štetni organizmi | način utvrđivanja štetnih organizama u usevu | dozvoljeni % za biljni i reprodukcioni materijal | napomena |
u usevu | na semenu (naturalnom) | na semenu (dorađenom) pre stavljanja u promet | na semenu u prometu | za merkantilni biljni materijal u prometu |
2.1. CELER (Apium graveolens), MRKVA (Daucus carota), PERŠUN (Petroselinum hortense), PAŠTRNAK (Pastinaca sativa) i DRUGE APIACEAE i ŠPARGLA (Asparagus officinalis) |
Alternaria dauci | (6) | 10% oštećenih biljaka | 5(1) | - | 5(8) | | (4) |
Alternaria radicina | (6) | 10% oštećenih biljaka | 5(1) | - | 5(8) | - | (4) |
Cercospora apii | (6) | 10% oštećene lisne površine | 2(1) | - | 2(8) | - | (4) |
Cercospora carotae | (6) | 10% oštećenih biljaka | 2(1) | - | 2(8) | - | (4) |
Fusarium spp. | (6) | 10% oštećenih biljaka | 8(1) | - | 8(8) | - | (4) |
Puccinia spp. | (6) | 10% oštećenih biljaka | - | - | | - | (4) |
Septoria apiicola i Septoria petroselini | (6) | 10% oštećenih biljaka | 5(1) | - | 5(8) | - | (4) |
Scelerotinia sclerotiorum | (6) | 5% oštećenih biljaka | 2(1) | - | 2(8) | - | (4) |
Cuscuta spp. | - | 0% oštećenih biljaka | 2(1) | - | 2(8) | - | (4) |
Xanthomonas hortorum pv. carotae | | 0% oštećenih biljaka Daucus carota | 0(1) | - | 0(8) | - | (4) |
Tomato spotted wilt tospovirus | (6) | 0 | - | - | - | 0 | (2) |
Virus mozaika krastavca | (6) | 5% oštećenih biljaka | - | - | - | - | |
Virus mozaika celera | (6) | 5% oštećenih biljaka | - | - | - | - | |
Virus infektivne žutice salate | (6) | 0 | - | - | - | - | (5) |
Virus kovrdžavosti vrha repe | (6) | 0 | - | - | - | - | (5) |
Virus latentne prstenaste pegavosti jagode | (6) | 0 | - | - | - | - | (5) |
Virus crne prstenaste pegavosti paradajza | (6) | 0 | - | - | - | - | (5) |
Liriomyza trifolii | (6) | 0 | - | - | - | 0 | (3) |
Liriomyza huidobrensis | (6) | 0 | - | - | - | 0 | (3) |
Liriomyza sativae | (6) | 0 | - | - | - | 0 | (3) |
Nemorimyza maculoza | (6) | 0 | - | - | - | 0 | (3) |
Žive Acarina | - | - | - | 0(7) | 0(8) | - | - |
(1) | poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase: Apium graveolens - 25 g; Daucus carota - 30 g; Petroselinum hortense - 100 g; Asparagus officinalis- 1000 g. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po prijavljenom usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda. | (2) | odsustvo štetnog organizma Tomato spotted wilt tospovirus - važi za biljke Apium graveolens, ne za seme; uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma; | (3) | odsustvo relevantnih štetnih organizama - važi za biljke sa lišćem za biljke Apium graveolens, ne za seme; uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma; | (4) | veličina radnog uzorka: Apium graveolens- 5 g; Daucus carota- 10 g; Petroselinum crispum- 10 g; Asparagus officinalis- 100 g; | (5) | odsustvo štetnih organizama na biljkama; | (6) | način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3) | (7) | procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju | (8) | uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. | |
2.2. GRAŠAK (Pisum sativum),PASULJ i BORANIJA (Phaseolus vulgaris), SOČIVO (Lens esculenta),BOB (Vicia faba) i DRUGE POVRTARSKE FABACEAE, KIKIRIKI (Arachis hypogea) iBAMIJA (Hibiscus esulentus) |
Ascochyta spp. | (6) | 5% napadnutih mahuna (graška, boba) | 5(1) | - | 5(8) | 5 | |
Alternaria alternata | (6) | 5% napadnutih biljaka pasulja | 5 (1) | - | | | |
Colletotrichum spp. | (6) | 5% napadnutih mahuna pasulja | 5(1) | - | 5(8) | 5 | |
Erysiphe spp. | (6) | 10% oštećene lisne mase | - | - | - | - | |
Fusarium spp. | (6) | 10% napadnutih biljaka (graška, pasulja, boba) | 5(1) | - | 5(8) | - | |
Scelerotinia scelerotiorum | (6) | 5% napadnutih biljaka (pasulja, graška) | 5(1) | - | 5(8) | - | |
Macrophomina phaseolina | (6) | 5% napadnutih biljaka (pasulja, kikirikija) | - | - | - | - | |
Phoma medicaginis var. pinodela | (6) | 5% napadnutih biljaka (graška) | 5(1) | - | 5(8) | - | |
Curtobacterium flaccumfaciens | (6) | 0 | 0(1) | - | 0(8) | 0 | |
Pseudomonas syringae pv. phaseolicola | (6) | 10% napadnutih biljaka (boranije i pasulja) | 1(1) | - | 1(8) | 5 | |
Virus uvijenosti lista graška Pea leaf-roll virus (seed borne) | (6) | 0% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(8) | - | |
Virus običnog mozaika pasulja Bean common mosaic virus | (6) | 0% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(8) | - | |
Virus žutog mozaika pasulja Bean golden mosaic virus | (6) | 0% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(8) | - | |
Virus enacijskog mozaika graška Bean yellow mosaic virus | (6) | 5% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(8) | - | |
Cuscuta spp. | (6) | 0% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(8) | - | |
Avena fatua, A. Ludoviciana, A. sterilis | - | - | - | 0(2)(7) | 0(2) (8) | 0(2) | (2) |
Druge biljne vrste | - | - | - | 5(2)(7) | 5(2) (8) | 5(2) | (2) |
Laspeyrsia nigricana | (6) | 5% napadnutih mahuna | - | - | - | - | |
Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli | (6) | 0 | 0(1) | - | 0(8) | 0 | (3) |
Bemisia tabaci | (6) | 0 | - | - | - | 0 | (4) |
Virus blagog šarenila stočnog graška Cowpea mild mottle virus | (6) | 0% napadnutih biljaka | - | - | - | - | (5) |
Virus zlatnog mozaika pasulja Bean goleden mosaic virus | (6) | 0% napadnutih biljaka | - | - | - | - | (5) |
Virus crne prstenavosti paradajza Tomato black ring virus | (6) | 0% napadnutih biljaka | - | - | - | - | (5) |
Virus pegastog uvenuća paradajza Tomato spotted wilt virus | (6) | 0% napadnutih biljaka | - | - | - | - | (5) |
Virus kovrdžavosti vrha repe Beet curly top virus | (6) | 0% napadnutih biljaka | - | - | - | - | (5) |
Živi insekti: Bruchus affinis, B. atomarius, B. pisorum, B. rufimanus | - | - | - | 0(7) | 0(8) | 0 | - |
Žive Acarina | - | - | - | 0(7) | 0(8) | 0 | - |
(1) | poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase: Pisum sativum - 1000 g; Phaseolus vulgaris - 1000 g; Lens esculenta - 600 g; Vicia faba - 1000 g; Arachis hypogea - 50 g; Hibiscus esulentus - 700 g. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda; | (2) | Veličina uzorka 1000 g. Važi samo za Arachis hypogea | (3) | Odsustvo štetnog organizma Xanthomonas axonopodis pv. phaseoli - važi za seme Phaseolus vulgaris; | (4) | Biljke Hibiscus esculentus bez prisustva Bemisia tabaci. Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma; | (5) | Odsustvo štetnih organizama na biljkama; | (6) | način vršenja pregleda: I faza-izbor ocenjivačkog mesta-osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mesta za utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza model pregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši u obliku spirale (Slika 3) | (7) | procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju; | (8) | uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. | |
2.3. KRASTAVAC (Cucumis sativus), LUBENICA (Citrulus lanatus), DINJA (Cucumis melo), TIKVE (Cucurbita spp.) i DRUGE POVRTARSKE CUCURBITACEAE |
Colletotrichum dematium | (4) | 5% napadnutih plodova lubenice i krastavca | 5(1) | - | 5(6) | - | |
Erysiphe spp. | (4) | 20% napadnutih biljaka | - | - | - | - | |
Fusarium spp. | (4) | 5% napadnutih biljaka dinje i lubenice | 5(1) | - | 5(6) | - | |
Virus mozaika krastavca Cucumber mosaic virus | (4) | 5% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(6) | - | |
Pseudomonas syringae pv. lachrymans | (4) | 5% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(6) | - | |
Sclerotinia sclerotiorum | (4) | 5% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(6) | - | |
Alternaria spp. | (4) | 10% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(6) | - | |
Meloidogyne spp. | (4) | 5% napadnutih biljaka (klonule ili uvele biljke) | - | - | - | - | |
Didymella bryoniae | (4) | 5% napadnutih plodova lubenice i krastavca | - | - | - | - | |
Cladosporium cuciminerum | (4) | 5% napadnutih plodova dinje | - | - | - | - | |
Virus pegastog uvenuća paradajza Tomato spotted wilt tospovirus | (4) | 0 | - | - | - | 0 | (2) |
Virus mozaika Zucchini-ja Zucchini mosaic virus | (4) | 0 | 0(1) | - | 0(6) | - | |
Virus mozaika lubenice Watermelon mosaic virus | (4) | 5 | 0(1) | - | 0(6) | - | |
Virus infektivne žutice salate Lettuce infectious yellows virus | (4) | 0 | - | - | - | - | (3) |
Virus žutila nerava krastavca Cucumber vein yellowing virus | (4) | 0 | - | - | - | - | (3) |
Virus kovrdžavosti lišća tikve Squash leaf curl virus | (4) | 0 | - | - | - | - | (3) |
Virus pegastog uvenuća paradajza Tomato spotted wilt virus | (4) | 0 | - | - | - | - | (3) |
Virus prstenaste pegavosti duvana Tobacco ringspot virus | (4) | 0 | - | - | - | - | (3) |
Virus prstenaste pegavosti paradajza Tomato ringspot virus | (4) | 0 | - | - | - | - | (3) |
Virus kovrdžavosti vrha repe Beet curly top virus | (4) | 0 | - | - | - | - | (3) |
Acidovorax avenae subsp. citrulli | - | - | 0(1) | - | 0(6) | - | |
Žive Acarina | - | - | - | 0(5) | | | |
(1) | poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase: Cucumis sativus - 150 g; Cucumis melo - 150 g; Citrulus lanatus - 1000 g; Cucurbita maxima, Cuurbita pepo - 1000 g; Cucurbita moschata - 150 g. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda; | (2) | uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma. Odsustvo Tomato spotted wilt tospovirus - važi za biljke Cucumis melo | (3) | odsustvo štetnih organizama na biljkama | (4) | način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3) | (5) | procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju; | (6) | uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. | |
2.4. KROMPIR * (Solanum tuberosum) |
Ralstonia solanacearum | (1) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | (1) |
Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus | (1) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | (1) |
Globodera pallida i G. rostochiensis | (2) | 0 | - | 0 | 0 | 0 | (2) |
Meloidogyne falax i M. chitwoodi | (3) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | (3) |
Ditylenchus dipsaci i D. destructor | Lot inspekcija | - | - | 0 | 0 | 0 | |
Synchitrium endobioticum | (4) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | (4) |
Erwinia carotovora ssp. atroseptica | (5) | 2% obolelih biljaka za superelitu i elitu i 4% obolelih biljaka za original i I sortnu reprodukciju | - | - | - | - | (5) |
Virusi krompira (ekonomski štetni) | (6) | (6) | (6) | - | (6) | - | (6) |
Karantinski virusi krompira: Andean potato latent virus; Arracha virus B, oca strain; Potato black ringspot virus; Potato virus T | (7) | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | (7) |
Samonikle biljke krompira | (8) | 0 | - | - | - | - | (8) |
Viroid vretenavosti krtola krompira Potato tuber spindle viroid | (9) | - | 0 | 0 | 0 | 0 | (9) (17) |
Potato stolbur phytoplasm | (10) | 0 | 0 | - | - | - | (10) |
Prouzrokovači vlažne i suve truleži | (11) | - | - | 1 | 1 | 1 | (11) (17) |
Prouzrokovač plamenjače krompira (Phytophthora infestans) | (12) | 5 | - | 1 | 1 | 1 | (12) (17) |
Streptomyces scabies* | (13) | - | - | 5 (kraste zahvataju > 1/3 površine) | 5 (kraste zahvataju > 1/3 površine) | 5 (kraste zahvataju > 1/3 površine) | (13) (17) |
Rhizoctonia solani | (14) | | - | 10 (za superelitu i elitu) i 25 za original i sortnu reprodukciju | 10 (za superelitu i elitu) i 25 za original i sortnu reprodukciju | 10 (za superelitu i elitu) i 25 za original i sortnu reprodukciju | (14) (17) |
Jako oštećenje krtola (mraz, insekti, zesečenost, pustule itd) | (15) | - | - | 3 | 3 | 3 | (15) (17) |
Prisustvo zemlje i stranih materija | (16) | - | - | 2 | 2 | 2 | (16) (17) |
* - Usev semenskog krompira se može zasnivati na parceli minimalne površine 1 ha koja je fizički jedinstvena, na kojoj minimum 4 godine nije gajen krompir. Obavezno nalaganje mera negativne selekcije u I i II pregledu. Obavezno uklanjanje samoniklih biljaka u usevu. Obavezno praćenje leta vašiju koje počinje sa nicanjem krompira, a završava se desikacijom. Obavezna desikacija čije se vreme određuje na osnovu praćenja leta vašiju. Odmah nakon desikacije pristupa se postkontroli, gde je obavezno prisustvo inspektora, a uzorkovanje vrši ovlašćeno lice ili stručno lice. Za karantinski štetne organizme pregled u vegetaciji ili semena u prometu ili merkantilnog krompira u prometu se vrši u skladu sa merama koje nalaže nadležni organ u svojim podzakonskim aktima ili, ako to nije drugačije propisano u skladu sa međunarodno prihvaćenom procedurom. U prometu preko državne granice se vrši obavezno uzorkovanje na prisustvo karantinski štetnih organizama (izuzev karantinskih virusa), dok se ostali štetni organizmi pregledaju vizuelno i uzorkuju samo po potrebi. Pregled karantinskih štetnih organizama (1,2,3,4,7,9 i 10) se vrši u skladu sa merama koje nalaže nadležni organ u slučaju sumnje na pojavu štetnog organizma. (1) U I i II pregledu vrši se vizuelni pregled na prisustvo uvelih biljaka. Za pregled krtola uzima se uzorak od 210 krtola. Štetni organizam nije utvrđen na mestu ili u području proizvodnje. (2) Pregled zemljišta u jesen, izuzetno u proleće. Masa uzorka zemljišta iznosi 500 g, uzorak se uzima sa površine od 0.5 ha prohodom kroz parcelu u obliku slova W ili korišćenjem drugog međunarodno preporučenog metoda. Štetni organizam nije utvrđen na mestu proizvodnje. U slučaju utvrđivanja prisustva nalažu se mere koje propisuje nadležni organ u podzakonskim aktima. Kod semena u prometu vrši se pregled zemlje koja je otresena sa krtola (prema međunarodno prihvaćenoj proceduri). (3) I i II pregled: 200 biljaka/ha dijagonalno na prisustvo cisti. Masa uzorka zemljišta od 500 g ili pregled 200 krtola nakon naklijavanja (4) Pregled zemljišta se vrši pre zasnivanja useva, uzima se uzorak koji sadrži 1 kg zemljišta i dostavlja ovlašćenom pravnom licu iz člana 4. stava 4. Prisustvo simtpoma se prati tokom I i II pregleda kojim je obuhvaćeno 200 biljaka/ha dijagonalno i u lot inspekciji (pre stavljanja u promet). Štetni organizam nije utvrđen na mestu proizvodnje ili u području gde se proizvodnja nalazi. (5) I i II pregled: Dozvoljeno do 2% obolelih biljaka za superelitu i elitu i do 4% obolelih biljaka za original i I sortnu reprodukciju (6) I i II pregled se vrše prema međunarodno prihvaćenoj proceduri.U usevu dozvoljeno do 0,03% zaraženih biljaka za superelitu, 0,1% za elitu; do2% za original i 4% za I sortnu reprodukciju. III pregled: postkontrola se vršitako što se na parceli od 1 ha pravi prohod u obliku slova W i iz 120 kućicauzimaju po dve krtole i formiraju po dva džaka sa po 120 krtola. Uzima se 1 uzoraksa površine do 1 ha, sa površine od 1-3 ha se uzimaju 2 uzorka, sa površine od3-5 ha se uzimaju 3 uzorka i sa površine veće od 5 ha uzima se 4 uzoraka. Uzorciza postkontrolu dostavljaju se ovlašćenom pravnom licu iz člana 4. stav 2, adrugi džak se čuva za eventualne provere zdravstvenog stanja (setva u polju ovlašćenogpravnog lica iz člana 4. stav 3. naredne godine). Utvrđuje se prisustvo virusakoji izazivaju jak mozaik: PVY, PLRV, a virusi koji izazivaju blaži mozaik: A,M, S, X samo u slučaju mešanih infekcija. Dozvoljeno do 0,5% za superelitu, do1% za elitu, do 6% za original i do 10% za I sortnu reprodukciju u semenu u prometu.Prisustvo virusa u prometu preko državne granice se utvrđuje samo ako to posebnonaloži nadležni organ. (7) Pregledi u usevu: I i II - pregled: ceo usev. Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma. Krtole bez prisustva ovih štetnih organizama tokom testiranja po nalogu nadležnog organa (8) Pregledi u usevu: I i II - pregled: ceo usev. Usev se odbija ako se nađu samonikle biljke u većem broju, kao posledica nepoštovanja plodoreda; (9) IV pregled: Lot inspekcija ili u prometu preko državne granice. Krtole bez prisustva ovih štetnih organizama tokom testiranja po nalogu nadležnog organa; (10) Pregledi u usevu: I i II - pregled: ceo usev; Nijedan od simptoma Potato stolbur phytoplasm nije uočen na mestu proizvodnje od početka poslednjeg kompletnog ciklusa vegetacije; (11)(12)(13) IV pregled: Lot inspekcija pri čemu se broj i veličina uzoraka na kojima se određuje dozvoljeni % za celu partiju utvrđuje prema međunarodno prihvaćenoj proceduri; dozvoljeni % odnosi se na ukupnu masu partije. Prouzrokovači vlažne i suve truleži se ne odnose na sledeće štetne organizme: Synchitrium endobioticum, Ralstonia solanacearum, Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus; Ukupna toleranca za (11)(12)(13) je 6% ukupne mase partije; (14) IV pregled: Lot inspekcija; odnosi se na % krtola sa slabom zarazom (prema međunarodnoj skali i proceduri) (15)(16) IV pregled: Lot inspekcija pri čemu se broj i veličina uzoraka na kojima se određuje dozvoljeni % za celu partiju utvrđuje prema međunarodno prihvaćenoj proceduri; dozvoljeni % odnosi se na ukupnu masu partije (17) način uzorkovanja i pregleda u lot inspekciji: veličina partije <50 t: 5 vreća od 50 kg se uzorkuje, a pregleda 200 krtola po vreći; veličina partije 50 do 200 t: 1 vreća na 10 t se uzorkuje, a pregleda 200 krtola po vreći; veličina partije > 200 t: 1 vreća na 10 t se uzorkuje, a pregleda 1 krtola po toni | |
2.5. KUPUS, KELJ, KARFIOL, KELERABA (Brassicae spp.), ROTKVA (Raphanus spp.) i drugepovrtarske CRUCIFERAE, HREN (Armoracia rustucana) i ARTIČOKA (Cynara spp.) |
Alternaria brassicae | (6) | 10% oštećenih biljaka | 5(1) | - | 5(7) | - | - |
Alternaria brassicicola | (6) | 10% oštećenih biljaka | 5(1) | - | 5(7) | - | - |
Botrytis cinerea | (6) | - | 5(1) | - | 5(7) | - | - |
Fusarium spp. | (6) | 5% napadnutih biljaka Raphanus spp. | 5(1) | - | 5(7) | - | - |
Phoma lingam (Leptosphaeria maculans) | (6) | 2% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(7) | - | - |
Pernospora parasitica | (6) | 10% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(7) | 5 | - |
Sclerotinia sclerotiorum | (6) | | 5(1) | - | 5(7) | - | - |
Xanthomonas campestris pv. campestris | (6) | 2% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(7) | 1 | - |
Plasmodiophora brassicae | (6) | 2% napadnutih biljaka (rasada) | - | - | - | - | - |
Virus mozaika repe Turnip mosaic virus | (6) | 10% napadnutih biljaka | - | - | - | - | - |
Virus mozaika karfiola Cauliflower mosaic virus | (6) | 10% napadnutih biljaka | - | - | - | - | - |
Avena fatua | - | - | - | 0(2) | 0(7) | 0 | - |
Avena ludovucuana | - | - | - | 0(2) | 0(7) | 0 | - |
Avena sterulus | - | - | - | 0(2) | 0(7) | 0 | - |
Cuscuta spp. | - | - | - | 0(2) | 0(7) | 0 | - |
Raphanus raphanistrum | - | - | - | 10(2) | 10(7) | 10 | (3) |
Rumex spp. | - | - | - | 2(2) | 2(7) | 2 | (4) |
Rumex acetosella | - | - | - | 5(2) | 5(7) | 5 | (5) |
Žive Acarina | - | - | - | 0 | 0 | 0 | |
(1) | poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase: Brassica 200 g, Raphanus - 600 g. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda; | (2) | procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju; Veličina uzoraka za: | | Brassica rapa: koji se uzorkuje iz partije 200 g; za determinaciju organizama pod (4), (5) i (6) je 70 g; | | B. juncea: koji se uzorkuje iz partije 100 g; za determinaciju organizama pod (4), (5) i (6) je 40 g; | | B. napus: koji se uzorkuje iz partije 200 g; za determinaciju organizama pod (4), (5) i (6) je 100 g; | | B. nigra: koji se uzorkuje iz partije 100 g; za determinaciju organizama pod (4), (5) i (6) je 40 g; | | Raphanus sativus: koji se uzorkuje iz partije 600 g; za determinaciju organizama pod (4), (5) i (6) je 300 g; | | Sinapis alba: koji se uzorkuje iz partije 400 g; determinaciju organizama pod (4), (5) i (6) je 200 g; | (3) | Odnosi se na broj zrna u uzorku * - bazno i sertifikovano seme - važi za Brassica spp. | (4) | odnosi se na broj zrna u uzorku * - bazno seme - važi za Brassica spp. | (5) | Odnosi se na broj zrna u uzorku * - sertifikovano seme - važi za Brassica spp. | (6) | način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3) | (7) | uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Veličina uzorka za determinaciju štetnih organizma je navedena u fusnoti 2. | |
2.6. LUK (Alliumspp.) |
Botrytus spp. -izvodnice - arpadžik | (4) (4) | 5% napadnutih biljaka 2% napadnutih biljaka | 5(1) 2(1) | - - | 5(6) 2(6) | - - | - - |
Fusarium spp. -izvodnice -arpadžik | (4) (4) | 5% napadnutih biljaka 2% napadnutih biljaka | 5(1) 2(1) | - - | 5(6) 2(6) | - - | - - |
Peronospora destructor -na izvodnicama -na arpadžiku | (4) (4) | 5% napadnutih biljaka 2% napadnutih biljaka | 0(1) 0(1) | - - | 0(6) 0(6) | - - | - - |
Puccinia allii | (4) | 2% napadnutih biljaka | - | - | - | - | - |
Puccinia porri | (4) | 2% napadnutih biljaka | - | - | - | - | - |
Alternaria porri f. sp. porri | (4) | 2% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(6) | - | - |
Colletotrichum circinans -izvodnice -arpadžik | (4) (4) | 5% napadnutih biljaka 2% napadnutih biljaka | 5(1) 2(1) | - - | 5(6) 2(6) | - - | - - |
Virus žute patuljavosti crnog luka Onion yellow dwarf virus Izvodnice i arpadžik | (4) | 2% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(6) | - | - |
Virus žute prugavosti praziluka Leek yellow stripe virus | (4) | 2% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(6) | - | - |
Virus žute patuljavosti irisa (iris yellow spot virus) | (4) | 0 | - | - | - | - | - |
Ditylenchus dipsaci | (1) | 0% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(6) | 0 | - |
Napomyza gymnostoma i dr. lukove muve | (4) | 10% napadnutih biljaka | (1) (3) | - | (3) (6) | (3) | - |
Rhizoglyphus spp. | 100 lukovica/t nakon vađenja | - | 0,5(1) | - | 0,5(6) | 0,5 | - |
Tetranychus urticae | (4); 100 lukovica/t nakon vađenja | 5% napadnutih biljaka | 5 (arpadžiku) (1) | - | 5 (arpadžiku) (6) | 5 (arpadžiku) | - |
Žive Acarina | - | - | - | 0(5) | 0(6) | 0 | - |
(1) | poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase: Allium cepa - 80 g; Allium porrum - 70 g. Način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda; | (2) | pregled u usevu: 5 x 10 m2/ha dijagonalno za izvodnice; 100 lukovica/t, za arpadžik; za seme: 4x100 semenki/100 kg; Odsustvo štetnog organizma Ditylenchus dipsaci na lukovicama i semenu | (3) | 10% za mladi luk; 2% na 100 biljaka za praziluk | (4) | način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3) | (5) | procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju; | (6) | uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. | |
2.7. PARADAJZ (Lycopersicon esculentum) i PLAVIPATLIDŽAN (Solanum melongena) |
Alternaria solani | (11) | 10% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(13) | 3 | - |
Rhizoctonia solani | (11) | 5% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(13) | - | - |
Phytophtora infestans | (11) | 10% napadnutih biljaka | - | - | - | 3 | - |
Phytophtora nicotianae | (11) | 2% napadnutih biljaka | - | - | - | 2 | - |
Septoria lycopersici | (11) | 5% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(13) | 3 | - |
Verticilium albo-atrum | (11) | 5% napadnutih biljaka | - | - | - | 5 | - |
Clavibacter muchiganesis ssp. michiganesis | (11) | 0% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(13) | 0 | (2) |
Pseudomonas syringae pv. tomato | (11) | 5% napadnutih biljaka | 1(1) | - | 1(13) | 3 | - |
Fusarium spp. | (11) | 5% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(13) | 5 | - |
Botrytis cinerea | (11) | 5% napadnutih biljaka | 1(1) | - | 1(13) | 1 | - |
Fulvia fulva | (11) | 5% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(13) | 5 | - |
Virus mozaika krastavca Cucumber mosaic virus | (11) | 5% napadnutih biljaka | - | - | - | 5 | - |
Stolbur Stolbur deseases of tomato | (11) | 5% napadnutih biljaka | - | - | - | 5 | - |
Virus mozaika duvana Tobacco mosaic virus | (11) | 0% napadnutih biljaka | 0(1) | - | - | 0 | - |
Virus mozaika paradajza Tomato mosaic virus | (11) | 0% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(13) | 0 | - |
Virus mozaika krastavca Cucumber mosaic virus | (11) | 5% napadnutih biljaka | - | - | - | 5 | - |
Cuscuta spp. | (11) | 0% napadnutih biljaka | | - | | - | |
Meloidogyne spp. | (11) | 5% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(13) | - | |
Ralstonia solanacearum | (11) | 0 | - | - | - | - | (3) |
Xanthomonas campestris pv. vesicatoria | (11) | 0 | 0(1) | - | 0(13) | 0 | (7) |
Virus pegastog uvenuća paradajza Tomato spotted wilt tospovirus | (11) | 5 | - | - | - | - | (4) |
Bemisia tabaci | (11) | 0 | - | - | - | - | (9) |
Virus žute uvijenosti lista paradajza Tomato yellow leaf curl begomovirus | (11) | 0 | - | - | - | - | (5) |
Virus vretenavosti krtola krompira Potato spindle tuber pospiviroid | (11) | - | 0(1) | - | 0(13) | 0 | (6) |
Virus mozaika pepina Pepino mosaic virus | (11) | 0 | 0(1) | - | 0(13) | 0 | (8) |
Virus blagog šarenila stočnog graška Cowpea mild mottle virus | (11) | 0 | - | - | - | 0 | (10) |
Virus blagog tigrastog mozaika paprike Pepper mild tigre virus | (11) | 0 | - | - | - | 0 | (10) |
Virus hloroze paradajza Tomato chlorosis virus | (11) | 0 | - | - | - | 0 | (10) |
Virus šarenila paradajza Tomato mottle virus | (11) | 0 | - | - | - | 0 | (10) |
Virus prstenaste pegavosti paradajza Tomato ring spot virus | (11) | 0 | - | - | - | 0 | (10) |
Virus prstenaste pegavosti duvana Tobacco ring spot virus | (11) | 0 | - | - | - | 0 | (10) |
Virus crne prstenaste pegavosti paradajza Tomato black ring virus | (11) | 0 | - | - | - | 0 | (10) |
Virus kovrdžavosti vrha repe Beet curly top virus | (11) | 0 | - | - | - | 0 | (10) |
Žive Acarina | - | - | - | 0(12) | 0(13) | - | - |
(1) | poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase: Lycopersicon esculentum - 15 g; Solanum melongena - 150 g. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda; | (2) | Odsustvo štetnog organizma na biljkama i semenu Lycopersicon esculentum | (3) | Pregled se vrši u skladu sa merama koje nalaže nadležni organ u slučaju sumnje na pojavu štetnog organizma. Odsustvo štetnog organizma ili na mestu proizvodnje u predhodnoj sezoni nije bilo prisustva Ralstonia solanacearum na biljkama | (4) | Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma iliukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma.Odsustvo štetnog organizma - važi za biljke Lycopersucum esculentum i Solanummelongena; | (5) | Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma; Odsustvo štetnog organizma ili na mestu proizvodnje u predhodnoj sezoni nije utvrđen na mestu proizvodnje - važi za biljke Lycopersicon esculentum; | (6) | Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma iliukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma;Odsustvo štetnog organizma ili na mestu proizvodnje u predhodnoj sezoni nijebilo prisustva štetnog organizma - važi za seme Lycopersicon esculentum; | (7) | Odsustvo štetnog organizma na biljkama i semenu - važi za Lycopersicon esculentum; | (8) | Odsustvo štetnog organizma na biljkama i semenu; | (9) | Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma; tokom tri poslednja meseca mesto proizvodnje pod nadzorom i bez prisustva štetnog organizma; | (10) | Odstustvo štetnog organizama na biljkama; | (11) | način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3) | (12) | procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju; | (13) | uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. | |
2.8. PAPRIKA (Capiscum annum) |
Alternaria solani | (6) | 10% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(8) | 10 | - |
Colletotrichum dematium | (6) | 10% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(8) | 10 | - |
Fusarium solani | (6) | 5% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(8) | 5 | - |
Phytophtora capsici | (6) | 5% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(8) | 5 | - |
Vertuculium albo-atrum | (6) | 5% napadnutih biljaka | - | - | - | 5 | - |
Pseudomonas syringae | (6) | 2% napadnutih biljaka | - | - | - | 2 | - |
Rhizostonia solani | (6) | 5% napadnutih biljaka | 1(1) | - | 1(8) | 5 | - |
Sclerotinia sclerotiorum | (6) | 10% napadnutih biljaka | 1(1) | - | 1(8) | 10 | - |
Virus mozaika krastavca Cucumber mosaic virus | (6) | 10% napadnutih biljaka | - | - | - | 10 | - |
Virus mozaika duvana Tobaco mosaic virus | (6) | 0% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(8) | 0 | - |
Virus mozaika lucerke Alfa alfa mosaic virus | (6) | 0% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(8) | 0 | - |
Cuscuta spp. | (6) | 0% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(8) | 0 | - |
Meloidogyne spp. | (6) | 5% napadnutih biljaka | - | - | - | 5 | - |
Stolbur - Stolbur mycoplasma | (6) | 10% napadnutih biljaka | - | - | - | 10 | - |
Ralstonia solanacearum | (6) | 0 | - | - | - | - | (4) |
Xanthomonas campestris pv. vesicatoria | (6) | 0 | 0(1) | - | 0(8) | 0 | (2) |
Virus pegastog uvenuća paradajza Tomato spotted wilt tospovirus | (6) | 0 | - | - | - | - | (3) |
Virus blagog tigrastog mozaika paprike Pepper mild tigre virus | (6) | 0 | - | - | - | - | (5) |
Virus hloroze paradajza Tomato chlorosis virus | (6) | 0 | - | - | - | - | (5) |
Virus kovrdžavosti vrha repe Beet curly top virus | (6) | 0 | - | - | - | - | (5) |
Žive Acarina | - | - | - | 0(7) | 0(8) | 0 | - |
(1) | poslednji pregled semenskog useva podrazumeva: vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena, laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisniku koji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice: broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na 7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 uboda sondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na 200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg, ali ne manje od 5 uboda za količinu 501- 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, ali ne manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, ali ne manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu, ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzoraka formira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase 150 g. Uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnog semena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenim metodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripreme uzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod i izolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanja za količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000 kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana. Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnik iz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednog useva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenom stanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijem prilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnog semena uzetih tokom poslednjeg pregleda; | (2) | Odsustvo štetnog organizma na biljkama i semenu; | (3) | Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma iliukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma.Odsustvo štetnog organizma - važi za biljke Lycopersucum esculentum i Solanummelongena; | (4) | Pregled se vrši u skladu sa merama koje nalaže nadležni organ u slučaju sumnje na pojavu štetnog organizma. Odsustvo štetnog organizma ili na mestu proizvodnje u predhodnoj sezoni nije bilo prisustva Ralstonia solanacearum na biljkama. | (5) | Odsustvo štetnog organizma na biljkama; | (6) | način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3); | (7) | procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju; | (8) | uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. | |
2.9. SALATA (Lactuca sativa), RADIČ (Cichorium intybus), ENDIVIJA (Cichorium endivia), SPANAĆ (Spinacea oleracea) i MOTOVILAV (Valerianella litoria) |
Alternaria dauci | (3) | 10% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(5) | - | - |
Fusarium spp. | (3) | 5% napadnutih biljaka | 5(1) | - | 5(5) | - | - |
Peronospora spinaciae | (3) | 5% napadnutih biljaka | - | - | - | - | - |
Botrytus cinerea | (3) | 5% napadnutih biljaka | 2(1) | - | 2(5) | - | - |
Marssonina panatoniana | (3) | 5% napadnutih biljaka | 5% za rasad | - | 5% za rasad | - | - |
Bremia lactucae | (3) | 5% napadnutih biljaka | - | - | - | - | - |
Puccinia endiviae | (3) | 2% napadnutih biljaka | - | - | - | - | - |
Sclerotinia sclerotiorum | (3) | 5% napadnutih biljaka | 1(1) | - | 1(5) | - | - |
Virus mozaika salate Lettuce mosaic virus | (3) | 0% napadnutih biljaka | 0(1) | - | 0(5) | - | - |
Virus mozaika krastavca Cucumber mosaic virus | (3) | 5% napadnutih biljaka | - | - | - | - | - |
Virus infektivne žutice salate Lettuce infectious yellows virus | (3) | 0 | - | - | - | - | (2) |
Virus pegastog uvenuća paradajza Tomato spotted wilt virus | (3) | 0 | - | - | - | - | (2) |
Virus crne prstenavosti paradajza Tomato black ring virus | (3) | 0 | - | - | - | - | (2) |
Virus kovrdžavosti vrha repe Beet curly top virus | (3) | 0 | - | - | - | - | (2) |
Virus prstenaste pegavosti duvana Tobacco ringspot virus | (3) | 0 | - | - | - | - | (2) |
Virus kovrdžavosti vrha repe Beet leaf curl virus | (3) | 0 | - | - | - | - | (2) |
Žive Acarina | - | - | - | 0(4) | 0(5) | - | - |
(1) | poslednji pregled semenskog useva podrazumeva:vizuelni pregled u polju pred ubiranje useva, uzorkovanje naturalnog semena,laboratorijsku analizu naturalnog semena i kompletiranje podataka u Zapisnikukoji se vodi na Obrascu br. 3. Procedura uzorkovanja naturalnog semena iz prikolice:broj uboda sondom (primarni uzorci) za pojedinačnu parcelu: 6 uboda sondom na7,1-10 t, 7 uboda sondom na 10,1- 23 t, 10 uboda sondom na 23,1 - 50 t, 15 ubodasondom na 50,1 - 100 t, 25 uboda sondom na 100,1 - 200 t, 30 uboda sondom na200,1 - 300, 40 uboda na 300,1 - 400 t. Procedura uzorkovanja naturalnog semenaiz skladišta proizvođača: 5 uboda za količinu do 500 kg, 1 na svakih 300 kg,ali ne manje od 5 uboda za količinu 501 - 3000 kg; jedan na svakih 500 kg, aline manje od 10 uboda za količinu od 3001-20000 kg i jedan na svakih 700 kg, aline manje od 40 uboda za količinu od 20001 20001 -100000 kg, 1 na svaku tonu,ali ne manje od 60 uzoraka za količinu veću od 100001 kg. Iz primarnih uzorakaformira se zbirni, a iz njega prosečan uzorak mase 30 g. Uzeti uzorci se dostavljajuovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. Laboratorijski pregled naturalnogsemena se vrši prema ISTA (ako postoji protokol) i drugim međunarodno prihvaćenimmetodama što najmanje podrazumeva: "trijerisanje" u cilju pripremeuzorka (odbacivanje šturih zrna), analizu suvog semena, filter papir metod iizolaciju na hranjivu podlogu. Analizira se 1 prosečan uzorak po usevu u: 2 ponavljanjaza količinu do 500 kg koja je uzorkovana, 3 ponavljanja za količinu od 3001-20000kg koja je uzorkovana i 4 ponavljanja za količinu preko 20 001 kg koja je uzorkovana.Tek nakon dostavljanja izveštaja ovlašćenog pravnog lica dopunjava se zapisnikiz poslednjeg zdravstvenog pregleda i izdaje Uverenje o zdravstvenom stanju poljoprivrednoguseva za proizvodnju semena i rasada, zdravstvenom stanju semena i zdravstvenomstanju objekta za proizvodnju sadnog materijala višegodišnjih biljaka u čijemprilogu je Izveštaj ovlašćenog pravnog lica o izvršenim analizama uzoraka naturalnogsemena uzetih tokom poslednjeg pregleda; | (2) | Odsustvo štetnog organizma; | (3) | način vršenja pregleda: I faza - izbor ocenjivačkogmesta - osmatranje polja, kriterijumi za određivanje broja ocenjivačkih mestaza utvrđivanje zdravstvenog stanja povrtarskih useva (Tabela); II faza modelpregleda semenskog useva (Slika 1). Posebni zahtevi: Pregled useva se vrši uobliku spirale (Slika 3) | (4) | procedura uzorkovanja dorađenog semena: način uzorkovanja i čuvanje uzoraka do slanja se vrši u skladu sa ISTA metodama. Uzorci se šalju u akreditovanu laboratoriju; | (5) | uzeti uzorci se dostavljaju ovlašćenim pravnim licima iz člana 4. stava 2. i 5. | |
2.10. Za sve povrtarske kulture SKLADIŠNE ŠTETOČINE na bilju |
Callosobruchus spp.; Caulophilus latinasus; Dinoderus spp.; Prostephanus truncates; Araecerus fasciculatus; Pyroderces rileyi | - | Bilo koji živi štetni organizam | I stepen rizika (1)(2) |
Sitophilus spp.; Rhizoperta dominica; Acanthoscelides obtectus; Sitotroga cerealella; Ephestia spp.; Plodia interpunctella; Corcyra cephalonica | - | 3 živa insekta po kg | II stepen rizika (1)(2) |
Tribolium spp.; Palorus spp.; Gnatocerus spp.; Latheticus oryzae; Tenebrioides mauritanicus; Tenebrio spp.; Stegobium paniceum; Lassioderma serricorne; Alphitobius spp.; Nemapogon granella | - | 7 živih insekata po kg | III stepen rizika (1)(2) |
Oryzaephilus surinamensis; Cryptolestes spp.; Acarina | - | 15 živih insekata po kg | IV stepen rizika(1)(2) |
(3) | Pregledu podležu pošiljke bilja i ambalaža u uvozu, kao i bilje i proizvodi od bilja u skladištima | (4) | Ako se više živih štetnih organizama, klasifikovanim po istom stepenu rizika nađu u jednom istom uzorku, broj se sabira i bilje će se smatrati kontaminiranim ako ukupna količina živih štetnih organizama je jednaka odgovarajućem stepenu rizika ili prelazi dozvoljeni stepen | |
Štetni organizam | akronim | Dozvoljeni % za biljni i reprodukcioni materijal | napomena |
U proizvodnji | U prometu | |
3.1. HRIZANTEMA (Chrisantemum spp.) |
Virus B hrizanteme Chrysantemum B carlavirus | CVB | 0 | Za rasad: 0; Za saksije: -; Rezani cvet: - | |
Virus aspermije paradajza Tomato aspermy cucumovirus | TAV | 0 | Za rasad: 0; Za saksije: -; Rezani cvet: - | |
Virus pegastog uvenuća paradajza Tomato spotted wilt tospovirus | TSWV | 0 | Za rasad: 0; Za saksije: 0; Rezani cvet: - | (1) |
Virus nekrotične pegavosti lepog jove Impatiens necrotic spot tospovirus | INSV | 0 | Za rasad: 0; Za saksije: 0; Rezani cvet: - | (1) |
Virus kržljavosti hrizanteme Chrysantemum stunt pospiviroid | CSVd | 0 | Za rasad: 0; Za saksije: -; Rezani cvet: - | (2) |
Virus nekroze stabla hrizanteme Chrysanthemum stem necrosis tospovirus | | 0 | 0 | (1) |
Erwinia chrysantemi | | 0 | Za rasad: 0; Za saksije: 0; Rezani cvet: - | |
Pseudomonas syringe pv. syringae | | 0 | - | |
Agrobacterium tumefaciens | | 0 | - | |
Verticillium spp. | | 0 | - | |
Fusarium oxysporum f.sp. chrysantemi | | 0 | - | |
Puccinia horiana | | 0 | 0 | (3) |
Didymellla ligulicola | | 0 | 0 | (4) |
Insekti (Aphididae, Thysanoptera, Miridae) | | 0,5 | 0,5 | |
Amauromyza maculosa, Liriomyza bryoniae, L. huidobrensis, L. sativae i L. trifolii) | | 0 | 0 | (1) |
Helicoverpa armigera | | 0 | 0 | (5) |
Spodoptera littoralis | | 0 | 0 | (6) |
Grinje (Tetranychidae) | | 0,5 | 0,5 | |
(1) | Odsustvo štetnog organizma na biljkama, uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ako nadležni organ naredi praćenje | (2) | Biljke dobijene nakon maksimalno tri umnožavanja od materijala za koji je testiranjem utvrđeno odsustvo Chrysanthemum stunt pospiviroid ili je 10% biljaka testirano u vreme cvetanja na prisustvo Chrysanthemum stunt pospiviroid; | (3) | Odsustvo Puccinia horiana u neposrednoj okolini useva utvrđeno nakon mesečnih pregleda u poslednja tri meseca; | (4) | Neožiljene reznice - reznice i matične biljke bez prisustva Didymella ligulicola; Ožiljene reznice - reznice i leje za ožiljavanje bez prisustva Didymella ligulicola; | (5) | Objekat bez prisustva Helicoverpa armigera ili izvršeno tretiranje protiv Helicoverpa armigera; | (6) | Objekat bez prisustva Helicoverpa armigera i Spodoptera littoralis ili tretman u cilju suzbijanja Helicoverpa armigera i Spodoptera littoralis | |
3.2. NARCIS (Narcissus spp.) |
Virus mozaika gušarke Arabis mosaic nepovirus | ArMV | 0 | Lukovice: 0; Rezani cvet: - | |
Virus mozaika krastavca Cucumber mosaic cucumovirus | CMV | 2 | - | Da li da lukovice u prometu ne podlegnu pregledu |
Virus latentni mozaik narcisa Narcissus latent macluravirus | NLV | 2 | - | |
Virus kasnosezonskog žutila narcisa Narcissus late season yellows potyvirus | NLSYV | 2 | - | |
Virus mozaika narcisa Narcissus mosaic potexvirus | NMV | 2 | - | |
Virus nekroze vrha narcisa Narcissus tip necrosis tombusvirus | NTNV | 2 | - | |
Virus bele crtičavosti narcisa Narcissus white streak potyvirus | NWSV | 2 | - | |
Virus žute prugavosti narcisa Narcissus yellow stripe potyvirus | NYSV | 2 | - | |
Virus prstenaste pegavosti maline Raspberry ringspot nepovirus | RpRSV | 0 | Lukovice: 0; Rezani cvet: - | |
Strawberry latent ringspot nepovirus | SLRSV | 0 | Lukovice: 0; Rezani cvet: - | |
Tobacco rattle tobravirus | TRV | 2 | - | |
Virus prstenaste pegavosti duvana Tobacco ringspot nepovirus | TRSV | 0 | Lukovice: 0; Rezani cvet: - | |
Virus crne prstenavosti duvana Tomato black ring nepovirus | TBRV | 0 | Lukovice: 0; Rezani cvet: - | |
Truleži lukovice | | - | 2 | |
Botryotinia narcissicola | | 2 | - | |
Sklerocije na lukovicama | | - | Ne više od 4.5% sa 3 ili više sklerocija | |
Ditylenchus dipsaci | | 0 | 0 | (1) |
Eumerus spp. | | - | 2 | |
Merodon equestris | | - | 0 | |
Stenotarsonemus laticeps | | - | 5 | |
Insekti i grinje | | 0,5 | 0,5 | |
(1) Na mestu proizvodnje tokom poslednje vegetacije nije utvrđeno prisustvo Ditylenchus dipsaci, važi za lukovice |
3.3. KARANFIL (Dianthus spp.) |
Virus prstenavosti karanfila Carnation etched ring caulimovirus | CERV | 0 | - | |
Latentni virus karanfila Carnation latent carlavirus | CLV | 0 | - | |
Virus šarenila karanfila Carnation mottle carmovirus | CaMV | 0 | - | |
Virus nekrotične pegavosti karanfila Carnation necrotic fleck closterovirus | CaNFV | 0 | - | |
Virus prstenaste pegavosti karanfila Carnation ringspot dianthovirus | CaRV | 0 | - | |
Virus šarenila nerava karanfila Carnation vein mottle potyvirus | CaVMV | 0 | - | |
Burkholderia caryophylli | | 0 | 0 | (1) |
Erwinia chrysanthemi | | 0 | 0 | (2) |
Fusarium oxysporum f.sp. dianthi | | 0 | - | |
Phialophora cinerescens | | 0 | 0 | (3) |
Bakterioze | | 0 | - | |
Helicoverpa armigera | | 0 | 0 | (4) |
Spodoptera littoralis | | 0 | 0 | (4) |
Insekti i grinje | | 0,5 | 0,5 | |
(1) | biljke potiču od matičnih biljaka koje su bar jednom u dve godine testirane na prisustvo Burkholderia caryophylli i utvrđeno njeno odsustvo; | (2) | Biljke potiču od matičnih biljaka koje su bar jednom u dve godine testirane na prisustvo Erwinia chrysanthemi i utvrđeno njeno odsustvo; | (3) | Biljke potiču od matičnih biljaka koje su bar jednom u dve godine testirane na prisustvo Phialophora cinerescens i utvrđeno njeno odsustvo; | (4) | Biljke potiču sa mesta proizvodnje gde nije utvrđeno prisustvo štetnih organizama ili je izvršen tretman protiv njih | |
3.4. PETUNIJA (Petunia spp.) |
Virus mozaika lucerke Alfalfa mosaic alfamovirus | AMV | 0 | - | |
Virus mozaika krastavca Cucumber mosaic cucumovirus | CMV | 0 | - | |
Virus aspermije paradajza Tomato aspermy cucumovirus | TAV | 0 | - | |
Virus mozaika duvana Tobacco mosaic virus | TMV | 0 | - | |
Virus mozaika duvana Tomato mosaic tobamovirus | ToMV | 0 | - | |
Virus nekrotične pegavosti lepog jove Impatiens necrotic spot tospovirus | INSV | 0 | - | (1) |
Virus pegastog uvenuća paradajza Tomato spotted wilt tospovirus | TSWV | 0 | - | (1) |
Virus uvenuća pasulja Broad bean wilt fabavirus | BBWV | 0 | - | |
Virus prstenaste pegavosti duvana Tobacco ringspot nepovirus | TRSV | 0 | - | |
Virus crne prstenavosti paradajza Tomato black ring nepovirus | TBRV | 0 | - | |
Virus prstenaste pegavosti duvana Tomato ringspot nepovirus | ToRSV | 0 | - | |
X virus krompira Potato X potex virus | PVX | 0 | - | |
Erwinia chrysantemi | | 0 | Na semenu: -; na rasadu: 0 | (2) |
Ralstonia solanacearum | | 0 | Na semenu: - ; na rasadu: 0 | (3) |
Insekti i grinje | | 0,5 | 0,5 | |
(1) | Odsustvo štetnog organizma na biljkama, uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ako nadležni organ naredi praćenje; | (2) | Biljke potiču od matičnih biljaka koje su bar jednom u dve godine testirane na prisustvo Erwinia chrysanthemi i utvrđeno njeno odsustvo; | (3) | Pregled se vrši u skladu sa merama koje nalaže nadležni organ u slučaju sumnje na pojavu štetnog organizma. Odsustvo štetnog organizma ili na mestu proizvodnje u predhodnoj sezoni nije bilo prisustva Ralstonia solanacearum na biljkama. | |
3.5. LJILJAN (Liliaceae) |
| | | | |
Cucumber mosaic cucumovirus | CMV | 0 | - | |
Lily symptom less carlavirus | LSV | 0 | - | |
Lily X potex virus | LVX | 0 | - | |
Lily mottle potyvirus | LMoV | 0 | - | |
Rhizoctonia spp. | | 0 | 0 | Samo ako je u vegetaciji utvrđeno prisustvo |
Druge mikoze | | 0 | 1 | Ukupno gljiva 1,5% |
Rhizogliphus spp. | | | 1 | |
Liothrips vaneeckei | | - | 0 | |
Rhodococcus fascians | | 0 | 0 | |
Aphelenchoides spp | | 0,1 | 1 | |
Oštećenja lukovice | | - | 1 | |
Insekti i grinje | | 0,5 | 0,5 | |
3.6. MUŠKATLA (Pelargonium spp.) |
Virus mozaika krastavca Cucumber mosaic cucumovirus | CMV | 0 | - | |
Virus nekrotične pegavosti lepog jove Impatiens necrotic spot tospovirus | INSV | 0 | Rasad: 0; Saksija: 0; Rezano cveće: - | (1) |
Virus propadanja cveta muškatle Pelargonium flower break carmovirus | | 0 | - | |
Virus uvijenosti lista muškatle Pelargonium leaf curl tombusvirus | | 0 | - | |
Virus linijskog mozaika muškatle Pelargonium line pattern carmovirus | | 0 | - | |
Virus crne prstenavosti paradajza Tomato black ring nepovirus | | 0 | Rasad: 0; Saksija: 0; Rezano cveće: - | |
Virus pegastog uvenuća paradajza Tomato spotted wilt virus | | 0 | Rasad: 0; Saksija: 0; Rezano cveće: - | (1) |
Virus prstenaste pegavosti paradajza i vektor Xiphinema americanum Tomato ringspot nepovirus | | 0 | Rasad: 0; Saksija: 0; Rezano cveće: - | (2) |
Xanthomonas hortorum pv. pelargonii | | 0 | Rasad: 0; Saksija: 0; Rezano cveće: - | |
Puccinia palergonii- zonalis | | 0 | 0 | |
Helicoverpa armigera | | 0 | 0 | (3) |
Spodoptera littoralis | | 0 | 0 | (3) |
Insekti i grinje | | 0,5 | 0,5 | |
(1) | Odsustvo štetnog organizma na biljkama, uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ako nadležni organ naredi praćenje; | (2) | Štetni organizam odsutan na mestu proizvodnje ili maksimalno četvrto umnožavanje od matičnih biljaka za koje je testiranjem utvrđeno da su slobodne od ToRSV; | (3) | Biljke potiču sa mesta proizvodnje gde nije utvrđeno prisustvo štetnih organizama ili je izvršen tretman protiv njih | |
3.7. LALE (Tulipa) |
Virus nekroze duvana Tobbaco necrosis virus | TNV | Lukovice: 0; Saksija: 1 | Lukovice: 0; Saksija: 1 | |
Virus mozaika krastavca Cucumber mosaic cucumovirus | CMV | Lukovice: 0; Saksija: 1 | Lukovice: 0; Saksija: 1 | |
Curtobacterium flaccumfaciens pv.oortii | | Lukovice: 0; Saksija: 2 | Lukovice: 0; Saksija: 2 | |
Fusarium oxysporum | | 1 | 1 | |
Penicillium spp. | | 2 | 2 | unutra |
0/3 | 0/3 | Spolja: 0-za normalne; 3-za frigo lukovice |
Sklerocije na lukovicama | | 0 | 01 | 01- za Tanatephoruscucumeris i Sclerotium wackeri dozvoljeno maks. 1% |
Rhizogliphus spp. | | Lukovice: 0; Saksija: 2 | Lukovice: 0; Saksija: 2 | |
Ditylenchus destructor | | 0 | 0 | |
Ditylenchus dipsaci | | 0 | 0 | |
Aceria tulipae | | 1 | 1 | Simptomi |
0 | 0 | Prisustvo štetočine |
Oštećenja lukovice | | 1 | 1 | |
Insekti i grinje | | 0,5 | 0,5 | |
3.8. ŠAFRAN |
Penicillium spp. | | 1 | 1 | Unutrašnji |
Ditylenchus destructor | | 0 | 0 | |
Insekti i grinje | | 0,5 | 0,5 | |
3.9. IRIS (Iris) |
Penicillium spp | | Lukovice: 1 | Lukovice: 1; Rezani cvet: 2 | |
Ditylenchus destructor | | 0 | 0 | Odsustvo štetnog organizma |
Virus žute pegavosti irisa Iris yellow spot virus | IYSV | 0 | - | |
Insekti i grinje | | 0,5 | 0,5 | |
3.10. BEGONIJA (Begonia) |
Virus pegastog uvenuća paradajza Tomato spotted wilt tospovirus | TSWV | 0 | Rasad: 0; seme i saksije:- | (1) |
Virus nekrotične pegavosti lepog jove Impatiens necrotic spot tospovirus | INSV | 0 | rasad: 0; seme i saksije: - | (1) |
Drugi virusi | | 0 | - | |
Begonia leaf curl disease | | 0 | - | |
Xanthomonas anoxopodis pv. begoniae | | 0 | 0 | |
Insekti i grinje | | 0,5 | 0,5 | |
(1) | Odsustvo štetnog organizma na biljkama, uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ako nadležni organ naredi praćenje; | |
3.11. KOLONHOJA (Kalanchoe) |
Virus mozaika kalanhoje Kalanchoe mosaic potyvirus | KMV | 0 | - | |
Virus pegastog uvenuća paradajza Tomato spotted wilt tospovirus | TSWV | 0 | 0 | (1) |
Virus nekrotične pegavosti lepog jove Impatiens necrotic spot tospovirus | INSV | 0 | 0 | (1) |
Latentni virus kalanhoje Kalanchoe latent carlavirus | KLV | 0 | - | |
Virus žute mrežavosti sonhusa Sonchus yellow net rhabdovirus | SYNV | 0 | - | |
Fitopatogene Erwinia spp. | | 0 | 0 | |
Insekti i grinje | | 0,5 | 0,5 | |
(1) | Odsustvo štetnog organizma na biljkama, uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ako nadležni organ naredi praćenje; | |
3.12. LEPI JOVA (Impatiens) |
Virus mozaika krastavca Cucumber mosaic cucumovirus | CMV | 0 | - | |
Virus nekrotične pegavosti lepog jove Impatiens necrotic spot tospovirus | INSV | 0 | Seme: -; Saksije: 0 | (1) |
Virus mozaika zumbula Turnip mosaic potyvirus | TMV | 0 | - | |
Virus žutila nerava Clover yellow vein potyvirus | CYVV | 0 | - | |
Virus mozaika duvana Tobacco mosaic tobamovirus | TMV | 0 | - | |
Virus zelenog mozaika duvana Tobacco mild green mosaic tobamovirus | TMGMV | 0 | - | |
Virus mozaika Ribgrass mosaic tobamovirus | RMV | 0 | - | |
Virus pegastog uvenuća paradajza Tomato spotted wilt tospovirus | TSWV | 0 | Seme: -; Saksije: 0 | (1) |
Insekti i grinje | | 0,5 | 0,5 | |
(1) | Odsustvo štetnog organizma na biljkama, uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ako nadležni organ naredi praćenje; | |
3.13. ZUMBUL (Hyacinthus) |
Virus mozaika zumbula Hyacinth mosaic potyvirus | HMV | 0/1/1 | - | 0/1/11- 0- "majke" lukovice; 1-lukovice za dalje uvećavanje; 1-lukovice za dobijanje cvetova |
Tobacco rattle tobravirus | TRV | 0/1/3 | - | |
Xanthomonas hyacinthi | | 0 | 0 | |
Aspergillus niger | | 0,1/0,5/1 | 0,1/0,5/1 | 0,1/0,5/11- 0,1-"majke" lukovice; 0,5-lukovice za dalj uvećavanje; 1-lukovice za odbijanje cvetova |
Dityalenchus dipsaci | | 0 | 0 | Odsustvo štetnih organizama |
Ditylenchus destructor | | 0 | 0 | Odsustvo štetnih organizama |
Insekti i grinje | | 0,5 | 0,5 | |
3.14. RUŽE (Rosa) |
Virus nekrotične pegavosti prunusa Prunus necrotic spot ilarvirus | PNRSV | 0/0/0,5 | - | |
Virus mozaika jabuke Apple mosaic ilar virus | ApMV | 0/0/0,5 | - | |
Virus mozaika gušarke Arabis mosaic nepovirus | ArMV | 0 | - | |
Virus latentne pegavosti jagode Strawberry latent spot ilarvirus | SLSV | 0 | 0 | |
Agrobacterium tumefaciens | | 0 | 0 | |
Agrobacterium rhizogenes | | 0 | 0 | |
Verticillium albo-atrum | | 0/0,5/0,5 | - | |
Verticillium dahliae | | 0/0,5/0,5 | - | |
Leptosphaeria coniothyrium | | 0,5 | - | |
Chondrostereum purpureum | | 0,5 | - | |
Chalaropsis thielavioides | | 0,5 | - | |
Meloidogyne spp. | | 0,5 | - | |
Pratylenchus penetrans | | 0,5 | - | |
Pratylenchus thornei | | 0,5 | - | |
Pratylenchus vulnus | | 0,5 | - | |
Xiphinema diversicaudatum | | 0 | 0 | |
Bemisia tabaci | | 0 | 0 | (1) |
Insekti i grinje | | 0,5 | 0,5 | |
(1) | Uzorkovanje u slučaju sumnjivih simptoma ili ukoliko nadležni organ naredi praćenje prisustva karantinski štetnog organizma; tokom tri poslednja meseca mesto proizvodnje pod nadzorom i bez prisustva štetnog organizma; | |