UREDBA

O BLIŽIM USLOVIMA I NAČINU NAPLATE, ODNOSNO PLAĆANJA I DRUGOM NEREZIDENTU PO TEKUĆEM ILI KAPITALNOM POSLU

("Sl. glasnik RS", br. 112/2006)

Član 1

Ovom uredbom propisuju se bliži uslovi i način na koji rezident može izvršiti naplatu, odnosno plaćanje i drugom nerezidentu, a ne nerezidentu kome duguje, odnosno od koga potražuje, po tekućem ili kapitalnom poslu.

Plaćanje i naplata iz stava 1. ovog člana, koje izvrši rezident po osnovu tekućeg i kapitalnog posla, posledica su prenosa potraživanja i preuzimanja dugovanja između nerezidenata.

Predmet poslova iz ovog člana su novčana potraživanja ili dugovanja koja je ostvario rezident u poslovanju sa inostranstvom po osnovu tekućeg i kapitalnog posla koji su dozvoljeni Zakonom o deviznom poslovanju (u daljem tekstu: potraživanja i dugovanja).

Član 2

Rezident, učesnik u poslovima iz ove uredbe, može biti:

1) rezident - poverilac koji potražuje od nerezidenta, a koji umesto da naplati od svog dužnika - nerezidenta, po osnovu ugovora vrši naplatu od trećeg lica - nerezidenta;

2) rezident - dužnik koji duguje nerezidentu, a koji umesto da plati svom poveriocu - nerezidentu, po osnovu ugovora vrši plaćanje trećem licu - nerezidentu.

Član 3

Pored rezidenta iz člana 2. ove uredbe učesnicima u poslu smatraju se i nerezident, dužnik ili poverilac iz osnovnog posla i nerezident - treće lice koje vrši plaćanje, odnosno prima naplatu.

Član 4

Radi obavljanja poslova iz člana 2. ove uredbe, zaključuje se ugovor u pismenoj formi, između najmanje tri strane, učesnika u poslu.

Odredba stava 1. ovog člana odnosi se i na izmene i dopune ugovora.

Izuzetno od odredbe stava 1. ovog člana smatra se da je ugovor iz tog stava zaključen ako je data saglasnost treće strane u pismenoj formi.

Član 5

Ugovor iz člana 4. ove uredbe, po osnovu kojeg rezident vrši naplatu, odnosno plaćanje trećem licu - nerezidentu, naročito sadrži:

1) identifikacione podatke o ugovornim stranama (poslovno ime, sedište, država, kao i poreski identifikacioni broj i matični broj za rezidente, ako je pravno lice, odnosno ime i prezime, prebivalište ili boravište, matični broj, broj lične karte ili drugog identifikacionog dokumenta i mesto izdavanja, ako je fizičko lice);

2) pravni osnov potraživanja ili dugovanja nastalog po osnovnom tekućem ili kapitalnom poslu i precizne podatke o potraživanju, odnosno dugovanju (visina, način i uslovi plaćanja, rok dospelosti), kao i podatke o pripadajućim ispravama i dokumentaciji koja se odnosi na potraživanje, odnosno dugovanje;

3) podatke o predmetu ugovora: iznos potraživanja i dugovanja koje se naplaćuje ili plaća, u devizama i u dinarima;

4) mesto i datum zaključenja ugovora;

5) potpise ugovornih strana.

Član 6

Rezident, koji na osnovu ugovora iz člana 5. ove uredbe, potražuje ili duguje po osnovu postojećeg tekućeg i kapitalnog posla, može izvršiti naplatu, odnosno plaćanje samo kada osnov novčanog potraživanja, odnosno dugovanja postoji u trenutku plaćanja, odnosno naplate.

Plaćanje i naplatu iz stava 1. ovog člana rezident vrši uz podnošenje banci: ugovora po osnovu kojeg dolazi do promene nerezidenata, fakture o robi i jedinstvene carinske isprave, odnosno fakture o izvršenoj ili primljenoj usluzi.

Član 7

Rezidentu iz člana 2. ove uredbe potraživanje, odnosno dugovanje prema inostranstvu, u celosti ili delimično prestaje plaćanjem, odnosno naplatom od strane trećeg lica - nerezidenta.

Član 8

Ova uredba stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srbije".