ODLUKA

O POSTAVLJANJU PRIVREMENIH OBJEKATA ZA OBAVLJANJE MENJAČKIH POSLOVA NA JAVNIM POVRŠINAMA

("Sl. list grada Beograda", br. 15/2001, 27/2002, 33/2003, 11/2005, 9/2006 i 24/2006)

Član 1

Ovom odlukom propisuje se vrsta, izgled, mesto, uslovi i način postavljanja, korišćenja i uklanjanja privremenih objekata Narodne banke Srbije, Glavne republičke filijale u Beogradu za obavljanje menjačkih poslova na javnim površinama na području gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad i Čukarica.

Član 2

Privremeni objekat u smislu ove odluke je montažni objekat (u daljem tekstu: montažni objekat), površine do 9 m2 koji se formira od gotovih tipskih elemenata, a postavlja se montažom i minimalnim radovima na izradi podloge.

Član 3

Montažni objekat se sastoji iz funkcionalnog korpusa dimenzija 240 x 180 x 240 cm, nadstrešnice dimenzija 375 x 230 x 50 cm oslonjene na dva stupa koji formiraju portal.

Donji deo montažnog objekta formiran je od aluminijumskih panela dok gornji deo sa bočnih strana i sa zadnje strane sadrži prosvetljene reklamne panoe dimenzija 100 x 160 cm.

Na frontalnom delu montažnog objekta nalazi se šalter ispred kojeg se postavljaju dva stuba. S jedne strane šaltera postavlja se digitalna kursna lista, a s druge strane mapa grada sa označenim punktovima ostalih montažnih objekata. Centralni deo montažnog objekta zastakljen je sigurnosnim staklom u okviru kojeg se postavlja rotirajuća šalter tacna.

Iznad šaltera je tabla sa brojem montažnog objekta i ulica u kojoj se nalazi.

Član 4

Montažni objekat iz člana 1. ove odluke Narodna banka Srbije, Glavna republička filijala u Beogradu, može postaviti na sledećim mestima:

1-5. (Brisane).

6. (Brisana).

7-15. (Brisane).

16. Ulica Braće Jerković, kod pijace, filijala "Voždovac" (Voždovac).

17. Ugao Paunove i Kokanove ulice, privremeni parking kod Banjičke pijace, filijala "Voždovac" (Voždovac).

18. (Brisana).

19. Bulevar Mihajla Pupina, ulaz na pijacu Novi Beograd, pored desnog stepeništa u odnosu na Bulevar, Filijala "Novi Beograd" (Novi Beograd).

20. Ugao ulice Tošin bunar i Bulevara Arsenija Čarnojevića ka autobuskoj stanici "Studentski grad", blok 34, Filijala "Novi Beograd" (Novi Beograd).

21. (Brisana).

22. Ulica Maksima Gorkog ka Viškoj ulici, kod taksi stanice, ispred Kalenić pijace, filijala "Palilula" (Vračar).

23-26. (Brisane).

27. i 28. (Brisane).

29. Ulica cara Dušana, ispred ulaza u pijacu "Skadarlija" (Bajlonijeva), Filijala "Stari grad" (Stari grad).

Član 5

Montažni objekat postavlja se na osnovu odobrenja koje izdaje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove saobraćaja, a na osnovu zahteva Narodne banke Srbije, Glavne republičke filijale u Beogradu, uz koji se prilaže projektna dokumentacija za montažni objekat na koju saglasnost daje organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove urbanizma.

Odobrenje se izdaje u formi rešenja i sadrži mesto, površinu koja se zauzima, tip, veličinu i namenu montažnog objekta, vreme korišćenja i obavezu Narodne banke Srbije, Glavne republičke filijale u Beogradu, da nakon isteka vremena korišćenja montažni objekat ukloni sa javne površine.

Odobrenje se izdaje najduže na vreme od godinu dana.

Član 6

Narodna banka Srbije, Glavna republička filijala u Beogradu, dužna je da montažni objekat koristi u skladu sa odobrenjem i montažni objekat i prostor oko njega održava u urednom i ispravnom stanju.

Član 7

Postavljeni montažni objekat Narodna banka Srbije, Glavna republička filijala u Beogradu ne može preneti na korišćenje drugom licu, odnosno izdati u zakup.

Član 8

Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem odredaba ove odluke vrši komunalna inspekcija.

Član 9

U vršenju inspekcijskog nadzora komunalni inspektor je ovlašćen da rešenjem naredi uklanjanje montažnog objekta, u sledećim slučajevima:

- ako se montažni objekat postavi ili koristi bez odobrenja,

- ako montažni objekat koristi neovlašćeno lice,

- ako se montažni objekat postavi ili koristi suprotno odobrenju,

- ako je to neophodno zbog izmene režima saobraćaja.

Član 10

Ako Narodna banka Srbije, Glavna republička filijala u Beogradu, ne postupi po rešenju komunalnog inspektora i ne ukloni montažni objekat, komunalni inspektor će odrediti da se montažni objekat ukloni o trošku korisnika, preko drugog lica, na mesto koje je za to određeno.

Član 11

Novčanom kaznom od 5.000 do 500.000 dinara kazniće se za prekršaj Narodna banka Srbije, Glavna republička filijala u Beogradu, ako:

1. postavi montažni objekat bez odobrenja ili suprotno odobrenju (član 5),

2. koristi montažni objekat bez odobrenja ili suprotno odobrenju (član 5),

3. montažni objekat i prostor oko njega ne održava u urednom i ispravnom stanju (član 6).

Za prekršaj iz stava 1. ovog člana kazniće se novčanom kaznom od 250 do 25.000 dinara odgovorno lice u Narodnoj banci Srbije, Glavnoj republičkoj filijali u Beogradu.

Član 11a

Organizaciona jedinica Gradske uprave nadležna za poslove saobraćaja na osnovu zahteva Narodne banke Srbije, Glavne republičke filijale u Beogradu produžiće važnost izdatih odobrenja za postavljene montažne objekte iz člana 4. tač. 16-17, 19-22, 27. i 28. te odluke.

Član 12

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda", a važiće do donošenja odluke o prestanku važenja ove odluke.

 

Samostalni član Odluke o izmeni i dopuni
Odluke o postavljanju privremenih objekata za obavljanje menjačkih poslova na javnim površinama

("Sl. list grada Beograda", br. 27/2002)

Član 4

Ova odluka stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

 

Samostalni član Odluke o izmeni
Odluke o postavljanju privremenih objekata za obavljanje menjačkih poslova na javnim površinama

("Sl. list grada Beograda", br. 11/2005)

Član 5

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".