PRAVILNIK

O KONTROLI OBRAČUNA I ISPLATE PLATA, DODATAKA I NAKNADA PLATA ZAPOSLENIH, ODNOSNO NAKNADA LICA ANGAŽOVANIH PO UGOVORU KOD INDIREKTNIH KORISNIKA BUDŽETSKIH SREDSTAVA ZA OBLAST OSNOVNOG I SREDNJEG OBRAZOVANJA

("Sl. glasnik RS", br. 30/2006 i 111/2006)

Član 1

Ovim pravilnikom uređuje se postupak kontrole obračuna i isplate plata, dodataka i naknada plata zaposlenih, odnosno naknada lica angažovanih po ugovoru (u daljem tekstu: plate) kod indirektnih korisnika budžetskih sredstava za oblast osnovnog i srednjeg obrazovanja (u daljem tekstu: škole) koji imaju otvorene podračune kod Ministarstva finansija - Uprava za trezor (u daljem tekstu: Uprava).

Član 2

Radi sprovođenja postupka kontrole iz člana 1. ovog pravilnika, Uprava vodi registar zaposlenih lica i lica angažovanih po ugovoru (u daljem tekstu: Registar) za svaku školu, po nazivu i matičnom broju škole.

Registar se vodi na osnovu podataka iz fotokopija radnih knjižica, odnosno ugovora, koje škole dostavljaju nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave za svakog zaposlenog, odnosno za svako lice angažovano po ugovoru, a vodi se u elektronskom obliku, odnosno u obliku elektronske baze podataka.

U Registar se unose podaci iz fotokopija radnih knjižica zaposlenih, i to: ime i prezime zaposlenog, jedinstveni matični broj (JMBG), adresa i opština, serijski i registarski broj radne knjižice, zanimanje i stepen stručne spreme, naziv i sedište škole u kojoj je lice zaposleno, datum zaposlenja u školi i datum prestanka radnog odnosa u školi.

U Registar se za lica angažovana po ugovoru unose podaci iz fotokopije ugovora, i to: ime i prezime lica angažovanog po ugovoru, jedinstveni matični broj (JMBG), adresa i opština, broj lične isprave, naziv i sedište škole u kojoj je lice angažovano, broj i datum ugovora, posao za koji se lice angažuje, period angažovanja i iznos neto ugovorene mesečne ili ukupne naknade.

Direktor škole uz fotokopije radnih knjižica i ugovora iz stava 2. ovog člana podnosi i pisanu izjavu organizacionoj jedinici Uprave da su dostavljene fotokopije tih dokumenata verne originalu.

Škole prijavljuju nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave promene podataka koji se vode u Registru, najkasnije pet radnih dana pre isplate zarade za mesec u kojem su te promene nastale, koje Uprava evidentira u Registru.

Član 3

Podatke za obračun plata za svakog zaposlenog, odnosno podatke za svako lice angažovano po ugovoru, škole dostavljaju nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave na Obrascu 1 - Matični podaci i Obrascu 2 - Podaci o ostvarenim časovima rada za mesec _____200_. godine.

Podatke o obračunatim platama, dodacima i naknadama plata koje škola utvrdi, škole dostavljaju nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave na Obrascu 3 - Podaci o obračunu plata za mesec _____ 200_. godine.

Podatke iz st. 1. i 2. ovog člana škole dostavljaju za svaki mesec za koji se vrši isplata zarada po konačnom obračunu.

Obrasci iz st. 1. i 2. ovog člana dostavljaju se najkasnije pet radnih dana pre isplate zarade, u elektronskom obliku ili na odštampanim obrascima, u skladu sa korisničkim uputstvom koje Uprava dostavlja školama.

Obrasci iz st. 1. i 2. ovog člana odštampani su uz ovaj pravilnik i čine njegov sastavni deo.

Član 3a

Ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja dostavlja Upravi podatke o planiranim sredstvima za isplatu plata zaposlenih u školama za svaki mesec za koji se vrši isplata, obračunatih na bazi utvrđene cene usluga za svaku školu (u daljem tekstu: planirana sredstva).

Podaci iz stava 1. ovog člana dostavljaju se u elektronskoj formi najkasnije pet radnih dana pre isplate plata.

Član 4

Nadležna organizaciona jedinica Uprave unosi podatke iz obrazaca propisanih članom 3. ovog pravilnika u jedinstvenu bazu podataka, gde se vrši kontrola pravilnosti iskazivanja podataka o zaposlenima, odnosno o licima angažovanim po ugovorima, i to:

1) iz Obrasca 1: naziv škole u kojoj je lice zaposleno, odnosno angažovano, broj radne knjižice, odnosno ugovora, ime i prezime i jedinstveni matični broj zaposlenog, datum zaposlenja, zanimanje, stepen stručne spreme, osnovni koeficijent i osnovicu za obračun zarada;

2) iz Obrasca 2: jedinstveni matični broj zaposlenog, broj radne knjižice ili broj ugovora, status zaposlenog i ukupne ostvarene sate u mesecu za koji se vrši isplata.

Za tačnost podataka o ostvarenim časovima rada iskazanih u Obrascu 2 odgovara škola.

Kad se kontrolom iz stava 1. ovog člana utvrdi nepravilnost u podnetim obrascima 1 i 2, organizaciona jedinica Uprave o tome obaveštava školu, koja će izvršiti ispravke i dostaviti ispravljene obrasce nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave, najkasnije narednog radnog dana od dana prijema obaveštenja.

Podatke iz ispravljenih obrazaca koje škola dostavi u skladu sa stavom 3. ovog člana, organizaciona jedinica Uprave unosi u jedinstvenu bazu podataka.

Na osnovu podataka unetih iz obrazaca 1 i 2, Uprava vrši obračun plata za svaku školu, na osnovu kojeg kontroliše podatke iskazane u Obrascu 3.

Kad se kontrolom iz stava 5. ovog člana utvrde nepravilnosti, odnosno greške, organizaciona jedinica Uprave o tome obaveštava školu, koja će izvršiti ispravke i dostaviti ispravljeni obrazac nadležnoj organizacionoj jedinici, najkasnije narednog radnog dana od dana prijema obaveštenja.

Član 5

Posle izvršene kontrole obračuna plata, Uprava utvrđuje potreban ukupan iznos sredstava za isplatu plata zaposlenih u školi za mesec za koji se vrši isplata.

Utvrđeni iznos sredstava iz stava 1. ovog člana Uprava upoređuje sa podacima iz člana 3a ovog pravilnika.

Kad se upoređivanjem podataka utvrdi da je iznos sredstava iz stava 1. ovog člana veći od planiranih sredstava, iznos sredstava za isplatu plata zaposlenih u školi za mesec za koji se vrši isplata, utvrđuje se u visini planiranih sredstava.

Kad se upoređivanjem podataka utvrdi da je iznos sredstava iz stava 1. ovog člana manji od planiranih sredstava, iznos sredstava za isplatu plata zaposlenih u školi za mesec za koji se vrši isplata, utvrđuje se u iznosu iz stava 1. ovog člana.

Podatke o utvrđenom iznosu sredstava za isplatu plata zaposlenih u školi za mesec za koji se vrši isplata iz st. 3. i 4. ovog člana Uprava dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove obrazovanja, koje vrši proveru tih podataka u odnosu na podatke o planiranim sredstvima i ukoliko utvrdi da se ti podaci slažu, obaveštava Upravu i podnosi zahtev za transfer.

Ukoliko ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja proverom iz stava 5. ovog člana utvrdi neslaganje između podataka tog ministarstva o planiranim sredstvima za isplatu plata zaposlenih u školi za mesec za koji se vrši isplata, i podataka koje je dostavila Uprava, o tome obaveštava Upravu, radi usaglašavanja.

Uprava po izvršenom usaglašavanju podataka dostavlja ministarstvu nadležnom za poslove obrazovanja podatke o ukupnom iznosu potrebnih sredstava za isplatu plata zaposlenih u školama za mesec za koji se vrši isplata, na osnovu kojeg to ministarstvo podnosi Upravi zahtev za transfer sredstava za isplatu plata školama.

Na osnovu zahteva iz stava 2. ovog člana, Uprava vrši prenos sredstava za isplatu plata na podračune škola.

Transfer sredstava za isplatu plata zaposlenih u školama na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodina vrši se na račun budžeta Autonomne pokrajine Vojvodina, koji prenosi ta sredstva na podračune škole, narednog dana od dana prijema sredstava.

Član 5a

U slučaju kada po izvršenoj isplati plata škola utvrdi novi, veći iznos sredstava potreban za isplatu plata za mesec za koji je izvršena isplata, zahtev za dodatno obezbeđenje sredstava škola dostavlja nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave u roku od pet dana od dana isplate plata, sa utvrđenim iznosom za isplatu i obrazloženjem.

Obrazac zahteva iz stava 1. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

Nadležna organizaciona jedinica Uprave vrši kontrolu zahteva iz stava 1. ovog člana u skladu sa odredbama ovog pravilnika i preko Uprave - Centrala Beograd dostavlja taj zahtev ministarstvu nadležnom za poslove obrazovanja.

Po prijemu podataka i zahteva iz stava 2. ovog člana, ministarstvo nadležno za poslove obrazovanja vrši kontrolu tih podataka u odnosu na planirana sredstva u ministarstvu, i odlučuje o odobravanju traženih sredstava, o čemu obaveštava Upravu i podnosi zahtev za transfer tih sredstava.

Član 6

Škola podnosi naloge za isplatu plata i propisanih obaveza sa rekapitulacijom obračunatih plata za mesec za koji se vrši isplata, nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave.

Nadležna organizaciona jedinica Uprave vrši kontrolu podnetih naloga za isplatu plata iz stava 1. ovog člana u skladu sa propisima kojima se uređuje obavljanje platnog prometa.

Kad iznosi iz naloga za isplatu odgovaraju podacima o obračunatim platama za mesec za koji se vrši isplata u jedinstvenoj bazi podataka, nadležna organizaciona jedinica Uprave izvršava podnete naloge, a ukoliko nalozi za isplatu ne odgovaraju iznosima za isplatu plata utvrđenim u Upravi, vraća ih školama radi ispravke.

Član 7

Podaci o obračunatim naknadama lica angažovanih po ugovorima koriste se za praćenje rashoda škola po ovom osnovu, kao i za izveštavanje ministarstva nadležnog za poslove obrazovanja i ministarstva nadležnog za poslove finansija o tim rashodima.

Član 8

Najkasnije do 15. aprila 2006. godine, škole dostavljaju nadležnoj organizacionoj jedinici Uprave:

1) fotokopije radnih knjižica zaposlenih u školi na dan 1. marta 2006. godine;

2) fotokopije ugovora za lica angažovana po ugovoru sa fotokopijama njihovih ličnih isprava;

3) podatke o obračunatim platama za februar mesec 2006. godine, na obrascima iz člana 3. ovog pravilnika.

Član 9

Ovaj pravilnik stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".

 

Obrazac 1

Matični podaci

 

 

Podaci o školi

Naziv škole

 

Matični broj škole

 
 
 


Parametri obračuna

Mesec za obračun

 

Godina

 

Bruto cena rada za mesec

 

Broj obračunskih radnika
po CENUS obrascu

-

Broj radnih sati u mesecu

 
 
 


Podaci za prvi deo plate - doznačeni
iznosi od strane Ministarstva
prosvete

Bruto plata

 

Doprinos - PIO

 

Doprinos - zdravstvo

 

Doprinos - nezaposlenost

 
 

Podaci o zaposlenima i angažovanim licima

Redni
broj

Ime i
prezime

JMBG

Broj
radne
knjižice

Broj
ugovora

Status

Datum
zaposlenja

Šifra
zanimanja

Naziv
zanimanja
(prema
Uredbi o
koeficijentima)

Stepen
stručne
spreme

Norma
(%)

Osnovni
koeficijent

Ukupan
dodatak

Starešinstvo

Staž
osiguranja

Dani
provedeni
na radu
(%)

Ukupna
bruto
cena
rada za
obračun

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

1.

                               

2.

                               

3.

                               

4.

                               

5.

                               

6.

                               

7.

                               

8.

                               

9.

                               

10.

                               

11.

                               

.

                               

.

                               

.

                               

499.

                               

500.

                               

 

Obrazac 2

Podaci o ostvarenim časovima rada

za mesec _____200__. godine

Redni
broj

JMBG

Broj
radne
knjižice

Broj
ugovora

Deo
plate

Status

Redovan
rad

Noćni
rad

Godišnji
odmor

Plaćeno
odsustvo

Rad za
državni
praznik

Noćni
rad za
državni
praznik

Sati za
naknadu
za državni
(verski)
praznik

Neplaćeno
odsustvo

Neopravdani
izostanci

Bolovanje
do 30
dana
(65%)

Bolovanje
do 30
dana
(100%)

Bolovanje
preko 30
dana

Porodiljsko
odsustvo

Invalidi i
kategorije

Prekovremeni
dnevni rad

Prekovremeni noćni rad

Prekovremeni
dnevni rad
na državni
praznik

Ostalo

Vanredni
prihodi
(bruto
iznos)

Ukupno sati (7+8+9+10+
11+12+ 13+14+15+16
+17+18+19+20+25)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

25

26

27

1.

     

1

                                         

2.

     

1

                                         

3.

     

1

                                         

4.

     

1

                                         

5.

     

1

                                         

6.

     

1

                                         

7.

     

1

                                         

8.

     

1

                                         

9.

     

1

                                         

10.

     

1

                                         

.

     

1

                                         

.

     

1

                                         

499.

     

1

                                         

500.

     

1

                                         

1.

     

2

                                         

2.

     

2

                                         

3.

     

2

                                         

4.

     

2

                                         

5.

     

2

                                         

6.

     

2

                                         

7.

     

2

                                         

.

     

2

                                         

.

     

2

                                         

499.

     

2

                                         

500.

     

2

                                         

Ukupno 1. deo

                                       

Ukupno 2. deo

                                       

Ukupno:

                                       

 

Obrazac 3

Podaci o obračunu plata

za mesec _____ 200_. godine

Redni
broj

JMBG

Broj
radne
knjižice

Broj
ugovora

Deo
plate

Status

Bruto
redovan
rad

Bruto
dodatak
za noćni
rad

Bruto
dodatak
za rad na
državni
praznik

Bruto
dodatak
za noćni
rad na
državni
praznik

Bruto
dodatak za
prekovremeni
rad

Bruto
naknada
za državni
praznik

Bruto
naknada
za
godišnji
odmor

Bruto
naknada
za
plaćeno
odsustvo

Bruto
naknada za
neraspoređene
sate

Bruto
naknada
za
bolovanje
do 30
dana

Bruto
vanredni
prihod

Bruto
dodatak
za
nastavu
preko
norme

Bruto
dodatak
za
starešinstvo

Bruto
dodatak
za minuli
rad

Korektivni faktor

Ukupan bruto lica (7+8+9+10+
11+12+13+14+ 15+16+
17+18+19+20+21)

Propisana osnovica za doprinose

Osnovica na koju su plaćeni doprinosi

Porez

Ukupni doprinosi na teret lica

Neto
(22-25-26)

Ukupni doprinosi na teret poslodavca

Ukupan bruto (22+28)

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

2

     

1

                                               

3

     

1

                                               

4

     

1

                                               

5

     

1

                                               

.

     

1

                                               

.

     

1

                                               

499

     

1

                                               

500

     

1

                                               

1

     

2

                                               

2

     

2

                                               

3

     

2

                                               

4

     

2

                                               

5

     

2

                                               

.

     

2

                                               

.

     

2

                                               

499

     

2

                                               

500

     

2

                                               

Ukupno 1. deo

                                                       

Ukupno 2. deo

                                                       

Ukupno:

                                                       

 

Zahtev za dodatno obezbeđenje budžetskih sredstava

 

   

Republika Srbija

 

Matični broj škole __________

_____________

 

Šifra DBK ________________

(NAZIV ŠKOLE)

 

Šifra IBK _________________

 

 

Funkcija _________________

MINISTARSTVO FINANSIJA
UPRAVA ZA TREZOR - FILIJALA ____________

PREDMET: Zahtev za dodatno obezbeđenje budžetskih sredstava

Škola _____________________ iz ___________, dana ___________ dostavila je Ministarstvu finansija - Upravi za trezor - Filijala _____________ netačno popunjene obrasce za isplatu plata po konačnom obračunu za mesec __________ 2006. godine, pri čemu nije iskazala sve relevantne podatke za utvrđivanje potrebnog iznosa sredstava za isplatu plata po konačnom obračunu za mesec __________ 2006. godine, na teret sredstava budžeta Republike.

Po izvršenom sravnjenju, a zbog pogrešno popunjenih obrazaca, utvrđeno je da nedostaju budžetska sredstva potrebna za isplatu plata po konačnom obračunu za mesec _________ 2006. godine za navedenu školu, u iznosu od ___________ dinara.

Molimo vas da se školi izvrši prenos manje odobrenih sredstava, i to:

- iznos od __________ dinara na konto 494111;

- iznos od __________ dinara na konto 494121;

- iznos od __________ dinara na konto 494122;

- iznos od __________ dinara na konto 494123.

OBRAZLOŽENJE

(Navesti razloge za netačno popunjene podatke po vrsti greške nastale za svaki element iz obrazaca za mesec za koji se vrši isplata npr.; netačno iskazani sati svih zaposlenih, greška u pojedinačnom obračunu, neprijavljivanje ugovora, neiskazan podatak za razredno starešinstvo, pogrešno iskazan status i sati zaposlenog, i dr.)

 

 

DIREKTOR ŠKOLE