UPUTSTVO

O IZGLEDU I IZDAVANJU TAKSI ISPRAVA I OZNAKA

("Sl. list grada Beograda", br. 24/2006)

 

1. OPŠTE ODREDBE

Član 1

Ovim uputstvom se utvrđuje izgled, dimenzije, postavljanje i izdavanje taksi isprava i oznaka, koje su propisane Odlukom o auto taksi prevozu ("Službeni list grada Beograda", broj 29/05).

Član 2

Isprave za taksi vozača su: taksi dozvola i identifikacioni karton.

Taksi dozvola je isprava koju taksi vozač nosi sa sobom prilikom obavljanja delatnosti i koju je dužan da pokaže na zahtev ovlašćenog lica.

Identifikacioni karton taksi vozača je isprava koja služi da podaci o taksi vozaču budu na uvidu putniku prilikom vožnje.

Član 3

Isprave za taksi vozilo su: identifikaciona vetrobranska nalepnica, identifikaciona vetrobranska nalepnica za lokacije od posebnog interesa za grad, krovna oznaka "TAXI", natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona na zadnjim vratima taksi vozila i potvrda o pogodnosti i klasifikaciji vozila.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica je oznaka vozila koja sadrži podatke o motornom vozilu.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica za lokacije od posebnog interesa za grad je oznaka koja služi za identifikaciju taksi vozila koja mogu obavljati taksi prevoz na lokacijama od posebnog interesa za grad (aerodrom, glavna železnička stanica, autobuska stanica).

Krovna oznaka "TAXI" je svetleća krovna oznaka, koja služi za vizuelnu i funkcionalnu identifikaciju vozila i sadrži broj krovne oznake i osnovni grb grada, čiji izgled će se utvrditi projektom, u skladu sa odlukom.

Natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona na zadnjim vratima taksi vozila je bočna oznaka taksi vozila koju preduzetnici i pravna lica mogu ispisati na zadnjim vratima motornog vozila kojim se obavlja taksi prevoz.

Potvrda o pogodnosti i klasifikaciji vozila je isprava koja služi kao dokaz da vozilo ispunjava uslove za obavljanje taksi prevoza.

2. SADRŽAJ TAKSI ISPRAVA I OZNAKA

Član 4

Taksi dozvola sadrži:

- poslovno ime pravnog lica ili preduzetnika,

- broj taksi dozvole,

- ime i prezime taksi vozača,

- status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni),

- jedinstveni matični broj taksi vozača,

- adresu,

- sliku.

Identifikacioni karton taksi vozača sadrži:

- poslovno ime pravnog lica ili preduzetnika,

- broj taksi dozvole,

- ime i prezime taksi vozača,

- status taksi vozača (preduzetnik ili zaposleni),

- jedinstveni matični broj taksi vozača

- sliku.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica sadrži:

- registarski broj vozila,

- broj krovne oznake,

- bar kod koji sadrži: ime i prezime vlasnika ili korisnika po ugovoru o lizingu, marku i tip vozila,

- transparentni hologram - osnovni grb grada.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica za lokacije od posebnog interesa za grad sadrži:

- registarski broj vozila,

- grafičke simbole lokacija od posebnog interesa za grad prema članu 6. odluke,

- transparentni hologram - osnovni grb grada.

Krovna oznaka "TAXI" sadrži:

- natpis "TAXI",

- broj krovne oznake,

- osnovni grb grada Beograda.

Bočna oznaka taksi vozila sadrži natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona.

Potvrda o pogodnosti i klasifikaciji taksi vozila sadrži:

- registarski broj vozila,

- ime i prezime vlasnika ili korisnika po osnovu ugovora o lizingu,

- klasu vozila,

- marku i tip vozila,

- rok važnosti.

3. IZGLED I DIMENZIJE TAKSI ISPRAVA I OZNAKA

Član 5

1. Taksi dozvola

Taksi dozvola je identifikaciona kartica, izrađena od plastičnog materijala, dimenzije 55 x 85 mm, čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada, koja sadrži podatke o taksi vozaču iz člana 4. stav 1. Uputstva, ispisane slovima odnosno brojevima crne boje i odgovarajuću zaštitu u cilju sprečavanja zloupotrebe, a u svemu prema grafičkom prikazu datom u prilogu br. 1.

2. Identifikacioni karton

Identifikacioni karton je identifikaciona kartica, izrađena od plastičnog materijala, dimenzija 55 x 85 mm, čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada, koja sadrži podatke o taksi vozaču iz člana 4. stav 2. uputstva, ispisane slovima, odnosno brojevima crne boje i odgovarajuću zaštitu u cilju sprečavanja zloupotrebe, a u svemu prema grafičkom prikazu datom u prilogu br. 2.

3. Identifikaciona vetrobranska nalepnica

Identifikaciona vetrobranska nalepnica je oznaka, čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada, veličine 55 x 85 mm, koja sadrži podatke o taksi vozilu iz člana 4. stav 3. uputstva ispisane slovima, odnosno brojevima crne boje, sa odgovarajućom zaštitom u cilju sprečavanja zloupotrebe, a u svemu prema grafičkom prikazu datom u prilogu br. 3.

4. Identifikaciona vetrobranska nalepnica za lokacije od posebnog interesa za grad je oznaka čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada, dimenzija 55 x 85 mm, koja sadrži podatke o taksi vozilu sa grafičkim simbolima lokacija od posebnog interesa iz člana 4. stav 4. Uputstva ispisane slovima odnosno brojevima crne boje, sa odgovarajućom zaštitom u cilju sprečavanja zloupotrebe, a u svemu prema grafičkom prikazu datom u prilogu br. 4.

5. Krovna oznaka "TAXI"

Krovna oznaka "TAXI" je svetleća krovna oznaka pravougaonog oblika koja sadrži broj krovne oznake i osnovni grb grada, u svemu prema projektu u skladu sa odlukom.

6. Bočna oznaka taksi vozila

Bočna oznaka na taksi vozilu sadrži natpis sa poslovnim imenom i brojem telefona, koji se ispisuje ispod poslovnog imena slovima, odnosno brojevima, čije dimenzije su minimum 50 mm.

7. Potvrda o pogodnosti i klasifikaciji taksi vozila

Potvrda o pogodnosti i klasifikaciji taksi vozila je isprava, izrađena od plastičnog materijala, dimenzija 55 x 85 mm, čija pozadina je u osnovi bele boje, sa osnovnim grbom grada, koja sadrži podatke o taksi vozilu iz člana 4. stav 7. Uputstva ispisane slovima, odnosno brojevima crne boje i odgovarajuću zaštitu u cilju sprečavanja zloupotrebe, a u svemu prema grafičkom prikazu datom u prilogu br. 5.

4. IZDAVANJE TAKSI ISPRAVA I OZNAKA

Član 6

Na osnovu rešenja Agencije za privredne registre o upisu preduzetnika ili pravnog lica za obavljanje delatnosti taksi prevoza i saglasnosti o ispunjenosti uslova za obavljanje delatnosti taksi prevoza, organizaciona jedinica Gradske uprave, nadležna za poslove privrede, izdaje taksi isprave i oznake, o kojima vodi poseban registar.

Taksi dozvolu, identifikacioni karton, krovnu oznaku "TAXI" pravnom licu odnosno preduzetniku izdaje organizaciona jedinica, na osnovu ispunjenih uslova za obavljanje delatnosti taksi prevoza.

Potvrdu o pogodnosti i klasifikaciji vozila pravnom lipu odnosno preduzetniku, izdaje organizaciona jedinica, na osnovu dostavljenog izveštaja komisije, koja vrši ispitivanje pogodnosti i klasifikaciju vozila, u skladu sa Pravilnikom o ispitivanju pogodnosti i klasifikaciji vozila.

Identifikacionu vetrobransku nalepnicu za taksi vozilo pravnom licu, odnosno preduzetniku izdaje organizaciona jedinica na osnovu izveštaja komisije koja vrši ispitivanje pogodnosti i klasifikaciju vozila, u skladu sa Pravilnikom o ispitivanju pogodnosti i klasifikaciji vozila.

Identifikacionu vetrobransku nalepnicu za lokacije od posebnog interesa za grad pravnom licu odnosno preduzetniku izdaje organizaciona jedinica na osnovu izveštaja komisije koja vrši ispitivanje pogodnosti i klasifikaciju vozila, u skladu sa Pravilnikom o ispitivanju pogodnosti i klasifikaciji vozila.

Pravno lice i taksi vozač dužni su da sve izmene podataka koje sadrži taksi dozvola i druge isprave prijave organizacionoj jedinici u roku od tri dana od dana nastupanja izmene.

U slučaju oštećenja, odnosno gubitka taksi isprave ili oznake, pravno lice odnosno preduzetnik je dužan da gubitak odnosno oštećenje, prijavi organizacionoj jedinici u roku od tri dana od nastupanja promene, radi evidentiranja u registru taksi isprava i oznaka i izdavanja duplikata.

Troškove izdavanja duplikata taksi isprave ili oznake snosi pravno lice, odnosno preduzetnik.

5. POSTAVLJANJE TAKSI ISPRAVA I OZNAKA

Član 7

Taksi vozač je dužan da taksi dozvolu nosi sa sobom i da istu pokaže ovlašćenom licu na njegov zahtev.

Identifikacioni karton postavlja ovlašćeno lice u pravnom licu, odnosno preduzetnik, na za to predviđeni nosač, u svemu prema prilogu br. 6.

Identifikacionu vetrobransku nalepnicu za taksi vozilo postavlja i skida ovlašćeno lice organizacione jedinice.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica za taksi vozilo postavlja se na vetrobransko staklo sa unutrašnje strane, uspravno, što bliže gornjoj i levoj bočnoj stranici vetrobranskog stakla, gledajući vozilo sa prednje strane, tako da bude što uočljivija za posmatrača.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica za lokacije od posebnog interesa za grad postavlja i skida ovlašćeno lice organizacione jedinice.

Identifikaciona vetrobranska nalepnica za lokacije od posebnog interesa za grad postavlja se ispod identifikacione vetrobranske nalepnice za taksi vozilo, tako da im se vertikalne ose simetrije poklapaju, a gornja ivica identifikacione vetrobranske nalepnice za lokacije od posebnog interesa za grad nalazi se ispod donje ivice identifikacione vetrobranske nalepnice za taksi vozilo na rastojanju od oko 10 mm.

Bočnu oznaku na zadnja vrata taksi vozila postavlja pravno lice, odnosno preduzetnik.

Član 8

Ovo uputstvo stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".

1. Taksi dozvola

 

Izgled prednje strane

 

Izgled zadnje strane

 

 

 

2. Identifikacioni karton

 

Izgled prednje strane

 

Izgled zadnje strane

 

 

 

3. Vetrobranska identifikaciona nalepnica

 

Izgled prednje strane

 

Izgled zadnje strane

 

 

 

4. Identifikaciona vetrobranska nalepnica
za lokacije od posebnog interesa za grad

 

Izgled prednje strane

 

Izgled zadnje strane

 

 

 

5. Potvrda o pogodnosti i klasifikaciji taksi vozila

 

Izgled prednje strane

 

Izgled zadnje strane

 

 

 

6. Nosač identifikacionog kartona

 

Izgled prednje strane

 

Izgled zadnje strane