bruto površina sa kućištem aparata ne može biti veća od 2 m2.

Prodaja kokica se može obavljati na tipskim kolicima koja su izrađena u svemu prema idejnom rešenju odobrenom od strane Gradskog saveta za uređenje grada Kragujevca.

Aparati za kokice mogu se postaviti prema utvrđenim lokacijama koje su prikazane u Tabeli broj 3.

Tabela broj 3.

Broj lokacije

Naziv lokacije

Broj mesta

1.

Plato Robne kuće Kragujevčanka prema ul. Zorana Đinđića

1

2.

Gradski dom

3

3.

Pešačka zona

4

4.

Aleksandra I Karađorđevića do crkve

4

5.

Aleksandra I Karađorđevića do crkvedo Velikog parka

8

6.

Lole ribara

3

Član 52

Nije dozvoljeno zatvarati aparat za kokice tako da dobije izgled kioska.

8. Zaštitni stubići

Član 52 a

Postavljanje stubića radi zaštite javne površine po zahtevima pravnih lica i preduzetnika može se odobriti na potezima - delovima ulice od raskrsnice do raskrsnice.

III PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 53

Postojeće tende na slobodnostojećim-sklapajućim ramovima iz člana 8. ovog Pravilnika moraju se zameniti suncobranima u roku od 2 godine od dana stupanja na snagu ovog Pravilnika.

Član 54

Stupanjem na snagu ovog Pravilnika prestaju da važe: Pravilnik o uslovima za postavljanje letnjih bašti na javnim površinama koji je doneo Izvršni odbor grada Kragujevca broj: 060-34/02-3-II/02 ("Sl. list grada Kragujevca", br. 4/02), Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o uslovima za postavljanje letnjih bašti na javnim površinama koji je doneo Gradonačelnik grada Kragujevca broj III-14-110-4/05 ("Sl. list grada Kragujevca", br. 9/05), Pravilnik o uslovima za postavljanje nadstrešnica, slobodno stojećih i zidnih vitrina i reklamnih oznaka broj: 060-92-2002-1- II/02 ("Sl. list grada Kragujevca", br. 7/02) i Program postavljanja prodajnih pultova na javnim površinama broj 060-92-2002-2 II/02 ("Sl. list grada Kragujevca", br. 7/02 i 1/04).

Član 55

Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".

 

Samostalni član Pravilnika o izmenama i dopunama
Pravilnika o uslovima za postavljanje objekata na javnim površinama na osnovu odluke o uređenju grada

("Sl. list grada Kragujevca", br. 13/2006)

Član 2

Ovaj Pravilnik objaviti u "Službenom listu grada Kragujevca".