UPUTSTVO
O OBAVEZI I NAČINU EVIDENTIRANJA, PRIKUPLJANJA, OBRADE I DOSTAVLJANJA PODATAKA O KNJIGOVODSTVENOM STANJU RAČUNA BANAKA I DRUGIH FINANSIJSKIH ORGANIZACIJA

("Sl. glasnik RS", br. 28/2004, 52/2004 - ispr., 16/2005, 8/2006, 23/2006 i 108/2006)

1. Ovim uputstvom propisuje se obaveza banaka i drugih finansijskih organizacija (u daljem tekstu: obveznici) da knjigovodstveno stanje svojih računa iskazuju na propisanom obrascu (obrazac KNJ-BIFO), kao i način evidentiranja, popunjavanja, prikupljanja, kontrole, obrade i dostavljanja podataka o knjigovodstvenom stanju računa obveznika.

Spisak računa za mesečni izveštaj KNJ-BIFO je, kao Prilog 1, odštampan uz ovo uputstvo i njegov je sastavni deo.

Obveznicima, u smislu ovog uputstva, smatraju se i Narodna banka Srbije, Fond federacije za kreditiranje bržeg razvoja privredno nedovoljno razvijenih republika i autonomnih pokrajina i Agencija za osiguranje depozita.

Podatke o knjigovodstvenom stanju računa obveznici dostavljaju Narodnoj banci Srbije na obrascu KNJ-BIFO.

2. Obrazac KNJ-BIFO je i po formi i po sadržini jedinstven za celu teritoriju Republike Srbije i odštampan je na srpskom jeziku - ćirilicom.

3. Obrazac KNJ-BIFO sastoji se iz zaglavlja bilansnih pozicija, podzaglavlja bilansnih pozicija, rekapitulacije klasa bilansnih pozicija, zaglavlja vanbilansnih pozicija, podzaglavlja vanbilansnih pozicija i potpisa odgovornih lica.

Zaglavlje bilansnih pozicija sadrži sledeća obeležja:

1) broj statističkog istraživanja,

2) Narodna banka Srbije - Informaciona tehnologija, Centralno prijemno odeljenje,

3) naziv i mesto obveznika,

4) oznaka obrasca,

5) naziv obrasca,

6) datum prijema obrasca u Narodnoj banci Srbije,

7) vrsta posla,

8) period za koji se obrazac podnosi (godina, mesec),

9) matični broj obveznika,

10) teritorija obveznika (opština na kojoj je sedište obveznika),

11) vrsta obveznika,

12) vrsta obrasca,

13) broj zaposlenih sa stanjem krajem meseca.

Podzaglavlje bilansnih pozicija sadrži sledeća obeležja:

14) naziv računa (kolona 1),

15) broj računa (kolona 2),

16) promet duguje (kolona 3),

17) promet potražuje (kolona 4),

18) oznaka "A/P" (karakter računa) (kolona 5),

19) saldo duguje (kolona 6),

20) saldo potražuje (kolona 7).

Rekapitulacija klasa bilansnih pozicija sadrži sledeće kolone:

- kolona 1 - naziv klase i zbir klasa,

- kolona 2 - promet duguje,

- kolona 3 - promet potražuje,

- kolona 4 - saldo duguje,

- kolona 5 - saldo potražuje.

Zaglavlje vanbilansnih pozicija sadrži sledeća obeležja:

7) Narodna banka Srbije - Informaciona tehnologija, Centralno prijemno odeljenje,

8) vrsta posla,

9) period za koji se obrazac podnosi (godina, mesec),

10) matični broj obveznika,

11) teritorija obveznika (opština na kojoj je sedište obveznika),

12) vrsta obveznika,

13) vrsta obrasca.

Podzaglavlje vanbilansnih pozicija sadrži sledeća obeležja:

14) naziv računa (kolona 1),

15) broj računa (kolona 2),

16) promet duguje (kolona 3),

17) promet potražuje (kolona 4),

18) oznaka "A/P " (karakter računa) (kolona 5),

19) saldo duguje (kolona 6),

20) saldo potražuje (kolona 7).

Obrazac KNJ-BIFO sadrži i prostor za potpise lica koje je sastavilo obrazac, lica koje je kontrolisalo sadržinu obrasca, prostor za potpis rukovodioca (lica ovlašćenog za potpisivanje knjigovodstvenih dokumenata), prostor za brojeve telefona i telefaksa obveznika i mesto pečata, kao i prostor za potpise lica koja su primila i kontrolisala obrazac u Narodnoj banci Srbije.

4. Obrazac KNJ-BIFO obveznici dostavljaju Narodnoj banci Srbije - Informacionoj tehnologiji, Centralnom prijemnom odeljenju (u daljem tekstu: Centralno prijemno odeljenje).

Centralno prijemno odeljenje vrši prijem obrasca KNJ-BIFO i vodi Registar obveznika, koji je, kao Prilog 2, odštampan uz ovo uputstvo i njegov je sastavni deo.

5. Obveznici koji vrše automatsku obradu podataka, obrazac KNJ-BIFO dostavljaju elektronski, u skladu sa uputstvom kojim su uređeni izrada i elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije.

Obveznici koji iz tehničkih razloga nisu u mogućnosti da obrazac KNJ-BIFO dostavljaju elektronski, dostavljaju ga u papirnoj formi, i to Narodnoj banci Srbije - Sektoru za poslove monetarnog sistema i politike, odnosno nadležnoj filijali Narodne banke Srbije.

Obveznici iz stava 2. ove tačke original popunjenog obrasca KNJ-BIFO, koji su potpisala ovlašćena lica, dostavljaju u jednom primerku.

Ako se podaci dostavljaju na način iz stava 2. ove tačke, za tačnost podataka unetih u obrazac KNJ-BIFO, kao i za izvršenu formalnu, računsku i suštinsku kontrolu tih podataka, odgovorna su lica iz stava 3. te tačke.

6. Centralno prijemno odeljenje, u saradnji s nadležnim organizacionim jedinicama, dužno je da formalnu, računsku i suštinsku kontrolu podataka iz primljenog obrasca KNJ-BIFO sprovedu na način propisan ovim uputstvom.

7. Obveznici su dužni da uredno popune sva obeležja zaglavlja obrasca KNJ-BIFO (redni br. 1-11) na sledeći način:

1) u obeležje br. 1 upisan je broj statističkog istraživanja koji je štampan na samom obrascu;

2) u obeležje br. 2 upisuje se Narodna banka Srbije - Informaciona tehnologija, Centralno prijemno odeljenje (šifra: 0);

3) u obeležje br. 3 upisuje se naziv obveznika onako kako je upisan u sudski registar i naziv mesta;

4) u obeležje br. 4 upisana je oznaka obrasca, koja je štampana na samom obrascu;

5) u obeležje br. 5 upisan je naziv obrasca, koji je štampan na samom obrascu;

6) obeležje br. 6 obveznik ne popunjava;

7) u obeležje br. 7 upisana je vrsta posla za AOP i štampana je na samom obrascu;

8) u obeležje br. 8 upisuje se numerička vrednost godine i meseca za koje se obrazac podnosi (za godinu se upisuju zadnje dve cifre te godine, a za mesece takođe dve cifre, pri čemu se za mesece od januara do septembra kao prva cifra upisuje nula);

9) u obeležje br. 9 upisuje se matični broj obveznika propisan jedinstvenim registrom organizacija i zajednica koje su, po delatnostima, razvrstali republički i pokrajinski statistički zavodi i Savezni zavod za statistiku;

10) u obeležje br. 10 upisuje se šifra opštine na kojoj je sedište obveznika propisana jedinstvenim registrom organizacija i zajednica - prema Šifarniku opština koji je, kao Prilog 3, objavljen u Pravilniku o uslovima i načinu vođenja računa za uplatu javnih prihoda i raspored u sredstava sa tih računa ("Službeni glasnik RS", br. 64/2003);

11) u obeležje br. 11 upisuje se šifra vrste obveznika - prema Šifarniku koji je, kao Prilog 3, odštampan uz ovo uputstvo i njegov je sastavni deo;

12) u obeležje br. 12 upisuje se šifra vrste obrasca: šifra "1" za bilansne račune, a šifra "2" za vanbilansne račune.

8. Obeležja br. 14, 15 i 18 u podzaglavlju obrasca KNJ-BIFO odnose se na naziv računa (kolona 1), broj računa (kolona 2) i karakter računa (kolona 5) i štampana su na samom obrascu. Naziv i brojevi računa odgovaraju Kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije, koji je sastavni deo Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije ("Službeni glasnik RS", br. 133/2003 i 4/2004), kao i Kontnom okviru za Narodnu banku Srbije, koji je sastavni deo 5 Pravilnika o Kontnom okviru i sadržini računa u Kontnom okviru za Narodnu banku Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 11/2004).

Oznake "A" (aktiva), odnosno "P" (pasiva), koje su date u koloni 5, određuju karakter računa prema sadržini pojedinih računa propisanih pravilnicima iz stava 1. ove tačke. Kod svakog računa u Prilogu 1 štampana je šifra, i to za račune koji mogu iskazivati samo aktivno stanje - šifra "1", za račune koji mogu iskazivati samo pasivno stanje - šifra "2", a za račune kod kojih se može iskazivati i aktivno i pasivno stanje - šifra "3".

9. U obeležja br. 16 i 17 u podzaglavlju obrasca KNJ-BIFO (kolone 3 i 4) upisuje se dugovni i potražni promet, a u obeležja br. 19 i 20 (kolone 6 i 7) - dugovni i potražni saldo računa iz knjigovodstva obveznika.

Za svaki osnovni ili analitički račun, odnosno grupu računa ili klasu, onako kako su naznačeni u obeležju br. 14, u kolone 3 i 4 unosi se dugovni i potražni promet (kumulativno od početka godine do kraja perioda za koji se obrazac podnosi, uključujući i početno stanje), a u kolone 6 i 7 - dugovni ili potražni saldo na dan podnošenja obrasca.

U obrazac KNJ-BIFO upisuju se sve proknjižene poslovne promene koje se odnose na period za koji se obrazac sastavlja.

Podaci u obrascu KNJ-BIFO iskazuju se u hiljadama dinara.

10. Obveznici koji svoje podatke iz obrasca KNJ-BIFO dostavljaju elektronski treba da obezbede i jedinstvenu strukturu i dužinu sloga, jedinstvenu dužinu i poziciju polja i pravilnost unosa polja u odgovarajuće pozicije sloga, kao i jedinstvenu logičku kontrolu svih slogova, u skladu sa uputstvom kojim su uređeni izrada i elektronsko dostavljanje podataka Narodnoj banci Srbije.

11. Pri izradi obrasca KNJ-BIFO obavezno se upisuje, u odgovarajući red predviđen za unos zbira koji je štampan na samom obrascu, zbir za klase prometa (duguje-potražuje) i salda (duguje-potražuje).

12. Posle upisivanja podataka za sve račune, odnosno klase, sastavlja se rekapitulacija klasa bilansnih pozicija. U kolone 2 i 3, odnosno 3 i 4 te rekapitulacije upisuju se (prepisuju) zbirovi za odgovarajuću klasu, a na kraju se daje zbir klasa.

13. Obveznici su dužni da, zaključno sa 14. u mesecu za protekli mesec, obrazac KNJ-BIFO dostave Centralnom prijemnom odeljenju, s tim što posle dostavljanja podataka ne mogu vršiti knjiženja pod tim mesecom, osim kod prvog dostavljanja za decembar.

Za novoosnovane obaveznike, odnosno za obaveznike koji su prestali da rade, obaveza dostavljanja obrasca KNJ-BIFO počinje, odnosno prestaje nakon isteka meseca u kome im je otvoren, odnosno ugašen žiro-račun.

14. Obveznici su dužni da, do 14. u mesecu za protekli mesec, unesu podatke u obrasce, izvrše kontrolu obrazaca i dostave ih Centralnom prijemnom odeljenju.

15. Narodna banka Srbije je dužna da obrasce obradi do 17. u mesecu za protekli mesec.

16. Rokovi za unos podataka, kontrolu, obradu i dostavljanje obrazaca iz tač. od 13. do 15. ovog uputstva mogu se produžiti za dane saveznih i republičkih praznika i u slučaju više sile - o čemu se blagovremeno obaveštava Narodna banka Srbije.

17. Za mesec u kome se podnosi godišnji račun, obrazac KNJ-BIFO dostavlja se i pre i posle završnih knjiženja.

18. Obveznici su dužni da izvrše formalnu, računsku i suštinsku kontrolu podataka koje dostavljaju.

Pod formalnom kontrolom podataka u smislu ove tačke podrazumeva se provera formalne ispravnosti podataka upisanih u obeležja br. 2, 3 i 4 i u obeležja br. od 7 do 20, kao i podataka upisanih u kolone od 2 do 5 rekapitulacije klasa bilansnih pozicija, u skladu sa ovim uputstvom.

Pod računskom kontrolom podataka u smislu ove tačke podrazumeva se provera računske tačnosti predviđenih zbirova (za klasu i ukupno za sve klase), razlika (saldi svakog računa, odnosno specijalne oznake) i slaganja (ravnoteža) aktive i pasive u kolonama predviđenim u rekapitulaciji klasa bilansnih pozicija (od 2 do 5).

Pod suštinskom kontrolom podataka u smislu ove tačke podrazumeva se kontrola primene pravilnika iz tačke 8. ovog uputstva, kao i kontrola primene Uputstva o analitičkim računima u Kontnom okviru za banke i druge finansijske organizacije ("Službeni glasnik RS", broj 15/2004) i Uputstva o analitičkim računima u Kontnom okviru za Narodnu banku Srbije ("Službeni glasnik RS", broj 24/2004).

19. Obveznici su dužni da provere da li su sprovedena sva knjiženja za nastale poslovne promene, kao i odgovarajuća knjiženja koja se odnose na zatvaranje pojedinih računa za odnosni mesec.

20. Obveznici su dužni da provere da li su u jednakim, odnosno približno jednakim iznosima iskazana stanja na računima internih odnosa.

21. Obveznici su dužni da provere potpunost podataka upisanih u obrazac KNJ-BIFO (upis podataka za sve račune koji se pojavljuju u knjigovodstvu obveznika), kao i obuhvatnost tih podataka (unošenje podataka za sve poslovne jedinice ili organizacione delove za koje obveznik podnosi zbirno knjigovodstveno stanje računa).

22. Obveznici su dužni da provere pravilnost iskazanih poslovnih promena koje se odnose na poslovanje u tuđe ime i za tuđ račun, pri čemu moraju voditi računa o tome da se ne iskazuju dvostruko istovetne poslovne promene na računima predviđenim za ovo poslovanje i na računima na kojima se evidentiraju poslovi koje banka obavlja u svoje ime. Pri tom takođe treba proveriti da iznos salda na računima na kojima se evidentiraju plasmani ne bude veći od iznosa salda na računima na kojima se evidentiraju sredstva za poslovanje u tuđe ime i za tuđ račun.

23. Obveznici su dužni da obezbede pravilnost iskazivanja poslovnih promena međubankarskih odnosa, pošto korisnici međubankarskih kredita i kreditori mogu biti samo oni obveznici koji su predviđeni ovim uputstvom.

24. Obveznici su dužni da ocene realnost iskazivanja stanja na pojedinim računima, tj. da ocene da li su iznosi uneti u obrazac KNJ-BIFO u realnim okvirima.

25. Obveznici su dužni da podatke upisane u rekapitulaciju klasa bilansnih pozicija provere na osnovu zbira svake klase. Iznosi upisani u rekapitulaciju klasa bilansnih pozicija u obrascu KNJ-BIFO (kolone od 2 do 5) moraju biti jednaki zbiru računa za svaku klasu (kolone od 3 do 7).

26. Obveznici su dužni da provere da li su na obrascu KNJ-BIFO precrtani ukinuti računi i da li su upisani novootvoreni računi. Na računima čija je funkcija prestala ne mogu se pojaviti iznosi u kolonama predviđenim za upis salda (kolone 6 i 7).

27. Narodna banka Srbije ocenjuje realnost iskazanih podataka za obveznike sa svoje teritorije i internim uputstvima regulišu prijem, kontrolu, unos i obradu podataka, zatim postupak ispravke grešaka, kao i distribuciju obrađenih podataka.

28. Narodna banka Srbije proverava da li su svi obveznici dostavili obrazac KNJ-BIFO na propisan način i proverava sprovođenje kontrole propisane ovim uputstvom.

29. Obveznici su dužni da, radi obezbeđenja kvalitetnih podataka za dalju obradu, isprave sve greške uočene u obrascu KNJ-BIFO i tako ispravljen obrazac dostave Narodnoj banci Srbije najkasnije do 15. u mesecu za protekli mesec.

29a Obveznici su dužni da obrazac KNJ-BIFO za decembar prethodne godine, a pre zaključnih knjiženja, dostave u roku iz tačke 14. ovog uputstva, a posle zaključnih knjiženja - do 28. februara tekuće godine.

Obveznici su dužni da obrazac KNJ-BIFO za januar tekuće godine dostave u roku iz tačke 14. ovog uputstva, a konačan obrazac KNJ-BIFO za januar tekuće godine - do 5. marta te godine.

30. Obveznici ne dostavljaju obrazac KNJ-BIFO za februar 2004. godine po kontnom okviru koji je važio do 31. decembra 2003. godine.

31. Posle sprovedenog preknjižavanja salda sa stanjem na dan 31. decembra 2003. godine i proknjižene procene (pre zatvaranja računa klasa 6 i 7), obveznici obrazac KNJ-BIFO sa stanjem na dan 31. decembra 2003. godine dostavljaju do 30. marta 2004. godine, i to po kontnom okviru koji važi od 1. januara 2004. godine.

Posle sprovedenog preknjižavanja prometa računa za januar 2004. godine, obveznici obrazac KNJ-BIFO dostavljaju sa stanjem na dan 31. januara 2004. godine, po kontnom okviru koji važi od 1. januara 2004. godine, i to do 30. marta 2004. godine.

Obrazac KNJ-BIFO sa stanjem na dan 28. februara 2004. godine obveznici dostavljaju do 31. marta 2004. godine - po kontnom okviru koji važi od 1. januara 2004. godine.

Obrazac KNJ-BIFO za mart i za naredne mesece 2004. godine dostavlja se u rokovima utvrđenim ovim uputstvom.

32. Ovo uputstvo stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS".

 

Prilog 1

SPISAK RAČUNA ZA MESEČNI IZVEŠTAJ KNJ-BIFO

 

Redni
broj

Naziv računa

 

Broj računa

  NBS  

 Banke  

 DFO  

Aktiva 1
Pasiva 2
Ak/Pas-3

1

2

 

3

4

5

6

7

I. BILANSNI RAČUNI

1.

Žiro račun - izvršene transakcije

 

00000

     

1

2.

Žiro račun - poslati nalozi zaduženja računa deponenata drugih banaka

 

00001

x

   

1

3.

Žiro račun - poslati nalozi odobrenja računa deponenata drugih banaka

 

00002

x

   

1

4.

Žiro račun poslovne jedinice

 

0001

     

1

5.

Klirinški račun - izvršene transakcije

 

00020

x

   

1

6.

Klirinški račun - poslati nalozi zaduženja računa deponenata drugih banaka

 

00021

x

   

1

7.

Klirinški račun - poslati nalozi odobrenja računa deponenata drugih banaka

 

00022

x

   

1

8.

Gotovina u blagajni u dinarima

 

001

     

1

9.

Primljeni čekovi banaka u dinarima

 

00200

     

1

10.

Primljeni čekovi drugih finansijskih organizacija u dinarima

 

00201

     

1

11.

Primljeni čekovi dobrovoljnih penzijskih fondova u dinarima

 

00202

     

1

12.

Primljeni čekovi društava za osiguranje u dinarima

 

00203

     

1

13.

Primljene menice banaka u dinarima

 

00210

     

1

14.

Primljene menice drugih finansijskih organizacija u dinarima

 

00211

     

1

15.

Primljene menice dobrovoljnih penzijskih fondova u dinarima

 

00212

     

1

16.

Primljene menice društava za osiguranje u dinarima

 

00213

     

1

17.

Druga novčana sredstva na računu kod Narodne banke Srbije i banaka u dinarima

 

0022

x

   

1

18.

Obveznice neposredno unovčive

 

0023

     

1

19.

Blagajnički zapisi neposredno unovčivi

 

0024

     

1

20.

Državni zapisi neposredno unovčivi

 

0025

     

1

21.

Certifikati o depozitu neposredno unovčivi

 

0026

     

1

22.

Primljene ostale kratkoročne hartije od vrednosti banaka u dinarima

 

00270

     

1

23.

Primljene ostale kratkoročne hartije od vrednosti drugih finansijskih organizacija u dinarima

 

00271

     

1

24.

Primljene ostale kratkoročne hartije od vrednosti dobrovoljnih penzijskih fondova u dinarima

 

00272

     

1

25.

Primljene ostale kratkoročne hartije od vrednosti društava za osiguranje u dinarima

 

00273

     

1

26.

Druga novčana sredstva u dinarima

 

0028

     

1

27.

Redovni devizni računi kod zavisnih i povezanih banaka

 

0030

x

 

x

1

28.

Posebni devizni računi kod zavisnih i povezanih banaka

 

0031

x

   

1

29.

Redovni devizni računi kod Narodne banke Srbije

 

0040

x

   

1

30.

Posebni devizni računi kod Narodne banke Srbije

 

0041

x

   

1

31.

Redovni devizni računi kod drugih banaka u zemlji

 

0042

     

1

32.

Posebni devizni računi kod drugih banaka u zemlji

 

0043

   

x

1

33.

Redovni devizni računi kod inostranih banaka

 

0050

   

x

1

34.

Posebni devizni računi kod inostranih banaka

 

0051

   

x

1

35.

Posebni devizni računi kod inostranih banaka za izvođenje investicionih radova

 

0052

x

 

x

1

36.

Posebni devizni računi kod međunarodnih finansijskih organizacija

 

0053

 

x

x

1

37.

Disponibilni devizni računi kod inostranih banaka

 

0055

 

x

x

1

38.

Gotovina u blagajni u stranoj valuti

 

006

     

1

39.

Primljeni čekovi od banaka u stranoj valuti

 

00700

     

1

40.

Primljeni čekovi od drugih finansijskih organizacija u stranoj valuti

 

00701

     

1

41.

Primljeni čekovi od dobrovoljnih penzijskih fondova u stranoj valuti

 

00702

     

1

42.

Primljeni čekovi od društava za osiguranje u stranoj valuti

 

00703

     

1

43.

Čekovi poslati na naplatu u inostranstvo u stranoj valuti

 

0071

     

1

44.

Čekovi poslati na naplatu u zemlji u stranoj valuti

 

0072

     

1

45.

Menice u stranoj valuti

 

00730

     

1

46.

Menice kod Narodne banke Srbije u stranoj valuti

 

00731

x

   

1

47.

Menice podnete na isplatu u inostranstvo u stranoj valuti

 

00732

     

1

48.

Menice podnete na isplatu u zemlji u stranoj valuti

 

00733

     

1

49.

Druga novčana sredstva na računima kod Narodne banke Srbije i banaka u stranoj valuti

 

0074

x

   

1

50.

Primljene ostale kratkoročne hartije od vrednosti od banaka u stranoj valuti

 

00750

     

1

51.

Primljene ostale kratkoročne hartije od vrednosti od drugih finansijskih organizacija u stranoj valuti

 

00751

     

1

52.

Primljene ostale kratkoročne hartije od vrednosti od dobrovoljnih penzijskih fondova u stranoj valuti

 

00752

     

1

53.

Primljene ostale kratkoročne hartije od vrednosti od društava za osiguranje u stranoj valuti

 

00753

     

1

54.

Ostale kratkoročne hartije od vrednosti poslate na naplatu u inostranstvo u stranoj valuti

 

00755

     

1

55.

Ostale kratkoročne hartije od vrednosti poslate na naplatu u zemlji u stranoj valuti

 

00756

     

1

56.

Ostale kratkoročne hartije od vrednosti kod Narodne banke Srbije u stranoj valuti

 

0076

x

   

1

57.

Zlato neposredno unovčivo

 

0080

 

 

x

1

58.

Ostali plemeniti metali neposredno unovčivi

 

0081

 

 

x

1

59.

Obavezna rezerva kod Narodne banke Srbije u dinarima

 

0100

x

 

x

1

60.

Blagajnički zapisi Narodne banke Srbije koji se mogu neposredno prodati, eskontovati ili refinansirati kod Narodne banke Srbije

 

0110

x

   

1

61.

Obveznice Narodne banke Srbije koje se mogu neposredno prodati, eskontovati ili refinansirati kod Narodne banke Srbije

 

0111

x

   

1

62.

Ostale kratkoročne hartije od vrednosti Narodne banke Srbije koje se mogu neposredno prodati, eskontovati ili refinansirati kod Narodne banke Srbije

 

0112

x

   

1

63.

Blagajnički zapisi Narodne banke Srbije na ime zaloga za kredite za održavanje dnevne likvidnosti banke

 

0113

x

   

1

64.

Kamata sadržana u blagajničkim zapisima Narodne banke Srbije

 

01160

x

   

3

65.

Kamata sadržana u obveznicama Narodne banke Srbije

 

01161

x

   

3

66.

Kamata sadržana u ostalim hartijama od vrednosti Narodne banke Srbije

 

01162

x

   

3

67.

Ostali kratkoročni depoziti koji se mogu refinansirati kod Narodne banke Srbije

 

0120

x

   

1

68.

Blagajnički zapisi banaka koji se mogu refinansirati kod Narodne banke Srbije

 

0121

x

   

1

69.

Komercijalni zapisi koji se mogu refinansirati kod Narodne banke Srbije

 

0122

x

   

1

70.

Druge hartije od vrednosti koje se mogu refinansirati kod Narodne banke Srbije

 

0123

x

   

1

71.

Deponovani viškovi likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije u dinarima

 

0124

x

   

1

72.

Obavezna devizna rezerva kod Narodne banke Srbije u devizama

 

0150

x

 

x

1

73.

Obavezna devizna rezerva kod Narodne banke Srbije u efektivnom stranom novcu

 

0151

x

 

x

1

74.

Ostali kratkoročni depoziti i ostale hartije od vrednosti koje se mogu refinansirati kod Narodne banke Srbije u stranoj valuti

 

017

x

   

1

75.

Obračunski račun gotovine Narodne banke Srbije

 

05

 

x

x

1

76.

Novčana sredstva trezora

 

06

 

x

x

1

77.

Novčana sredstva banaka u stečaju i drugih komitenata u centralnom depozitu

 

07

 

x

x

1

78.

Opozivi krediti dati zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

1000

x

 

x

1

79.

Opozivi depoziti dati zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

1001

x

 

x

1

80.

Ispravka vrednosti opozivih kredita datih zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

10090

x

 

x

2

81.

Ispravka vrednosti opozivih depozita datih zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

10091

x

 

x

2

82.

Opozivi krediti drugim bankama u dinarima

 

1010

x

   

1

83.

Opozivi krediti drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

1011

x

   

1

84.

Opozivi krediti dobrovoljnim penzijskim fondovima u dinarima

 

1012

x

   

1

85.

Opozivi krediti društvima za osiguranje u dinarima

 

1013

x

   

1

86.

Opozivi depoziti dati Narodnoj banci Srbije u dinarima

 

1014

x

   

1

87.

Opozivi depoziti dati bankama u dinarima

 

1015

x

   

1

88.

Opozivi depoziti dati drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

1016

x

   

1

89.

Opozivi depoziti dati dobrovoljnim penzijskim fondovima u dinarima

 

1017

x

   

1

90.

Opozivi depoziti dati društvima za osiguranje u dinarima

 

1018

x

   

1

91.

Ispravka vrednosti opozivih kredita drugim bankama u dinarima

 

10190

x

   

2

92.

Ispravka vrednosti opozivih kredita drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

10191

x

   

2

93.

Ispravka vrednosti opozivih kredita dobrovoljnim penzijskim fondovima u dinarima

 

10192

x

   

2

94.

Ispravka vrednosti opozivih kredita društvima za osiguranje u dinarima

 

10193

x

   

2

95.

Ispravka vrednosti opozivih depozita datih Narodnoj banci Srbije u dinarima

 

10194

x

   

2

96.

Ispravka vrednosti opozivih depozita datih drugim bankama u dinarima

 

10195

x

   

2

97.

Ispravka vrednosti opozivih depozita datih drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

10196

x

   

2

98.

Ispravka vrednosti opozivih depozita datih dobrovoljnim penzijskim fondovima u dinarima

 

10197

x

   

2

99.

Ispravka vrednosti opozivih depozita datih društvima za osiguranje u dinarima

 

10198

x

   

2

100.

Kratkoročni krediti zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

1020

x

 

x

1

101.

Kratkoročni depoziti zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

1021

x

 

x

1

102.

Dospeli dugoročni i kratkoročni krediti zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

10280

x

 

x

1

103.

Dospeli dugoročni i kratkoročni depoziti zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

10281

x

 

x

1

104.

Ispravka vrednosti kratkoročnih kredita zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

10290

x

 

x

2

105.

Ispravka vrednosti kratkoročnih depozita zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

10291

x

 

x

2

106.

Ispravka vrednosti dospelih dugoročnih i kratkoročnih kredita i plasmana zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

10298

x

 

x

2

107.

Kratkoročni krediti drugim bankama u dinarima

 

1030

x

   

1

108.

Kratkoročni krediti drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

1031

x

   

1

109.

Kratkoročni krediti dobrovoljnim penzijskim fondovima u dinarima

 

1032

x

   

1

110.

Kratkoročni krediti društvima za osiguranje u dinarima

 

1033

x

   

1

111.

Kratkoročni depoziti dati drugim bankama u dinarima

 

1034

x

   

1

112.

Kratkoročni depoziti dati drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

1035

x

   

1

113.

Kratkoročni depoziti dati dobrovoljnim penzijskim fondovima i društvima za osiguranje u dinarima

 

1036

x

   

1

114.

Kratkoročni depoziti dati Narodnoj banci Srbije u dinarima

 

1037

x

   

1

115.

Dospeli dugoročni i kratkoročni krediti i plasmani drugim bankama u dinarima

 

10380

x

   

1

116.

Dospeli dugoročni i kratkoročni krediti drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

10381

x

   

1

117.

Dospeli dugoročni i kratkoročni krediti dobrovoljnim penzijskim fondovima u dinarima

 

10382

x

   

1

118.

Dospeli dugoročni i kratkoročni krediti društvima za osiguranje u dinarima

 

10383

x

   

1

119.

Dospeli dugoročni i kratkoročni depoziti dati drugim bankama u dinarima

 

10384

x

   

1

120.

Dospeli dugoročni i kratkoročni depoziti dati drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

10385

x

   

1

121.

Dospeli dugoročni i kratkoročni depoziti dati dobrovoljnim penzijskim fondovima i društvima za osiguranje u dinarima

 

10386

x

   

1

122.

Dospeli dugoročni i kratkoročni depoziti dati Narodnoj banci Srbije u dinarima

 

10387

x

   

1

123.

Ispravka vrednosti kratkoročnih kredita bankama u dinarima

 

10390

x

   

2

124.

Ispravka vrednosti kratkoročnih kredita drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

10391

x

   

2

125.

Ispravka vrednosti kratkoročnih kredita dobrovoljnim penzijskim fondovima u dinarima

 

10392

x

   

2

126.

Ispravka vrednosti kratkoročnih kredita društvima za osiguranje u dinarima

 

10393

x

   

2

127.

Ispravka vrednosti kratkoročnih depozita datih drugim bankama u dinarima

 

10394

x

   

2

128.

Ispravka vrednosti kratkoročnih depozita datih drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

10395

x

   

2

129.

Ispravka vrednosti kratkoročnih depozita datih dobrovoljnim penzijskim fondovima i društvima za osiguranje u dinarima

 

10396

x

   

2

130.

Ispravka vrednosti kratkoročnih depozita datih Narodnoj banci Srbije u dinarima

 

10397

x

   

2

131.

Ispravka vrednosti dospelih dugoročnih i kratkoročnih kredita i plasmana drugim bankama u dinarima

 

10398

x

   

2

132.

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

104

x

 

x

1

133.

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana drugim bankama u dinarima

 

105

x

   

1

134.

Opozivi krediti bankama iz primarne emisije

 

1060

 

x

x

1

135.

Opozivi krediti bankama iz primarne emisije za održavanje dnevne likvidnosti na osnovu deviznog pokrića

 

1061

 

x

x

1

136.

Opozivi krediti bankama po repo ugovorima o kupovini hartija od vrednosti Narodne banke Srbije

 

1062

 

x

x

1

137.

Ostali kratkoročni krediti bankama iz primarne emisije

 

1063

 

x

x

1

138.

Kratkoročni krediti bankama iz primarne emisije na osnovu deviznog pokrića

 

1064

 

x

x

1

139.

Kratkoročni krediti bankama po repo transakcijama u dinarima - reotkupna vrednost

 

10650

 

x

x

1

140.

Kratkoročni krediti bankama po repo transakcijama u dinarima - repo kamata

 

10658

 

x

x

3

141.

Kratkoročni krediti bankama iz primarne emisije na osnovu hartija od vrednosti

 

1066

 

x

x

1

142.

Subordinirani kratkoročni krediti bankama iz primarne emisije

 

1067

 

x

x

1

143.

Dospeli dugoročni krediti bankama iz primarne emisije na osnovu pretvaranja potraživanja Narodne banke Srbije po osnovu kratkoročnih hartija od vrednosti banaka u dugoročne kredite

 

10680

 

x

x

1

144.

Dospeli ostali kratkoročni i dugoročni krediti bankama iz primarne emisije

 

10683

 

x

x

1

145.

Dospeli kratkoročni i dugoročni krediti bankama iz primarne emisije na osnovu deviznog pokrića

 

10684

 

x

x

1

146.

Dospeli kratkoročni i dugoročni krediti bankama po repo ugovorima o kupovini hartija od vrednosti Narodne banke Srbije

 

10685

 

x

x

1

147.

Dospeli kratkoročni i dugoročni krediti bankama iz primarne emisije na osnovu zaloga hartija od vrednosti

 

10686

 

x

x

1

148.

Dospeli subordinirani kratkoročni i dugoročni krediti bankama iz primarne emisije

 

10687

 

x

x

1

149.

Ispravka vrednosti opozivih kredita bankama iz primarne emisije

 

10690

 

x

x

2

150.

Ispravka vrednosti opozivih kredita bankama iz primarne emisije na osnovu deviznog pokrića

 

10691

 

x

x

2

151.

Ispravka vrednosti opozivih kredita bankama po repo ugovorima o kupovini hartija od vrednosti Narodne banke Srbije

 

10692

 

x

x

2

152.

Ispravka vrednosti ostalih kratkoročnih kredita bankama iz primarne emisije

 

10693

 

x

x

2

153.

Ispravka vrednosti kratkoročnih kredita bankama iz primarne emisije na osnovu deviznog pokrića

 

10694

 

x

x

2

154.

Ispravka vrednosti kratkoročnih kredita bankama po repo ugovorima o kupovini hartija od vrednosti Narodne banke Srbije

 

10695

 

x

x

2

155.

Ispravka vrednosti kratkoročnih kredita bankama iz primarne emisije na osnovu zaloga hartija od vrednosti

 

10696

 

x

x

2

156.

Ispravka vrednosti subordiniranih kratkoročnih kredita bankama iz primarne emisije

 

10697

 

x

x

2

157.

Ispravka vrednosti dospelih kratkoročnih i dugoročnih kredita i plasmana bankama iz primarne emisije

 

10698

 

x

 

2

158.

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana bankama iz primarne emisije

 

107

 

x

x

1

159.

Potraživanja za kamatu od zavisnih i povezanih banaka u dinarima

 

1100

x

 

x

1

160.

Pojedinačna ispravka vrednosti potraživanja za kamatu od zavisnih i povezanih banaka u dinarima

 

11090

x

 

x

2

161.

Potraživanja za kamatu od drugih banaka u dinarima

 

1110

     

1

162.

Potraživanja za kamatu od drugih finansijskih organizacija u dinarima

 

1111

     

1

163.

Potraživanja za kamatu od dobrovoljnih penzijskih fondova u dinarima

 

1112

     

1

164.

Potraživanja za kamatu od društava za osiguranje u dinarima

 

1113

     

1

165.

Subordinirana kamata od banaka u dinarima

 

1117

 

x

x

1

166.

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu od drugih banaka u dinarima

 

11190

     

2

167.

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu od drugih finansijskih organizacija u dinarima

 

11191

     

2

168.

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu od dobrovoljnih penzijskih fondova u dinarima

 

11192

     

2

169.

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu od društava za osiguranje u dinarima

 

11193

     

2

170.

Ispravka vrednosti subordinirane kamate od banaka u dinarima

 

11197

 

x

x

2

171.

Potraživanja za kamatu po plasmanima kod Narodne banke Srbije u dinarima

 

1120

x

   

1

172.

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu po plasmanima kod Narodne banke Srbije u dinarima

 

11290

x

   

2

173.

Potraživanja za naknadu od zavisnih i povezanih banaka u dinarima

 

1130

x

 

x

1

174.

Pojedinačna ispravka vrednosti potraživanja za naknadu od zavisnih i povezanih banaka u dinarima

 

11390

x

 

x

2

175.

Potraživanja za naknadu od ostalih banaka u dinarima

 

1140

     

1

176.

Potraživanja za naknadu od drugih finansijskih organizacija u dinarima

 

1141

     

1

177.

Potraživanja za naknadu od dobrovoljnih penzijskih fondova u dinarima

 

1142

     

1

178.

Potraživanja za naknadu od društava za osiguranje u dinarima

 

1143

     

1

179.

Potraživanja za naknadu od Narodne banke Srbije u dinarima

 

1144

x

   

1

180.

Ispravka vrednosti potraživanja za naknadu od ostalih banaka u dinarima

 

11490

     

2

181.

Ispravka vrednosti potraživanja za naknadu od drugih finansijskih organizacija u dinarima

 

11491

     

2

182.

Ispravka vrednosti potraživanja za naknadu od dobrovoljnih penzijskih fondova u dinarima

 

11492

     

2

183.

Ispravka vrednosti potraživanja za naknadu od društava za osiguranje u dinarima

 

11493

     

2

184.

Ispravka vrednosti potraživanja za naknadu od Narodne banke Srbije u dinarima

 

11494

x

   

2

185.

Ispravka vrednosti subordinirane naknade od banaka u dinarima

 

11497

 

x

x

2

186.

Dugoročni krediti zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

1200

x

 

x

1

187.

Dugoročni depoziti zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

1201

x

 

x

1

188.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

12090

x

 

x

2

189.

Ispravka vrednosti dugoročnih depozita zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

12091

x

 

x

2

190.

Dugoročni krediti drugim bankama u dinarima

 

1210

x

   

1

191.

Dugoročni krediti drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

1211

x

   

1

192.

Dugoročni krediti dobrovoljnim penzijskim fondovima u dinarima

 

1212

x

   

1

193.

Dugoročni krediti društvima za osiguranje u dinarima

 

1213

x

   

1

194.

Dugoročni depoziti dati bankama u dinarima

 

1214

x

   

1

195.

Dugoročni depoziti dati drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

1215

x

   

1

196.

Dugoročni depoziti dati dobrovoljnim penzijskim fondovima u dinarima

 

12160

x

   

1

197.

Dugoročni depoziti dati društvima za osiguranje u dinarima

 

12161

x

   

1

198.

Dugoročni depoziti dati Narodnoj banci Srbije u dinarima

 

1217

x

   

1

199.

Dugoročni plasmani bankama u dinarima

 

12180

x

   

1

200.

Ostali dugoročni plasmani drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

12181

x

   

1

201.

Dugoročni plasmani dobrovoljnim penzijskim fondovima u dinarima

 

12182

x

   

1

202.

Ostali dugoročni plasmani društvima za osiguranje u dinarima

 

12183

x

   

1

203.

Ostali dugoročni plasmani Narodnoj banci Srbije u dinarima

 

12184

x

   

1

204.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita drugim bankama u dinarima

 

12190

x

   

2

205.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

12191

x

   

2

206.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita dobrovoljnim penzijskim fondovima u dinarima

 

12192

x

   

2

207.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita društvima za osiguranje u dinarima

 

12193

x

   

2

208.

Ispravka vrednosti dugoročnih depozita datih bankama u dinarima

 

12194

x

   

2

209.

Ispravka vrednosti dugoročnih depozita datih drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

12195

x

   

2

210.

Ispravka vrednosti dugoročnih depozita datih dobrovoljnim penzijskim fondovima i društvima za osiguranje u dinarima

 

12196

x

   

2

211.

Ispravka vrednosti dugoročnih depozita datih Narodnoj banci Srbije u dinarima

 

12197

x

   

2

212.

Ispravka vrednosti ostalih dugoročnih plasmana drugim bankama u dinarima

 

12198

x

   

2

213.

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana bankama u dinarima

 

122

x

   

2

214.

Dugoročni krediti bankama iz primarne emisije na osnovu pretvaranja potraživanja Narodne banke Srbije po osnovu kratkoročnih hartija od vrednosti banaka u dugoročne kredite

 

1260

 

x

x

1

215.

Ostali dugoročni krediti bankama iz primarne emisije

 

1263

 

x

x

1

216.

Dugoročni krediti bankama iz primarne emisije na osnovu deviznog pokrića

 

1264

 

x

x

1

217.

Dugoročni krediti bankama po repo ugovorima o kupovini hartija od vrednosti

 

1265

 

x

x

1

218.

Dugoročni krediti bankama iz primarne emisije na osnovu zaloga hartija od vrednosti

 

1266

 

x

x

1

219.

Subordinirani dugoročni krediti bankama iz primarne emisije

 

1267

 

x

x

1

220.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita bankama iz primarne emisije na osnovu pretvaranja potraživanja Narodne banke Srbije po osnovu kratkoročnih hartija od vrednosti banaka u dugoročne kredite

 

12690

 

x

x

2

221.

Ispravka vrednosti ostalih dugoročnih kredita bankama iz primarne emisije

 

12693

 

x

x

2

222.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita bankama iz primarne emisije na osnovu deviznog pokrića

 

12694

 

x

x

2

223.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita bankama po repo ugovorima o kupovini hartija od vrednosti

 

12695

 

x

x

2

224.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita bankama iz primarne emisije na osnovu zaloga hartija od vrednosti

 

12696

 

x

x

2

225.

Ispravka vrednosti subordiniranih dugoročnih kredita bankama iz primarne emisije

 

12697

 

x

x

2

226.

Tekuća dospeća dugoročnih kredita bankama iz primarne emisije

 

127

 

x

x

2

227.

Ostali finansijski plasmani zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

1300

x

 

x

1

228.

Ostali dugoročni finansijski plasmani zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

1301

x

 

x

1

229.

Dospeli ostali kratkoročni i dugoročni finansijski plasmani zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

1308

x

 

x

1

230.

Ispravka vrednosti ostalih kratkoročnih finansijskih plasmana zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

13090

x

 

x

2

231.

Ispravka vrednosti ostalih dugoročnih finansijskih plasmana zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

13091

x

 

x

2

232.

Ispravka vrednosti dospelih ostalih kratkoročnih i dugoročnih finansijskih plasmana zavisnim i povezanim bankama u dinarima

 

13098

x

 

x

2

233.

Pokriveni akreditivi i druga sredstva izdvojena na posebnim računima banaka u dinarima

 

13100

     

1

234.

Pokriveni akreditivi i druga sredstva izdvojena na posebnim računima drugih finansijskih organizacija u dinarima

 

13101

     

1

235.

Pokriveni akreditivi i druga sredstva izdvojena na posebnim računima dobrovoljnih penzijskih fondova u dinarima

 

13102

     

1

236.

Pokriveni akreditivi i druga sredstva izdvojena na posebnim računima društava za osiguranje u dinarima

 

13103

     

1

237.

Dati avansi za obavljanje menjačkih poslova bankama u dinarima

 

13110

x

 

x

1

238.

Dati avansi za obavljanje menjačkih poslova drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

13111

x

 

x

1

239.

Gotovinske isplate po terminskim ugovorima, po ugovorima o kupovini unapred i po ugovorima sa izborom prava kupovine banaka u dinarima

 

13120

     

1

240.

Gotovinske isplate po terminskim ugovorima, po ugovorima o kupovini unapred i po ugovorima sa izborom prava kupovine drugih finansijskih organizacija u dinarima

 

13121

     

1

241.

Gotovinske isplate po terminskim ugovorima, po ugovorima o kupovini unapred i po ugovorima sa izborom prava kupovine dobrovoljnih penzijskih fondova u dinarima

 

13122

     

1

242.

Gotovinske isplate po terminskim ugovorima, po ugovorima o kupovini unapred i po ugovorima sa izborom prava kupovine društava za osiguranje u dinarima

 

13123

     

1

243.

Ostali kratkoročni finansijski plasmani bankama u dinarima

 

13130

     

1

244.

Ostali kratkoročni finansijski plasmani drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

13131

     

1

245.

Ostali kratkoročni finansijski plasmani dobrovoljnim penzijskim fondovima u dinarima

 

13132

     

1

246.

Ostali kratkoročni finansijski plasmani društvima za osiguranje u dinarima

 

13133

     

1

247.

Potraživanja od banaka u dinarima za dinarsku protivvrednost prodatih deviza

 

13136

 

x

x

1

248.

Potraživanja od banaka u dinarima za dinarsku protivvrednost prodatog efektivnog stranog novca

 

13137

 

x

x

1

249.

Drugi finansijski plasmani i potraživanja bankama u dinarima

 

13138

 

x

x

1

250.

Plasmani bankama po repo transakcijama u dinarima - reotkupna vrednost

 

13140

x

   

1

251.

Plasmani bankama po repo transakcijama u dinarima - repo kamata

 

13148

x

   

3

252.

Subordinirani ostali finansijski plasmani bankama u dinarima

 

1317

 

x

x

1

253.

Dospeli ostali kratkoročni finansijski plasmani bankama u dinarima

 

13180

     

1

254.

Dospeli ostali kratkoročni finansijski plasmani drugim finansijskim organizacijama u dinarima

 

13181

     

1

255.

Dospeli ostali kratkoročni finansijski plasmani dobrovoljnim penzijskim fondovima u dinarima

 

13182

     

1

256.

Dospeli ostali kratkoročni finansijski plasmani društvima za osiguranje u dinarima

 

13183

     

1

257.

Dospeli plasmani bankama po repo transakcijama na osnovu repo ugovora o kupovini hartija od vrednosti, sa ugovorenom obavezom njihovog reotkupa, u dinarima

 

13184

     

1

258.

Dospela potraživanja od banaka u dinarima za dinarsku protivvrednost prodatih deviza

 

13186

 

x

x

1

259.

Dospeli ostali subordinirani finansijski plasmani bankama u dinarima

 

13187

 

x

x

1

260.

Dospeli drugi finansijski plasmani i potraživanja od banaka u dinarima

 

13188

 

x

x

1

261.

Ispravka vrednosti pokrivenih akreditiva i drugih sredstava izdvojenih na posebnim računima u dinarima

 

13190

     

2

262.

Ispravka vrednosti datih avansa za obavljanje menjačkih poslova u dinarima

 

13191

     

2

263.

Ispravka vrednosti gotovinskih isplata po terminskim ugovorima, po ugovorima o kupovini unapred i po ugovorima sa izborom prava kupovine u dinarima

 

13192

     

2

264.

Ispravka vrednosti ostalih kratkoročnih finansijskih plasmana drugim bankama u dinarima

 

13193

     

2

265.

Ispravka vrednosti plasmana bankama po repo transakcijama, na osnovu repo ugovora o kupovini hartija od vrednosti, sa ugovorenom obavezom njihovog reotkupa, u dinarima

 

13194

x

   

2

266.

Ispravka vrednosti subordiniranih ostalih finansijskih plasmana bankama u dinarima

 

13197

 

x

x

2

267.

Ispravka vrednosti dospelih ostalih kratkoročnih finansijskih plasmana i potraživanja drugim bankama u dinarima

 

13198

     

2

268.

Ostala kratkoročna potraživanja od Narodne banke Srbije u dinarima

 

1320

x

   

1

269.

Ostala dugoročna potraživanja od Narodne banke Srbije u dinarima

 

1321

x

   

1

270.

Potraživanje od Narodne banke Srbije za dinarsku protivvrednost prodatih deviza i efektivnog stranog novca u dinarima

 

1322

x

   

1

271.

Plasmani Narodnoj banci Srbije po repo transakcijama u dinarima - reotkupna vrednost

 

13230

x

   

1

272.

Plasmani Narodnoj banci Srbije po repo transakcijama u dinarima - repo kamata

 

13238

x

   

3

273.

Dospela ostala kratkoročna potraživanja kod Narodne banke Srbije u dinarima

 

13280

x

   

1

274.

Dospela ostala dugoročna potraživanja kod Narodne banke Srbije u dinarima

 

13281

x

   

1

275.

Dospela potraživanja kod Narodne banke Srbije za dinarsku protivvrednost prodatih deviza i efektivnog stranog novca

 

13282

x

   

1

276.

Dospeli plasmani Narodnoj banci Srbije po repo poslovima na osnovu repo ugovora o kupovini hartija od vrednosti, sa ugovorenom obavezom njihovog reotkupa, u dinarima

 

13283

x

   

1

277.

Ispravka vrednosti ostalih kratkoročnih potraživanja od Narodne banke Srbije u dinarima

 

13290

x

   

2

278.

Ispravka vrednosti ostalih dugoročnih potraživanja od Narodne banke Srbije u dinarima

 

13291

x

   

2

279.

Ispravka vrednosti potraživanja kod Narodne banke Srbije za dinarsku protivvrednost prodatih deviza i efektivnog stranog novca

 

13292

x

   

2

280.

Ispravka vrednosti plasmana Narodnoj banci Srbije po repo poslovima na osnovu repo ugovora o kupovini hartija od vrednosti, sa ugovorenom obavezom njihovog reotkupa, u dinarima

 

13293

x

   

2

281.

Prolazni računi žiro računa

 

1390

     

3

282.

Privremeni računi žiro računa

 

13910

     

3

283.

Privremeni računi klirinškog računa

 

13911

     

3

284.

Privremeni računi za međusobnu razmenu gotovine između banaka u dinarima

 

1392

x

   

3

285.

Potraživanja iz internih odnosa u dinarima

 

14

     

1

286.

Opozivi krediti zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

1500

x

 

x

1

287.

Opozivi depoziti zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

1501

x

 

x

1

288.

Ispravka vrednosti opozivih kredita zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

15090

x

 

x

2

289.

Ispravka vrednosti opozivih depozita zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

15091

x

 

x

2

290.

Opozivi krediti bankama u stranoj valuti

 

1510

     

1

291.

Opozivi krediti drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

1511

     

1

292.

Opozivi krediti dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

1512

     

1

293.

Opozivi krediti društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

1513

     

1

294.

Opozivi plasmani bankama u stranoj valuti

 

1514

     

1

295.

Opozivi plasmani drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

1515

     

1

296.

Opozivi plasmani dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

1516

     

1

297.

Opozivi plasmani društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

1517

     

1

298.

Ispravka vrednosti opozivih kredita bankama u stranoj valuti

 

15190

     

2

299.

Ispravka vrednosti opozivih kredita drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

15191

     

2

300.

Ispravka vrednosti opozivih kredita dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

15192

     

2

301.

Ispravka vrednosti opozivih kredita društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

15193

     

2

302.

Ispravka vrednosti opozivih plasmana bankama u stranoj valuti

 

15194

     

2

303.

Ispravka vrednosti opozivih plasmana drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

15195

     

2

304.

Ispravka vrednosti opozivih plasmana dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

15196

     

2

305.

Ispravka vrednosti opozivih plasmana društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

15197

     

2

306.

Kratkoročni krediti zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

1520

x

 

x

1

307.

Kratkoročni depoziti zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

1521

x

 

x

1

308.

Dospeli kratkoročni i dugoročni krediti zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

15280

x

 

x

1

309.

Dospeli kratkoročni i dugoročni depoziti zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

15281

x

 

x

1

310.

Ispravka vrednosti kratkoročnih kredita zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

15290

x

 

x

2

311.

Ispravka vrednosti kratkoročnih depozita zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

15291

x

 

x

2

312.

Ispravka vrednosti dospelih kratkoročnih i dugoročnih kredita i plasmana zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

15298

x

 

x

2

313.

Kratkoročni krediti bankama u stranoj valuti

 

1530

     

1

314.

Kratkoročni krediti drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

1531

     

1

315.

Kratkoročni krediti dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

1532

     

1

316.

Kratkoročni krediti društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

1533

     

1

317.

Kratkoročni plasmani bankama u stranoj valuti

 

1534

     

1

318.

Kratkoročni plasmani drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

1535

     

1

319.

Kratkoročni plasmani dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

1536

     

1

320.

Kratkoročni plasmani društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

1537

     

1

321.

Dospeli dugoročni i kratkoročni krediti bankama u stranoj valuti

 

15380

     

1

322.

Dospeli dugoročni i kratkoročni krediti drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

15381

     

1

323.

Dospeli dugoročni i kratkoročni krediti dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

15382

     

1

324.

Dospeli dugoročni i kratkoročni krediti društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

15383

     

1

325.

Dospeli dugoročni i kratkoročni plasmani bankama u stranoj valuti

 

15384

     

1

326.

Dospeli dugoročni i kratkoročni plasmani drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

15385

     

1

327.

Dospeli dugoročni i kratkoročni plasmani dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

15386

     

1

328.

Dospeli dugoročni i kratkoročni plasmani društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

15387

     

1

329.

Ispravka vrednosti kratkoročnih kredita bankama u stranoj valuti

 

15390

     

2

330.

Ispravka vrednosti kratkoročnih kredita drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

15391

     

2

331.

Ispravka vrednosti kratkoročnih kredita dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

15392

     

2

332.

Ispravka vrednosti kratkoročnih kredita društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

15393

     

2

333.

Ispravka vrednosti kratkoročnih plasmana bankama u stranoj valuti

 

15394

     

2

334.

Ispravka vrednosti kratkoročnih plasmana drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

15395

     

2

335.

Ispravka vrednosti kratkoročnih plasmana dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

15396

     

2

336.

Ispravka vrednosti kratkoročnih plasmana društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

15397

     

2

337.

Ispravka vrednosti dospelih dugoročnih i kratkoročnih kredita i plasmana bankama u stranoj valuti

 

15398

     

2

338.

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

154

x

 

x

1

339.

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana drugim bankama u stranoj valuti

 

155

     

1

340.

Potraživanja za kamatu od zavisnih i povezanih banaka u stranoj valuti

 

1600

x

 

x

1

341.

Pojedinačna ispravka vrednosti potraživanja za kamatu od zavisnih i povezanih banaka u stranoj valuti

 

16090

x

 

x

2

342.

Potraživanja za kamatu od banaka u stranoj valuti

 

1610

     

1

343.

Potraživanja za kamatu od finansijskih organizacija u stranoj valuti

 

1611

     

1

344.

Potraživanja za kamatu od dobrovoljnih penzijskih fondova u stranoj valuti

 

1612

     

1

345.

Potraživanja za kamatu od društava za osiguranje u stranoj valuti

 

1613

     

1

346.

Subordinirana kamata od banaka u stranoj valuti

 

1617

 

x

x

1

347.

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu od drugih banaka u stranoj valuti

 

16190

     

2

348.

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu od drugih finansijskih organizacija u stranoj valuti

 

16191

     

2

349.

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu od dobrovoljnih penzijskih fondova u stranoj valuti

 

16192

     

2

350.

Ispravka vrednosti potraživanja za kamatu od društava za osiguranje u stranoj valuti

 

16193

     

2

351.

Ispravka vrednosti subordinirane kamate od banaka u stranoj valuti

 

16197

 

x

x

2

352.

Potraživanja za kamatu po plasmanima kod Narodne banke Srbije u stranoj valuti

 

1620

x

   

1

353.

Pojedinačna ispravka vrednosti potraživanja za kamatu po plasmanima kod Narodne banke Srbije u stranoj valuti

 

16290

x

   

2

354.

Potraživanja za naknadu od zavisnih i povezanih banaka u stranoj valuti

 

1630

x

 

x

1

355.

Pojedinačna ispravka vrednosti potraživanja za naknadu od zavisnih i povezanih banaka u stranoj valuti

 

16390

x

 

x

2

356.

Potraživanja za naknadu od banaka u stranoj valuti

 

1640

     

1

357.

Potraživanja za naknadu od finansijskih organizacija u stranoj valuti

 

1641

     

1

358.

Potraživanja za naknadu od dobrovoljnih penzijskih fondova u stranoj valuti

 

1642

     

1

359.

Potraživanja za naknadu od društava za osiguranje u stranoj valuti

 

1643

     

1

360.

Potraživanja za naknadu od Narodne banke Srbije u stranoj valuti

 

1644

x

   

1

361.

Subordinirana naknada od banaka u stranoj valuti

 

1647

 

x

x

1

362.

Ispravka vrednosti potraživanja za naknadu od banaka u stranoj valuti

 

16490

     

2

363.

Ispravka vrednosti potraživanja za naknadu od drugih finansijskih organizacija u stranoj valuti

 

16491

     

2

364.

Ispravka vrednosti potraživanja za naknadu od dobrovoljnih penzijskih fondova u stranoj valuti

 

16492

     

2

365.

Ispravka vrednosti potraživanja za naknadu od društava za osiguranje u stranoj valuti

 

16493

     

2

366.

Ispravka vrednosti potraživanja za naknadu od Narodne banke Srbije u stranoj valuti

 

16494

x

   

2

367.

Ispravka vrednosti subordinirane naknade od banaka u stranoj valuti

 

16497

 

x

x

2

368.

Dugoročni krediti zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

1700

x

 

x

1

369.

Dugoročni depoziti zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

1701

x

 

x

1

370.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

17090

x

 

x

2

371.

Ispravka vrednosti dugoročnih depozita zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

17091

x

 

x

2

372.

Dugoročni krediti bankama u stranoj valuti

 

1710

     

1

373.

Dugoročni krediti drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

1711

     

1

374.

Dugoročni krediti dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

1712

     

1

375.

Dugoročni krediti društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

1713

     

1

376.

Dugoročni depoziti bankama u stranoj valuti

 

1714

     

1

377.

Dugoročni depoziti drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

1715

     

1

378.

Dugoročni depoziti dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

1716

     

1

379.

Dugoročni depoziti društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

1717

     

1

380.

Subordinirani dugoročni krediti i plasmani bankama u stranoj valuti

 

1718

 

x

x

1

381.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita bankama u stranoj valuti

 

17190

     

2

382.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

17191

     

2

383.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

17192

     

2

384.

Ispravka vrednosti dugoročnih kredita društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

17193

     

2

385.

Ispravka vrednosti dugoročnih depozita bankama u stranoj valuti

 

17194

     

2

386.

Ispravka vrednosti dugoročnih depozita drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

17195

     

2

387.

Ispravka vrednosti dugoročnih depozita dobrovoljnim penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

17196

     

2

388.

Ispravka vrednosti dugoročnih depozita društvima za osiguranje u stranoj valuti

 

17197

     

2

389.

Ispravka vrednosti subordiniranih dugoročnih kredita i plasmana bankama u stranoj valuti

 

17198

 

x

x

2

390.

Tekuća dospeća dugoročnih kredita i plasmana bankama u stranoj valuti

 

172

     

2

391.

Ostali kratkoročni finansijski plasmani zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

1800

x

 

x

1

392.

Ostali dugoročni finansijski plasmani zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

1801

x

 

x

1

393.

Ispravka vrednosti ostalih kratkoročnih finansijskih plasmana zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

18090

x

 

x

2

394.

Ispravka vrednosti ostalih dugoročnih finansijskih plasmana zavisnim i povezanim bankama u stranoj valuti

 

18091

x

 

x

2

395.

Prolazni računi deviznih računa kod zavisnih i povezanih banaka u stranoj valuti

 

1810

x

 

x

3

396.

Privremeni računi deviznih računa kod zavisnih i povezanih banaka u stranoj valuti

 

1811

x

 

x

3

397.

Ostali kratkoročni finansijski plasmani bankama u stranoj valuti

 

18200

     

1

398.

Ostali kratkoročni finansijski plasmani drugim finansijskim organizacijama u stranoj valuti

 

18201

     

1

399.

Ostali kratkoročni finansijski plasmani penzijskim fondovima u stranoj valuti

 

18202

     

1

Sledeći