PRAVILNIK
O NAČINU OBEZBEĐIVANJA ZDRAVSTVENE ZAŠTITE I O MERILIMA I NAČINU UTVRĐIVANJA PSIHOFIZIČKE SPOSOBNOSTI POTREBNE ZA OBAVLJANJE POSLOVA ODREĐENIH RADNIH MESTA POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

("Sl. glasnik RS", br. 110/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom propisuje se način na koji Ministarstvo unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Ministarstvo), radi stvaranja uslova za rad policije obezbeđuje zdravstvenu zaštitu, kao i merila i način utvrđivanja potrebne psihofizičke sposobnosti za obavljanje poslova radnog mesta policijskog službenika, predviđene aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu.

Član 2

Ministarstvo obezbeđuje specifičnu zdravstvenu zaštitu za potrebe Ministarstva po programu koji donosi ministar unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: ministar) i sprovodi Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika Ministarstva unutrašnjih poslova (u daljem tekstu: Zavod), u skladu sa Zakonom o policiji, kao i Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i drugim propisima iz oblasti zdravstva.

Član 3

Program specifične zdravstvene zaštite za potrebe Ministarstva donosi se jedanput godišnje, kao jedinstven za pružanje svih zdravstvenih usluga ili kao delimičan - za pružanje pojedinih od zdravstvenih usluga utvrđenih članom 145. stav 1. Zakona o policiji.

Program se donosi na sporazumni predlog Zavoda i Sektora finansija, ljudskih resursa i zajedničkih poslova (u daljem tekstu: Sektor).

Na nacrt programa, pre sporazumnog utvrđivanja predloga programa, Sektor pribavlja mišljenje Direkcije policije, a o neusaglašenim pitanjima i smernice ministra koje su obavezujuće i za Sektor i za Direkciju policije.

Član 4

Kad neodložne potrebe policije to zahtevaju, na predlog direktora policije, ministar će rukovodiocu Sektora naložiti da u postupku iz člana 3. ovog pravilnika pripremi i sa Zavodom utvrdi predlog programa i za kraći period ili određeni slučaj pružanja zdravstvene usluge utvrđene članom 145. stav 1. Zakona o policiji.

Član 5

Lice koje se prima u radni odnos u Ministarstvu na radno mesto policijskog službenika mora da ima psihofizičke sposobnosti potrebne za obavljanje poslova tog radnog mesta, predviđene aktom o unutrašnjem uređenju i sistematizaciji radnih mesta u Ministarstvu (u daljem tekstu: akt o sistematizaciji).

Pod psihofizičkim sposobnostima potrebnim za obavljanje poslova radnog mesta policijskog službenika podrazumeva se posebna sposobnost za obavljanje policijskih poslova i primenu policijskih ovlašćenja (u daljem tekstu: posebna sposobnost).

Član 6

Radna mesta policijskih službenika za koja je potrebna posebna sposobnost razlikuju se po tome da li je za obavljanje poslova radnog mesta neophodan jedan ili više vidova posebne sposobnosti, i to:

1) posebna sposobnost (fizička i funkcionalna) za preduzimanje pretežno fizičkih profesionalnih aktivnosti;

2) posebna sposobnost za preduzimanje profesionalnih aktivnosti za koje su preduslov vidne funkcije;

3) posebna sposobnost za preduzimanje profesionalnih aktivnosti za koje su preduslov funkcije sluha;

4) posebna sposobnost za preduzimanje profesionalnih aktivnosti za koje je preduslov otpornost na štetno delovanje radne sredine i klimatskih uslova;

5) posebna sposobnost za preduzimanje profesionalnih aktivnosti u noćnoj smeni, u pripravnosti, pri povećanoj opasnosti za život i zdravlje, u uslovima neredovnosti u radu i pri drugim otežanim uslovima rada.

U aktu o sistematizaciji se potrebni vidovi posebne sposobnosti iz stava 1. tač. 1) do 5) ovog člana za svako radno mesto policijskog službenika označavaju arapskim brojevima od 1 do 5. Za radna mesta policijskih službenika za koja su potrebni svi vidovi posebne sposobnosti ne unose se ove oznake.

Radna mesta koja zahtevaju posebne psihičke sposobnosti (adekvatan nivo intelektualne efikasnosti i adekvatnu strukturu ličnosti) i radna mesta za koja su preduslov posebne veštine, označavaju se u aktu o sistematizaciji opisno i uz obavezno navođenje načina provere tih sposobnosti, odnosno veština.

Podatke iz st. 2. i 3. ovog člana Sektor navodi u zahtevu za pružanje odgovarajuće zdravstvene usluge (lekarskog pregleda), a Zavod u lekarskom uverenju koje služi kao dokaz da lice ima potrebne psihofizičke sposobnosti.

Član 7

Odredbe o merilima i načinu utvrđivanja posebne sposobnosti iz čl. 5. i 6. ovog pravilnika shodno se primenjuju i na pružanje zdravstvenih usluga u vezi sa drugim lekarskim pregledima koji se za potrebe Ministarstva vrše radi utvrđivanja posebne sposobnosti.

Član 8

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".