ODLUKA

O SNABDEVANJU GRADA TOPLOTNOM ENERGIJOM

("Sl. list grada Kragujevca", br. 8/2001, 9/2001, 7/2002 i 3/2003)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovom odlukom propisuju se uslovi i način organizovanja poslova u obavljanju komunalne delatnosti proizvodnje i snabdevanja parom i toplom vodom iz daljinskog centralizovanog izvora ili pojedinačnih izvora za grejanje stambenih zgrada i stanova, kao i poslovnih prostorija, toplovodnom mrežom do podstanica potrošača, odnosno mernog instrumenta, obuhvatajući i podstanicu, odnosno merni instrument (u daljem tekstu: proizvodnja i isporuka toplotne energije), i to:

1. tehnički i drugi posebni uslovi za proizvodnju i isporuku toplotne energije, kojima se obezbeđuje određeni obim, vrsta i kvalitet usluga;

2. način obezbeđivanja kontinuiteta u proizvodnji i isporuci toplotne energije;

3. prava i obaveze preduzeća koje obavlja proizvodnju i isporuku toplotne energije (u daljem tekstu: preduzeće) i prava i obaveze korisnika toplotne energije (u daljem tekstu: korisnika);

4. način naplate cene za isporučenu toplotnu energiju, kao i prava korisnika u slučaju neisporuke ili nekvalitetne isporuke toplotne energije;

5. način postupanja i ovlašćenja organa grada Kragujevca u slučaju prekida u proizvodnji i isporuci toplotne energije zbog nepredviđenih okolnosti (havarija, elementarnih nepogoda i dr.) ili štrajka, kao i operativne mere koje preduzima preduzeće koje obavlja proizvodnju i isporuku toplotne energije u tim slučajevima, kao i red prvenstva u isporuci toplotne energije kad usled više sile dođe do smanjenog obima u obavljanju te delatnosti, odnosno pružanju usluga;

6. slučajevi i uslovi pod kojima se može korisniku uskratiti isporuka toplotne energije.

Član 2

Proizvodnju i isporuku toplotne energije obavlja preduzeće koje Grad, osnuje ili kome poveri ugovorom obavljanje komunalne delatnosti proizvodnje i isporuke toplotne energije, po postupku propisanom zakonom i propisima Skupštine grada Kragujevca.

Preduzeće mora da ispunjava uslove za obavljanje poverene komunalne delatnosti propisane zakonom, ovom odlukom i drugim propisima.

Član 3

Korisnik, u smislu ove odluke, je fizičko (građanin i preduzetnik) i pravno lice, kao investitor ili vlasnik, odnosno zakupac društvenog stana na neodređeno vreme, čija je stambena zgrada, stan, poslovna prostorija ili druga prostorija priključena na toplifikacioni sistem.

Međusobni odnosi između investitora stambenih, poslovnih i stambeno-poslovnih objekata u izgradnji, dogradnji ili rekonstrukciji kao korisnika i preduzeća, započinju pribavljanjem potrebnih saglasnosti i prestaju istekom probnog perioda u isporuci toplotne energije, odnosno danom predaje objekta kupcu.

Međusobni odnosi između vlasnika stana poslovnih i stambeno-poslovnih objekata i zakupca stambenog objekta na neodređeno vreme, kao korisnika i preduzeća, započinju zaključivanjem ugovora i redovnom isporukom toplotne energije.

II TEHNIČKI I DRUGI POSEBNI USLOVI ZA PROIZVODNJU I ISPORUKU TOPLOTNE ENERGIJE

Član 4

Snabdevanje Grada toplotnom energijom vrši se sistemom daljinskog grejanja, a zasniva se na potrebi racionalnog korišćenja energije i goriva i zaštiti životne sredine.

Član 5

Sistem daljinskog grejanja obuhvata:

1. postrojenja za proizvodnju toplotne energije;

2. vrelovodnu mrežu sa priključcima;

3. toplotne podstanice;

4. kućne instalacije.

Osnovna značenja pojmova koja obuhvata sistem daljinskog grejanja su sledeća:

1. Postrojenja za proizvodnju toplotne energije predstavljaju skup uređaja i postrojenja u kojima se primarna energija transformiše u toplotnu, koja se predaje nosiocu (vrela voda) i u kojima se vrši održavanje potrebnog pritiska i protoka u mreži daljinskog grejanja;

2. Vrelovodna mreža i priključci predstavljaju sistem cevi koje služe za transport nosioca toplotne energije od postrojenja za proizvodnju toplotne energije do toplotne podstanice i nazad.

3. Toplotna podstanica je postrojenje u kome se vrši predaja toplotne energije za potrebe kućne instalacije. Sastoji se od primarnog i sekundarnog dela koji predstavljaju tehnološku celinu, i to:

a) primarni deo podstanice je postrojenje u objektu korisnika u kome se pomoću ugrađenih elemenata vrši regulacija protoka nosioca toplotne energije, regulacija temperature polazne vode sekundarnog kruga, merenje utroška toplotne energije i predaja toplotne energije, i

b) sekundarni deo podstanice obezbeđuje unutrašnju cirkulaciju i sastoji se od sekundarnog dela izmenjivača, pumpi, ekspanzione posude i ventila za regulaciju i zatvaranje razvodne mreže.

4. kućna instalacija je sekundarni deo podstanice, razvodna mreža u objektu i grejna tela.

Član 6

U nadležnosti preduzeća su delovi tehnološke celine toplifikacionog sistema navedeni u članu 5. stav 2. tačka. 1. do 3a.) ove odluke.

Granice u okviru toplifikacionog sistema određene u skladu sa stavom 1. ovog člana proizilaze iz činjenice da je ovaj deo toplifikacionog sistema u nadležnosti preduzeća i predstavlja njegovo osnovno sredstvo, a kućne instalacije su u vlasništvu korisnika.

Član 7

Područja jedinstvenog snabdevanja toplotnom energijom određuju se urbanističkim planskim aktima.

Postrojenja daljinskog grejanja grade se po programu koji sadrži podatke o ciljevima i tehničkom rešenju sistema daljinskog grejanja, potrebna sredstva i izvore finansiranja, način obezbeđenja sredstava, rok i dinamiku izgradnje, kao i druge neophodne elemente (u daljem tekstu: program izgradnje objekata toplifikacije).

Program izgradnje objekata toplifikacije donosi Skupština grada Kragujevca.

Član 8

Tehničke uslove za priključenje objekata korisnika na toplifikacioni sistem i druge tehničke uslove za proizvodnju i isporuku toplotne energije (u daljem tekstu: tehnički uslovi) donosi Izvršni odbor grada Kragujevca (u daljem tekstu: Izvršni odbor) polazeći od celine toplifikacionog sistema, važećih standarda i preporuka za svaku vrstu postrojenja, a naročito:

- projektne uslove za toplotne podstanice i kućne instalacije,

- tipska projektna rešenja za toplotne podstanice,

- tipske uređaje i armaturu, tipska toplotna brojila i drugu merno-regulacionu opremu koja se obavezno ugrađuje u toplotnim podstanicama, i način njihove ugradnje,

- pogonske, merne i kontrolne uslove za isporuku i korišćenje toplotne energije i

- režim isporuke i kvalitet isporučene toplotne energije na toplotnim podstanicama.

Akt iz stava 1. ovog člana, Izvršni odbor donosi na predlog preduzeća.

Član 9

Komunalni i drugi radovi, koji se izvode u neposrednoj blizini delova toplifikacionog sistema, koje izvode drugi izvođači, i kada se tim radovima može ugroziti toplifikcioni sistem ili neki njegov deo, izvode se samo uz prethodnu saglasnost i pod nadzorom preduzeća, a na teret investitora tih radova.

Član 10

Pre početka izrade projektne dokumentacije za izgradnju, dogradnju ili rekonstrukciju objekata koji se priključuje na toplifikacioni sistem, investitor je dužan da od preduzeća traži prethodnu saglasnost za priključenje objekta sa uslovima za projektovanje i građenje kućne instalacije i toplotne podstanice.

Sadržaj i potrebna dokumentacija uz zahtev za izdavanje prethodne saglasnosti bliže se uređuju tehničkim uslovima.

Preduzeće je dužno da u roku od 15 dana od dana prijema zahteva iz stava 1. ovog člana izda prethodnu saglasnost, odnosno da u istom roku odbije zahtev, ako nisu ispunjeni uslovi za izdavanje prethodne saglasnosti.

Prethodna saglasnost iz stava 3. ovog člana važi godinu dana od dana izdavanja.

Član 11

Po završetku izrade projektne dokumentacije iz člana 10. stav 1. ove Odluke, a pre početka radova, u postupku pribavljanja građevinske dozvole, investitor je dužan da podnese zahtev preduzeću za navedene energetske saglasnosti za priključenje objekta.

Sadržaj i potrebna dokumentacija uz zahtev za izdavanje energetske saglasnosti bliže se određuju tehničkim uslovima.

Preduzeće je dužno da u roku od 15 dana od dana prijema zahteva iz stava 1. ovog člana izda energetsku saglasnost za priključenje objekta, ili ako nisu ispunjeni uslovi da u istom roku zahtev odbije.

Ispunjenost uslova u smislu stava 3. ovog člana podrazumeva da je:

- priložena projektna dokumentacija usklađena sa uslovima za projektovanje utvrđenim u prethodnoj saglasnosti iz člana 10. ove Odluke,

- investitor uplatio preduzeću ugovorenu naknadu za izdavanje energetske saglasnosti.

Visina naknade iz stava 4. druga alineja ovog člana utvrđuje se aktom Upravnog odbora preduzeća, a iznos naknade zavisi od ukupne projektne instalisane toplotne snage na primarnom delu kućne podstanice objekta.

Član 12

Međusobni odnosi između preduzeća i investitora, za priključenje na toplifikacioni sistem, uređuju se ugovorom.

Ugovor iz stava 1. ovog člana obavezno sadrži:

1. iznos naknade za toplifikaciju;

2. dinamiku radova na instalacijama za priključenje;

3. nadzor preduzeća nad izgradnjom toplotne podstanice;

4. priključenje objekta na toplifikacioni sistem;

5. privremena isporuka toplotne energije u probnom periodu,

6. obavezu investitora da u probnom periodu izvrši regulaciju kućnih instalacija;

7. obavezu preduzeća da u probnom periodu izvrši regulaciju toplotne podstanice;

8. obavezu investitora i preduzeća da sačine zapisnik o regulaciji i primopredaji toplotne podstanice preduzeću na eksploataciju i održavanje (u daljem tekstu: zapisnik),

9. obavezu investitora da u probnom periodu preduzeću plaća naknadu za isporuku toplotne energije.

U probnom periodu, isporučena toplotna energija za grejanje se obračunava na način i po cenama koje važe za redovnu isporuku toplotne energije, bez obaveze garancije kvaliteta kao u redovnoj isporuci.

Postupak priključenja objekata, probni period i privremena isporuka toplotne energije

Član 13

Po završetku izgradnje kućnih instalacija i toplotne podstanice, investitor je dužan da preduzeću dostavi zahtev za privremenu isporuku toplotne energije u probnom periodu.

Obavezan prilog zahtevu iz stava 1. ovog člana je deo izveštaja komisije za tehnički pregled objekata o tehničkoj ispravnosti kućnih instalacija.

Preduzeće je dužno da započne privremenu isporuku toplotne energije u grejnoj sezoni u roku od tri dana od dana prijema zahteva investitora iz stava 1. ovog člana, ako je izveštaj iz stava 2. ovog člana pozitivan.

Ako je izveštaj iz stava 2. ovog člana negativan, preduzeće je obavezno da zahtev iz stava 1. ovog člana odbije do ispunjenja potrebnih uslova i da o tome u roku od tri dana pismeno obavesti investitora.

Član 14

Danom početka privremene isporuke toplotne energije počinje probni period, saglasno ugovoru iz člana 12. ove odluke.

Probni period može da traje najduže tri meseca.

Ukoliko investitor u ovom periodu ne otkloni sve uočene nedostatke, preduzeće neće otpočeti sa redovnom isporukom toplotne energije.

Član 15

Po potrebi i na osnovu posebnog zahteva investitora, preduzeće može da privremeno isporučuje toplotnu energiju zbog unutrašnjih radova na gradilištu u toku grejne sezone.

Privremena isporuka toplotne energije u smislu stava 1. ovog člana smatra se probnim periodom i reguliše se posebnim ugovorom između preduzeća i investitora, kojim se bliže uređuje vreme, način, trajanje isporuke i pitanje naknade, koju avansno plaća investitor.

Član 16

Postupak regulacije kućnih instalacija i toplotnih podstanica u probnom periodu, u smislu člana 12. stav. 1. tačka 6. i 7. ove odluke predstavlja obavezu investitora da reguliše kućne instalacije tako da obezbedi projektovane temperature za grejanje prostorija i da na osnovu izmerenih temperatura primarne vode, registruje stvarnu instalisanu toplotnu snagu na primarnom delu toplotne podstanice, odnosno preduzeća da reguliše protoke i temperature primarne i sekundarne vode na toplotnoj podstanici za postizanje projektovanih temperatura za grejanje prostorija.

Bliži uslovi za regulaciju i registraciju podataka iz stava 1. ovog člana utvrđuju se tehničkim uslovima.

Član 17

Kada sa izgrađenim kućnim instalacijama i na toplotnoj podstanici ne mogu da se postignu projektni uslovi iz člana 16. stav 1. ove Odluke, obaveza je investitora da u probnom periodu otkloni uzroke, odnosno izvrši neophodne prepravke na kućnim instalacijama i na kućnoj podstanici.

Kada investitor i preduzeće ne mogu da postignu saglasnost o uzrocima zbog kojih se ne postižu projektni uslovi, kao i kada investitor postupi u skladu sa stavom 1. ovog člana, a ne postižu se projektni uslovi, uzrok utvrđuje za to ovlašćena institucija.

Član 18

Zapisnik iz člana 12. stav 1. tačka 8. ove odluke, između ostalog, sadrži:

- izmerene temperature u prostorijama stanova i poslovnih prostora,

- izmerene temperature primarne i sekundarne vode na toplotnoj podstanici za grejanje objekta,

- stvarno instalisanu toplotnu snagu na primarnom delu toplotne podstanice,

- ukupnu projektnu instalisanu toplotnu snagu na primarnom delu toplotne podstanice za grejanje objekta, projektne instalisane toplotne snage posebno za stambeni i poslovni deo objekta i u svakom poslovnom prostoru, upisane u energetskoj saglasnosti.

Sadržaj zapisnika iz stava 1. ovog člana bliže se određuje tehničkim uslovima.

Član 19

Kada investitor i preduzeće potpišu zapisnik iz člana 18. ove odluke, započinje redovna isporuka toplotne energije korisnicima.

Istovremeno, investitor je dužan da preduzeću preda overenu fotokopiju upotrebne dozvole za izgrađeni, dograđeni ili rekonstruisani objekat i zapisnike o primopredaji objekta kupcima.

Član 20

U postupku pribavljanja građevinske dozvole investitor je dužan da priloži energetsku saglasnost preduzeća, saglasnost preduzeća na projektnu dokumentaciju i potvrdu o regulisanoj participaciji izdatu od strane preduzeća.

U postupku pribavljanja upotrebne dozvole investitor je dužan da priloži zapisnik preduzeća, kojim se utvrđuje ispravnost kućnog toplotnog postrojenja i njegova usklađenost sa projektnom dokumentacijom.

Član 21

Priključivanje na toplovodnu mrežu vrši isključivo preduzeće (ugradnja priključenih cevi, lukova i pregradnih ventila ili povezivanjem na ostavljeni fazonski komad), a ostale radove (zemljani radovi, polaganje cevi od ulične toplovodne mreže, ugradnja merača utroška toplote i izrada skloništa - šahte) može da izvede svaki ovlašćeni izvođač uz stručni nadzor preduzeća i uz obavezu da izvedeno stanje prijavi Geodetskoj upravi, pre zatrpavanja radi snimanja.

Redovna isporuka toplotne energije i naknadna priključenja korisnika

Član 22

Po završetku probnog perioda u skladu sa članom 19. ove Odluke, prava i obaveze o redovnoj isporuci toplotne energije preduzeće reguliše sa korisnicima, i to, sa vlasnicima stanova odnosno zakupcima društvenih stanova na neodređeno vreme ugovorom po pristupu, a sa vlasnicima poslovnih prostorija potpisivanjem pojedinačnih ugovora.

Za stanove i poslovne prostore koje investitor nije prodao, troškove redovne isporuke toplotne energije snosi sam investitor pod uslovima koji važe za vlasnike stanova ili poslovnih prostora.

Ukoliko korisnik ne potpiše ugovor iz stava 1. ovog člana, koji mu preduzeće dostavi, a to ne učini ni u naknadnom roku po pismenom pozivu, preduzeće će isporuku toplotne energije vršiti u skladu sa ovom odlukom, a ispostavljeni račun imaće snagu verodostojne isprave ili će korisnike isključiti iz sistema u koliko je to moguće, u skladu sa članom 62. ove odluke.

Član 23

Preduzeće garantuje kvalitet i količinu toplotne energije na kontrolno-mernim mestima u toplotnim podstanicama do stvarno instalisane toplotne snage na primarnom delu toplotne podstanice za grejanje.

Član 24

Preduzeće ima pravo da, u skladu sa tehničkim uslovima, na postojeće toplotne podstanice naknadno priključuje nove, dograđene ili rekonstruisane objekte do ukupne projektne instalisane toplotne snage na postojećoj toplotnoj podstanici i kada novi korisnik ispuni uslove iz člana 11. ove odluke.

Korisnik postojeće toplotne podstanice je dužan da dozvoli priključenje u smislu stava 1. ovog člana, a obaveza je novog korisnika da vlasniku postojeće toplotne podstanice nadoknadi deo uloženih i valorizovanih investicionih sredstava u izgradnju postojeće toplotne podstanice.

Obaveza preduzeća je da vlasnika postojeće toplotne podstanice uputi na njegova prava u odnosu na novog korisnika i da energetsku saglasnost izda novom korisniku, kada pored uslova iz člana 11. ove odluke, reši imovinsko pravne odnose sa novim korisnikom postojeće toplotne podstanice.

Visina nadoknade iz stava 2. ovog člana srazmerna je učešću projektne instalisane toplotne snage novopriključenog objekta ili prostora u ukupnoj projektnoj instalisanoj toplotnoj snazi na primarnom delu postojeće toplotne podstanice za grejanje evidentirano u zapisniku iz člana 18. ove odluke.

Održavanje sistema

Član 25

Preduzeće je dužno da deo toplifikacionog sistema iz člana 5. stav 2. tačka 1. do 3 a.), eksploatiše racionalno i ekonomično i da ga održava u ispravnom stanju.

Član 26

Remont i druge radove na postrojenjima i uređajima toplifikacionog sistema, radi pripremanja za narednu grejnu sezonu obavlja preduzeće po prestanku grejne sezone i iste mora završiti do 20. septembra tekuće godine.

U vremenu od 20. do 30. septembra preduzeće je dužno da izvrši toplu probu funkcionisanja svih toplotnih izvora i novih i remontovanih postrojenja.

O rasporedu vršenja probe dužan je da blagovremeno obavesti korisnike toplotne energije, izvođača radova i druga zainteresovana lica preko sredstava javnog informisanja, ili na drugi pogodan način.

Član 27

Kućna instalacija mora se održavati uredno i u ispravnom stanju.

Radovi na pripremama kućne instalacije za grejnu sezonu moraju se završiti do 30. septembra.

O načinu održavanja zajedničkih kućnih instalacija stara se vlasnik objekta, odnosno skupština zgrade, tako što poslove održavanja može poveriti preduzeću u cilju jedinstvenog upravljanja sistemom, ili drugom preduzeću ili preduzetniku na način propisan zakonom.

U slučaju da se poslovi iz stava 2. ovog člana povere drugom preduzeću ili preduzetniku, vlasnik objekta odnosno skupština zgrade dužni su da o tome obaveste preduzeće u roku od 15 dana od dana poveravanja poslova. U protivnom, smatraće se da su poslovi održavanja kućnih instalacija povereni preduzeću.

Za održavanje zajedničkih kućnih instalacija, koje se poveri preduzeću, ugovara se posebna naknada.

Član 28

U prostorijama u kojima je smeštena toplotna podstanica dozvoljen je pristup radnicima preduzeća i ovlašćenim radnicima koji rade na održavanju kućnih toplotnih postrojenja, uz obavezno evidentiranje u kartonu toplotne podstanice i obaveštavanje preduzeća.

Stručne komisije koje se obrazuju u vezi određenih pitanja, mogu ulaziti u ove prostorije samo po prethodnom obaveštavanju preduzeća.

Ostalim licima, izuzev pretstavnika korisnika i ostalih lica koja prisustvuju postupku po reklamacijama na kvalitet toplotne energije, zabranjen je pristup u prostoriju gde je smeštena predajna stanica.

Rezervni ključ od ulaza u ove prostorije nalazi se kod lica koje odredi Skupština zgrade u omotu zapečaćenom od strane preduzeća. Ovaj ključ se može upotrebiti samo u slučaju opasnosti, o čemu se odmah mora obavestiti preduzeće. Ime lica kod koga se nalazi ključ mora biti istaknut na vidnom mestu u zgradi.

Prostoriju u kojoj je smeštena toplotna podstanica, korisnik je dužan (u zgradama sa kolektivnim stanovanjem skupština zgrade) da održava u ispravnom stanju (osvetljenje, čišćenje deratizacija i dezinsekcija), na teret sopstvenih sredstava.

III NAČIN OBEZBEĐIVANJA KONTINUITETA U ISPORUCI TOPLOTNE ENERGIJE

Član 29

Preduzeće je dužno da svoj rad i poslovanje organizuje tako da obezbeđuje stalnu funkcionalnu sposobnost delova toplifikacionog sistema iz člana 5. stav 2. tačka 1. do 3a.) ove odluke u cilju trajne i nesmetane proizvodnje i isporuke toplotne energije za korisnike pod jednakim uslovima.

Proizvodnja i isporuka toplotne energije za zagrevanje prostorija obavlja se u grejnoj sezoni.

Član 30

Grejna sezona počinje 15. oktobra tekuće i završava se 15. aprila naredne godine.

Izuzetno, grejna sezona može početi i pre roka iz stava 1. ovog člana kada je, prema podacima Hidrometeorološke stanice u Kragujevcu, temperatura spoljnog vazduha u Kragujevcu dva dana uzastopno u 21,00 sat, + 12°C ili niža, a najranije 1. oktobra.

Grejna sezona može da traje duže od roka iz stava 1. ovog člana i to sve dok temperatura spoljnog vazduha dva dana uzastopno u 21,00 sat, ne bude viša od 12°C, a najkasnije do 3. maja.

Član 31

U slučaju prekida u proizvodnji i isporuci toplotne energije usled više sile, ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide, odnosno spreče, preduzeće je obavezno da odmah preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida, i to:

1. privremeno obezbedi proizvodnju i isporuku toplotne energije iz alternativnih izvora kad je to moguće (prebacivanje na druge izvore toplotne energije), a obavezno ako prekid traje duže od 12 sati;

2. radno angažuje zaposlene na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno razloga zbog kojih je došlo do prekida u proizvodnji i isporuci toplotne energije;

3. hitno popravi i zameni instalacije i uređaje, kojima se obezbeđuje proizvodnja i isporuka toplotne energije, kao i zaštiti komunalne objekte i uređaje od daljih kvarova ili havarija;

4. preduzima i druge mere koje utvrde nadležni organi grada Kragujevca.

Član 32

U slučajevima otežanog snabdevanja gorivom, nestašice goriva, restrikcije u snabdevanju električnom energijom i drugim okolnostima, koje onemogućavaju uredno snabdevanje toplotnom energijom, Izvršni odbor, na obrazloženi predlog preduzeća, može privremeno izmeniti ili ograničiti propisanu isporuku toplotne energije, u pogledu trajanja grejne sezone, grejnog dana i visine temperature u prostorijama korisnika.

O trajanju i razlozima ograničenja, kao i preduzetim merama, obaveštavaju se korisnici, putem sredstava javnog informisanja, a Izvršni odbor podnosi izveštaj skupštini Grada na prvoj narednoj sednici.

Kada nastupi ograničenje isporuke toplotne energije iz stava 1. ovog člana, na umanjenje naknade koju plaća korisnik, primenjuju se odredbe člana 53. ove odluke.

Član 33

Ako dođe do prekida u proizvodnji i isporuci toplotne energije zbog neophodnih neplaniranih radova na delovima toplifikacionog sistema iz člana 5. stav 2. tačka 1. do 3a.) ove odluke preduzeće je dužno da o tome obavesti blagovremeno korisnike, i to putem sredstava javnog informisanja ili na drugi odgovarajući način.

U slučaju iz stava 1. ovog člana preduzeće je dužno da u pisanoj formi obavesti organ Gradske uprave nadležan za komunalne poslove, odmah po pristupanju izvršenju radova, odnosno prvog narednog radnog dana.

IV PRAVA I OBAVEZE PREDUZEĆA I KORISNIKA

Prava i obaveze preduzeća

Član 34

Preduzeće je u obavezi da:

1. razvija i gradi delove toplifikacionog sistema u granicama svoje nadležnosti;

2. priprema tehničku dokumentaciju, bira izvođača radova i vrši nadzor nad izgradnjom delova toplifikacionog sistema iz člana 5. tač. 1. do 3a.) ove odluke, na teret sopstvenih sredstava ili drugih izvora finansiranja;

3. vrši nadzor nad izgradnjom toplotnih podstanica iz člana 5. tačka 4. ove Odluke, a na teret sredstava investitora;

4. priključuje objekte na toplifikacioni sistem u skladu sa tehničkim uslovima;

5. obezbedi investiciono i tekuće održavanje delova toplifikacionog sistema u granicama svoje nadležnosti;

6. proizvodi i isporučuje toplotnu energiju za zagrevanje prostorija u grejnoj sezoni pod uslovima utvrđenim ovom odlukom;

7. obezbedi pogonsku spremnost sistema i da o tome blagovremeno izveštava Izvršni odbor;

8. trajno čuva kompletnu tehničku dokumentaciju o izgrađenim objektima i mreži toplifikacionog sistema.

Član 35

Grejni dan traje od 6,00 do 21,00 časa, a nedeljom od 7,00 do 21,00 časa i u tom periodu održavaju se propisane temperature.

Preduzeće može u toku grejnog dana prekinuti isporuku toplotne energije usled povoljne spoljne temperature pod uslovom da se održavaju propisane temperature iz člana 36. odluke.

Preduzeće u toku grejne sezone neće isporučivati toplotnu energiju za grejanje u onim danima kada je povoljna spoljna temperatura pod uslovom da se održavaju propisane temperature iz člana 36. odluke.

Pri niskim spoljnim temperaturama u cilju tehničke zaštite sistema i obezbeđenja propisanih temperatura iz člana 36. ove odluke, preduzeće može produžiti grejni dan ili vršiti neprekidnu isporuku toplotne energije, a da pri tome racionalno gazduje energijom.

U vremenu između 31. decembra i 01. januara, isporuka toplotne energije se neće prekidati, sem u slučaju izuzetno povoljne spoljne temperature.

Preduzeće može utvrditi grejni dan u drugačijem vremenskom intervalu od intervala iz stava 1. ovog člana, ukoliko za to postoje tehničke mogućnosti, na zahtev korisnika koji nemaju kontinuirano snabdevanje.

Član 36

Preduzeće je dužno da u prostorijama korisnika pri spoljnoj temperaturi do minus 18°C postiže i održava temperature predviđene projektom.

U stanovima i drugim prostorijama čije se projektovanje obavlja pod uslovima i tehničkim normativima za projektovanje stambenih zgrada i stanova na teritoriji Grada, ako zakonom nije drugačije propisano, dužno je da postiže i održava sledeće temperature sa dozvoljenim odstupanjem od ± 20°C.

1. Za stambene zgrade

 

 

- dnevne sobe, spavaće sobe, kuhinje i degažmani

+ 20°C

 

- toalet (poseban), predsoblje i hodnici stana

+ 15°C

 

- kupatila (sa i bez toaleta)

+ 22°C

 

- stepenište u sastavu stana

+ 12°C

2. Za poslovne i upravne zgrade

 

 

- poslovne prostorije

+ 20°C

 

- kancelarije

+ 20°C

 

- prodavnice i lokali

+ 20°C

 

- hotelske sobe

+ 20°C

 

- hodnici i stepenište

+ 15°C

 

- toaleti

+ 15°C

 

- magacinske prostorije u sklopu lokala

+ 10°C

3. Za škole, dečije ustanove, hala "Jezero" i salu "Šumadija"

 

 

- učionice i svlačionice

+ 20°C

 

- kupatila i garderobe

+ 22°C

 

- prostorije za lokale

+ 20°C

 

- sale (gimnastičke i druge)

+ 18°C

4. Za zdravstvene ustanove

 

 

- bolesničke sobe i čekaonice

+ 20°C

 

- pregledi - rentgen

+ 22°C

 

- operacione sale

+ 25°C

 

- kupatila

+ 22°C

 

- hodnici i toaleti

+ 18°C

Temperature iz stava 2. ovog člana preduzeće je u obavezi da postiže i održava pod uslovima da su kućna toplotna postrojenja izvedena prema odobrenom projektu, da su ispravna i kvalitetno regulisana, da je toplotna zaštita objekta izvedena prema projektu i da je izvršen tehnički prijem.

Za korisnike koji nemaju kontinuirano snabdevanje, preduzeće se obavezuje da obezbedi projektovane parametre prema dijagramu projektnih temperatura u zavisnosti od spoljnih temperatura, čije se vrednosti uzimaju - očitavaju sa baždarenog termometra na lokaciji TS-2, koji je sastavni deo ove Odluke.

Član 37

Preduzeće je u obavezi da po prestanku grejne sezone, a najkasnije do 20. septembra tekuće godine, završi sve pripremne radove na toplifikacionom sistemu za predstojeću grejnu sezonu.

Preduzeće je u obavezi da Izvršnom odboru podnese izveštaj o spremnosti toplifikacionog sistema za grejnu sezonu, najkasnije do 25. septembra tekuće godine.

Član 38

Obaveza preduzeća je da u okviru poslovnog plana sačini program investicionog održavanja primarnog dela toplotnih podstanica za tu godinu, u zavisnosti od raspoloživih finansijskih sredstava za tu namenu.

Servisiranje i baždarenje toplotnih brojila vrši zato ovlašćena institucija, a skidanje i ponovna ugradnja servisiranih i baždarenih toplotnih brojila je u isključivoj nadležnosti preduzeća.

Član 39

Kada je u objektima korisnika temperatura vazduha niža od projektovanih, korisnici imaju pravo da podnesu zahtev preduzeću radi ispitivanja uzroka nekvalitetnog zagrevanja.

Preduzeće je obavezno da po zahtevu iz stava 1. ovog člana postupi u okviru svoje nadležnost, u roku od 24 sata od prijema zahteva, i isto konstatuje zapisnikom.

Član 40

Kada su u objektima korisnika temperature vazduha niže od projektnih zbog kvarova na delovima toplifikacionog sistema u granicama iz člana 6. stav 1. ove Odluke, obaveza preduzeća je da korisnicima umanji račun za isporučenu toplotnu energiju.

Prava i obaveze korisnika

Član 41

Korisnik je obavezan da plati naknadu za isporučenu toplotnu energiju, na način i u roku propisan ovom odlukom.

Član 42

Korisnik je obavezan da preduzeću prijavi promenu namene potrošnje toplotne energije, promenu adrese i druge promene nastale posle zaključenja ugovora o isporuci toplotne energije, u roku od pet dana od dana nastale promene.

Član 43

Korisniku nije dozvoljeno da:

1. samostalno priključuje kućnu instalaciju na toplifikacioni sistem;

2. samostalno ispušta vodu iz toplotne podstanice;

3. povećava instalisanu toplotnu snagu u objektu;

4. iz toplovodne mreže toplotne stanice i kućne instalacije oduzima toplu vodu, menja stanje mernih, regulacionih i sigurnosnih uređaja ili sa njih skida plombe;

5. koristi kućne instalacije za zaštitno uzemljenje električnih instalacija i uređaja;

6. ugrađuje pumpu na primarnom delu toplotne podstanice;

7. bez saglasnosti preduzeća omogući drugom licu da se priključi na toplotni priključak njegovog objekta ili njegove toplotne podstanice i tako omogući bespravno korišćenje toplotne energije;

8. koristi toplu vodu iz primarne ili sekundarne mreže za druge potrebe (bojler, perionica i sl.).

Član 44

Korisnik je dužan da ovlašćenim radnicima preduzeća omogući kontrolu, pristup podstanici i kućnim instalacijama, radi kontrole i eventualnog utvrđivanja da li korisnik čini radnje zabranjene ovom odlukom.

Član 45

Korisnik ima pravo da reklamira preduzeću nekvalitetno zagrevanje prostorija.

Preduzeće je u obavezi da po prijemu pismene reklamacije korisnika, zapisnički utvrdi stanje na licu mesta, s tim što će u ovaj zapisnik uneti izmerene temperature.

Korisnik pismenim zahtevom reklamira nekvalitetnu isporuku, što će se konstatovati merenjem zagrejanosti objekta.

Preduzeće je dužno da evidentira dan pismenog zahteva i da u roku najmanje 72 sata, a najduže 10 dana zapisnički utvrdi stanje u objektu korisnika (osim u vanrednim situacijama - havarija, otežano snabdevanje ili u slučaju visoke spoljne temperature).

Stepen zagrejanosti prostorija utvrđuju nadležni radnici preduzeća merenjem temperature, atestiranim instrumentom u sredini prostorije, na visini od 1,5 m.

Ukoliko korisnik nije obezbedio uslove za merenje (uključeno dodatno grejanje, otvoreni prozori), ovlašćeni radnik to konstatuje u zapisniku, pri čemu ostavlja obaveštenje da se korisnik javi radi ponovnog dolaska.

Zapisnik o merenju mora da sadrži:

- utvrđenu spoljnu temperaturu,

- dan i čas merenja,

- utvrđene kvadrature prostorija

- izmerene temperature.

Ukoliko su izmerene temperature niže od propisanih, korisniku se odobrava bonifikacija od dana podnošenja zahteva do kraja tekuće grejne sezone.

Član 45a

Za korisnike koji nemaju kontinuirano snabdevanje, preduzeće je dužno da evidentira dan i čas prijema pisanog zahteva (reklamacije kvaliteta) i da u roku od dva sata zapisnički utvrdi parametre na pragu korisnika.

Ukoliko su izmerene temperature niže od propisanih, korisniku se odobrava bonifikacija za period za koji je konstatovano nekvalitetno snabdevanje energijom.

U slučaju da se ne ostvare parametri koji obezbeđuju kvalitetnu isporuku toplotne energije, korekcija količina izvršiće se za procenat koji se dobija kao količnik ostvarene i projektovane temperature.

Korisnici, kod kojih je ugrađeno toplotno brojilo, ne mogu ostvariti pravo na bonifikaciju.

V NAČIN OBRAČUNA I NAPLATE CENE ZA ISPORUČENU TOPLOTNU ENERGIJU

Član 46

Korisnik plaća naknadu za isporučenu toplotnu energiju na osnovu utvrđene jedinične cene u zavisnosti od obima i kvaliteta isporučene toplotne energije, a u skladu sa kriterijumima utvrđenim ovom odlukom.

Utvrđene jedinične cene za toplotnu energiju isporučenu na toplotnim podstanicama treba preduzeću da obezbede:

1. redovnu proizvodnju i isporuku toplotne energije korisnicima u propisanom, obimu i kvalitetu,

2. redovno investiciono i tekuće održavanje delova toplifikacionog sistema iz člana 6. stav 1. ove odluke.

Član 47

Kriterijumi za formiranje planskih jediničnih cena su ukupni godišnji troškovi preduzeća, ukupna projektna instalisana toplotna snaga za grejanje objekata, iskazano u planu poslovanja preduzeća.

Ukupni godišnji troškovi poslovanja preduzeća sastoje se iz:

1. fiksnih godišnjih troškova u din/god. (u daljem tekstu: fiksni troškovi), koje čine:

- bruto zarade i druga lična primanja radnika preduzeća,

- proizvodne usluge, nematerijalni troškovi poslovanja i finansijski rashodi,

- amortizacija osnovnih sredstava Preduzeća,

- troškovi za tekuće i investiciono održavanje osnovnih sredstava preduzeća i toplotnih podstanica,

- ostali troškovi poslovanja u skladu sa zakonom.

2. promenljivih godišnjih troškova u din./god. (u daljem tekstu: promenljivi troškovi), koje proizilaze iz plana proizvodnje (na kotlovima) i planskih normativa potrošnje ulaznih elemenata: ugalj, mazut, prirodni gas, električna energija, hemikalije i drugi materijalni troškovi.

Član 48

Planske jedinične cene za plaćanje fiksnih troškova zavise od fiksnih troškova, iz člana 47. stav 2. tačka 1. ove Odluke, i projektnih instalisanih toplotnih snaga (kw) na primarnom delu svih toplotnih podstanica za grejanje objekata, ukupnih, i posebno za stambene odnosno poslovne delove objekata, iz čl. 18. stav 1. ove Odluke.

Planske jedinične cene za plaćanje promenljivih troškova zavise od troškova iz člana 47. stav 2. tačka 2. ukupne godišnje potrošnje toplotne energije za grejanje stambenih i poslovnih objekata (mwh/god) iskazano u poslovnom planu preduzeća.

Cenu iz stava 1. i 2. ovog člana za plaćanje 1 kw instalisane toplotne snage iskazuje preduzeće na bazi potrebne količine toplotne energije pri prosečnoj temperaturi od +4,5°C, i to:

1. Prema zapremini objekta koji se greje za korisnike koji imaju kontinuirano grejanje, a koji nemaju toplotno brojilo i to na osnovu utvrđenog promenljivog dela cene za broj dana grejanja i tako dobijeni iznos uvećava se za fiksni deo cene srazmerno zagrevnim zapreminama.

2. Prema količini utrošene toplotne energije, za korisnike koji imaju kontinuirano grejanje i ugrađeno toplotno brojilo, tako što se obim isporučene toplotne energije množi sa promenljivim delom cene i tako dobijeni iznos uvećava za fiksni deo cene srazmerno zagrevnim zapreminama.

3. a) U slučaju kada korisnici nemaju kontinuirano snabdevanje, a imaju ugrađeno toplotno brojilo i toplotnu energiju koriste samo za grejanje, primenjuje se ukupna cena (fiksni i primenljivi deo) na izmerenu potrošnju toplotne energije.

b) Ukoliko korisnik nema ugrađeno toplotno brojilo (ili je neispravno) količina utrošene toplotne energije obračunava se kao proizvod instalisanih snaga, časova rada i korekcionog faktora spoljne temperature. Korekcioni faktor spoljne temperature računa se prema formuli:

Kf =

Tpr - Tssp

 

Tpr - TprSP

Tpr - projektovana temperatura u objektu

Tssp - srednja spoljna temperatura (C°)

TprSP - spoljna projektovana temperatura (za grad Kragujevac Tpr SP = 18°C)

4. U slučaju da korisnik koristi toplotnu energiju za grejanje i tehnologiju, a nema kontinuirano grejanje na potrošenu količinu toplotne energije (utvrđenu merenjem ili na način utvrđen u tački 3b.) primenjuje se ukupna ponderisana cena koja se utvrđuje kao količnik ukupnog prihoda i planiranih količina (za grejanje i tehnologiju)dostavljenih od strane korisnika.

5. U slučaju da korisnik zahteva održavanje temperature samo radi zaštite svojih toplotnih instalacija od zamrzavanja, a nema toplotno brojilo, i nema kontinuirano snabdevanje, isporučene količine toplotne energije iznosiće 50% količina utvrđenih na način određen u tački 3b.) ovog člana.

6. Ukoliko dođe do odstupanja isporučenih količina u odnosu na planirane za - + 2% za korisnike iz tačke 3. i 4. ovog člana izvršiće se preračun na razliku između planiranih i ostvarenih količina po cenama koje su srazmerne fiksnom delu cena i to tromesečno na kraju svakog kvartala.

7. U slučaju kada više korisnika koristi jedino toplotno brojilo, ukupan iznos naknade raspoređuje se na pojedine korisnike srazmerno instalisanim snagama.

8. U slučaju neispravnosti toplotnog brojila ili oštećenja plombe, kod korisnika koji imaju kontinuirano snabdevanje, naknada za utrošenu energiju obračunava se na način utvrđen u tački 1. ovog člana, a kod korisnika kod kojih nema kontinualnog snabdevanja naknada se obračunava na način utvrđen u tački 3b.) ovog člana.

Član 49

Pod stambenim prostorom u smislu ove odluke podrazumevaju se stanovi i zajedničke prostorije koje imaju namenu zajedničkog korišćenja od strane stanara zgrade, kojima se vrši isporuka toplotne energije.

Naknada za toplotnu energiju za grejanje zajedničkih prostorija iz stava 1. ovog člana raspoređuje se na korisnike stanova srazmerno zagrevnim zapreminama stanova.

Pod stanom se podrazumeva zatvorena stambena površina bez lođija i balkona i ista služi kao osnov za obračun naknade.

Odredbe ovog člana, shodno se primenjuju i na obračun naknade za zagrevanje poslovnih prostorija, odnosno poslovnih zgrada.

Član 50

Utvrđuju se kategorije korisnika:

1. stambenog prostora,

2. poslovnog prostora koji koriste: ustanove u oblasti zdravstva, obrazovanja, dečije zaštite, kulture, informisanja, fizičke kulture, humanitarne organizacije, organi državne uprave i pravosuđa, organi Grada Kragujevca, mesne zajednice, organizacije sindikata, političke stranke, Vojska Jugoslavije, JP I JKP čiji je osnivač Grad Kragujevac,

3. poslovnog prostora ostalih korisnika.

Preduzeće obračunava naknadu za izvršenu komunalnu uslugu primenom tarifnog sistema za isporučenu toplotnu energiju.

Odluku o tarifnom sistemu za isporučenu toplotnu energiju utvrđuje Upravni odbor Preduzeća uz saglasnost nadležnog organa Grada Kragujevca.

Tarifnim sistemom se utvrđuju kriterijumi i merila za kategorije potrošnje i kategorije korisnika, obračunski elementi za utvrđivanje vrednosti isporučene toplotne energije, tarifni stavovi za obim isporučene toplotne energije, kao i mere kojima se primenom obračunskih elemenata i tarifnih stavova obezbeđuje prilagođavanje potrošnje uslovima i mogućnostima toplifikacionog sistema.

Član 51

(Brisan)

Član 52

Obim isporučene toplotne energije za korisnike koji imaju ugrađeno toplotno brojilo vrši preduzeće očitavanjem svakog meseca u grejnoj sezoni, od 25. do 30. u mesecu, po utvrđenom redosledu.

Korisnik je dužan da omogući i ima pravo da prisustvuje očitavanju toplotnog brojila.

Preduzeće je obavezno da utvrdi raspored očitavanja i da o tome obavesti korisnike neposredno ili preko sredstava javnog informisanja.

Član 53

U slučajevima koji su ovom odlukom predviđeni kao osnov umanjenja naknade za isporučenu toplotnu energiju, naknada se umanjuje tako što se kod utvrđenih temperatura prostorija do + 12°C naknada se plaća samo za fiksni deo cene.

U slučajevima kada je temperatura niža od propisane, naknada se umanjuje za 12,5% za svaki stepen ispod temperatura propisane u članu 36. ove odluke. Naknada se umanjuje korekcijom promenljivog dela cene.

Obračun iz stava 2. ovog člana, vrši se tako što se ukupan iznos promenljivog dela raspoređen na korisnike podeli sa brojem dana u mesecu i tako dobijeni dnevni iznos umanji srazmerno nižoj temperaturi i srazmerno broju dana za koji je utvrđena niža temperatura.

U slučaju neostvarivanja propisanih temperatura, iz razloga neispravnosti instalacija koje održava korisnik, korisnik nema pravo na umanjenje naknade.

Član 54

Kada dođe do prekida u snabdevanju toplotnom energijom na toplotnoj podstanici koji traje duže od 24 sata, a toplotno brojilo nije ugrađeno ili je u kvaru, preduzeće je dužno da umanji račun korisnika u delu promenljivih troškova srazmerno vremenu trajanja prekida u skladu sa članom 53. stav 1.

Član 55

Korisnik iz kategorije potrošača - stambeni prostor i korisnici iz člana 50. stav 1. tačka 2. plaćaju naknadu za isporučenu toplotnu energiju tokom cele godine do 15-og u mesecu za prethodni mesec, i to:

- fiksni deo cene srazmerno zagrevnim zapreminama,

- promenljivi deo cene, za korisnike koji imaju toplotno brojilo na osnovu očitane potrošnje, koja se raspodeljuje na 12 meseci i množi važećim cenama, a za korisnike bez toplotnog brojila stvarni broj grejnih dana raspodeljuje se na 12 meseci i množi važećim cenama.

Korisnici iz ostalih kategorija potrošača plaćaju naknadu u grejnoj sezoni, s tim što dužničko - poverilački odnos nastaje 15-og i zadnjeg dana u mesecu, sa valutom plaćanja od 7 (sedam) dana.

Član 56

Po isteku roka plaćanja iz člana 55. preduzeće, ima pravo da zaračunava kamatu na iznos neplaćenog duga za svaki dan zakašnjenja u skladu sa zakonom.

Ukoliko korisnik nije izmirio obaveze za jednomesečnu potrošnju, odnosno ukoliko u stambenoj zgradi više od 70% korisnika nije izmirilo obaveze za jednomesečnu potrošnju, Preduzeće ima pravo isključenja korisnika.

Član 57

Korisnik ima pravo da podnese prigovor preduzeću na račun, u pismenoj formi, najkasnije u roku od osam dana od dana prijema računa.

Prigovor ne odlaže obavezu plaćanja po ispostavljenom računu.

Preduzeće je obavezno da prigovor razmotri i o tome obavesti korisnika u roku od osam dana od dana prijema prigovora.

VI NAČIN POSTUPANJA I OVLAŠĆENJA ORGANA GRADA U SLUČAJU PREKIDA U PROIZVODNJI I ISPORUCI TOPLOTNE ENERGIJE

Član 58

Ako dođe do poremećaja ili prekida u proizvodnji ili isporuci toplotne energije, preduzeće je obavezno da istovremeno sa preduzimanjem mera iz člana 31. ove odluke obavesti Izvršni odbor o razlozima poremećaja ili prekida, kao i o preduzetim merama.

Kad Izvršni odbor primi pismeno obaveštenje iz stava 1. ovog člana, dužan je da bez odlaganja:

1. odredi red prvenstva i način pružanja usluga onim korisnicima kod kojih bi, usled prekida, nastala opasnost po život i rad građana ili rad drugih subjekata, ili bi nastala velika, odnosno nenadoknadiva šteta,

2. naredi mere za zaštitu komunalnih objekata koji su ugroženi, kao i druge imovine,

3. predloži mere za otklanjanje nastalih posledica, i druge potrebne mere za obavljanje komunalne delatnosti,

4. utvrdi uzroke i eventualnu odgovornost za prekide i za nadoknadu nastale štete.

Član 59

Kada zaposleni u preduzeću organizuju štrajk u skladu sa zakonom, preduzeće je obavezno da organizuje minimum procesa rada, u skladu sa zakonom i propisima Skupštine grada Kragujevca.

VII SLUČAJEVI I USLOVI POD KOJIMA SE MOŽE USKRATITI ISPORUKA TOPLOTNE ENERGIJE

Član 60

Preduzeće ima pravo da privremeno isključi objekat korisnika iz toplifikacionog sistema u slučajevima navedenim u čl. 42. i čl. 43. ove odluke.

U slučajevima iz stava 1. ovog člana preduzeće ima obavezu da o razlozima za isključenje odmah, a najkasnije u roku od 24 sata pre isključenja u pismenoj formi obavesti korisnika i organ Gradske uprave nadležan za inspekcijske poslove.

Član 61

Preduzeće može privremeno da isključi korisnika iz toplifikacionog sistema ako korisnik:

1. onemogući ulazak ovlašćenim licima preduzeća u prostoriju toplotne podstanice radi održavanja i regulacije, ili očitavanja toplotnog brojila;

2. ne plaća račune za isporučenu toplotnu energiju u propisanim rokovima, osim korisnicima određenih aktom nadležnog organa Grada;

U slučajevima iz stava 1. ovog člana preduzeće je obavezno da prethodno u pismenoj formi upozori korisnika da će ga isključiti iz toplifikacionog sistema, ako u ostavljenom roku ne postupi po upozorenju.

Ako korisnik ne postupi po upozorenju iz stava 2. ovog člana, preduzeće će u skladu sa tehničkim uslovima privremeno isključiti toplotnu podstanicu iz sistema i o tome odmah, a najkasnije u roku 24 sata u pismenoj formi obavestiti organ Gradske uprave nadležan za inspekcijske poslove.

Član 62

U višestambenom i poslovnom objektu sa više poslovnih prostora, ako za to postoje razlozi preduzeće može pojedinačno da isključi korisnika samo ako na toplotnoj podstanici za to postoje tehničke mogućnosti i kada isključenje ne utiče na kvalitet grejanja u prostorima drugih korisnika priključenih na zajedničku toplotnu podstanicu.

Član 63

Po prestanku razloga za isključenje korisnika iz toplifikacionog sistema, preduzeće je dužno da u roku tri dana od dana prijema pismenog zahteva korisnika nastavi sa isporukom toplotne energije.

Troškovi ponovnog uključivanja padaju na teret korisnika.

Član 64

Korisnik ima pravo da privremeno otkaže korišćenje toplotne energije, koje ne može da bude kraće od dva meseca.

Otkaz iz stava 1. ovog člana podnosi se preduzeću u pismenoj formi, najmanje 15 dana pre prestanka korišćenja toplotne energije.

Preduzeće će isključiti korisnika u skladu sa st. 1. i 2. ovog člana pod uslovom da:

1. korisnik ima sopstvenu toplotnu podstanicu;

2. na zajedničkoj toplotnoj podstanici postoje tehničke mogućnosti za pojedinačna isključenja;

3. kada isključenje ne utiče na kvalitet grejanja u prostorima drugih korisnika.

Član 65

U slučaju otkaza iz člana 64. ove odluke, korisnik je obavezan da plaća naknadu u visini fiksnih troškova.

VIII NADZOR

Član 66

Nadzor nad primenom ove odluke i nad zakonitošću rada preduzeća vrši organ Gradske uprave nadležan za komunale poslove.

Član 67

Poslove inspekcijskog nadzora nad primenom ove odluke i propisa donetih na osnovu ove odluke vrši komunalni inspektor.

IX KAZNENE ODREDBE

Član 68

Novčanom kaznom od 30.000 do 100.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako:

1. ne obezbedi investiciono i tekuće održavanje delova toplifikacionog sistema delova (član 34. tačka 5.),

2. ne proizvodi i ne isporučuje toplotnu energiju za zagrevanje prostorija u grejnoj sezoni (član 34. tačka 6.)

3. ne obezbedi pogonsku spremnost sistema (član 34. tačka 7).

4. ne proizvodi i ne isporučuje potrebnu količinu i kvalitet toplotne energije u skladu sa članom 23. ove Odluke.

5. ne završi pripremne radove na toplifikacionom sistemu za narednu grejnu sezonu (član 37. stav 1),

6. ne čuva trajno kompletnu tehničku dokumentaciju (član 34. tačka 8.),

7. ne organizuje svoj rad tako da obezbeđuje stalnu funkcionalnu sposobnost delova toplifikacionog sistema (član 29.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 3.000 do 5.000 dinara.

Član 69

Novačnom kaznom od 15.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako:

1. u slučaju prekida, u proizvodnji i isporuci toplotne energije, koji traje duže od 12 sati, ne obezbedi proizvodnju i isporuku toplotne energije u neophodnom obimu (član 31. tačka 1),

2. odmah ne preduzme mere na otklanjanju uzroka poremećaja, odnosno prekida u proizvodnji i isporuci toplotne energije usled više sile ili drugih razloga koji nisu mogli da se predvide, odnosno spreče (član 31. tačka 2, 3 i 4),

3. ne vrši nadzor nad izgradnjom toplotnih podstanica (član 34. tačka 3.),

4. ne priključuje objekte na toplifikacioni sistem u skladu sa Tehničkim uslovima (član 34. tačka 4.).

5. ne umanji račun za isporučenu toplotnu energiju za određeni vremenski period kada su u objektima korisnika temperature vazduha (član 40.),

6. u slučaju prekida u snabdevanju toplotnom energijom koji traje duže od 24 sata, ne umanji troškove za isporučenu toplotnu energiju, srazmerno vremenu trajanja prekida (član 54).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u preduzeću novčanom kaznom od 2.000 do 4.000 dinara.

Član 70

Novčanom kaznom od 5.000 do 25.000 dinara kazniće se za prekršaj preduzeće ako:

1. isključi objekat korisnika iz toplifikacionog sistema, a za to se nisu stekli uslovi iz člana 60. stav 1. ove odluke,

2. po prestanku razloga za isključenje korisnika iz toplifikacionog sistema, ne nastavi isporuku toplotne energije u roku od tri dana od dana prijema pisanog zahteva korisnika (član 63.)

3. u roku od tri dana od prijema zahteva investitora ne započne privremenu isporuku toplotne energije pod uslovima iz člana 13. stav 3. ili ako postupi suprotno odredbi stava 4. istog člana.

4. prethodnu saglasnost ne izda u određenim rokovima (član 10. stav 3),

5. energetsku saglasnost ne izda u određenim rokovima ili ako je izda suprotno utvrđenim uslovima (član 11. stav 3. i 4.),

6. ako u postupku izdavanja energetske saglasnosti ne postupi u skladu sa članom 24. stav 3.

7. istovremeno sa preduzetim merama ne obavesti Izvršni odbor o razlozima poremećaja ili prekida u proizvodnji ili isporuci toplotne energije (član 58. stav 1.),

8. ne obavesti korisnika i nadležni organ gradske uprave, o planiranom prekidu isporuke toplotne energije i početku radova najkasnije 24 sata pre planiranog prekida (član 33).

9. po prijemu zahteva korisnika, u roku od 24 sata, ne ispita uzroke nekvalitetnog zagrevanja i o tome u pisanoj formi obavesti korisnika (član 39. stav 2.),

10. ne obavesti korisnike o rasporedu očitavanja toplotnog brojila na način utvrđen u članu 52. stav 3. ove odluke.

11. prigovor ne reši odnosno ne obavesti korisnika u utvrđenom roku (član 57. stav 3.).

12. o privremenom isključenju objekta korisnika iz toplifikacionog sistema i razlozima za to ne obavesti korisnike i Sekretarijat za inspekcijske poslove (član 60. stav 2.).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u Preduzeću novčanom kaznom od 1.000 do 3.000 dinara.

Član 71

Novčanom kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniće se za prekršaj korisnik - pravno lice, ako:

1. samostalno priključuje ili isključuje kućne instalacije iz toplifikacionog sistema (član 43. tačka 1.),

2. samostalno prazni i puni vodom kućne instalacije (član 43. tačka 2.)

3. povećava instalisanu toplotnu snagu u objektu (član 43. tačka 3.)

4. koristi kućne instalacije za uzemljenje električnih instalacija i uređaja (član 43. tačka 5.)

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 2.000 do 4.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 2.500 do 25.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se građanin novčanom kaznom od 1.000 do 5.000 dinara.

Član 72

Novčanom kaznom od 2.500 do 25.000 dinara kazniće se za prekršaj investitor - pravno lice, ako:

1. komunalne i druge radove izvodi u neposrednoj blizini delova toplifikacionog sistema bez prethodne saglasnosti i nadzora Preduzeća (član 9.)

2. u probnom periodu odbije da izvrši radove radi otklanjanja uzroka zbog kojih se ne postižu projekti uslovi (član 17. stav 1.)

3. ne preda Preduzeću overenu fotokopiju upotrebne dozvole za izgrađeni, dograđeni ili rekonstruisani objekt (član 19. stav 2.)

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 1.000 do 2.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 1.250 do 12.500 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se građanin novčanom kaznom od 500 do 2.500 dinara.

Član 73

Novčanom kaznom od 1.250 do 12.500 dinara kazniće se za prekršaj korisnik - pravno lice, ako:

1. dozvoli pristup kućnoj podstanici neovlašćenom licu ili ne postupa u skladu sa utvrđenim uslovima obezbeđenja podstaničnih prostorija (član 28.)

2. ne omogući očitavanje toplotnog brojila (član 50. stav 2.)

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 500 do 1.000 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 750 do 6.250 dinara.

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se građanin novčanom kaznom od 250 do 1.250 dinara.

X PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 74

Izvršni odbor će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke doneti akt iz člana 8. ove odluke.

Preduzeće će u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove odluke doneti akt uz prethodnu saglasnost Izvršnog odbora u skladu sa članom 47, 48. ove odluke.

Član 75

Izvršni odbor će u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu ove odluke, zaključiti ugovor o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti proizvodnje i isporuke toplotne energije u skladu sa zakonom i ovom odlukom.

Ugovorom o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti proizvodnje i isporuke toplotne energije urediće se prava, obaveze i odgovornosti između preduzeća kome se poverava ova delatnost i grada Kragujevca.

Član 76

Do organizovanja poslova obavljanja komunalne delatnosti iz člana 74, u skladu sa odredbama ove odluke, preduzeće koje obavlja ovu komunalnu delatnost dužno je da nastavi sa obavljanjem delatnosti u skladu sa propisima koji su važili do donošenja ove odluke.

Član 77

Način plaćanja naknade za isporučenu toplotnu energiju, u skladu sa članom 55. ove odluke primeniće se počev od 15.10.2001. godine.

Član 78

Stupanjem na snagu ove Odluke prestaje da važi Odluka o snabdevanju grada toplotnom energijom ("Sl. list regiona Šumadije i Pomoravlja", br. 27/88, "Sl. list opštine Kragujevac", br. 12/92, "Sl. list Grada Kragujevca", br. 5/94, 9/94, 7/96, 3/00 i 4/01).

Član 79

Danom zaključenja ugovora iz člana 75. prestaju da važe odredbe Odluke o poveravanju obavljanja komunalne delatnosti grejanja ("Sl. list regiona Šumadije i Pomoravlja", br. 23/89).

Član 80

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Sl. listu grada Kragujevca".

 

Samostalni članovi Odluke o izmenama i dopunama
Odluke o snabdevanju grada toplotnom energijom

("Sl. list grada Kragujevca", br. 7/2002)

Član 3

Obavezuje se Preduzeće da odmah po stupanju na snagu ove odluke donese Odluku o tarifnom sistemu u skladu sa članom 2. ove odluke.

Član 4

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Kragujevca".