ODLUKA

O UTVRĐIVANJU ENERGETSKOG BILANSA REPUBLIKE SRBIJE ZA 2007. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 114/2006)

1. Utvrđuje se Energetski bilans Republike Srbije za 2007. godinu, koji je odštampan uz ovu odluku i čini njen sastavni deo.

2. Ovu odluku objaviti u "Službenom glasniku Republike Srbije".

ENERGETSKI BILANS
REPUBLIKE SRBIJE ZA 2007. GODINU

 

1. METODOLOGIJA ZA IZRADU ENERGETSKOG BILANSA

Energetski bilans Republike Srbije za 2007. godinu prikazuje energetske tokove za tri godine: realizaciju u 2005. godini, procenu stanja za 2006. godinu i plan za 2007. godinu. Podaci se odnose na teritoriju Republike Srbije bez podataka za teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, s obzirom da je uvid u proizvodnju i potrošnju energije na ovoj teritoriji moguće imati samo kada je u pitanju električna energija.

Imajući u vidu da je u toku proces uvođenja savremene energetske statistike i izrade Energetskog bilansa saglasno metodologiji Eurostata, izvesno je da će u narednom periodu doći do revizije podataka i njihovog prikaza. Osim toga u toku je izrada Programa ostvarivanja Strategije Republike Srbije za period do 2010. godine čiji se završetak očekuje do kraja ove godine, što će takođe (saglasno Zakonu o energetici) nametnuti potrebu revizije Energetskih bilansa Republike Srbije i bolje usklađivanje sa evropskim (EUROSTAT) i svetskim standardima (Međunarodna Agencija za energiju).

Energetski bilans sadrži godišnji prikaz tokova svih energenata u okviru tri osnovna sistema:

- SISTEM PRIMARNE ENERGIJE u okviru koje se daje struktura ukupno raspoložive primarne energije za potrošnju. To je domaća proizvodnja na bazi korišćenja sopstvenih resursa primarne energije (ugalj, nafta, prirodni gas, hidropotencijal) i neto uvoz primarne energije (uključujući neto uvoz električne energije). Prikaz korišćenja obnovljivih izvora energije nije potpun odnosno osim podataka o iskorišćenom hidropotencijalu nema podataka o biomasi, geotermalnoj energiji, sunčevoj energiji, energiji vetra, budući da do sada nije postojala statistika o njihovom korišćenju u energetske svrhe. Međutim, obaveze koje Republika Srbija ima kao potpisnica Ugovora o Energetskoj zajednici i kao zemlja u procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji, nameću da se što pre sprovede potpuno evidentiranje korišćenja svih oblika obnovljivih izvora energije.

- SISTEM TRANSFORMACIJE primarne energije u okviru kojeg se prikazuju energenti potrebni za procese transformacije primarne energije, te proizvodnja sekundarne odnosno finalne energije (uključujući sopstvenu potrošnju, gubitke u transformaciji, prenosu i distribuciji energije do krajnjih potrošača). Strukturu ovog nivoa čine termoelektrane, hidroelektrane, termoelektrane - toplane, toplane, industrijske energane, rafinerije nafte, sušare uglja, i visoke peći. U ovom dokumentu su prvi put u proces transformacija uključene i visoke peći, čija se potrošnja koksa u prethodnim izdanjima prikazivala u strukturi finalne potrošnje energije, a proizvodnja visokopećnog gasa nije uopšte bila evidentirana.

- SISTEM FINALNE ENERGIJE koji sadrži potrošnju energije za neenergetske svrhe i potrošnju finalne energije u energetske svrhe. Potrošnja finalne energije u energetske svrhe iskazuje se na dva načina. Prvi način obuhvata strukturu sektora potrošnje, a to su Industrija, Saobraćaj i Ostalo (Domaćinstva, Javne i komercijalne delatnosti i Poljoprivreda). Zbog nedovoljnih i nepouzdanih podataka ovu strukturu nije moguće prikazati detaljnije. Drugi način obuhvata strukturu energenata: čvrsta goriva, tečna goriva, gasovita goriva, električna energija, toplotna energija.

Budući da nema dovoljno pouzdanih podataka o strukturi potrošnje finalne energije u energetske svrhe, ova struktura je u najvećoj meri procenjena.

U okviru Energetskog bilansa iznosi svih energenata su iskazani u fizičkim jedinicama (čvrsta goriva u M tona, tečna goriva u M tona, gasovita goriva u M m3, električna energija u GWh, a toplotna energija u TJ) i u milionima tona ekvivalentne nafte (M ten). Jedna tona ekvivalentne nafte iznosi 41,868 GJ ili 11,630 MWh električne energije, ili 2 tone kamenog uglja ili 5,586 tona sirovog lignita.

Na osnovu dobijenih podataka i njihove obrade, ustanovljeni su pojedinačni odnosno sektorski bilansi nafte i naftnih derivata, prirodnog gasa, uglja, električne i toplotne energije, te su isti objedinjeni u tabeli Zbirni energetski bilans, koja je sastavni deo ovog Energetskog bilansa.

2. ENERGETSKI BILANSI PO VRSTAMA ENERGENATA

2.1 Nafta

Bilans nafte obuhvata proizvodnju sirove nafte, neto uvoz sirove nafte i naftnih derivata, preradu u rafinerijama, te potrošnju naftnih derivata, a u okviru poslovanja NIS a.d. i procenjenog prometa trećih lica.

Proizvodnja sirove nafte se odnosi na domaću proizvodnju u zemlji i proizvodnju u Angoli, ali se bilansira samo domaća proizvodnja.

Domaća proizvodnja sirove nafte planirana za 2007. godinu iznosi 0,636 M tona, a to je nešto manje od procenjene proizvodnje u 2006. godini koja iznosi 0,646 M tona.

Plan uvoza sirove nafte u 2007. godini je 2,946 M tona što je za 18 % više od procenjenog uvoza u 2006. godini koji iznosi 2,496 M tona.

Za preradu u rafinerijama koriste se raspoloživa sirova nafta (iz domaće proizvodnje, neto uvoza i zaliha) i komponente za preradu (poluproizvodi). Planirana je proizvodnja derivata u 2007. godini u iznosu od 3,371 M tona odnosno 8,4 % više u odnosu na 2006. godinu kada je procenjena proizvodnja u iznosu 3,114 M tona.

Potrošnja naftnih derivata je bilans naftnih derivata dobijenih preradom u rafinerijama, iz neto uvoza i promene zaliha. Planirana potrošnja naftnih derivata u neenergetske svrhe za 2007. godinu je jednaka procenjenoj potrošnji u 2006. godini i iznosi 0,735 M tona.

U strukturi potrošnje naftnih derivata u energetske svrhe razlikujemo:

- potrošnju za energetske transformacije u termoelektranama, termoelektranama - toplanama, toplanama i industrijskim energanama;

- finalnu potrošnju po sektorima potrošnje, a to su industrija, saobraćaj i ostalo (domaćinstva, javne i komercijalne delatnosti, poljoprivreda).

Planirano je da povećanje potrošnje naftnih derivata za energetske transformacije bude za 15 % veće u 2007. godini (0,502 M tona) u odnosu na procenjenu potrošnju u 2006. godini (0,437 M tona). Međutim, planirana potrošnja naftnih derivata za potrebe sektora industrije, saobraćaja i ostalo za 2007. godinu iznosi 2,574 M tona, što je nešto manje od potrošnje u 2006. godini kada je procenjeno da će iznositi 2,608 M tona.

2.2. Prirodni gas

Bilansirane količine prirodnog gasa obuhvataju domaću proizvodnju prirodnog gasa, uvoz i potrošnju.

Domaća proizvodnja prirodnog gasa opada, te je u 2007. godini planirana proizvodnja u iznosu od 263,60 M m3 za gotovo 10 % manja od procenjene proizvodnje u 2006. godini kada bi trebalo da iznosi 291 M m3.

Planira se uvoz prirodnog gasa za 2007. godinu u iznosu od 2405 M m3 i on je za 11% veći od uvoza u 2006. godini koji je procenjen na 2167 M m3.

Ukupna potrošnja prirodnog gasa raste te su planirane količine u 2007. godini u iznosu od 2668,6 M m3 veće za gotovo 9% od procenjene potrošnje u 2006. godini koja bi trebalo da iznosi 2458 M m3.

Razlikujemo energetsku i neenergetsku potrošnju prirodnog gasa. U strukturi potrošnje prirodnog gasa jedan deo se koristi u neenergetske svrhe. Planirana neenergetska potrošnja prirodnog gasa u 2007. godini iznosi 482 M m3 i za 50% je veća od potrošnje u 2006. godini koja je procenjena na 321 M m3.

Strukturu energetske potrošnje čine:

- potrošnja energetskog sektora;

- potrošnja za transformacije u termoelektranama - toplanama, toplanama, industrijskim energanama;

- finalna potrošnja po sektorima potrošnje industrija, saobraćaj i ostalo (domaćinstva, javne i komercijalne delatnosti, poljoprivreda).

Potrošnja za transformacije raste, te planirana potrošnja u 2007. godini iznosi 979,09 M m3 što je za 7,5 % više u odnosu na 2006. godinu u kojoj je procenjen iznos potrošnje od 910,50 M m3.

Planirana količina prirodnog gasa za finalnu potrošnju po sektorima potrošnje u 2007. godini iznosi 1159 M m3 i gotovo je ista potrošnji u 2006. godini, koja je procenjena na 1166,60 M m3.

2.3. Ugalj

Domaća proizvodnja uglja obavlja se u:

- rudnicima sa podzemnom eksploatacijom;

- rudnicima sa površinskom eksploatacijom;

- rudnicima sa podvodnom eksploatacijom - Kovin.

Planirane proizvodnje uglja u 2007. godini iznose:

- rudnici sa podzemnom eksploatacijom - 0,091 M tona kamenog uglja (što je za 40% više u odnosu na 2006. godinu u kojoj je procenjen iznos proizvodnje na 0,064 M tona), 0,509 M tona mrkog uglja (što je za 17% više od procenjene proizvodnje u 2006. godini koja iznosi 0,434 M tona);

- rudnici sa površinskom eksploatacijom - 35,127 M tona lignita (što je nešto manje od proizvodnje u 2006. godini za koju je procenjen iznos od 36,096 M tona);

- rudnici sa podvodnom eksploatacijom uglja - 0,180 M tona lignita (što je gotovo isto kao i u proceni za 2006. godinu).

Planirana primarna proizvodnja uglja u 2007. godini iznosi 6,721 M ten, a to je za 2% manje od proizvodnje u 2006. godini koja je procenjena na 6,859 M ten.

Planirani neto uvoz uglja u 2007. godini iznosi 0,835 M ten i gotovo je na istom nivou kao i u 2006. godini kada je procenjen na 0,832 M ten.

Planirane količine uglja, pored domaće primarne proizvodnje obuhvataju i potrošnju uglja za transformacije, potrošnju energetskog sektora i finalnu potrošnju po sektorima potrošnje. Pri tome su iz transformacija posebno izdvojne količine lignita koje se koriste za preradu u sušari odnosno proizvodnju sušenog lignita. U 2007. godini planirana proizvodnja sušenog lignita u iznosu od 0,188 M ten je za 10% manja od procenjene proizvodnje u 2006. godini u iznosu od 0,206 M ten.

Potrošnja uglja za procese transformacija, osim potrošnje u termoelektranama, termoelektranama - toplanama, toplanama, industrijskim energanama, obuhvata i količine koksa koje se troše u visokim pećima i proizvodnju i potrošnju visokopećnog gasa prema metodologiji EUROSTAT-a i Međunarodne agencije za energiju.

U 2007. godini planirana je potrošnja uglja za energetske transformacije u iznosu od 6,892 M ten, a to je 2% manje od procenjene potrošnje koja u 2006. godini iznosi 7,060 M ten.

Planirano je da se finalna potrošnja uglja u sektorima potrošnje smanji za 3% u 2007. godini, odnosno da iznosi 0,637 M ten, dok je u 2006. godini procenjena potrošnja u iznosu od 0,659 M ten.

2.4. Električna energija

Bilansirana električna energija obuhvata:

- proizvodnju električne energije u termoelektranama, termoelektranama - toplanama i hidroelektranama;

- neto uvoz električne energije;

- potrošnju za pumpne akumulacije;

- gubitke u prenosu i distribuciji;

- potrošnju energetskog sektora;

- finalnu potrošnju po sektorima potrošnje.

U okviru ovog bilansa posebno su iskazani podaci o proizvodnji električne energije na teritoriji Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, ali zbog nepostojanja podataka o ostalim energentima, oni nisu uključeni u Zbirni energetski bilans.

Planirana neto proizvodnja električne energije u 2007. godini iznosi 33450 GWh. Ovako planirana proizvodnja je za 2 % manja od proizvodnje u 2006. godini koja je procenjena na 34203 GWh.

Planirani neto uvoz električne energije u 2007. godini iznosi 1535 GWh. Procenjeni neto uvoz električne energije u 2006. godini iznosi -149 GWh, odnosno za 149 GWh je veći izvoz od uvoza.

U 2007. godini planirani gubici u prenosu i distribuciji će ostati na istom nivou kao i u 2006. godini.

U strukturi količina raspoloživih za potrošnju posebno je izdvojena potrošnja Energetskog sektora na osnovu metodologije EUROSTAT-a.

Planirana finalna potrošnja za 2007. godinu iznosi 27829 GWh, a to je za 4% više od procenjene potrošnje u 2006. godini.

Planirano je povećanje proizvodnje električne energije na teritoriji Autonomne pokrajine Kosova i Metohije za 10 % u 2007. godini i iznosi 4629 GWh, dok procenjena proizvodnja za 2006. godinu iznosi 4199 GWh.

2.5. Toplotna energija

Bilansirana proizvodnja toplotne energije obuhvata potrošnju energenata, proizvodnju toplotne energije u termoelektranama, termoelektranama - toplanama, toplanama i industrijskim energanama, kao i finalnu potrošnju po sektorima potrošnje.

Strukturu energenata za proizvodnju toplotne energije čine ugalj (16%), prirodni gas (54%), visokopećni gas (4%) i tečna goriva (25%).

Planirana je potrošnja energenata u 2007. godini u iznosu od 1,432 M ten, a to je za 6% više u odnosu na procenjenu potrošnju u 2006. godini u iznosu od 1,354 M ten.

U 2007. godini planirana je bruto proizvodnja toplotne energije u iznosu od 1,249 M ten ili za 5% više od proizvodnje u 2006. godini koja je procenjena u iznosu od 1,190 M ten.

Planirana finalna potrošnja toplotne energije za 2007. godinu u iznosu od 1,129 M ten je za 5% veća od procenjene potrošnje u 2006. godini koja iznosi 1,071 M ten.

3. UKUPNE POTREBE ZA ENERGIJOM

Ukupne energetske potrebe Republike Srbije (bez podataka za teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija) na godišnjem nivou prikazuju se u formatu Zbirnog energetskog bilansa, a na osnovu prethodno definisanih pojedinačnih bilansa za naftu i naftne derivate, prirodni gas, ugalj, električnu i toplotnu energiju. Ovim formatom utvrđena je:

- ukupna domaća proizvodnja primarne energije;

- neto uvoz;

- ukupno raspoloživa primarna energija za potrošnju;

- energenti za energetske transformacije;

- potrošnja energetskog sektora;

- gubici u prenosu i distribuciji;

- neenergetska potrošnja;

- finalna potrošnja energenata prema sektorima potrošnje i prema energentima.

Pored ovih osnovnih pokazatelja, definisani su i osnovni energetski indikatori:

- bruto domaći proizvod;

- energetski intenzitet primarne energije;

- broj stanovnika;

- potrošnja primarne energije po stanovniku;

- potrošnja električne energije po stanovniku.

Primarna energija prikazuje godišnju eksploataciju/korišćenje domaćih resursa na godišnjem nivou: uglja, sirove nafte, prirodnog gasa i hidropotencijala. Ostali obnovljivi izvori energije (biomasa, geotermalna energija, sunčeva energija, energija vetra) nisu obuhvaćeni bilansom jer nije uspostavljeno adekvatno prikupljanje podataka o korišćenju ovih oblika energije. Planirana proizvodnja primarne energije u 2007. godini iznosi 8,483 M ten i za gotovo 3% je manja od procenjene proizvodnje u 2006. godini kada bi trebalo da iznosi 8,729 M ten.

DOMAĆA PROIZVODNJA PRIMARNE ENERGIJE

 

Neto uvoz energenata raste, odnosno planirani neto uvoz u 2007. godini u iznosu od 6,423 M ten je za 15% veći od neto uvoza u 2006. godini kada je procenjen na 5,596 M ten. Stoga projektovana uvozna zavisnost za 2007. godinu iznosi 42,75%, što je znatno više od procenjene uvozne zavisnosti u 2006. godini koja iznosi 38,04%.

NETO UVOZ ENERGENATA

 

Bilansiranjem domaće proizvodnje primarne energije, neto uvoza energenata i zaliha, utvrđuje se ukupna primarna energija raspoloživa za potrošnju. U 2007. godini projektovana je ukupna količina ove energije od 15,026 M ten što je za 2 % više od procenjene ukupne količine primarne energije u 2006. godini koja iznosi 14,709 M ten.

Ukupna primarna energija raspoloživa za potrošnju koristi se:

- za transformacije u termoelektranama, hidroelektranama, termoelektranama - toplanama, toplanama, industrijskim energanama, rafinerijama nafte, sušarama, visokim pećima;

- direktno za finalnu potrošnju.

U okviru pojedinačnih bilansa definisani su energenti koji ulaze u proces transformacija kao i izlaz iz transformacija odnosno proizvodnja energenata u energetskom sektoru.

Raspoloživa energija za finalnu potrošnju predstavlja sumu primarne energije koja se ne koristi u transformacijama (koristi se direktno u sektorima potrošnje) i energije koja se dobija u procesima transformacija, umanjenu za potrošnju energetskog sektora, gubitke u prenosu i distribuciji energije i neenergetsku potrošnju. Planirana potrošnja finalne energije u 2007. godini iznosi 7,722 M ten što je za 1 % više od procenjene potrošnje finalne energije u 2006. godini u iznosu od 7,633 M ten.

POTROŠNJA FINALNE ENERGIJE PO ENERGENTIMA

POTROŠNJA FINALNE ENERGIJE PO SEKTORIMA

U okviru Zbirnog energetskog bilansa prikazani su i osnovni energetski indikatori kao što je potrošnja primarne energije po stanovniku (izražena u kg en/capita), potrošnja električne energije po stanovniku (izražena u kWh/capita) i energetski intenzitet (izražen u kg en/ € GDP). Pri utvrđivanju energetskog intenziteta korišćeni su podaci Republičkog zavoda za statistiku o bruto domaćem proizvodu (BDP) za 2005. godinu. Projekcija BDP za 2006. godinu utvrđena je na osnovu evidentirane kvartalne stope rasta BDP od 6,6% u ovoj godini, dok je projekcija BDP za 2007. godinu definisana prema stopi rasta BDP od 7% u okviru dokumenta Strategija privrednog razvoja Republike Srbije do 2012. godine.

4. ZAKLJUČAK

Utvrđeni Energetski bilans Republike Srbije za 2007. godinu, koji prikazuje energetske tokove i u 2005. i 2006. godini, pokazuje da ukupna potrošnja primarne i finalne energije raste.

Porast potrošnje primarne energije je pre svega posledica rasta neto uvoza energenata, a ne i povećanja eksploatacije domaćih resursa koja je gotovo na istom nivou.

U posmatranom trogodišnjem periodu, svakako je uočljiva nešto manja uvozna zavisnost u 2006. godini (38,04%) u odnosu na uvoznu zavisnost iz 2005. godine (40,95%) i projektovanu uvoznu zavisnost u 2007. godini (42,75%), a što je pre svega posledica nestašice prirodnog gasa početkom 2006. godine. Naime u januaru i februaru ove godine došlo je do redukovane isporuke gasa od strane dobavljača iz Rusije i zbog toga smanjene potrošnje gasa kod velikih potrošača. U toku je izgradnja skladišta prirodnog gasa u Banatskom Dvoru, čime će se povećati sigurnost u snabdevanju kupaca prirodnim gasom. Osim toga u strukturi neto uvoza energenata uočljivo je i smanjenje uvoza sirove nafte u 2006. godini (2,559 M ten), u odnosu na 2005. godinu (3,150 M ten) i 2007. godinu (3,020 M ten) s obzirom da raste uvoz naftnih derivata.

Kako je potrošnja energenata za transformacije u termoelektranama, termoelektranama - toplanama, hidroelektranama, rafinerijama, sušari i ostalo (toplane, industrijske energane i visoke peći) posebno prikazana, a u ovom izdanju Energetskog bilansa i dopunjena potrošnjom u visokim pećima, to uzrokuje izvesne promene u dosadašnjem prikazu ukupne potrošnje finalne energije i potrošnje finalne energije u industriji.

UČEŠĆE POJEDINIH SEKTORA /ENERGENATA U POTROŠNJI FINALNE ENERGIJE

Projektovana potrošnja finalne energije u 2007. godini podjednako raste u sektorima industrija i saobraćaj - za 3 %. To znači da planirana potrošnja u industriji za 2007. godinu iznosi 2,346 M ten (dok je u 2006. godini procenjen iznos od 2,277 M ten), u sektoru saobraćaja iznosi 2,157 M ten (dok je u 2006. godini procenjen iznos od 2,097 M ten) a u ostalim sektorima je na gotovo istom nivou - u 2007. godini planirano je 3,219 M ten (dok je u 2006. godini procenjen iznos od 3,259 M ten).

U strukturi potrošnje finalne energije po energentima, utvrđen je porast potrošnje električne i toplotne energije, dok je planirana potrošnja čvrstih, tečnih i gasovitih goriva za 2007. godinu na istom nivou kao i procenjena potrošnja za 2006. godinu.

ZBIRNI ENERGETSKI BILANS

 

REPUBLIKA SRBIJA (bez podataka za KiM)

 

REALIZACIJA u 2005.

PROCENA 2006.

PLAN ZA 2007.

2007/2006

 

 

 

fizičke jedinice

Mil ten

fizičke jedinice

Mil ten

fizičke jedinice

Mil ten

 

PROIZVODNJA PRIMARNE ENERGIJE

 

-

8.485

-

8.729

-

8.483

97.179

Ugalj

1000 t

-

6.564

-

6.859

-

6.721

97.989

Nafta

M tona

0.649

0.665

0.646

0.662

0.636

0.652

98.452

Gas

M m3

292.700

0.233

291.000

0.232

263.600

0.210

90.584

Hidropotencijal

GWh

11891.000

1.023

11345.300

0.976

10459.000

0.899

92.168

Ostalo (biomasa, geotermalna, sunčeva energija, vetar)

-

-

-

-

-

-

-

-

ZALIHE

-

-

0.071

-

0.385

-

0.120

31.274

NETO UVOZ ENERGENATA

-

-

5.934

-

5.596

-

6.423

114.781

Ugalj

-

-

0.681

-

0.832

-

0.835

100.411

Nafta

-

3.438

3.522

2.979

3.052

3.456

3.541

116.037

Sirova nafta

-

3.073

3.150

2.496

2.559

2.946

3.020

118.029

Naftni derivati

-

0.365

0.371

0.483

0.493

0.510

0.521

105.692

Gas

-

2249.00

1.791

2167.00

1.726

2405.00

1.915

110.983

Električna energija

-

-687.00

-0.06

-149.00

-0.01

1535

0.132

-

UKUPNA PRIMARNA ENERGIJA ZA POTROŠNJU

-

-

14.491

-

14.709

-

15.026

102.153

Ugalj

-

-

7.251

-

7.691

-

7.557

98.251

Nafta

-

4.149

4.252

4.001

4.098

4.209

4.313

105.242

Gas

-

2541.700

2.024

2458.000

1.957

2668.600

2.125

108.568

Električna energija

-

-687.000

-0.059

-149.000

-0.013

1535.000

0.132

-

Obnovljivi izvori (hidropotencijal i ostalo)

-

11891.000

1.023

11345.300

0.976

10459.000

0.899

92.188

UVOZNA ZAVISNOST:

-

-

40.95

-

38.04

-

42.75

112.362

UČEŠĆE U UKUPNOJ BRUTO POTROŠNJI (%)

-

-

 

-

 

-

 

-

Ugalj

-

-

50.04

-

52.29

-

50.29

96.181

Nafta

-

-

29.35

-

27.86

-

28.70

103.024

Gas

-

-

13.97

-

13.31

-

14.14

106.280

Obnovljivi izvori (hidropotencijal i ostalo)

-

-

7.06

-

6.63

-

5.99

90.245

PROIZVODNJA ELEKTRIČNE ENERGIJE

GWh

34410

2.96

34202

2.94

33450

2.877

97.800

Termoelektrane

GWh

22138

1.90

22710

1.95

22729

1.955

100.084

Hidroelektrane

GWh

11891

1.02

11345

0.98

10459

0.899

92.188

Termoelektrane-toplane

GWh

381

0.033

147

0.01

262

0.023

178.231

ENERGENTI ZA PROIZVODNJU ELEKTRIČNE ENERGIJE

-

-

7.096

-

7.263

-

7.185

98.921

Ugalj

-

-

5.844

-

6.167

-

6.097

98.867

Nafta

-

-

0.173

-

0.089

-

0.136

153.933

Gas

-

-

0.056

-

0.032

-

0.052

162.581

Hidropotencijal

-

-

1.023

-

0.976

-

0.899

92.188

ENERGENTI ZA DRUGE TRANSFORMACIJE

-

-

5.939

-

5.663

-

5.907

104.300

Rafinerije

-

-

3.949

-

3.428

-

3.755

109.539

Sušara

-

-

0.236

-

0.234

-

0.203

86.614

Ostalo

-

-

1.754

-

2.002

-

1.950

83.838

POTROŠNJA ENERGETSKOG SEKTORA

-

-

0.864

-

0.794

-

0.744

93.765

NEENERGETSKA POTROŠNJA

-

-

1.029

-

1.006

-

1.136

112.920

GUBICI PRENOSA I DISTRIBUCIJE

-

-

0.558

-

0.557

-

0.567

101.697

POTROŠNJA FINALNE ENERGIJE (FE)

-

-

7.367

-

7.633

-

7.722

101.163

PO SEKTORIMA

-

-

7.367

-

7.633

-

7.722

101.163

Industrija

-

-

2.216

-

2.277

-

2.346

102.991

Saobraćaj

-

-

1.981

-

2.097

-

2.157

102.868

Ostalo (Domaćinstva, JKD, Poljoprivreda)

-

-

3.170

-

3.259

-

3.219

98.789

PO ENERGENTIMA

-

-

7.367

-

7.633

-

7.722

101.163

Čvrsta goriva

-

-

0.658

-

0.659

-

0.637

96.683

Tečna goriva

M tona

2.45

2.506

2.61

2.671

2.574

2.639

98.821

Gasovita goriva

M m3

1171.38

0.933

1166.60

0.929

1159.51

0.923

99.392

Električna energija

GWh

26189.50

2.252

26777.05

2.303

27829

2.393

103.927

Toplotna energija

TJ

42601

1.018

44857

1.071

47259

1.129

105.354

EFIKASNOST TRANSFORMACIJA (FE/PE)

-

-

0.51

-

0.52

-

0.51

99.032

ENERGETSKI INTENZITET (kg en/€ GDP)

-

-

0.687

-

0.654

-

0.624

95.470

BDP u milionima Evra

-

-

21108

-

22501

-

24076

107.000

Broj stanovnika u milionima

-

-

7.44

-

7.44

-

7.44

100.000

Potrošnja PE po stanovniku (kg en/capita)

-

-

1948

-

1977

-

2020

102.153

Potrošnja el. energije po stanovniku (kg en/capita)

-

-

3520

-

3599

-

3740

101.163