Prethodni

2. POVRTARSKE KULTURE

 

štetni organizmi

način
utvrđivanja
štetnih
organizama
u usevu

dozvoljeni % za biljni i reprodukcioni materijal

napomena

u usevu

na semenu
(naturalnom)

na semenu
(dorađenom)
pre stavljanja u
promet

na semenu u
prometu

za merkantilni
biljni
materijal u
prometu

2.1. CELER (Apium graveolens), MRKVA (Daucus carota), PERŠUN (Petroselinum hortense), PAŠTRNAK (Pastinaca sativa) i DRUGE APIACEAE i ŠPARGLA (Asparagus officinalis)

Alternaria dauci

(6)

10% oštećenih biljaka

5(1)

-

5(8)

 

(4)

Alternaria radicina

(6)

10% oštećenih biljaka

5(1)

-

5(8)

-

(4)

Cercospora apii

(6)

10% oštećene lisne površine

2(1)

-

2(8)

-

(4)

Cercospora carotae

(6)

10% oštećenih biljaka

2(1)

-

2(8)

-

(4)

Fusarium spp.

(6)

10% oštećenih biljaka

8(1)

-

8(8)

-

(4)

Puccinia spp.

(6)

10% oštećenih biljaka

-

-

 

-

(4)

Septoria apiicola i Septoria petroselini

(6)

10% oštećenih biljaka

5(1)

-

5(8)

-

(4)

Scelerotinia sclerotiorum

(6)

5% oštećenih biljaka

2(1)

-

2(8)

-

(4)

Cuscuta spp.

-

0% oštećenih biljaka

2(1)

-

2(8)

-

(4)

Xanthomonas hortorum pv. carotae

 

0% oštećenih biljaka Daucus carota

0(1)

-

0(8)

-

(4)

Tomato spotted wilt tospovirus

(6)

0

-

-

-

0

(2)

Virus mozaika krastavca

(6)

5% oštećenih biljaka

-

-

-

-

 

Virus mozaika celera

(6)

5% oštećenih biljaka

-

-

-

-

 

Virus infektivne žutice salate

(6)

0

-

-

-

-

(5)

Virus kovrdžavosti vrha repe

(6)

0

-

-

-

-

(5)

Virus latentne prstenaste pegavosti jagode

(6)

0

-

-

-

-

(5)

Virus crne prstenaste pegavosti paradajza

(6)

0

-

-

-

-

(5)

Liriomyza trifolii

(6)

0

-

-

-

0

(3)

Liriomyza huidobrensis

(6)

0

-

-

-

0

(3)

Liriomyza sativae

(6)

0

-

-

-

0

(3)

Nemorimyza maculoza

(6)

0

-

-

-

0

(3)

Žive Acarina

-

-

-

0(7)

0(8)

-

-

(1)

poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase: Apium graveolens - 25 g; Daucus carota - 30 g; Petroselinum hortense - 100 g; Asparagus officinalis- 1000 g. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po prijavljenom usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda.

(2)

odsustvo štetnog organizma Tomato spotted wilt tospovirus - važi za biljke Apium graveolens, ne za seme; uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma;

(3)

odsustvo relevantnih štetnih organizama - važi za biljke sa lišćem za biljke Apium graveolens, ne za seme; uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma;

(4)

veličina radnog uzorka: Apium graveolens- 5 g; Daucus carota- 10 g; Petroselinum crispum- 10 g; Asparagus officinalis- 100 g;

(5)

odsustvo štetnih organizama na biljkama;

(6)

način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3)

(7)

procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju

(8)

uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5.

2.2. GRAŠAK (Pisum sativum),PASULJ i BORANIJA (Phaseolus vulgaris), SOČIVO (Lens esculenta),BOB (Vicia faba) i DRUGE POVRTARSKE FABACEAE, KIKIRIKI (Arachis hypogea) iBAMIJA (Hibiscus esulentus)

Ascochyta spp.

(6)

5% napadnutih mahuna (graška, boba)

5(1)

-

5(8)

5

 

Alternaria alternata

(6)

5% napadnutih biljaka pasulja

5 (1)

-

     

Colletotrichum spp.

(6)

5% napadnutih mahuna pasulja

5(1)

-

5(8)

5

 

Erysiphe spp.

(6)

10% oštećene lisne mase

-

-

-

-

 

Fusarium spp.

(6)

10% napadnutih biljaka (graška, pasulja, boba)

5(1)

-

5(8)

-

 

Scelerotinia scelerotiorum

(6)

5% napadnutih biljaka (pasulja, graška)

5(1)

-

5(8)

-

 

Macrophomina phaseolina

(6)

5% napadnutih biljaka (pasulja, kikirikija)

-

-

-

-

 

Phoma medicaginis var. pinodela

(6)

5% napadnutih biljaka (graška)

5(1)

-

5(8)

-

 

Curtobacterium flaccumfaciens

(6)

0

0(1)

-

0(8)

0

 

Pseudomonas syringae pv. phaseolicola

(6)

10% napadnutih biljaka (boranije i pasulja)

1(1)

-

1(8)

5

 

Virus uvijenosti lista graška
Pea leaf-roll virus (seed borne)

(6)

0% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(8)

-

 

Virus običnog mozaika pasulja
Bean common mosaic virus

(6)

0% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(8)

-

 

Virus žutog mozaika pasulja
Bean golden mosaic virus

(6)

0% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(8)

-

 

Virus enacijskog mozaika graška
Bean yellow mosaic virus

(6)

5% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(8)

-

 

Cuscuta spp.

(6)

0% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(8)

-

 

Avena fatua, A. Ludoviciana, A. sterilis

-

-

-

0(2)(7)

0(2) (8)

0(2)

(2)

Druge biljne vrste

-

-

-

5(2)(7)

5(2) (8)

5(2)

(2)

Laspeyrsia nigricana

(6)

5% napadnutih mahuna

-

-

-

-

 

Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli

(6)

0

0(1)

-

0(8)

0

(3)

Bemisia tabaci

(6)

0

-

-

-

0

(4)

Virus blagog šarenila stočnog graška
Cowpea mild mottle virus

(6)

0% napadnutih biljaka

-

-

-

-

(5)

Virus zlatnog mozaika pasulja
Bean goleden mosaic virus

(6)

0% napadnutih biljaka

-

-

-

-

(5)

Virus crne prstenavosti paradajza
Tomato black ring virus

(6)

0% napadnutih biljaka

-

-

-

-

(5)

Virus pegastog uvenuća paradajza
Tomato spotted wilt virus

(6)

0% napadnutih biljaka

-

-

-

-

(5)

Virus kovrdžavosti vrha repe
Beet curly top virus

(6)

0% napadnutih biljaka

-

-

-

-

(5)

Živi insekti: Bruchus affinis, B. atomarius, B. pisorum, B. rufimanus

-

-

-

0(7)

0(8)

0

-

Žive Acarina

-

-

-

0(7)

0(8)

0

-

(1)

poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase: Pisum sativum - 1000 g; Phaseolus vulgaris - 1000 g; Lens esculenta - 600 g; Vicia faba - 1000 g; Arachis hypogea - 50 g; Hibiscus esulentus - 700 g. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda;

(2)

Veličina uzorka 1000 g. Važi samo za Arachis hypogea

(3)

Odsustvo štetnog organizma Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli - važi za seme Phaseolus vulgaris;

(4)

Biljke Hibiscus esculentus bez prisustva Bemisia tabaci. Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma;

(5)

Odsustvo štetnih organizama na biljkama;

(6)

način vršenja pregleda: I faza-izbor ocenjivačkog mesta-osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mesta za utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza model pregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši u obliku spirale (Slika 3)

(7)

procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju;

(8)

uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5.

2.3. KRASTAVAC (Cucumis sativus), LUBENICA (Citrulus lanatus), DINJA (Cucumis melo), TIKVE (Cucurbita spp.) i DRUGE POVRTARSKE CUCURBITACEAE

Colletotrichum dematium

(4)

5% napadnutih plodova lubenice i krastavca

5(1)

-

5(6)

-

 

Erysiphe spp.

(4)

20% napadnutih biljaka

-

-

-

-

 

Fusarium spp.

(4)

5% napadnutih biljaka dinje i lubenice

5(1)

-

5(6)

-

 

Virus mozaika krastavca
Cucumber mosaic virus

(4)

5% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(6)

-

 

Pseudomonas syringae pv. lachrymans

(4)

5% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(6)

-

 

Sclerotinia sclerotiorum

(4)

5% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(6)

-

 

Alternaria spp.

(4)

10% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(6)

-

 

Meloidogyne spp.

(4)

5% napadnutih biljaka (klonule ili uvele biljke)

-

-

-

-

 

Didymella bryoniae

(4)

5% napadnutih plodova lubenice i krastavca

-

-

-

-

 

Cladosporium cuciminerum

(4)

5% napadnutih plodova dinje

-

-

-

-

 

Virus pegastog uvenuća paradajza
Tomato spotted wilt tospovirus

(4)

0

-

-

-

0

(2)

Virus mozaika Zucchini-ja
Zucchini mosaic virus

(4)

0

0(1)

-

0(6)

-

 

Virus mozaika lubenice
Watermelon mosaic virus

(4)

5

0(1)

-

0(6)

-

 

Virus infektivne žutice salate
Lettuce infectious yellows virus

(4)

0

-

-

-

-

(3)

Virus žutila nerava krastavca
Cucumber vein yellowing virus

(4)

0

-

-

-

-

(3)

Virus kovrdžavosti lišća tikve
Squash leaf curl virus

(4)

0

-

-

-

-

(3)

Virus pegastog uvenuća paradajza
Tomato spotted wilt virus

(4)

0

-

-

-

-

(3)

Virus prstenaste pegavosti duvana
Tobacco ringspot virus

(4)

0

-

-

-

-

(3)

Virus prstenaste pegavosti paradajza
Tomato ringspot virus

(4)

0

-

-

-

-

(3)

Virus kovrdžavosti vrha repe
Beet curly top virus

(4)

0

-

-

-

-

(3)

Acidovorax avenae subsp. citrulli

-

-

0(1)

-

0(6)

-

 

Žive Acarina

-

-

-

0(5)

     

(1)

poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase: Cucumis sativus - 150 g; Cucumis melo - 150 g; Citrulus lanatus - 1000 g; Cucurbita maxima, Cuurbita pepo - 1000 g; Cucurbita moschata - 150 g. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda;

(2)

uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma. Odsustvo Tomato spotted wilt tospovirus - važi za biljke Cucumis melo

(3)

odsustvo štetnih organizama na biljkama

(4)

način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3)

(5)

procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju;

(6)

uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5.

2.4. KROMPIR * (Solanum tuberosum)

Ralstonia solanacearum

(1)

0

0

0

0

0

(1)

Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus

(1)

0

0

0

0

0

(1)

Globodera pallida i G. rostochiensis

(2)

0

-

0

0

0

(2)

Meloidogyne falax i M. chitwoodi

(3)

0

0

0

0

0

(3)

Ditylenchus dipsaci i D. destructor

Lot inspekcija

-

-

0

0

0

 

Synchitrium endobioticum

(4)

0

0

0

0

0

(4)

Erwinia carotovora ssp. atroseptica

(5)

2% obolelih biljaka za superelitu i elitu i 4% obolelih biljaka za original i I sortnu reprodukciju

-

-

-

-

(5)

Virusi krompira (ekonomski štetni)

(6)

(6)

(6)

-

(6)

-

(6)

Karantinski virusi krompira: Andean potato latent virus; Arracha virus B, oca strain; Potato black ringspot virus; Potato virus T

(7)

0

0

0

0

0

(7)

Samonikle biljke krompira

(8)

0

-

-

-

-

(8)

Viroid vretenavosti krtola krompira
Potato tuber spindle viroid

(9)

-

0

0

0

0

(9) (17)

Potato stolbur phytoplasm

(10)

0

0

-

-

-

(10)

Prouzrokovači vlažne i suve truleži

(11)

-

-

1

1

1

(11) (17)

Prouzrokovač plamenjače krompira
(Phytophthora infestans)

(12)

5

-

1

1

1

(12) (17)

Streptomyces scabies*

(13)

-

-

5 (kraste zahvataju > 1/3 površine)

5 (kraste zahvataju > 1/3 površine)

5 (kraste zahvataju > 1/3 površine)

(13) (17)

Rhizoctonia solani

(14)

 

-

10 (za superelitu i elitu) i 25 za original i sortnu reprodukciju

10 (za superelitu i elitu) i 25 za original i sortnu reprodukciju

10 (za superelitu i elitu) i 25 za original i sortnu reprodukciju

(14) (17)

Jako oštećenje krtola (mraz, insekti, zesečenost, pustule itd)

(15)

-

-

3

3

3

(15) (17)

Prisustvo zemlje i stranih materija

(16)

-

-

2

2

2

(16) (17)

* - Usev semenskog krompira se može zasnivati na parceli minimalne površine 1 ha koja je fizički jedinstvena, na kojoj minimum 4 godine nije gajen krompir. Obavezno nalaganje mera negativne selekcije u I i II pregledu. Obavezno uklanjanje samoniklih biljaka u usevu. Obavezno praćenje leta vašiju koje počinje sa nicanjem krompira, a završava se desikacijom. Obavezna desikacija čije se vreme određuje na osnovu praćenja leta vašiju. Odmah nakon desikacije pristupa se postkontroli, gde je obavezno prisustvo inspektora, a uzorkovanje vrši ovlašćeno lice ili stručno lice. Za karantinski štetne organizme pregled u vegetaciji ili semena u prometu ili merkantilnog krompira u prometu se vrši u skladu sa merama koje nalaže nadležni organ u svojim podzakonskim aktima ili, ako to nije drugačije propisano u skladu sa međunarodno prihvaćenom procedurom. U prometu preko državne granice se vrši obavezno uzorkovanje na prisustvo karantinski štetnih organizama (izuzev karantinskih virusa), dok se ostali štetni organizmi pregledaju vizuelno i uzorkuju samo po potrebi.

Pregled karantinskih štetnih organizama (1,2,3,4,7,9 i 10) se vrši u skladu sa merama koje nalaže nadležni organ u slučaju sumnje na pojavu štetnog organizma.
(1) U I i II pregledu vrši se vizuelni pregled na prisustvo uvelih biljaka. Za pregled krtola uzima se uzorak od 210 krtola. Štetni organizam nije utvrđen na mestu ili u području proizvodnje.
(2) Pregled zemljišta u jesen, izuzetno u proleće. Masa uzorka zemljišta iznosi 500 g, uzorak se uzima sa površine od 0.5 ha prohodom kroz parcelu u obliku slova W ili korišćenjem drugog međunarodno preporučenog metoda. Štetni organizam nije utvrđen na mestu proizvodnje. U slučaju utvrđivanja prisustva nalažu se mere koje propisuje nadležni organ u podzakonskim aktima. Kod semena u prometu vrši se pregled zemlje koja je otresena sa krtola (prema međunarodno prihvaćenoj proceduri).
(3) I i II pregled: 200 biljaka/ha dijagonalno na prisustvo cisti. Masa uzorka zemljišta od 500 g ili pregled 200 krtola nakon naklijavanja
(4) Pregled zemljišta se vrši pre zasnivanja useva, uzima se uzorak koji sadrži 1 kg zemljišta i dostavlja ovlašćenom pravnom licu iz člana 4. stava 4. Prisustvo simtpoma se prati tokom I i II pregleda kojim je obuhvaćeno 200 biljaka/ha dijagonalno i u lot inspekciji (pre stavljanja u promet). Štetni organizam nije utvrđen na mestu proizvodnje ili u području gde se proizvodnja nalazi.
(5) I i II pregled: Dozvoljeno do 2% obolelih biljaka za superelitu i elitu i do 4% obolelih biljaka za original i I sortnu reprodukciju
(6) I i II pregled se vrše prema međunarodno prihvaćenoj proceduri.U usevu dozvoljeno do 0,03% zaraženih biljaka za superelitu, 0,1% za elitu; do2% za original i 4% za I sortnu reprodukciju. III pregled: postkontrola se vršitako što se na parceli od 1 ha pravi prohod u obliku slova W i iz 120 kućicauzimaju po dve krtole i formiraju po dva džaka sa po 120 krtola. Uzima se 1 uzoraksa površine do 1 ha, sa površine od 1-3 ha se uzimaju 2 uzorka, sa površine od3-5 ha se uzimaju 3 uzorka i sa površine veće od 5 ha uzima se 4 uzoraka. Uzorciza postkontrolu dostavljaju se ovlašćenom pravnom licu iz člana 4. stav 2, adrugi džak se čuva za eventualne provere zdravstvenog stanja (setva u polju ovlašćenogpravnog lica iz člana 4. stav 3. naredne godine). Utvrđuje se prisustvo virusakoji izazivaju jak mozaik: PVY, PLRV, a virusi koji izazivaju blaži mozaik: A,M, S, X samo u slučaju mešanih infekcija. Dozvoljeno do 0,5% za superelitu, do1% za elitu, do 6% za original i do 10% za I sortnu reprodukciju u semenu u prometu.Prisustvo virusa u prometu preko državne granice se utvrđuje samo ako to posebnonaloži nadležni organ.
(7) Pregledi u usevu: I i II - pregled: ceo usev. Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma. Krtole bez prisustva ovih štetnih organizama tokom testiranja po nalogu nadležnog organa
(8) Pregledi u usevu: I i II - pregled: ceo usev. Usev se odbija ako se nađu samonikle biljke u većem broju, kao posledica nepoštovanja plodoreda;
(9) IV pregled: Lot inspekcija ili u prometu preko državne granice. Krtole bez prisustva ovih štetnih organizama tokom testiranja po nalogu nadležnog organa;
(10) Pregledi u usevu: I i II - pregled: ceo usev; Nijedan od simptoma Potato stolbur phytoplasm nije uočen na mestu proizvodnje od početka poslednjeg kompletnog ciklusa vegetacije;
(11)(12)(13) IV pregled: Lot inspekcija pri čemu se broj i veličina uzoraka na kojima se određuje dozvoljeni % za celu partiju utvrđuje prema međunarodno prihvaćenoj proceduri; dozvoljeni % odnosi se na ukupnu masu partije. Prouzrokovači vlažne i suve truleži se ne odnose na sledeće štetne organizme: Synchitrium endobioticum, Ralstonia solanacearum, Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus; Ukupna toleranca za (11)(12)(13) je 6% ukupne mase partije;
(14) IV pregled: Lot inspekcija; odnosi se na % krtola sa slabom zarazom (prema međunarodnoj skali i proceduri)
(15)(16) IV pregled: Lot inspekcija pri čemu se broj i veličina uzoraka na kojima se određuje dozvoljeni % za celu partiju utvrđuje prema međunarodno prihvaćenoj proceduri; dozvoljeni % odnosi se na ukupnu masu partije
(17) način uzorkovanja i pregleda u lot inspekciji: veličina partije <50 t: 5 vreća od 50 kg se uzorkuje, a pregleda 200 krtola po vreći; veličina partije 50 do 200 t: 1 vreća na 10 t se uzorkuje, a pregleda 200 krtola po vreći; veličina partije > 200 t: 1 vreća na 10 t se uzorkuje, a pregleda 1 krtola po toni

2.5. KUPUS, KELJ, KARFIOL, KELERABA (Brassicae spp.), ROTKVA (Raphanus spp.) i drugepovrtarske CRUCIFERAE, HREN (Armoracia rustucana) i ARTIČOKA (Cynara spp.)

Alternaria brassicae

(6)

10% oštećenih biljaka

5(1)

-

5(7)

-

-

Alternaria brassicicola

(6)

10% oštećenih biljaka

5(1)

-

5(7)

-

-

Botrytis cinerea

(6)

-

5(1)

-

5(7)

-

-

Fusarium spp.

(6)

5% napadnutih biljaka Raphanus spp.

5(1)

-

5(7)

-

-

Phoma lingam (Leptosphaeria maculans)

(6)

2% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(7)

-

-

Pernospora parasitica

(6)

10% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(7)

5

-

Sclerotinia sclerotiorum

(6)

 

5(1)

-

5(7)

-

-

Xanthomonas campestris pv. campestris

(6)

2% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(7)

1

-

Plasmodiophora brassicae

(6)

2% napadnutih biljaka (rasada)

-

-

-

-

-

Virus mozaika repe
Turnip mosaic virus

(6)

10% napadnutih biljaka

-

-

-

-

-

Virus mozaika karfiola
Cauliflower mosaic virus

(6)

10% napadnutih biljaka

-

-

-

-

-

Avena fatua

-

-

-

0(2)

0(7)

0

-

Avena ludovucuana

-

-

-

0(2)

0(7)

0

-

Avena sterulus

-

-

-

0(2)

0(7)

0

-

Cuscuta spp.

-

-

-

0(2)

0(7)

0

-

Raphanus raphanistrum

-

-

-

10(2)

10(7)

10

(3)

Rumex spp.

-

-

-

2(2)

2(7)

2

(4)

Rumex acetosella

-

-

-

5(2)

5(7)

5

(5)

Žive Acarina

-

-

-

0

0

0

 

(1)

poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase: Brassica 200 g, Raphanus - 600 g. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda;

(2)

procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju; Veličina uzoraka za:

 

Brassica rapa: koji se uzorkuje iz partije 200 g; za determinaciju organizama pod (4), (5) i (6) je 70 g;

 

B. juncea: koji se uzorkuje iz partije 100 g; za determinaciju organizama pod (4), (5) i (6) je 40 g;

 

B. napus: koji se uzorkuje iz partije 200 g; za determinaciju organizama pod (4), (5) i (6) je 100 g;

 

B. nigra: koji se uzorkuje iz partije 100 g; za determinaciju organizama pod (4), (5) i (6) je 40 g;

 

Raphanus sativus: koji se uzorkuje iz partije 600 g; za determinaciju organizama pod (4), (5) i (6) je 300 g;

 

Sinapis alba: koji se uzorkuje iz partije 400 g; determinaciju organizama pod (4), (5) i (6) je 200 g;

(3)

Odnosi se na broj zrna u uzorku * - bazno i sertifikovano seme - važi za Brassica spp.

(4)

odnosi se na broj zrna u uzorku * - bazno seme - važi za Brassica spp.

(5)

Odnosi se na broj zrna u uzorku * - sertifikovano seme - važi za Brassica spp.

(6)

način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3)

(7)

uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Veličina uzorka za determinaciju štetnih organizma je navedena u fusnoti 2.

2.6. LUK (Alliumspp.)

Botrytus spp.
-izvodnice
- arpadžik

(4)
(4)

5% napadnutih biljaka
2% napadnutih biljaka

5(1)
2(1)

-
-

5(6)
2(6)

-
-

-
-

Fusarium spp.
-izvodnice
-arpadžik

(4)
(4)

5% napadnutih biljaka
2% napadnutih biljaka

5(1)
2(1)

-
-

5(6)
2(6)

-
-

-
-

Peronospora destructor
-na izvodnicama
-na arpadžiku

(4)
(4)

5% napadnutih biljaka
2% napadnutih biljaka

0(1)
0(1)

-
-

0(6)
0(6)

-
-

-
-

Puccinia allii

(4)

2% napadnutih biljaka

-

-

-

-

-

Puccinia porri

(4)

2% napadnutih biljaka

-

-

-

-

-

Alternaria porri f. sp. porri

(4)

2% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(6)

-

-

Colletotrichum circinans
-izvodnice
-arpadžik

(4)
(4)

5% napadnutih biljaka
2% napadnutih biljaka

5(1)
2(1)

-
-

5(6)
2(6)

-
-

-
-

Virus žute patuljavosti crnog luka
Onion yellow dwarf virus
Izvodnice i arpadžik

(4)

2% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(6)

-

-

Virus žute prugavosti praziluka
Leek yellow stripe virus

(4)

2% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(6)

-

-

Virus žute patuljavosti irisa
(iris yellow spot virus)

(4)

0

-

-

-

-

-

Ditylenchus dipsaci

(1)

0% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(6)

0

-

Napomyza gymnostoma i dr. lukove muve

(4)

10% napadnutih biljaka

(1) (3)

-

(3) (6)

(3)

-

Rhizoglyphus spp.

100 lukovica/t nakon vađenja

-

0,5(1)

-

0,5(6)

0,5

-

Tetranychus urticae

(4); 100 lukovica/t nakon vađenja

5% napadnutih biljaka

5
(arpadžiku) (1)

-

5
(arpadžiku) (6)

5
(arpadžiku)

-

Žive Acarina

-

-

-

0(5)

0(6)

0

-

(1)

poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase: Allium cepa - 80 g; Allium porrum - 70 g. Način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda;

(2)

pregled u usevu: 5 x 10 m2/ha dijagonalno za izvodnice; 100 lukovica/t, za arpadžik; za seme: 4x100 semenki/100 kg; Odsustvo štetnog organizma Ditylenchus dipsaci na lukovicama i semenu

(3)

10% za mladi luk; 2% na 100 biljaka za praziluk

(4)

način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3)

(5)

procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju;

(6)

uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5.

2.7. PARADAJZ (Lycopersicon esculentum) i PLAVIPATLIDŽAN (Solanum melongena)

Alternaria solani

(11)

10% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(13)

3

-

Rhizoctonia solani

(11)

5% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(13)

-

-

Phytophtora infestans

(11)

10% napadnutih biljaka

-

-

-

3

-

Phytophtora nicotianae

(11)

2% napadnutih biljaka

-

-

-

2

-

Septoria lycopersici

(11)

5% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(13)

3

-

Verticilium albo-atrum

(11)

5% napadnutih biljaka

-

-

-

5

-

Clavibacter muchiganesis ssp. michiganesis

(11)

0% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(13)

0

(2)

Pseudomonas syringae pv. tomato

(11)

5% napadnutih biljaka

1(1)

-

1(13)

3

-

Fusarium spp.

(11)

5% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(13)

5

-

Botrytis cinerea

(11)

5% napadnutih biljaka

1(1)

-

1(13)

1

-

Fulvia fulva

(11)

5% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(13)

5

-

Virus mozaika krastavca
Cucumber mosaic virus

(11)

5% napadnutih biljaka

-

-

-

5

-

Stolbur
Stolbur deseases of tomato

(11)

5% napadnutih biljaka

-

-

-

5

-

Virus mozaika duvana
Tobacco mosaic virus

(11)

0% napadnutih biljaka

0(1)

-

-

0

-

Virus mozaika paradajza
Tomato mosaic virus

(11)

0% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(13)

0

-

Virus mozaika krastavca
Cucumber mosaic virus

(11)

5% napadnutih biljaka

-

-

-

5

-

Cuscuta spp.

(11)

0% napadnutih biljaka

 

-

 

-

 

Meloidogyne spp.

(11)

5% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(13)

-

 

Ralstonia solanacearum

(11)

0

-

-

-

-

(3)

Xanthomonas campestris pv. vesicatoria

(11)

0

0(1)

-

0(13)

0

(7)

Virus pegastog uvenuća paradajza
Tomato spotted wilt tospovirus

(11)

5

-

-

-

-

(4)

Bemisia tabaci

(11)

0

-

-

-

-

(9)

Virus žute uvijenosti lista paradajza
Tomato yellow leaf curl begomovirus

(11)

0

-

-

-

-

(5)

Virus vretenavosti krtola krompira
Potato spindle tuber pospiviroid

(11)

-

0(1)

-

0(13)

0

(6)

Virus mozaika pepina
Pepino mosaic virus

(11)

0

0(1)

-

0(13)

0

(8)

Virus blagog šarenila stočnog graška
Cowpea mild mottle virus

(11)

0

-

-

-

0

(10)

Virus blagog tigrastog mozaika paprike
Pepper mild tigre virus

(11)

0

-

-

-

0

(10)

Virus hloroze paradajza
Tomato chlorosis virus

(11)

0

-

-

-

0

(10)

Virus šarenila paradajza
Tomato mottle virus

(11)

0

-

-

-

0

(10)

Virus prstenaste pegavosti paradajza
Tomato ring spot virus

(11)

0

-

-

-

0

(10)

Virus prstenaste pegavosti duvana
Tobacco ring spot virus

(11)

0

-

-

-

0

(10)

Virus crne prstenaste pegavosti paradajza
Tomato black ring virus

(11)

0

-

-

-

0

(10)

Virus kovrdžavosti vrha repe
Beet curly top virus

(11)

0

-

-

-

0

(10)

Žive Acarina

-

-

-

0(12)

0(13)

-

-

(1)

poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase: Lycopersicon esculentum - 15 g; Solanum melongena - 150 g. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda;

(2)

Odsustvo štetnog organizma na biljkama i semenu Lycopersicon esculentum

(3)

Pregled se vrši u skladu sa merama koje nalaže nadležni organ u slučaju sumnje na pojavu štetnog organizma. Odsustvo štetnog organizma ili na mestu proizvodnje u predhodnoj sezoni nije bilo prisustva Ralstonia solanacearum na biljkama

(4)

Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma iliukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma.Odsustvo štetnog organizma - važi za biljke Lycopersucum esculentum i Solanummelongena;

(5)

Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma; Odsustvo štetnog organizma ili na mestu proizvodnje u predhodnoj sezoni nije utvrđen na mestu proizvodnje - važi za biljke Lycopersicon esculentum;

(6)

Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma iliukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma;Odsustvo štetnog organizma ili na mestu proizvodnje u predhodnoj sezoni nijebilo prisustva štetnog organizma - važi za seme Lycopersicon esculentum;

(7)

Odsustvo štetnog organizma na biljkama i semenu - važi za Lycopersicon esculentum;

(8)

Odsustvo štetnog organizma na biljkama i semenu;

(9)

Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma; tokom tri poslednja meseca mesto proizvodnje pod nadzorom i bez prisustva štetnog organizma;

(10)

Odstustvo štetnog organizama na biljkama;

(11)

način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3)

(12)

procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju;

(13)

uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5.

2.8. PAPRIKA (Capiscum annum)

Alternaria solani

(6)

10% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(8)

10

-

Colletotrichum dematium

(6)

10% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(8)

10

-

Fusarium solani

(6)

5% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(8)

5

-

Phytophtora capsici

(6)

5% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(8)

5

-

Vertuculium albo-atrum

(6)

5% napadnutih biljaka

-

-

-

5

-

Pseudomonas syringae

(6)

2% napadnutih biljaka

-

-

-

2

-

Rhizostonia solani

(6)

5% napadnutih biljaka

1(1)

-

1(8)

5

-

Sclerotinia sclerotiorum

(6)

10% napadnutih biljaka

1(1)

-

1(8)

10

-

Virus mozaika krastavca
Cucumber mosaic virus

(6)

10% napadnutih biljaka

-

-

-

10

-

Virus mozaika duvana
Tobaco mosaic virus

(6)

0% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(8)

0

-

Virus mozaika lucerke
Alfa alfa mosaic virus

(6)

0% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(8)

0

-

Cuscuta spp.

(6)

0% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(8)

0

-

Meloidogyne spp.

(6)

5% napadnutih biljaka

-

-

-

5

-

Stolbur - Stolbur mycoplasma

(6)

10% napadnutih biljaka

-

-

-

10

-

Ralstonia solanacearum

(6)

0

-

-

-

-

(4)

Xanthomonas campestris pv. vesicatoria

(6)

0

0(1)

-

0(8)

0

(2)

Virus pegastog uvenuća paradajza
Tomato spotted wilt tospovirus

(6)

0

-

-

-

-

(3)

Virus blagog tigrastog mozaika paprike
Pepper mild tigre virus

(6)

0

-

-

-

-

(5)

Virus hloroze paradajza
Tomato chlorosis virus

(6)

0

-

-

-

-

(5)

Virus kovrdžavosti vrha repe
Beet curly top virus

(6)

0

-

-

-

-

(5)

Žive Acarina

-

-

-

0(7)

0(8)

0

-

(1)

poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase 150 g. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda;

(2)

Odsustvo štetnog organizma na biljkama i semenu;

(3)

Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma iliukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma.Odsustvo štetnog organizma - važi za biljke Lycopersucum esculentum i Solanummelongena;

(4)

Pregled se vrši u skladu sa merama koje nalaže nadležni organ u slučaju sumnje na pojavu štetnog organizma. Odsustvo štetnog organizma ili na mestu proizvodnje u predhodnoj sezoni nije bilo prisustva Ralstonia solanacearum na biljkama.

(5)

Odsustvo štetnog organizma na biljkama;

(6)

način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3);

(7)

procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju;

(8)

uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5.

2.9. SALATA (Lactuca sativa), RADIČ (Cichorium intybus), ENDIVIJA (Cichorium endivia), SPANAĆ (Spinacea oleracea) i MOTOVILAV (Valerianella litoria)

Alternaria dauci

(3)

10% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(5)

-

-

Fusarium spp.

(3)

5% napadnutih biljaka

5(1)

-

5(5)

-

-

Peronospora spinaciae

(3)

5% napadnutih biljaka

-

-

-

-

-

Botrytus cinerea

(3)

5% napadnutih biljaka

2(1)

-

2(5)

-

-

Marssonina panatoniana

(3)

5% napadnutih biljaka

5% za rasad

-

5% za rasad

-

-

Bremia lactucae

(3)

5% napadnutih biljaka

-

-

-

-

-

Puccinia endiviae

(3)

2% napadnutih biljaka

-

-

-

-

-

Sclerotinia sclerotiorum

(3)

5% napadnutih biljaka

1(1)

-

1(5)

-

-

Virus mozaika salate
Lettuce mosaic virus

(3)

0% napadnutih biljaka

0(1)

-

0(5)

-

-

Virus mozaika krastavca
Cucumber mosaic virus

(3)

5% napadnutih biljaka

-

-

-

-

-

Virus infektivne žutice salate
Lettuce infectious yellows virus

(3)

0

-

-

-

-

(2)

Virus pegastog uvenuća paradajza
Tomato spotted wilt virus

(3)

0

-

-

-

-

(2)

Virus crne prstenavosti paradajza
Tomato black ring virus

(3)

0

-

-

-

-

(2)

Virus kovrdžavosti vrha repe
Beet curly top virus

(3)

0

-

-

-

-

(2)

Virus prstenaste pegavosti duvana
Tobacco ringspot virus

(3)

0

-

-

-

-

(2)

Virus kovrdžavosti vrha repe
Beet leaf curl virus

(3)

0

-

-

-

-

(2)

Žive Acarina

-

-

-

0(4)

0(5)

-

-

(1)

poslednji pregled semenskog useva podrazumeva:vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena,laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisnikukoji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice:broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 ubodasondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semenaiz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg,ali ne manje od 5 uboda za količinu 501 - 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, aline manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, aline manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu,ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzorakaformira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase 30 g. Uzeti uzorci se dostavljajuovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnogsemena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenimmetodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripremeuzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod iizolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanjaza količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana.Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnikiz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednoguseva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenomstanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijemprilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnogsemena uzetih tokom poslednjeg pregleda;

(2)

Odsustvo štetnog organizma;

(3)

način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3)

(4)

procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju;

(5)

uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5.

2.10. Za sve povrtarske kulture
SKLADIŠNE ŠTETOČINE na bilju

Callosobruchus spp.; Caulophilus latinasus; Dinoderus spp.; Prostephanus truncates; Araecerus fasciculatus; Pyroderces rileyi

-

Bilo koji živi štetni organizam

I stepen rizika (1)(2)

Sitophilus spp.; Rhizoperta dominica; Acanthoscelides obtectus; Sitotroga cerealella; Ephestia spp.; Plodia interpunctella; Corcyra cephalonica

-

3 živa insekta po kg

II stepen rizika (1)(2)

Tribolium spp.; Palorus spp.; Gnatocerus spp.; Latheticus oryzae; Tenebrioides mauritanicus; Tenebrio spp.; Stegobium paniceum; Lassioderma serricorne; Alphitobius spp.; Nemapogon granella

-

7 živih insekata po kg

III stepen rizika (1)(2)

Oryzaephilus surinamensis; Cryptolestes spp.; Acarina

-

15 živih insekata po kg

IV stepen rizika(1)(2)

(3)

Pregledu podležu pošiljke bilja i ambalaža u uvozu, kao i bilje i proizvodi od bilja u skladištima

(4)

Ako se više živih štetnih organizama, klasifikovanim po istom stepenu rizika nađu u jednom istom uzorku, broj se sabira i bilje će se smatrati kontaminiranim ako ukupna količina živih štetnih organizama je jednaka odgovarajućem stepenu rizika ili prelazi dozvoljeni stepen

 

3. CVEĆE po rodovima

 

Štetni organizam

   akronim   

Dozvoljeni % za biljni i reprodukcioni materijal

napomena

U proizvodnji

U prometu

 

3.1. HRIZANTEMA (Chrisantemum spp.)

Virus B hrizanteme
Chrysantemum B carlavirus

CVB

0

Za rasad: 0; Za saksije: -; Rezani cvet: -

 

Virus aspermije paradajza
Tomato aspermy cucumovirus

TAV

0

Za rasad: 0; Za saksije: -; Rezani cvet: -

 

Virus pegastog uvenuća paradajza
Tomato spotted wilt tospovirus

TSWV

0

Za rasad: 0; Za saksije: 0; Rezani cvet: -

(1)

Virus nekrotične pegavosti lepog jove
Impatiens necrotic spot tospovirus

INSV

0

Za rasad: 0; Za saksije: 0; Rezani cvet: -

(1)

Virus kržljavosti hrizanteme
Chrysantemum stunt pospiviroid

CSVd

0

Za rasad: 0; Za saksije: -; Rezani cvet: -

(2)

Virus nekroze stabla hrizanteme
Chrysanthemum stem necrosis tospovirus

 

0

0

(1)

Erwinia chrysantemi

 

0

Za rasad: 0; Za saksije: 0; Rezani cvet: -

 

Pseudomonas syringe pv. syringae

 

0

-

 

Agrobacterium tumefaciens

 

0

-

 

Verticillium spp.

 

0

-

 

Fusarium oxysporum f.sp. chrysantemi

 

0

-

 

Puccinia horiana

 

0

0

(3)

Didymellla ligulicola

 

0

0

(4)

Insekti (Aphididae, Thysanoptera, Miridae)

 

0,5

0,5

 

Amauromyza maculosa, Liriomyza bryoniae, L. huidobrensis, L. sativae i L. trifolii)

 

0

0

(1)

Helicoverpa armigera

 

0

0

(5)

Spodoptera littoralis

 

0

0

(6)

Grinje (Tetranychidae)

 

0,5

0,5

 

(1)

Odsustvo štetnog organizma na biljkama, uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ako nadležni organ naredi praćenje

(2)

Biljke dobijene nakon maksimalno tri umnožavanja od materijala za koji je testiranjem utvrđeno odsustvo Chrysanthemum stunt pospiviroid ili je 10% biljaka testirano u vreme cvetanja na prisustvo Chrysanthemum stunt pospiviroid;

(3)

Odsustvo Puccinia horiana u neposrednoj okolini useva utvrđeno nakon mesečnih pregleda u poslednja tri meseca;

(4)

Neožiljene reznice - reznice i matične biljke bez prisustva Didymella ligulicola; Ožiljene reznice - reznice i leje za ožiljavanje bez prisustva Didymella ligulicola;

(5)

Objekat bez prisustva Helicoverpa armigera ili izvršeno tretiranje protiv Helicoverpa armigera;

(6)

Objekat bez prisustva Helicoverpa armigera i Spodoptera littoralis ili tretman u cilju suzbijanja Helicoverpa armigera i Spodoptera littoralis

3.2. NARCIS (Narcissus spp.)

Virus mozaika gušarke
Arabis mosaic nepovirus

ArMV

0

Lukovice: 0; Rezani cvet: -

 

Virus mozaika krastavca
Cucumber mosaic cucumovirus

CMV

2

-

Da li da lukovice u prometu ne podlegnu pregledu

Virus latentni mozaik narcisa
Narcissus latent macluravirus

NLV

2

-

 

Virus kasnosezonskog žutila narcisa
Narcissus late season yellows potyvirus

NLSYV

2

-

 

Virus mozaika narcisa
Narcissus mosaic potexvirus

NMV

2

-

 

Virus nekroze vrha narcisa
Narcissus tip necrosis tombusvirus

NTNV

2

-

 

Virus bele crtičavosti narcisa
Narcissus white streak potyvirus

NWSV

2

-

 

Virus žute prugavosti narcisa
Narcissus yellow stripe potyvirus

NYSV

2

-

 

Virus prstenaste pegavosti maline
Raspberry ringspot nepovirus

RpRSV

0

Lukovice: 0; Rezani cvet: -

 

Strawberry latent ringspot nepovirus

SLRSV

0

Lukovice: 0; Rezani cvet: -

 

Tobacco rattle tobravirus

TRV

2

-

 

Virus prstenaste pegavosti duvana
Tobacco ringspot nepovirus

TRSV

0

Lukovice: 0; Rezani cvet: -

 

Virus crne prstenavosti duvana
Tomato black ring nepovirus

TBRV

0

Lukovice: 0; Rezani cvet: -

 

Truleži lukovice

 

-

2

 

Botryotinia narcissicola

 

2

-

 

Sklerocije na lukovicama

 

-

Ne više od 4.5% sa 3 ili više sklerocija

 

Ditylenchus dipsaci

 

0

0

(1)

Eumerus spp.

 

-

2

 

Merodon equestris

 

-

0

 

Stenotarsonemus laticeps

 

-

5

 

Insekti i grinje

 

0,5

0,5

 

(1) Na mestu proizvodnje tokom poslednje vegetacije nije utvrđeno prisustvo Ditylenchus dipsaci, važi za lukovice

3.3. KARANFIL (Dianthus spp.)

Virus prstenavosti karanfila
Carnation etched ring caulimovirus

CERV

0

-

 

Latentni virus karanfila
Carnation latent carlavirus

CLV

0

-

 

Virus šarenila karanfila
Carnation mottle carmovirus

CaMV

0

-

 

Virus nekrotične pegavosti karanfila
Carnation necrotic fleck closterovirus

CaNFV

0

-

 

Virus prstenaste pegavosti karanfila
Carnation ringspot dianthovirus

CaRV

0

-

 

Virus šarenila nerava karanfila
Carnation vein mottle potyvirus

CaVMV

0

-

 

Burkholderia caryophylli

 

0

0

(1)

Erwinia chrysanthemi

 

0

0

(2)

Fusarium oxysporum f.sp. dianthi

 

0

-

 

Phialophora cinerescens

 

0

0

(3)

Bakterioze

 

0

-

 

Helicoverpa armigera

 

0

0

(4)

Spodoptera littoralis

 

0

0

(4)

Insekti i grinje

 

0,5

0,5

 

(1)

biljke potiču od matičnih biljaka koje su bar jednom u dve godine testirane na prisustvo Burkholderia caryophylli i utvrđeno njeno odsustvo;

(2)

Biljke potiču od matičnih biljaka koje su bar jednom u dve godine testirane na prisustvo Erwinia chrysanthemi i utvrđeno njeno odsustvo;

(3)

Biljke potiču od matičnih biljaka koje su bar jednom u dve godine testirane na prisustvo Phialophora cinerescens i utvrđeno njeno odsustvo;

(4)

Biljke potiču sa mesta proizvodnje gde nije utvrđeno prisustvo štetnih organizama ili je izvršen tretman protiv njih

3.4. PETUNIJA (Petunia spp.)

Virus mozaika lucerke
Alfalfa mosaic alfamovirus

AMV

0

-

 

Virus mozaika krastavca
Cucumber mosaic cucumovirus

CMV

0

-

 

Virus aspermije paradajza
Tomato aspermy cucumovirus

TAV

0

-

 

Virus mozaika duvana
Tobacco mosaic virus

TMV

0

-

 

Virus mozaika duvana
Tomato mosaic tobamovirus

ToMV

0

-

 

Virus nekrotične pegavosti lepog jove
Impatiens necrotic spot tospovirus

INSV

0

-

(1)

Virus pegastog uvenuća paradajza
Tomato spotted wilt tospovirus

TSWV

0

-

(1)

Virus uvenuća pasulja
Broad bean wilt fabavirus

BBWV

0

-

 

Virus prstenaste pegavosti duvana
Tobacco ringspot nepovirus

TRSV

0

-

 

Virus crne prstenavosti paradajza
Tomato black ring nepovirus

TBRV

0

-

 

Virus prstenaste pegavosti duvana
Tomato ringspot nepovirus

ToRSV

0

-

 

X virus krompira
Potato X potex virus

PVX

0

-

 

Erwinia chrysantemi

 

0

Na semenu: -; na rasadu: 0

(2)

Ralstonia solanacearum

 

0

Na semenu: - ; na rasadu: 0

(3)

Insekti i grinje

 

0,5

0,5

 

(1)

Odsustvo štetnog organizma na biljkama, uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ako nadležni organ naredi praćenje;

(2)

Biljke potiču od matičnih biljaka koje su bar jednom u dve godine testirane na prisustvo Erwinia chrysanthemi i utvrđeno njeno odsustvo;

(3)

Pregled se vrši u skladu sa merama koje nalaže nadležni organ u slučaju sumnje na pojavu štetnog organizma. Odsustvo štetnog organizma ili na mestu proizvodnje u predhodnoj sezoni nije bilo prisustva Ralstonia solanacearum na biljkama.

3.5. LJILJAN (Liliaceae)

         

Cucumber mosaic cucumovirus

CMV

0

-

 

Lily symptom less carlavirus

LSV

0

-

 

Lily X potex virus

LVX

0

-

 

Lily mottle potyvirus

LMoV

0

-

 

Rhizoctonia spp.

 

0

0

Samo ako je u vegetaciji utvrđeno prisustvo

Druge mikoze

 

0

1

Ukupno gljiva 1,5%

Rhizogliphus spp.

   

1

 

Liothrips vaneeckei

 

-

0

 

Rhodococcus fascians

 

0

0

 

Aphelenchoides spp

 

0,1

1

 

Oštećenja lukovice

 

-

1

 

Insekti i grinje

 

0,5

0,5

 

3.6. MUŠKATLA (Pelargonium spp.)

Virus mozaika krastavca
Cucumber mosaic cucumovirus

CMV

0

-

 

Virus nekrotične pegavosti lepog jove
Impatiens necrotic spot tospovirus

INSV

0

Rasad: 0; Saksija: 0; Rezano cveće: -

(1)

Virus propadanja cveta muškatle
Pelargonium flower break carmovirus

 

0

-

 

Virus uvijenosti lista muškatle
Pelargonium leaf curl tombusvirus

 

0

-

 

Virus linijskog mozaika muškatle
Pelargonium line pattern carmovirus

 

0

-

 

Virus crne prstenavosti paradajza
Tomato black ring nepovirus

 

0

Rasad: 0; Saksija: 0; Rezano cveće: -

 

Virus pegastog uvenuća paradajza
Tomato spotted wilt virus

 

0

Rasad: 0; Saksija: 0; Rezano cveće: -

(1)

Virus prstenaste pegavosti paradajza i vektor Xiphinema americanum
Tomato ringspot nepovirus

 

0

Rasad: 0; Saksija: 0; Rezano cveće: -

(2)

Xanthomonas hortorum pv. pelargonii

 

0

Rasad: 0; Saksija: 0; Rezano cveće: -

 

Puccinia palergonii- zonalis

 

0

0

 

Helicoverpa armigera

 

0

0

(3)

Spodoptera littoralis

 

0

0

(3)

Insekti i grinje

 

0,5

0,5

 

(1)

Odsustvo štetnog organizma na biljkama, uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ako nadležni organ naredi praćenje;

(2)

Štetni organizam odsutan na mestu proizvodnje ili maksimalno četvrto umnožavanje od matičnih biljaka za koje je testiranjem utvrđeno da su slobodne od ToRSV;

(3)

Biljke potiču sa mesta proizvodnje gde nije utvrđeno prisustvo štetnih organizama ili je izvršen tretman protiv njih

3.7. LALE (Tulipa)

Virus nekroze duvana
Tobbaco necrosis virus

TNV

Lukovice: 0; Saksija: 1

Lukovice: 0; Saksija: 1

 

Virus mozaika krastavca
Cucumber mosaic cucumovirus

CMV

Lukovice: 0; Saksija: 1

Lukovice: 0; Saksija: 1

 

Curtobacterium flaccumfaciens pv.oortii

 

Lukovice: 0; Saksija: 2

Lukovice: 0; Saksija: 2

 

Fusarium oxysporum

 

1

1

 

Penicillium spp.

 

2

2

unutra

0/3

0/3

Spolja: 0-za normalne; 3-za frigo lukovice

Sklerocije na lukovicama

 

0

01

01- za Tanatephoruscucumeris i Sclerotium wackeri dozvoljeno maks. 1%

Rhizogliphus spp.

 

Lukovice: 0; Saksija: 2

Lukovice: 0; Saksija: 2

 

Ditylenchus destructor

 

0

0

 

Ditylenchus dipsaci

 

0

0

 

Aceria tulipae

 

1

1

Simptomi

0

0

Prisustvo štetočine

Oštećenja lukovice

 

1

1

 

Insekti i grinje

 

0,5

0,5

 

3.8. ŠAFRAN

Penicillium spp.

 

1

1

Unutrašnji

Ditylenchus destructor

 

0

0

 

Insekti i grinje

 

0,5

0,5

 

3.9. IRIS (Iris)

Penicillium spp

 

Lukovice: 1

Lukovice: 1; Rezani cvet: 2

 

Ditylenchus destructor

 

0

0

Odsustvo štetnog organizma

Virus žute pegavosti irisa
Iris yellow spot virus

IYSV

0

-

 

Insekti i grinje

 

0,5

0,5

 

3.10. BEGONIJA (Begonia)

Virus pegastog uvenuća paradajza
Tomato spotted wilt tospovirus

TSWV

0

Rasad: 0; seme i saksije:-

(1)

Virus nekrotične pegavosti lepog jove
Impatiens necrotic spot tospovirus

INSV

0

rasad: 0; seme i saksije: -

(1)

Drugi virusi

 

0

-

 

Begonia leaf curl disease

 

0

-

 

Xanthomonas anoxopodis pv. begoniae

 

0

0

 

Insekti i grinje

 

0,5

0,5

 

(1)

Odsustvo štetnog organizma na biljkama, uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ako nadležni organ naredi praćenje;

3.11. KOLONHOJA (Kalanchoe)

Virus mozaika kalanhoje
Kalanchoe mosaic potyvirus

KMV

0

-

 

Virus pegastog uvenuća paradajza
Tomato spotted wilt tospovirus

TSWV

0

0

(1)

Virus nekrotične pegavosti lepog jove
Impatiens necrotic spot tospovirus

INSV

0

0

(1)

Latentni virus kalanhoje
Kalanchoe latent carlavirus

KLV

0

-

 

Virus žute mrežavosti sonhusa
Sonchus yellow net rhabdovirus

SYNV

0

-

 

Fitopatogene Erwinia spp.

 

0

0

 

Insekti i grinje

 

0,5

0,5

 

(1)

Odsustvo štetnog organizma na biljkama, uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ako nadležni organ naredi praćenje;

3.12. LEPI JOVA (Impatiens)

Virus mozaika krastavca
Cucumber mosaic cucumovirus

CMV

0

-

 

Virus nekrotične pegavosti lepog jove
Impatiens necrotic spot tospovirus

INSV

0

Seme: -; Saksije: 0

(1)

Virus mozaika zumbula
Turnip mosaic potyvirus

TMV

0

-

 

Virus žutila nerava
Clover yellow vein potyvirus

CYVV

0

-

 

Virus mozaika duvana
Tobacco mosaic tobamovirus

TMV

0

-

 

Virus zelenog mozaika duvana
Tobacco mild green mosaic tobamovirus

TMGMV

0

-

 

Virus mozaika
Ribgrass mosaic tobamovirus

RMV

0

-

 

Virus pegastog uvenuća paradajza
Tomato spotted wilt tospovirus

TSWV

0

Seme: -; Saksije: 0

(1)

Insekti i grinje

 

0,5

0,5

 

(1)

Odsustvo štetnog organizma na biljkama, uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ako nadležni organ naredi praćenje;

3.13. ZUMBUL (Hyacinthus)

Virus mozaika zumbula
Hyacinth mosaic potyvirus

HMV

0/1/1

-

0/1/11- 0- "majke" lukovice; 1-lukovice za dalje uvećavanje; 1-lukovice za dobijanje cvetova

Tobacco rattle tobravirus

TRV

0/1/3

-

 

Xanthomonas hyacinthi

 

0

0

 

Aspergillus niger

 

0,1/0,5/1

0,1/0,5/1

0,1/0,5/11- 0,1-"majke" lukovice; 0,5-lukovice za dalj uvećavanje; 1-lukovice za odbijanje cvetova

Dityalenchus dipsaci

 

0

0

Odsustvo štetnih organizama

Ditylenchus destructor

 

0

0

Odsustvo štetnih organizama

Insekti i grinje

 

0,5

0,5

 

3.14. RUŽE (Rosa)

Virus nekrotične pegavosti prunusa
Prunus necrotic spot ilarvirus

PNRSV

0/0/0,5

-

 

Virus mozaika jabuke
Apple mosaic ilar virus

ApMV

0/0/0,5

-

 

Virus mozaika gušarke
Arabis mosaic nepovirus

ArMV

0

-

 

Virus latentne pegavosti jagode
Strawberry latent spot ilarvirus

SLSV

0

0

 

Agrobacterium tumefaciens

 

0

0

 

Agrobacterium rhizogenes

 

0

0

 

Verticillium albo-atrum

 

0/0,5/0,5

-

 

Verticillium dahliae

 

0/0,5/0,5

-

 

Leptosphaeria coniothyrium

 

0,5

-

 

Chondrostereum purpureum

 

0,5

-

 

Chalaropsis thielavioides

 

0,5

-

 

Meloidogyne spp.

 

0,5

-

 

Pratylenchus penetrans

 

0,5

-

 

Pratylenchus thornei

 

0,5

-

 

Pratylenchus vulnus

 

0,5

-

 

Xiphinema diversicaudatum

 

0

0

 

Bemisia tabaci

 

0

0

(1)

Insekti i grinje

 

0,5

0,5

 

(1)

Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma; tokom tri poslednja meseca mesto proizvodnje pod nadzorom i bez prisustva štetnog organizma;

Sledeći