PRAVILNIK

O LISTINGU I KOTACIJI
Beogradske berze a.d. Beograd

Na osnovu člana 53. stava 1. tačke 7. Ugovora o organizovanju Beogradske berze a.d. Beograd radi usklađivanja sa Zakonom o privrednim društvima, od 7.12.2006. godine, a u vezi članova 91. i 94. Zakona o tržištu hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata ("Službeni glasnik RS", br. 47/2006, u daljem tekstu: Zakon), Upravni odbor Beogradske berze a.d. Beograd (u daljem tekstu: Berza), na XII/07 sednici, dana 3.10.2007. godine, utvrdio je konačni tekst sledećeg Pravilnika:

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim Pravilnikom bliže se utvrđuju uslovi, način i postupak prijema, privremena obustava trgovanja, isključenje hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata sa berzanskog tržišta, zahtev i dokumentacija koja se podnosi uz zahtev za prijem hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata na berzansko tržište, kao i druga pitanja u vezi prijema i isključenja hartija od vrednosti i drugih finansijskih instrumenata sa listinga Berze.

Član 2

Poslove koji se odnose na postupak prijema hartija od vrednosti na listinge Berze, privremenu obustavu trgovanja hartijama od vrednosti kao i isključenja hartija od vrednosti sa listinga Berze i druge poslove utvrđene ovim Pravilnikom sprovodi Komisija za listing i kotaciju (u daljem tekstu: Komisija za listing), a u skladu sa Zakonom, Statutom, Pravilima poslovanja Berze i ovim Pravilnikom.

Odredbe ovog Pravilnika koje se odnose na hartije od vrednosti shodno se primenjuju i na druge finansijske instrumente.

Hartije od vrednosti za koje je izdavalac podneo zahtev za prijem na listing berzanskog tržišta (u daljem tekstu: zahtev za listing), a koje ne ispunjavaju uslove propisane ovim Pravilnikom za prijem na berzansko tržište, Komisija za listing uključuje na vanberzansko tržište, u skladu sa Pravilima poslovanja Berze (u daljem tekstu: Pravila Berze) izuzev u slučaju kada se izdavalac u zahtevu za listing izričito izjasnio da će u slučaju odbijanja datog zahteva, podneti drugom organizatoru tržišta zahtev za prijem, odnosno uključenje njegovih hartija od vrednosti.

Na hartije od vrednosti koje su rešenjem Komisije za listing uključene na vanberzansko tržište, primenjuju se odredbe Pravila poslovanja Beogradske berze.

II PREDMET LISTINGA

Član 3

Na listingu Berze mogu se kotirati hartije od vrednosti i drugi finansijski instrumenti kojima se u skladu sa zakonima može trgovati na organizovanom tržištu, pod uslovima utvrđenim ovim Pravilnikom.

Član 4

Hartije od vrednosti koje su predmet zahteva za listing moraju:

1) imati sva formalna obeležja i ispunjavati ostale uslove koji su propisani zakonskim propisima i podzakonskim aktima Komisije za hartije od vrednosti (u daljem tekstu: podzakonska akta), kojima se uređuju postupak izdavanja i trgovina hartijama od vrednosti,

2) da su slobodno prenosive,

3) da se zahtev za listing odnosi na sve hartije od vrednosti iste vrste i iste klase koje mogu biti predmet trgovanja na organizovanom tržištu.

Član 5

Varanti mogu biti primljeni na listing Berze ukoliko se ranije izdate hartije od vrednosti izdavaoca varanta već nalaze na listingu Berze.

III PRIJEM HARTIJA OD VREDNOSTI NA LISTING BERZE

Član 6

Izdavalac hartija od vrednosti iz člana 4. ovog Pravilnika podnosi Komisiji za listing zahtev za listing zajedno sa propisanom dokumentacijom.

Član 7

Obrazac zahteva za listing, propisuje Direktor Berze u skladu sa odredbama ovog Pravilnika.

Uz zahtev za listing, izdavalac je dužan da dostavi sve podatke predviđene elementima zahteva u skladu sa stavom 1. ovog člana i navede sve bitne informacije i podatke koji se odnose na njegovo poslovanje, kao i na hartije od vrednosti koje su predmet zahteva za listing, a koji bi mogli da utiču na formiranje cene tih hartija od vrednosti na Berzi.

Član 8

Uz zahtev za listing izdavalac dostavlja sledeću dokumentaciju:

1) prospekt izdavaoca izrađen u formi i sadržini prospekta za izdavanje hartija od vrednosti u skladu sa podzakonskim aktom, sa inoviranim podacima po poslednjem bilansnom obračunu, potpisan i overen od strane odgovornog lica izdavaoca i kopijama rešenja Komisije za hartije od vrednosti; o odobrenju prospekta; izdavanju hartija od vrednosti i uključenju na organizovano tržište (ako su mu izdata data rešenja);

2) prospekt izdavaoca za organizovanje trgovanja na berzanskom tržištu izrađen u formi i sadržini utvrđenoj odlukom Upravnog odbora Berze, potpisan i overen od strane odgovornog lica izdavaoca;

3) finansijske izveštaje u skladu sa zakonom kojim se uređuje računovodstvo, kao i Izveštaj ovlašćenog revizora za prethodne tri godine;

4) dokument o upisu hartija od vrednosti u Centralni registar hartija od vrednosti i otvaranje emisionog računa, izuzev u slučaju kada Berza isti već poseduje;

5) odluku nadležnog organa izdavaoca o izdavanju hartija od vrednosti;

6) javni poziv za upis i kupovinu hartija od vrednosti;

7) garanciju ako je emisija hartija od vrednosti garantovana;

8) odluku nadležnog organa izdavaoca o podnošenju zahteva za prijem na berzansko tržište; vrsta, klasa, serija, CFI kod i ISIN broj hartija od vrednosti i broj (količina) hartija od vrednosti za koje se podnosi zahtev;

9) kopiju ugovora sa bankom preko koje je vršen upis i uplata hartija od vrednosti;

10) kopiju ugovora sa agentom ili pokroviteljem emisije, ako takav ugovor ima zaključen;

11) informaciju o isplaćenim dividendama u prethodne tri godine, a koja naročito sadrži podatke o danu dividende vrednosti dividende po akciji;

12) pisanu izjavu nadležnog organa ovlašćenog za zastupanje izdavaoca da prema izdavaocu nisu preduzimane mere od strane Komisije za hartije od vrednosti, odnosno pismeno obaveštenje o preduzetim merama;

13) izjavu nadležnog organa izdavaoca da posluje u skladu sa zakonom i osnivačkim aktom i/ili Statutom izdavaoca;

14) Izjava o broju akcija koje ulaze u slobodan promet (free float) u smislu ovog Pravilnika, obračunat na način i u skladu sa ovim Pravilnikom;

15) najnoviji izvod nadležnog registra za privredna društva o registrovanim podacima o Izdavaocu;

16) usvojen kodeks korporativnog upravljanja ili izjavu o prihvatanju primene drugog kodeksa, sa kopijom teksta kodeksa izuzev u slučaju kada Berza isti već poseduje.

Uz zahtev za listing izdavalac podnosi ugovor o prijemu na berzansko tržište potpisan od strane izdavaoca, čiju sadržinu propisuje Direktor Berze.

Član 9

Pored dokumentacije iz člana 8. ovog Pravilnika, Komisija za listing može od izdavaoca zatražiti dostavljanje i sledećih dokaza i dokumentacije:

1) izveštaj o vrednosti prodatih hartija od vrednosti iz prethodnih emisija (emisija dugoročnih dužničkih hartija/kod akcija u slučaju dokapitalizacije);

2) dodatne analize ovlašćenog revizora angažovanog od strane podnosioca zahteva za listing o pokazateljima likvidnosti, aktivnosti i finansijske strukture;

3) Izjava o likvidnosti izdavaoca (dospele, a neisplaćene obaveze na dan podnošenja zahteva; prosečno mesečno stanje na poslovnom računu i broj dana u blokadi poslovnog računa u prethodnoj godini i do datuma podnošenja zahteva; broj dana u blokadi računa izvršne sudske presude koje nisu realizovane i dr.);

4) Izjava o dugoročnim obavezama izdavaoca koje dospevaju u tekućoj godini;

5) Izjava o realnim teretima na imovini preduzeća;

6) plan priliva i odliva sredstava;

7) eventualne zahteve za kotaciju hartija od vrednosti koji su podneti drugoj berzi i odluka te berze u pogledu odbijanja zahteva;

8) drugu dokumentaciju koja je prema oceni Komisije za listing, od značaja za odlučivanje po podnetom zahtevu za listing.

Član 10

Izuzetno od odredbi članova 8. i 9. ovog Pravilnika dužničke hartije od vrednosti koje izdaje Republika Srbija i Narodna banka Srbije primaju se na listing Berze bez ispunjenja uslova propisanih za druge izdavaoce hartija od vrednosti. Zahtev za listing podnosi se Komisiji za listing uz dostavljanje sledeće dokumentacije:

1) odluke nadležnog organa izdavaoca o izdavanju hartija od vrednosti;

2) javnog poziva za upis i kupovinu hartija od vrednosti;

3) odluke nadležnog organa izdavaoca o podnošenju zahteva za listing;

4) izveštaja o vrednosti prodatih hartija od vrednosti iz prethodnih emisija dužničkih hartija od vrednosti.

Odredbe stava 1. ovog člana odnose se i na dužničke hartije od vrednosti izdavaoca koje garantuje Republika Srbija.

Član 11

Podnosilac zahteva za listing odgovara za verodostojnost i istinitost podataka iz zahteva za listing hartija od vrednosti i podnete dokumentacije, i obavezan je da iste, uredno i blagovremeno ažurira, uključujući i podatke objavljene na njegovoj internet stranici.

Komisija za listing ne vrši ocenu boniteta izdavaoca hartija od vrednosti za čiji je prijem na listing podnet zahtev.

Član 12

U slučaju podnošenja narednih zahteva za listing hartija od vrednosti, da bi Komisija za listing razmatrala zahtev, izdavalac je dužan da Berzi dostavi samo izmene i dopune već dostavljene dokumentacije, ili izjavu nadležnog organa izdavaoca da takvih izmena nije bilo.

Član 13

U slučaju da podnosilac zahteva za listing uz zahtev ne dostavi svu traženu dokumentaciju u smislu člana 8. i 9. ovog Pravilnika, Komisija za listing mu može odrediti naknadni rok za podnošenje dokumentacije, ali ne duže od tri radna dana, izuzev u slučaju iz člana 9. stava 1. tačke 2. i 8. ovog Pravilnika, kada mu Komisija za listing, za podnošenje tražene dokumentacije, može odrediti naknadni primereni rok.

U slučaju da podnosilac zahteva za listing i po proteku naknadno određenog roka u smislu stava 1. ovog člana ne dostavi traženu dokumentaciju i podatke, Komisija za listing će obrazloženim rešenjem odbaciti zahtev za listing hartija od vrednosti.

Član 14

Danom prijema Zahteva za listing smatra se dan prijema Zahteva sa kompletnom i potpunom dokumentacijom u smislu članova 8. i 9. ovog Pravilnika, odnosno dan proteka roka iz stava 1. člana 13. ovog Pravilnika.

Član 15

Komisija za listing neće razmatrati podneti zahtev izdavaoca:

1) ukoliko je Komisija za hartije od vrednosti u skladu sa Zakonom, u periodu, ne dužem od 3 meseca, koji prethodi danu podnošenja zahtev listing, javno objavila rešenje o utvrđenim nezakonitostima u poslovanju izdavaoca hartijama od vrednosti koje su predmet zahteva za listing. Izuzetno, Komisija za listing će u datom slučaju razmatrati zahtev izdavaoca, ukoliko je izdavalac po datom rešenju Komisije za hartije od vrednosti, u ostavljenom roku otklonio izrečene naloge za otklanjanje nezakonitosti, što je Komisija za hartije od vrednosti svojim aktom konstatovala;

2) ukoliko je Komisija za hartije od vrednosti, rešenjem naložila Berzi da hartije od vrednosti koje su predmet zahteva za listing, a iste su uključene na vanberzansko tržište, odnosno primljene na drugi listing Berze, privremeno obustavi ili isključi sa tržišta Berze;

3) ukoliko je Berza, rešenjem privremeno obustavila trgovanje hartijama od vrednosti koje su predmet zahteva za listing, a iste su uključene na vanberzansko tržište, odnosno primljene na drugi listing Berze;

4) ako je nad izdavaocem pokrenut postupak regulisan zakonima koji se uređuje stečaj i likvidacija.

U slučaju iz stava 1. ovog člana, Komisija za listing donosi rešenje o odbacivanju zahteva za listing, obrazloženo razlozima zbog kojih nije razmatrala zahtev za listing, i isto dostavlja podnosiocu zahteva i Direktoru Berze.

Član 16

Hartije od vrednosti mogu biti listirane na listingu A (Prime Market) i listingu B (Standard Market) berzanskog tržišta.

Komisija za listing određuje listing na kome će se hartija od vrednosti listirati u zavisnosti od kriterijuma za listing utvrđenih ovim Pravilnikom.

Član 17

Hartija od vrednosti koja se prima na listing A (Prime Market), mora da ispuni sledeće kriterijume:

1) minimalni iznos kapitala izdavaoca - 20 miliona EUR-a;

2) minimalno vreme poslovanja izdavaoca - 3 godine (36 meseci);

3) izvršenu reviziju finansijskih izveštaja izrađenih prema međunarodnim računovodstvenim standardima, koja za godinu, odnosno poslednji obračunski period koji prethodi podnošenju zahteva za listing mora biti sa pozitivnim mišljenjem;

4) da izdavalac ima izrađene internet stranice na srpskom i engleskom jeziku.

Pored kriterijuma iz stava 1. ovog člana za prijem akcija na listing A (Prime Market), izdavalac mora da ispuni sledeće dodatne kriterijume:

1) da se u javnosti u slobodnom prometu (free float), alternativno:

a) nalazi najmanje 25% akcija od ukupno emitovanih akcija izdavaoca ne računajući sledeće akcije:

- lica koja pojedinačno poseduju više od 5% akcija od ukupno izdatih akcija izdavaoca, izuzimajući akcije u vlasništvu investicionih i penzionih fondova, kao i druge akcije na kastodi računima, društva za upravljanje fondovima, osiguravajućih društava, brokersko dilerskih društava i drugih investicionih kompanija sa kratkoročnim investicionim strategijama;

- akcije koje poseduju međunarodne organizacije i institucije za razvoj;

- akcije koje poseduje Republika Srbija izuzimajući akcije kod Akcijskog fonda i Fonda za penziono i invalidsko osiguranje

b) nalaze akcije minimalnog iznosa kapitala - 10 miliona EUR-a koje su u vlasništvu najmanje 500 akcionara;

2) da su isplaćene dividende po prioritetnim akcijama, ako su izdate - na način utvrđen odlukom o njihovom izdavanju.

Pod minimalnim iznosom kapitala u smislu stava 1. i 2. ovog člana podrazumeva se trajni kapital, odnosno knjigovodstvena vrednost kapitala prema finansijskim izveštajima iz poslednjeg obračunskog perioda koji prethodi podnošenju zahteva za listing, odnosno iznos tržišne kapitalizacije na dan koji prethodi podnošenju zahteva za akcije kojima se trgovalo na vanberzanskom tržištu.

Ukoliko se akcijama za koje se podnosi zahtev za listing A (Prime Market) već trgovalo na organizovanom tržištu, iste pored kriterijuma utvrđenih stavom 1. i 2. ovog člana moraju da ispunjavaju sledeće kriterijume likvidnosti:

• da je prosečna dnevna vrednost prometa predmetnih akcija u poslednjih šest meseci koji prethode podnošenju zahteva za listing najmanje 500.000 RSD, i

• da je u poslednjih šest meseci koji prethode podnošenju zahteva za listing predmetnim akcijama obavljano prosečno dnevno najmanje 5 (pet) transakcija.

Pored kriterijuma iz stava 1. ovog člana za prijem dužničkih hartija od vrednosti na listing A (Prime Market), moraju da budu ispunjeni sledeći dodatni kriterijumi:

1) emisija mora biti garantovana od strane:

• prvoklasne banke, prema izveštaju NBS u vreme razmatranja podnetog zahteva, ili

• drugog pravnog lica koje ne može imati više od 10% učešća u kapitalu izdavaoca i obrnuto, u kom slučaju garant mora ispunjavati uslove i kriterijume propisane za prijem hartija od vrednosti na listing A (Prime Market), uz dostavljanje dokumentacije koja se u skladu sa ovim Pravilnikom dostavlja uz zahtev za listing,

2) adekvatni iznosi bilansnih racia, uzimajući u obzir delatnost izdavaoca, granu privrede kojoj pripada ili sezonski uticaj proizvodnje, prema izveštaju ovlašćenog revizora angažovanog od strane izdavaoca,

3) da po poslednjim finansijskim izveštajima izdavalac i njegov garant, nije poslovao sa gubitkom,

4) da je vrednost emisije najmanje 100.000.000,00 RSD a najviše 50% vrednosti obrtnih sredstava umanjene za kratkoročne obaveze po kreditima,

5) da račun izdavaoca u poslednjih 60 dana koji prethode danu podnošenja zahteva za listing, nije bio u blokadi.

Član 18

Hartija od vrednosti koja se prima na listing B (Standard Market), mora da ispuni sledeće kriterijume:

1) minimalni iznos ukupnog kapitala izdavaoca - 4 miliona EUR-a,

2) minimalno vreme poslovanja izdavaoca: 2 godine (24 meseca),

3) izvršenu reviziju finansijskih izveštaja izrađenih prema međunarodnim računovodstvenim standardima.

Pored kriterijuma iz stava 1. ovog člana za prijem akcija na listing B (Standard Market), izdavalac mora da ispuni sledeće dodatne kriterijume:

1) da se u javnosti u slobodnom prometu (free float), alternativno:

a) nalazi najmanje 25% akcija od ukupno emitovanih akcija izdavaoca ne računajući sledeće akcije:

- lica koja pojedinačno poseduju više od 5% akcija od ukupno izdatih akcija izdavaoca, izuzimajući akcije u vlasništvu investicionih i penzionih fondova, kao i druge akcije na kastodi računima, društva za upravljanje fondovima, osiguravajućih društava, brokersko dilerskih društava i drugih investicionih kompanija sa kratkoročnim investicionim strategijama;

- akcije koje poseduju međunarodne organizacije i institucije za razvoj;

- akcije koje poseduje Republika Srbija izuzimajući akcije kod Akcijskog fonda i Fonda za penziono i invalidsko osiguranje

b) nalaze akcije minimalnog iznosa kapitala - 2 miliona EUR-a, koje su u vlasništvu najmanje 250 akcionara;

c) nalaze akcije koje su u vlasništvu najmanje 500 akcionara.

2) da su isplaćene dividende po prioritetnim akcijama, ako su izdate - na način utvrđen odlukom o njihovom izdavanju.

Pod minimalnim iznosom u smislu stava 1. i 2. ovog člana podrazumeva se trajni kapital, odnosno knjigovodstvena vrednost kapitala prema finansijskim izveštajima iz poslednjeg obračunskog perioda koji prethodi podnošenju zahteva za listing, odnosno iznos tržišne kapitalizacije na dan koji prethodi podnošenju zahteva za akcije kojima se trgovalo na vanberzanskom tržištu.

Pored kriterijuma iz stava 1. ovog člana za prijem dužničkih hartija na listing B (Standard Market) moraju da budu ispunjeni sledeći dodatni kriterijumi:

1) emisija mora biti garantovana od strane:

• poslovne banke, ili

• drugog pravnog lica koje ne može imati više od 10% učešća u kapitalu izdavaoca i obrnuto, u kom slučaju garant mora ispunjavati uslove i kriterijume propisane za prijem hartija od vrednosti na listing B (Standard Market), uz dostavljanje dokumentacije koja se u skladu sa ovim Pravilnikom dostavlja uz zahtev za listing, ili

• sopstvenim realnim sredstvom obezbeđenja najmanje u iznosu emisije, i koja daje imaocu hartija prvenstvo namirivanja u odnosu na sve ostale poverioce

2) da po poslednjim finansijskim izveštajima izdavalac i njegov garant, nije poslovao sa gubitkom,

3) da je vrednost emisije najmanje 50.000.000,00 RSD, a najviše 50% vrednosti obrtnih sredstava umanjene za kratkoročne obaveze po kreditima,

4) da račun izdavaoca u poslednjih 60 dana koji prethode danu podnošenja zahteva za listing nije bio u blokadi.

 

Član 19

Komisija za listing na osnovu zahteva za listing i dokumentacije u smislu člana 14. ovog Pravilnika, u roku od pet dana od dana prijema zahteva za listing donosi rešenje o prijemu hartije od vrednosti na listing Berze ili rešenje o odbijanju zahteva za listing.

Član 20

Komisija za listing, rešenjem o prijemu hartije od vrednosti na listing Berze, određuje listing na kome će se hartija od vrednosti kotirati, datum prvog trgovanja na listingu, indikativnu cenu hartije od vrednosti za prvo trgovanje, metod trgovanja hartijom od vrednosti, kao i način izražavanja cene dužničkih hartija od vrednosti u nalozima za trgovanje.

Član 21

Rešenje o prijemu hartije od vrednosti na listing Berze, Berza dostavlja izdavaocu - podnosiocu zahteva za listing i Komisiji za hartije od vrednosti, u roku od 2 (dva) dana od dana donošenja rešenja.

Član 22

Ukoliko izdavalac čije su hartije od vrednosti primljene na listing B (Standard Market), ispuni uslove za listing A, (Prime Market) Komisija za listing Berze, a na predlog Direktora Berze može predmetnu hartiju od vrednosti primiti na listing A (Prime Market), a uz dostavljanje pisane saglasnost izdavaoca i dopune dokumentacije po zahtevu Komisije za listing.

Član 23

Berza na način propisan Zakonom javno objavljuje rešenje o prijemu hartije od vrednosti na listing Berze (sa podacima o izdavaocu i vrsti hartije od vrednosti) najkasnije u roku od 2 (dva) dana od dana donošenja datog rešenja.

Prospekt izdavaoca čije su hartije od vrednosti primljene na listing Berze objavljuje se na internet stranici Berze.

Član 24

Po donošenju rešenja o prijemu hartije od vrednosti na listing Berze, Berza sa izdavaocem zaključuje ugovor iz člana 8. stava 2. ovog Pravilnika, kojim se bliže regulišu prava i obaveze izdavaoca i Berze po osnovu prijema hartije od vrednosti na listing Berze.

Član 25

Izdavalac koji je dobio Rešenje o prijemu na listing, dužan je da Berzi u skladu sa Zakonom, podzakonskim aktima i aktima Berze, dostavlja blagovremeno izveštaje o bitnim događajima, kao i sve druge informacije o promenama koje su od uticaja na trgovanje hartijama od vrednosti u skladu sa Ugovorom zaključenim sa Berzom.

Informacije iz stava 1. ovog člana, Izdavalac čije su hartije od vrednosti primljene na listing A (Prime Market), dužan je da dostavlja Berzi na srpskom i engleskom jeziku, kao i da iste na navedenim jezicima objavljuje na svojim internet stranicama.

Član 26

Trgovina hartijama od vrednosti koje se primaju na listing Berze ne može početi pre objavljivanja rešenja o prijemu hartije od vrednosti na listing Berze.

Hartijom od vrednosti koja je primljena na jedan od listinga Berze ne može se trgovati na drugom tržištu u okviru Berze, niti na drugom organizovanom tržištu u zemlji.

Izdavalac hartije od vrednosti koja je primljena na listing Berze, dužan je da prethodno obavesti Berzu, o podnošenju zahteva za kotaciju na inostranoj berzi, kao i obaveštenje o prijemu na toj berzi.

Član 27

Komisija za listing donosi rešenje o odbijanju zahteva za listing:

1) ukoliko hartija od vrednosti ne ispunjava uslove i kriterijume za prijem na listing Berze utvrđene ovim Pravilnikom; ili

2) ukoliko su javno objavljeni podaci o okolnostima koje mogu ugroziti javni interes ili sigurnost investitora u hartije od vrednosti koje su predmet zahteva za listing.

Rešenjem Komisije za listing iz stava 1. ovog člana, hartija od vrednosti uključuje se na vanberzansko tržište, izuzev u slučaju kada je Izdavalac u zahtevu za listing naveo da će u datom slučaju podneti zahtev za uključenje drugom organizatoru tržišta.

Rešenje o odbijanju zahteva za listing, Berza dostavlja izdavaocu - podnosiocu zahteva za listing i Komisiji za hartije od vrednosti, u roku od 2 (dva) dana od dana donošenja rešenja.

IV PRIVREMENA OBUSTAVA TRGOVANJA

Član 28

Berza može privremeno obustaviti trgovanje svim ili određenim hartijama od vrednosti sa listinga Berze u slučajevima utvrđenim Pravilima Berze za privremenu obustavu trgovanja hartijama od vrednosti uključenim na vanberzansko tržište Berze, kao i u slučajevima utvrđenim ovim Pravilnikom.

Trgovina određenom hartijom od vrednosti sa listinga Berze, privremeno se obustavlja naročito u sledećim slučajevima:

1) zbog radnje koja ukazuje na manipulativnu aktivnost,

2) značajnijeg poremećaja u poslovanju izdavaoca,

3) očekivanja objavljivanja informacije za koju se pretpostavlja da bi mogla znatno da utiče na cenu hartija od vrednosti,

4) onemogućavanja prenosa vlasništva nad hartijama od vrednosti,

5) nastanka drugih okolnosti koje mogu dovesti do:

- ugrožavanja uslova za trgovanje svim ili pojedinim hartijama od vrednosti,

- štete za članove Berze, kupce i prodavce hartija od vrednosti i samu Berzu,

- narušavanja poverenja u trgovinu hartijama od vrednosti,

6) naknadnom kontrolom utvrđenih nepravilnosti, netačnosti u podacima i dokumentaciji dostavljenoj uz zahtev za listing.

Član 29

U slučajevima iz člana 28. ovog Pravilnika Direktor Berze na obrazloženi zahtev berzanskog kontrolora, odnosno na osnovu rešenja Komisije za hartije od vrednosti, rešenjem, privremeno, na određeni rok koji ne može biti duži od pet radnih dana, obustavlja trgovanje svim ili određenim hartijama od vrednosti.

Ukoliko se u roku iz stava 1. ovog člana ne steknu uslovi za prestanak privremene obustave trgovanja Komisija za listing na predlog Direktora Berze ili po sopstvenoj inicijativi donosi rešenje o produženju privremene obustave trgovanja u smislu stava 1. ovog člana, koja traje do sticanja uslova za nastavak trgovine, a najduže šest meseci od dana donošenja rešenja o privremenoj obustavi trgovine.

Po ispunjenju uslova za nastavak trgovanja Rešenje o prestanku privremene obustave trgovanja donosi Direktor Berze, odnosno Komisija za listing u smislu stava 1. i 2. ovog člana.

Berza rešenja doneta u smislu stava 1-3. ovog člana odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana donošenja, upućuje izdavaocu i Komisiji za hartije od vrednosti.

Protiv rešenja iz stava 1. i 2. ovog člana, može se izjaviti žalba Upravnom odboru u roku od 8 (osam) dana od dana prijema rešenja, a žalba na rešenje ne odlaže izvršenje rešenja.

Konačno rešenje iz stava 5. ovog člana, Berza je dužna da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana donošenja, dostavi izdavaocu i Komisiji za hartije od vrednosti, i objavi u dva dnevna lista koji se distribuiraju na celoj teritoriji Republike Srbije i na internet stranici Berze.

V ISKLJUČENJE HARTIJE OD VREDNOSTI SA LISTINGA

Član 30

Berza isključuje hartije od vrednosti sa listinga u slučajevima utvrđenim Zakonom, kao i u slučaju kada izdavalac podnese zahtev za isključenje sa listinga Berze.

Berza može isključiti, odnosno brisati hartije od vrednosti sa listinga:

1) ako je trgovina hartijama od vrednosti bila nedovoljno aktivna,

2) ako izdavalac ne ispunjava svoje obaveze u vezi sa izveštavanjem i obaveštavanjem Berze u skladu sa Zakonom, podzakonskim aktima, aktima Berze i ugovorom zaključenim sa Berzom, odnosno ako na drugi način krši odredbe akata Berze i ugovora zaključenog sa Berzom;

3) ako su naknadnom kontrolom utvrđene nepravilnosti, netačnosti u podacima i dokumentaciji dostavljenoj uz zahtev za listing.

U slučaju kada izdavalac prestane da ispunjava uslove za listing Berze, Komisija za listing mu može utvrditi primeren rok, koji ne može biti duži od mesec dana, u kom roku je izdavalac dužan da obezbedi ispunjenost uslova za listing. U slučaju da po proteku utvrđenog roka izdavalac i dalje ne ispunjava uslove za listing Berze, donosi se rešenje o isključenju hartija od vrednosti sa listinga Berze.

Rešenje o isključenju (brisanju) hartija od vrednosti sa listinga Berze donosi Komisija za listing, koja datim rešenjem hartiju od vrednosti može:

- isključiti sa listinga A (Prime Market) uputiti na niži listing B (Standard Market) ili

- isključiti sa listinga Berze i uključiti na vanberzansko tržište, ili

- isključiti sa tržišta Berze.

Član 31

Berza rešenja doneta u smislu člana 30. ovog Pravilnika, odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana donošenja, dostavlja izdavaocu i Komisiji za hartije od vrednosti.

Protiv rešenja iz člana 30. ovog Pravilnika, donetog iz razloga iz člana 30. stava 2. ovog Pravilnika, može se izjaviti žalba Upravnom odboru Berze u roku od 8 (osam) dana od dana prijema rešenja, u kom slučaju je rešenje Upravnog odbora konačno, a žalba na rešenje odlaže izvršenje rešenja.

Konačno rešenje o isključenju hartija od vrednosti sa listinga Berze, Berza je dužna da odmah, a najkasnije u roku od tri dana od dana donošenja, dostavi izdavaocu i Komisiji za hartije od vrednosti i objavi u dva dnevna lista koji se distribuiraju na celoj teritoriji Republike Srbije i na internet stranici Berze.

VI PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 32

Za sve što odredbama ovog Pravilnika nije na poseban način regulisano, shodno se primenjuju odredbe Statuta i Pravila poslovanja Beogradske berze.

Član 33

Komisija za listing donosi poslovnik o svom radu kojim se bliže uređuje način pripremanja i sazivanja sednica, utvrđivanje kvoruma, glasanje i odlučivanje, kao i druga pitanja od značaja za rad sednica Komisije za listing.

Član 34

Autentično tumačenje odredaba ovog Pravilnika na obrazloženi zahtev, u pisanoj formi, daje Upravni odbor Berze.

Naslovi pojedinih glava, kao i podnaslovi u okviru glava ovog Pravilnika služe isključivo za lakše snalaženje u tekstu i nemaju značaj prilikom tumačenja pojedinih odredaba ovog Pravilnika.

Član 35

Ovaj Pravilnik objavljuje se na internet stranici Berze, narednog dana od dana dobijanja saglasnosti Komisije za hartije od vrednosti i stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika prestaje da važi Pravilnik o listingu i kotaciji broj 04/2-3047/06 od 25.12.2006. godine (koji je stupio na snagu 31. januara 2007. godine).

Napomene

Upravni odbor Beogradske berze a.d. Beograd, na XII/07 sednici, dana 3. oktobra 2007. godine, nakon postupanja po primedbama i sugestijama Komisije za hartije od vrednosti, utvrdio je konačni tekst Pravilnika o listingu i kotaciji Beogradske berze a.d. Beograd (broj 04/2-3820/07).