ODLUKA
O KAMATNIM STOPAMA KOJE NARODNA BANKA SRBIJE PRIMENJUJE U POSTUPKU SPROVOĐENJA MONETARNE POLITIKE

("Sl. glasnik RS", br. 73/2006, 103/2006 i 110/2006)

1. Ovom odlukom utvrđuju se kamatne stope po kojima Narodna banka Srbije, u postupku sprovođenja monetarne politike, naplaćuje kamatu na kredite i druge plasmane, kao i na druga potraživanja Narodne banke Srbije (u daljem tekstu: plasmani Narodne banke Srbije) i po kojima plaća kamatu na sredstva banaka kod Narodne banke Srbije.

2. Narodna banka Srbije naplaćuje i plaća kamatu po kamatnim stopama utvrđenim ovom odlukom ako drugim propisom nije drukčije određeno.

3. Narodna banka Srbije naplaćuje kamatu na sledeće plasmane Narodne banke Srbije:

1) na iznos kredita korišćenog u smislu odluke kojom se utvrđuju uslovi i način odobravanja kratkoročnih kredita za održavanje likvidnosti banaka na osnovu zaloge hartija od vrednosti:

- ako je banka korišćeni kredit vratila narednog radnog dana od dana njegovog puštanja u tečaj i ako ukupan broj dana tako korišćenog kredita u toku meseca ne prelazi sedam radnih dana - po kamatnoj stopi u visini referentne kamatne stope uvećane za tri procentna poena,

- ako ukupan broj dana korišćenja kredita u toku meseca ne prelazi četrnaest radnih dana i ako broj dana neprekidnog korišćenja tog kredita u ovom periodu ne prelazi pet radnih dana - po kamatnoj stopi u visini referentne kamatne stope uvećane za pet procentnih poena,

- ako ukupan broj dana korišćenja kredita u toku meseca prelazi četrnaest radnih dana, odnosno broj dana neprekidnog korišćenja tog kredita u ovom periodu prelazi pet radnih dana - po kamatnoj stopi u visini referentne kamatne stope uvećane za sedam procentnih poena;

2) na iznos kredita i drugih plasmana koji nisu vraćeni u ugovorenom roku, odnosno koji se koriste protivno propisima i na iznos kamate koja nije plaćena u ugovorenom ili u propisanom roku - po kamatnoj stopi u visini referentne kamatne stope uvećane za dvanaest procentnih poena;

3) na iznos razlike između obračunatog iznosa i ostvarenog prosečnog dnevnog stanja izdvojene dinarske, odnosno devizne obavezne rezerve banke u obračunskom periodu od 11. u mesecu do 10. u narednom mesecu (u daljem tekstu: obračunski period) i na iznos razlike između propisanog i obračunatog iznosa dinarske, odnosno devizne obavezne rezerve banke u obračunskom periodu - po kamatnoj stopi u visini referentne kamatne stope uvećane za šesnaest procentnih poena.

4. Narodna banka Srbije plaća kamatu:

1) na iznos ostvarenog prosečnog dnevnog stanja dinarske obavezne rezerve u obračunskom periodu koji ne prelazi iznos obračunate dinarske obavezne rezerve - po kamatnoj stopi u visini 2,5% na godišnjem nivou;

2) na iznos sredstava koje je banka deponovala kod Narodne banke Srbije u smislu odluke kojom se utvrđuju uslovi i način deponovanja viškova likvidnih sredstava banaka kod Narodne banke Srbije - po kamatnoj stopi u visini referentne kamatne stope umanjene za tri procentna poena.

5. Narodna banka Srbije plaća, odnosno naplaćuje kamatu po osnovu kupoprodaje hartija od vrednosti na otvorenom tržištu - po kamatnim stopama koje guverner Narodne banke Srbije utvrđuje u skladu sa odlukom kojom se uređuju uslovi i način na koji Narodna banka Srbije sprovodi operacije na otvorenom tržištu.

6. Referentnom kamatnom stopom, u smislu ove odluke, smatra se kamatna stopa utvrđena odlukom kojom se utvrđuje visina referentne kamatne stope Narodne banke Srbije po osnovu operacija na novčanom tržištu.

7. Kamatne stope iz ove odluke iskazuju se u procentima, i to s dva decimalna mesta.

8. Danom stupanja na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o kamatnim stopama Narodne banke Srbije ("Službeni glasnik RS", br. 48/2004, 90/2004, 27/2005, 46/2005 i 95/2005).

9. Ova odluka stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenom glasniku RS".