ODLUKA

O OSNIVANJU APOTEKE "BEOGRAD"

("Sl. list grada Beograda", br. 24/2006)

Član 1

Grad Beograd osniva zdravstvenu ustanovu za obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti na primarnom nivou za područje gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica.

Član 2

Naziv ustanove je Apoteka "Beograd" (u daljem tekstu: Apoteka).

Sedište Apoteke je u Beogradu, Bojanska broj 16.

Član 3

Apoteka ima svojstvo pravnog lica.

Član 4

Apoteka posluje sredstvima u državnoj svojini.

Član 5

Delatnost Apoteke je obavljanje farmaceutske zdravstvene delatnosti koja obuhvata: promociju zdravlja odnosno zdravstveno vaspitanje i savetovanje za očuvanje i unapređenje zdravlja pravilnom upotrebom lekova i određenih vrsta medicinskih sredstava; promet na malo lekova i određenih vrsta medicinskih sredstava; praćenje savremenih stručnih i naučnih dostignuća u oblasti farmakoterapije i pružanje građanima, zdravstvenim radnicima, drugim zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi, kao i drugim zainteresovanim subjektima, informacija o lekovima i određenim vrstama medicinskih sredstava; davanje saveta pacijentima za pravilnu upotrebu lekova i određenih vrsta medicinskih sredstava odnosno uputstava za njihovu pravilnu upotrebu, izradu magistralnih lekova i obavljanje drugih poslova, u skladu sa zakonom i drugim propisima.

Član 6

Sredstva za osnivanje i rad Apoteke čine sredstva i imovina Apotekarske ustanove "Beograd" utvrđena bilansom stanja na dan donošenja ove odluke.

Član 7

Skupština grada Beograda, kao organ osnivača, ima pravo da traži podnošenje odgovarajućih izveštaja ili informacija o radu i poslovanju Apoteke, kao i da preduzima mere kojima se obezbeđuju uslovi za obavljanje delatnosti Apoteke.

Apoteka je dužna da Skupštini grada dostavi godišnji izveštaj o radu i ostvarivanju delatnosti, a po potrebi i druge izveštaje o radu i poslovanju.

Član 8

Organi Apoteke su direktor, Upravni odbor i Nadzorni odbor.

Upravni odbor Apoteke ima pet članova od kojih su dva člana iz reda zaposlenih u Apoteci.

Nadzorni odbor Apoteke ima tri člana od kojih je jedan član iz reda zaposlenih u Apoteci.

Direktora, zamenika direktora, Upravni odbor i Nadzorni odbor Apoteke imenuje i razrešava osnivač.

Član 9

Apoteka počinje sa radom danom upisa u sudski registar.

Danom početka rada Apoteka preuzima prava, obaveze i zaposlene Apotekarske ustanove "Beograd".

Danom početka rada Apoteke prestaje sa radom Apotekarska ustanova "Beograd".

Član 10

Upravni odbor i Nadzorni odbor Apotekarske ustanove "Beograd", obavljaće poslove Upravnog odbora i Nadzornog odbora Apoteke do imenovanja organa Apoteke.

Upravni odbor doneće statut u roku od 30 dana od dana donošenja ove odluke.

Član 11

Do imenovanja direktora Apoteke, poslove i ovlašćenja direktora vršiće direktor Apotekarske ustanove "Beograd", mr sci.ph. Vukica Kocić-Pešić.

Član 12

Skupština grada Beograda imenovaće Upravni odbor i Nadzorni odbor Apoteke u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu Statuta.

Član 13

Skupština grada Beograda imenovaće direktora Apoteke u roku od 60 dana od dana konstituisanja Upravnog odbora i Nadzornog odbora Apoteke.

Član 14

Ovu odluku objaviti u "Službenom listu grada Beograda".