ODLUKA

O DAVANJU KONCESIJE ZA IZGRADNJU, ODRŽAVANJE I KORIŠĆENJE OBJEKATA ZA PRIHVATANJE, OBRADU I ODLAGANJE ČVRSTOG OTPADA NA DEPONIJI VINČA, RADI OBAVLJANJA KOMUNALNE DELATNOSTI U TIM OBJEKTIMA

("Sl. glasnik RS", br. 114/2006)

1. Predmet koncesije je izgradnja, održavanje i korišćenje objekata za prihvatanje, obradu i odlaganje čvrstog otpada na deponiji Vinča, radi obavljanja komunalne delatnosti u tim objektima.

Deponija Vinča obuhvata prostor levkaste doline na dunavskoj padini, u središnjem delu slivnog područja Ošljenskog potoka u KO Vinča, opština Grocka i sa svih strana okružena je poljoprivrednim zemljištem, prostorno i orografski potpuno izolovana od prigradskih naselja Veliko Selo i Slanci na severu, i Vinče na jugu, dok je sa zapadne strane sa Beogradom povezana smederevskim putem. Deponija Vinča se prostire na površini od oko 40 hektara, a Regulacionim planom deponije smeća na desnoj obali Dunava – deponija "Vinča" iz 2002. godine ("Službeni list grada Beograda", broj 21/02) predviđeno je proširenje postojeće deponije na 130 hektara.

2. Rok trajanja koncesije je 25 godina.

3. Koncesija se daje na osnovu prethodno sprovedenog postupka javnog tendera. Javni tender sprovodi tenderska komisija koju obrazuje ministar nadležan za poslove državne uprave i lokalne samouprave u roku od 30 dana od dana donošenja ove odluke.

Oglas o javnom tenderu priprema i objavljuje grad Beograd u "Službenom glasniku Republike Srbije", u dnevnom listu "Politika" i u najmanje dva međunarodna lista u roku od 60 dana od dana donošenja ove odluke.

Tenderska dokumentacija će sadržati sve neophodne elemente i uputstva za pripremanje ponude učesnika na javnom tenderu, a naročito: uputstvo kako da se sačini ponuda i obrazac ponude; obrazac izjave da ponuđač prihvata uslove iz oglasa na javnom tenderu; vrstu i obim radova; rok izvršenja radova; tehničku dokumentaciju; način sprovođenja kontrole i obezbeđivanja garancije kvaliteta; navođenje vrste finansijske garancije kojom ponuđači obezbeđuju ispunjenje svojih finansijskih i drugih obaveza; vrstu i sadržinu dokumenata koji se prilažu kao dokaz o ispunjenosti uslova za učešće na javnom tenderu i druge elemente od značaja za predmet koncesije.

Tenderska dokumentacija će biti dostavljena svim zainteresovanim kandidatima istovremeno sa objavljivanjem oglasa o javnom tenderu. Sastavni deo tenderske dokumentacije je "Memorandum o tenderskoj proceduri" koji, pored pravila za podnošenje ponude, sadrži i ostale priloge od značaja za postupak.

Zainteresovani kandidati će biti u obavezi da podnesu tehničku i finansijsku ponudu.

Tenderska procedura će imati dve faze: I faza obuhvata ocenu tehničkih ponuda, a II faza otvaranje finansijskih ponuda onih kandidata za čiju tehničku ponudu se utvrdi da ispunjava minimalne tehničke zahteve, posle čega će uslediti zbirno ocenjivanje tehničkih i finansijskih ponuda kvalifikovanih kandidata.

Svi kandidati će biti u obavezi da uz ponude dostave odgovarajuću bankarsku garanciju za postupak tendera.

4. Koncesija se može dati pravnom domaćem ili stranom licu, koje ispunjava sledeće uslove:

1) da je registrovano kod nadležnog organa, odnosno organizacije za obavljanje delatnosti u oblasti upravljanja otpadom, u skladu sa propisima države u kojoj ima sedište;

2) da nije pokrenut postupak stečaja ili likvidacije ili drugi postupak zbog koga bi ostvarivanje prava i obaveza iz koncesionog odnosa bilo neizvesno;

3) da ima odgovarajući bonitet dodeljen od strane kvalifikovane specijalizovane organizacije;

4) da je izmirilo obaveze po osnovu poreza, doprinosa i drugih javnih dažbina u skladu sa propisima države u kojoj ima sedište;

5) da je aktivno u obavljanju delatnosti u oblasti upravljanja otpadom najmanje pet godina, od toga da je najmanje dve godine uspešno direktno rukovodio deponijom koja je u Evropskoj uniji ili EPA II rangu, čiji kapacitet iznosi najmanje 500 tona dnevno;

6) da ima iskustvo u: upravljanju sistema za sakupljanje, uklanjanju i tretmanu procednih voda; dizajniranju novih deponija; procesima zatvaranja napuštenih deponija;

7) da ima minimum neophodnog finansijskog iskustva u planiranju projekata za izgradnju novih ili već postojećih deponija.

Vrsta i sadržina dokumenata kojima se dokazuje ispunjenost uslova iz stava 1. ove tačke biće određena oglasom o javnom tenderu, odnosno tenderskom dokumentacijom.

5. Kriterijumi na osnovu kojih se bira najpovoljnija ponuda su:

1) tehnički kapacitet i iskustvo kandidata, koji će morati da zadovolji unapred određene minimalne nivoe;

2) tehničko rešenje - detaljni industrijski plan Deponije Vinča, čija je svrha da predstavi način na koji kandidat namerava da pruži nivo usluga predviđen u tenderskoj dokumentaciji;

3) način i uslovi obezbeđivanja finansijskih sredstava za realizaciju predmeta koncesije.

Prilikom ocene ponude vršiće se ocena tehničke i finansijske ponude, tako što će tenderska komisija zasnovati svoju odluku o izboru najboljeg ponuđača na osnovu najviše zbirne ocene tehničke i finansijske ponude. Kod ocene finansijske ponude uzeće se u obzir predložena visina cene koja će se naplaćivati korisnicima koncesione usluge po toni deponovanog otpada.

6. Koncesionar će biti u obavezi da upravlja Deponijom Vinča, saglasno propisima i standardima Republike Srbije i Evropske unije kojima se uređuje oblast upravljanja otpadom i oblast zaštite životne sredine, bezbednosti i zaštite zdravlja na radu zaposlenih kod koncesionara. Ove obaveze biće detaljnije predviđene u ugovoru o koncesiji.

Radi obavljanja koncesione delatnosti osniva se koncesiono preduzeće kao društvo sa ograničenom odgovornošću ili akcionarsko društvo, u skladu sa zakonom kojim se uređuje pravni položaj privrednih društva.

Koncesiono preduzeće osniva se u roku od 60 dana od dana zaključenja ugovora o koncesiji sa sedištem u Republici Srbiji, osim u slučaju ako ima već osnovano preduzeće za obavljanje iste delatnosti. Na koncesiono preduzeće prenose se sva prava i obaveze koncesionara iz ugovora o koncesiji.

7. Koncesionar obezbeđuje izradu Projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije postojeće deponije i izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu za proširenje Deponije u Vinči, kao i pribavljanje saglasnosti na predmetni projekat od nadležnog organa. Koncesionar obezbeđuje primenu mera zaštite životne sredine i praćenje stanja životne sredine (monitoring) i posebne uslove utvrđene ugovorom o koncesiji.

Koncesionar obezbeđuje primenu mera opšte sigurnosti i zaštite zdravlja zaposlenih, u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita na radu zaposlenih i drugi oblici zaštite života i zdravlja zaposlenih i opšte sigurnosti. Koncesionar će izvršiti potrebnu obuku osoblja svih kategorija i biće odgovoran za zaštitu na radu i zdravstvenu zaštitu, uključujući obezbeđenje lične zaštitne opreme.

Prava i obaveze koje se odnose na preduzimanje mera zaštite zaposlenih, kao i odgovornost za naknadu štete prouzrokovane ugrožavanjem opšte sigurnosti, utvrđuju se ugovorom o koncesiji.

8. Koncesionar, u skladu sa uslovima iz tenderske dokumentacije, obezbeđuje sledeće garancije:

1) garanciju za dobro izvršenje posla za period izgradnje koja će iznositi 10% od predračunske vrednosti investicije za period izgradnje, sa gornjim limitom od milion evra;

2) garanciju za dobro izvršenje posla za period održavanja i korišćenja koja će iznositi 5% od predračunske vrednosti investicije za period održavanja i korišćenja, sa gornjim limitom od milion evra. Ova garancija će progresivno biti smanjivana do nule.

Garancije iz stava 1. ove tačke moraju biti izdate od strane ugledne međunarodne banke, odnosno međunarodne finansijske institucije i odobrene od strane koncedenta.

Garancije iz stava 1. ove tačke treba da garantuju kvalitet i efikasnost pružanja svih usluga u predviđenom roku, na koje se koncesionar obavezuje ugovorom o koncesiji.

Koncesionar za vreme trajanja ugovora o koncesiji obezbeđuje i sledeće vrste osiguranja: osiguranje izvođača od svih rizika; osiguranje od zagađenja životne sredine; osiguranje trećih lica; osiguranje od profesionalne odgovornosti; lično osiguranje radnika i osiguranje od oštećenja imovine. Koncesionar će biti u obavezi da obezbedi i druge vrste obezbeđenja utvrđene ugovorom o koncesiji.

9. Koncesiona naknada za korišćenje dobara i obavljanje delatnosti biće simbolična.

10. Koncedent će obezbediti koncesionaru, u optimalnom vremenskom periodu, pristup zemljištu u okviru Deponije Vinča predviđenom za izgradnju novih deponijskih ćelija i pružiti pomoć pri obezbeđivanju neophodnih dozvola za planiranje i izgradnju objekata predviđenih ugovorom o koncesiji.

Koncesionar ima pravo da od korisnika usluga naplati naknadu za izvršavanje koncesione delatnosti, u skladu sa zakonom i drugim propisima i standardima.

Koncesionar ima obavezu da po pismenom nalogu koncedenta obezbedi slobodan i besplatan pristup Deponiji Vinča i objektima u sastavu deponije i dostavlja koncedentu izveštaje na način uređen ugovorom o koncesiji.

11. Očekuje se da ukupna visina investicije bude približno 40 miliona evra u toku trajanja koncesionog ugovora.

12. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".