PRAVILNIK

O USLOVIMA, KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA I ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA NJIHOV RAD ZA 2007. GODINU

("Sl. glasnik RS", br. 115/2006 i 12/2007 - ispr.)

 

I OSNOVNE ODREDBE

Član 1

Ovim pravilnikom uređuju se uslovi, kriterijumi i merila za zaključivanje ugovora o pružanju zdravstvene zaštite (u daljem tekstu: ugovor) između Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljem tekstu: Republički zavod), odnosno filijala i zdravstvenih ustanova, privatne prakse i drugih pravnih lica (u daljem tekstu: davaoci zdravstvenih usluga) i za utvrđivanje naknade za njihov rad.

Iznos planiranih naknada za rad davaoca zdravstvenih usluga za 2007. godinu utvrđuje se Predračunom sredstava za 2007. godinu (u daljem tekstu: Predračun sredstava) kojim su obuhvaćena sredstva utvrđena Predračunom sredstava za period januar-mart 2007. godine.

Predračun sredstava iz stava 2. ovog člana odštampan je uz ovaj pravilnik i čini njegov sastavni deo.

II USLOVI ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 2

Uslovi za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga su:

1) da zdravstvena ustanova iz Plana mreže zdravstvenih ustanova (u daljem tekstu: Plan mreže) ispunjava zakonom propisane uslove za rad;

2) da zdravstvena ustanova koja nije u Planu mreže i drugi oblik zdravstvene službe (u daljem tekstu: privatna praksa) ima rešenje Ministarstva zdravlja kojim je utvrđena ispunjenost uslova za početak rada i obavljanja zdravstvene delatnosti, odnosno za obavljanje određenih poslova zdravstvene delatnosti;

3) da je davalac zdravstvenih usluga upisan u registar kod nadležnog organa;

4) da u prethodne tri godine davaocu zdravstvenih usluga nadležna inspekcija nije izdala rešenje o zabrani rada, odnosno obavljanja delatnosti;

5) da u prethodnoj godini davaocu zdravstvenih usluga nije bilo zabranjeno obavljanje određenih poslova u okviru delatnosti;

6) da davalac zdravstvenih usluga ima radno vreme koje zadovoljava potrebe osiguranih lica sa područja filijale na kojoj je sedište davaoca zdravstvenih usluga, odnosno radno vreme koje je usklađeno sa zdravstvenom službom na tom području;

7) da davalac zdravstvenih usluga samo van radnog vremena pruža usluge drugim korisnicima, vanstandardne usluge i usluge licima na lični zahtev.

Član 3

Uslov za zaključivanje ugovora sa davaocima zdravstvenih usluga je i da davalac zdravstvenih usluga dostavi Republičkom zavodu, odnosno filijali na čijem području davalac zdravstvenih usluga ima sedište, ponudu u obliku plana rada za godinu za koju se zaključuje ugovor (u daljem tekstu: Plan rada) koji je usklađen sa Predračunom sredstava.

Plan rada sačinjava se po metodologiji za izradu plana rada zdravstvenih ustanova koju utvrđuje nadležna zdravstvena ustanova osnovana za teritoriju Republike koja obavlja delatnost javnog zdravlja.

Obim usluga iskazan u Planu rada ne može biti manji od obima izvršenih usluga u 2006. godini.

U okviru Plana rada iz stava 1. ovog člana posebno se iskazuje plan rada za period januar-mart 2007. godine, koji je usklađen sa Predračunom sredstava za period januar - mart 2007. godine.

Član 4

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je da zdravstvena ustanova donese program racionalizacije koji obuhvata:

1) nabavku lekova i medicinskih sredstava do nivoa optimalnih potreba, a u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke;

2) sprovođenje racionalne dijagnostike;

3) optimalne zalihe medicinskih sredstava, kao i lekova u skladu sa racionalnom farmakoterapijom u lečenju osiguranih lica;

4) mere za obezbeđivanje što višeg kvaliteta zdravstvene zaštite, uz maksimalno vođenje računa o korišćenju materijalnih i kadrovskih resursa;

5) mere za stalno praćenje potrošnje lekova, krvi i produkata od krvi i medicinskih sredstava po osiguranom licu;

6) vođenje evidencija izvršenih servisa i radova na opremi, kroz servisnu knjižicu o izvršenim radovima, zamenjenim delovima i garantnom roku;

7) vođenje evidencija o korišćenju vozila za prevoz bolesnika i ostalih vozila;

8) ostale mere racionalizacije koje definiše zdravstvena ustanova.

Zdravstvena ustanova ostvariće pravo na stimulativni deo naknade za rad, pod sledećim uslovima:

1) da ostvari plan rada za tekuću godinu;

2) da nije imala zahteva za povraćaj sredstava, u smislu člana 26. ovog pravilnika;

3) da nije imala nenamenskog trošenja sredstava, i

4) da nema neizmirene, a dospele obaveze na dan 31. decembra 2007. godine.

Član 5

Uslov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom je i da zdravstvena ustanova radi sprovođenja programa racionalizacije zaključi ugovor sa ovlašćenim ponuđačem kojeg izabere Republički zavod, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke, za nabavku:

1) citostatika sa Liste lekova (Lista C - lekovi sa posebnim režimom izdavanja);

2) lekova: eritropoetina, pegilovanog interferona alfa, interferona beta, lekova za lečenje od hemofilije;

3) vakcina;

4) pejsmejkera, kardioverter defibrilatora, stentova u karidologiji, valvula, graftova, ugradnog materijala u ortopediji;

5) materijala za dijalizu;

6) drugih lekova i medicinskih sredstava i pomagala, i

7) usluga osiguranja imovine i lica.

Izuzetno, ukoliko Republički zavod ne sprovede postupak za izbor najpovoljnijeg ponuđača radi javne nabavke lekova i medicinskih sredstava iz stava 1. ovog člana, zdravstvena ustanova može samostalno sprovesti postupak javne nabavke.

III KRITERIJUMI I MERILA ZA UTVRĐIVANJE NAKNADE ZA RAD PO PREDRAČUNU SREDSTAVA KAO OSNOVA ZA ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA DAVAOCIMA ZDRAVSTVENIH USLUGA

Član 6

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou - domovima zdravlja, kriterijumi za utvrđivanje naknade za rad su:

1) ugovoreni broj radnika,

2) Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama ("Službeni glasnik RS", broj 106/06) (u daljem tekstu: Uredba o koeficijentima),

3) projekcija rasta cene rada i koeficijenata za zaposlene u zdravstvenim ustanovama za 2007. godinu,

4) dodatni koeficijenti (za dežurstvo, prekovremeni rad, minuli rad, pripravnost i druga prava) prema tipu zdravstvene ustanove, a u skladu sa Odlukom Upravnog odbora Republičkog zavoda od 21. jula 2006. godine,

5) troškovi prevoza na rad i sa rada utvrđeni na nivou Predračuna sredstava za 2006. godinu i uvećani za 8%.

Kriterijumi za utvrđivanje naknade domovima zdravlja za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal su prosečni troškovi po pregledu i po delatnostima zdravstvene zaštite.

Primenom kriterijuma iz stava 2. ovog člana utvrđen je udeo troškova za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal u strukturi cene pregleda koji predstavlja osnov za utvrđivanja naknade domovima zdravlja za lekove i sanitetski i medicinski potrošni materijal.

Naknada za troškove energenata i ostale materijalne i ostale troškove utvrđena je na nivou Predračuna sredstava za 2006. godinu i uvećana za 8%.

Pored naknada utvrđenih u ovom članu, zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, a koje u svom sastavu imaju stacionar, utvrđena je naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal i ishranu pacijenata po kriterijumima koji su za ove namene utvrđeni za zdravstvene ustanove sekundarnog nivoa.

Domovima zdravlja koji imaju manji broj zaposlenih u odnosu na normativ utvrđen Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje zdravstvene delatnosti u zdravstvenim ustanovama i drugim oblicima zdravstvene službe ("Službeni glasnik RS", broj 43/06) (u daljem tekstu: Pravilnik), utvrđuje se stimulativni deo naknade. Stimulativni deo se utvrđuje kroz odnos potrebnog broja radnika koji je utvrđen Pravilnikom i stvarnog broja radnika.

Kriterijumi za zaključivanje ugovora za 2007. godinu sa ostalim zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost na primarnom nivou su:

1) naknada za rad po kriterijumima iz stava 1. ovog člana,

2) naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, prevoz i energente, ostale materijalne i ostale troškove, utvrđena je na nivou Predračuna sredstava za 2006. godinu, i uvećana:

- za lekove - 10%

- za sanitetski i medicinski potrošni materijal - 20%

- za prevoz i energente, ostale materijalne i ostale troškove - 8%.

Naknada za vakcine, po vrsti i količini, utvrđena je za zdravstvene ustanove primarnog nivoa na osnovu objedinjenog plana obavezne imunizacije kojeg utvrđuje zdravstvena ustanova koja obavlja poslove javnog zdravlja za područje Republike.

Kriterijum za zaključivanje ugovora sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou i koja u svom sastavu ima apoteku, utvrđuje se ovim pravilnikom u poglavlju - Ugovaranje sa Apotekom.

Pored naknade za lekove, zdravstvenim ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, biće obezbeđena sredstva po osiguranom licu za lekove oktreotid i lanreotid za medicinske indikacije neuroendokrini karcinom i tireotrofni i somatotrofni tumori hipofize, ukoliko se terapija pruža u toj zdravstvenoj ustanovi, a na osnovu prethodne saglasnosti filijale.

Član 7

Kriterijum za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz člana 6. ovog pravilnika je i okvirna vrednost, koju utvrđuje filijala, do koje lekari zdravstvene ustanove mogu propisivati lekove na recept i određena pomagala koja se izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Okvirna vrednost se utvrđuje na osnovu broja lekarskih recepata u 2006. godini i broja stanovnika koji gravitiraju toj zdravstvenoj ustanovi.

Ukoliko se u zdravstvenoj ustanovi propišu lekovi u vrednosti manjoj od okvirne za propisivanje lekova na lekarski recept, uz odgovarajuću i racionalnu farmakoterapiju, zdravstvenoj ustanovi po oceni filijale pripada 10% od iznosa planiranih, a neutrošenih sredstava na ime stimulacije.

Ukoliko se u zdravstvenoj ustanovi propišu lekovi u iznosu većem od okvirne vrednosti sredstava za propisivanje lekova na lekarski recept, zdravstvena ustanova je dužna da filijali dostavi obrazloženje o razlozima za propisivanje lekova iznad planiranih sredstava (po vrsti i količini lekova).

Ukoliko filijala ne prihvati razloge za propisivanje lekova na lekarski recept u iznosu većem od okvirne vrednosti, zdravstvena ustanova je dužna da sačini program mera racionalizacije za smanjenje propisivanja lekova, koji se izdaju na teret zdravstvenog osiguranja, za narednih šest meseci.

Filijala je obavezna da zdravstvenoj ustanovi dostavlja mesečni izveštaj o vrednosti propisanih, odnosno izdatih lekova i određenih pomagala u toj zdravstvenoj ustanovi.

U visini osporenih lekarskih recepata, filijala će vršiti umanjenje naknade za rad onoj zdravstvenoj ustanovi u kojoj su propisani osporeni lekarski recepti.

Član 8

Kriterijum za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz člana 6. ovog pravilnika je i okvirna vrednost do koje lekari zdravstvene ustanove mogu upućivati osigurana lica u zavode za javno zdravlje radi pružanja zdravstvenih usluga iz oblasti mikrobiologije, parazitologije i virusologije.

Okvirnu vrednost sredstava iz stava 1. ovog člana, filijala utvrđuje prema broju stanovnika koji gravitira zdravstvenoj ustanovi koja upućuje osigurana lica u zavod za javno zdravlje za pružanje usluga iz stava 1. ovog člana.

Ukoliko zdravstvena ustanova upućivanjem osiguranih lica u zavode za javno zdravlje ostvari veću vrednost od okvirne vrednosti sredstava za usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije, zdravstvena ustanova je obavezna da filijali dostavi obrazloženje o razlozima povećanih troškova u odnosu na ugovorena sredstva.

Ukoliko filijala ne prihvati razloge iz obrazloženja, povećani troškovi iz oblasti mikrobiologije, parazitologije i virusologije padaju na teret sredstava zdravstvene ustanove koja je uputila osigurana lica.

Zavod za javno zdravlje je u obavezi da mesečno dostavlja filijali podatke o broju uputa po vrsti usluga i po zdravstvenim ustanovama.

Član 9

Kriterijumi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na primarnom i sekundarnom nivou, kao i za utvrđivanje naknade za rad za 2007. godinu su:

1) vrsta i obim stomatoloških usluga koje se pružaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, u skladu sa članom 41. Zakona o zdravstvenom osiguranju i opštim aktom o sadržaju i obimu prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i participaciji za 2007. godinu;

2) kadrovi koji su potrebni za pružanje stomatoloških usluga iz tačke 1. ovog stava, na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

3) cene po Cenovniku stomatoloških usluga, koji utvrđuje Republički zavod.

Cene iz stava 1. tačka 3. ovog člana obuhvataju: naknadu za rad, troškove za medicinska sredstva, lekove i indirektne troškove po kriterijumima primenjenim za ustanove primarne zdravstvene zaštite, odnosno sekundarne zdravstvene zaštite.

Zdravstvenim ustanovama koje obavljaju stomatološku zdravstvenu delatnost na tercijarnom nivou, naknada za rad i za ishranu pacijenata utvrđena je po kriterijumima za zdravstvene ustanove tercijarnog nivoa, a naknada za lekove, sanitetski i medicinski potrošni materijal, ostale materijalne i ostale troškove, utvrđena je na nivou sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za 2006. godinu.

Zdravstvene ustanove iz stava 3. ovog člana, izvršene usluge na tercijarnom nivou fakturišu po cenama iz Cenovnika zdravstvenih usluga u zdravstvenim ustanovama u Republici Srbiji (u daljem tekstu: Cenovnik).

Zdravstvenim ustanovama iz st. 1. i 3. ovog člana, pripada naknada u visini vrednosti ispostavljenih faktura za pružene stomatološke usluge osiguranim licima.

Član 10

Osnov za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa za 2007. godinu su sredstva utvrđena Predračunom sredstava za 2006. godinu, i to za sledeće namene:

1) lekove u zdravstvenim ustanovama;

2) krv i krvne produkte;

3) sanitetski i medicinski potrošni materijal.

Naknada iz stava 1. tač. 1. i 3. ovog člana utvrđena je iznad sredstava za ove namene utvrđenih Predračunom sredstava za 2006. godinu kod onih zdravstvenih ustanova kod kojih je došlo do povećanja ili smanjenja kapaciteta, uvođenja novih medicinskih procedura i povećanja prosečne iskorišćenosti kapaciteta po grupacijama zdravstvenih ustanova.

Kriterijum za utvrđivanje naknade za implantate je izvršeni obim rada zdravstvene ustanove za period januar-septembar 2006. godine sveden na godišnji nivo uz obezbeđenje mesečnih zaliha prema obimu izvršenog rada i broja lica na listi čekanja.

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za dijalize i dijalizni materijal su prosečni mesečni broj dijaliza po pacijentu, broj lica na dijalizi i cene dijaliznog materijala po vrstama dijaliza utvrđene opštim aktom Republičkog zavoda i nivo sredstava utvrđenih Predračunom sredstava za 2006. godinu za ove namene.

Zdravstvena ustanova je obavezna da zavodu za javno zdravlje dostavi mesečni izveštaj o svakoj promeni lica na dijalizi za prethodni mesec.

Kriterijumi za utvrđivanje naknade za lekove za hemofiliju i citostatike su broj osiguranih lica koji koriste ove lekove i utrošak tih lekova po osiguranom licu, koje određuje Centralna komisija za hemofiliju Ministarstva zdravlja.

Kriterijum za utvrđivanje naknade za ishranu pacijenata u zdravstvenim ustanovama sekundarnog i tercijarnog nivoa je naknada utvrđena Predračunom sredstava za 2006. godinu i uvećana za 7,5%.

Izuzetno, kriterijum za utvrđivanje naknade za ishranu pacijenata u klinikama i institutima koji se bave lečenjem dece, zbog specifičnosti ishrane dece - odojčadi, je cena za ishranu pacijenata utvrđena za 2007. godinu ostalim zdravstvenim ustanovama, uvećana za 12%.

Izuzetno, kriterijum za utvrđivanje naknade za ishranu pacijenata u psihijatrijskim ustanovama koje nemaju sopstvenu proizvodnju hrane je cena ishrane pacijenata koja je za 2007. godinu utvrđena zdravstvenim ustanovama koje nemaju sopstvenu proizvodnju hrane, uvećana za 10%.

Član 11

Kriterijumi za zaključivanje ugovora sa zdravstvenim ustanovama iz člana 10. ovog pravilnika kao i utvrđivanje naknade za rad za 2007. godinu su:

1) ugovoreni broj radnika,

2) Uredba o koeficijentima,

3) projekcija rasta cene rada i koeficijenata za zaposlene u zdravstvenim ustanovama za 2007. godinu,

4) dodatni koeficijenti (za dežurstvo, prekovremeni rad, minuli rad, pripravnost i druga prava) prema tipu zdravstvene ustanove, a u skladu sa Odlukom Upravnog odbora Republičkog zavoda od 21. jula 2006. godine,

5) troškovi prevoza na rad i sa rada utvrđeni na nivou Predračuna sredstava za 2006. godinu i uvećani za 8%,

6) ostali direktni i indirektan troškovi neophodni za izvršavanje ugovorenog plana rada.

U okviru naknade za ostale troškove filijale će utvrditi sredstva za tekuće održavanje opreme prema procentu učešća troškova održavanja u ostalim troškovima u 2006. godini. Osnov za utvrđivanje učešća su troškovi iz programa racionalizacije ostvareni u 2006. godini.

Kliničkim centrima koji iz objektivnih razloga ne mogu izvršiti određene zdravstvene usluge, utvrđuju se, u okviru ostalih troškova, sredstva za ugovore koje će klinički centri zaključiti sa drugim zdravstvenim ustanovama u 2007. godini.

Član 12

Za određene vrste zdravstvenih usluga koje će utvrditi Republički zavod i koje se pružaju na sekundarnom ili tercijarnom nivou zdravstvene delatnosti, u okviru ili preko ugovorene naknade, zdravstvenoj ustanovi prenosiće se sredstva po pružanju tih zdravstvenih usluga, a po cenama koje utvrdi Republički zavod.

Član 13

Pored ugovorene naknade, zdravstvenoj ustanovi obezbeđuju se i sredstva za usluge pružene osiguranim licima sa liste čekanja iz oblasti kardiologije, kardiohirurgije, ortopedije i oftalmologije, izvršene iznad obima utvrđenog Planom rada, po cenama koje utvrđuje Republički zavod, a u visini ispostavljene fakture po osiguranom licu.

Naknada za izvršene usluge iz stava 1. ovog člana, pružene osiguranim licima sa liste čekanja, čini naknadu iznad ugovorene naknade.

Član 14

Za izvršene usluge iz člana 13. ovog pravilnika iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se cena za izvršenu uslugu i to:

1) koronarografija-kateterizacija - 37.233,00 dinara,

2) revaskularizacija miokarda PTCA (bez uračunate cene stenta) - 111.997,00 dinara,

3) revaskularizacija miokarda koronarnim premošćenjem (bay-pass) - 223.448,00 dinara,

4) inplantacija valvule (bez uračunate cene valvule) - 252.193,00 dinara.

U iznos cena iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi rada stručnog tima, lekova, krvi i krvnih derivata, sanitetskog i potrošnog medicinskog materijala i bolesničkih dana sadržanih u strukturi cene.

Za usluge iz oblasti kardiologije i kardiohirurgije, pored cena iz stava 1. ovog člana, zdravstvenoj ustanovi priznaje se vrednost ugradnog materijala i to: stentova ili valvula, po cenama koje su utvrđene ugovorom zaključenim sa izabranim dobavljačem u postupku javne nabavke koju je sproveo Republički zavod.

Član 15

Za izvršene usluge iz člana 13. ovog pravilnika iz oblasti ortopedije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju endoproteze kuka (cementne) - 28.583,00 dinara,

2) za ugradnju endoproteze kuka (bezcementne) - 30.149,00 dinara,

3) za ugradnju endoproteze kolena - 31.857,00 dinara,

4) za ugradnju unutrašnjeg fiksatora kičme (po tipu - Miami-Moss) - 91.656,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Za usluge iz oblasti ortopedije zdravstvenoj ustanovi pored naknade iz stava 1. ovog člana priznaje se vrednost implantata, a po cenama koje su utvrđene ugovorom zaključenim sa izabranim dobavljačem u postupku javne nabavke.

Član 16

Za izvršene usluge iz člana 13. ovog pravilnika iz oblasti oftalmologije, zdravstvenoj ustanovi priznaje se naknada:

1) za ugradnju intraokularnih fleksibilnih sočiva - 18.000,00 dinara,

2) za ugradnju intraokularnih rigidnih sočiva - 11.000,00 dinara.

U iznos naknada iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi lekova, sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala i sočiva.

Član 17

Zdravstvenoj ustanovi se obezbeđuje i naknada za zdravstvene usluge veštačke oplodnje i za asistiranu ljudsku reprodukciju, i to za:

1) Klasični metod veštačke oplodnje - IVF - 271.384,00 dinara;

2) Metod veštačke oplodnje - In vitro maturacija jajne ćelije - 285.676,00 dinara;

3) Metod veštačke oplodnje - ICSI - mikrofertilizacija - 287.174,00 dinara.

U iznos naknade za zdravstvene usluge iz stava 1. ovog člana uračunati su troškovi: lekova, anestetika, hormona, medijuma, krvi i krvnih derivata i sanitetskog i medicinskog potrošnog materijala.

Član 18

Zdravstvene usluge iz čl. 14-17. ovog pravilnika fakturišu se po stvarnim troškovima, a najviše do iznosa cena, odnosno naknada utvrđenih ovim pravilnikom.

Član 19

Pored naknade utvrđene u čl. 10. i 11. ovog pravilnika, zdravstvenoj ustanovi sekundarnog i tercijarnog nivoa pripadaju sredstva iznad ugovorene naknade po pruženoj zdravstvenoj usluzi osiguranim licima za lekove i medicinska sredstva potrebna po osiguranom licu i to za: transplantaciju bubrega, jetre i kostne srži, endovaskularno lečenje intrakranijalnih aneurizmi, lekovi za decu do 18 godina koja su obolela od fenilketonurije, cistične fibroze, biološke terapije za lečenje dece obolele od poliartikularnog juvenilnog artritisa, imatinib-mesilat za lečenje hronične mijeloidne leukemije, kao i za lekove za ambulantno lečenje osiguranih lica rezistentnih na klasične depo antipsihotike (risperidon injekcije sa produženim dejstvom).

Član 20

Zdravstvenoj ustanovi koja pruži osiguranom licu zdravstvenu uslugu iz člana 14. ovog pravilnika, u slučaju akutnog infarkta miokarda, pripada naknada iznad ugovorene naknade po cenama iz ovog pravilnika, u skladu sa sprovedenom procedurom.

Član 21

Republički zavod može da zaključi poseban ugovor sa zdravstvenom ustanovom kojoj je Ministarstvo zdravlja dalo saglasnost za izvođenje "pilot projekta".

Ugovor iz stava 1. ovog člana zaključuje se na osnovu ocene i mišljenja Ministarstva zdravlja o sprovođenju "pilot projekta", a po kriterijumima koji se definišu u skladu sa elementima koji su utvrđeni u "pilot projektu" za tekuću godinu za koju se "pilot projekat" sprovodi.

Član 22

Ocenu o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa utvrđenom naknadom za rad daje filijala uz prethodno mišljenje nadležne zdravstvene ustanove koja obavlja zdravstvenu delatnost javnog zdravlja i Komore zdravstvenih ustanova.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa utvrđenom naknadom za rad zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja osnovane za teritoriju Republike sa utvrđenom naknadom, daje Republički zavod uz prethodno mišljenje Komore zdravstvenih ustanova.

Ocenu o usaglašenosti plana rada sa utvrđenom naknadom za rad zdravstvene ustanove koja obavlja delatnost javnog zdravlja daje filijala, uz prethodno mišljenje zdravstvene ustanove osnovane za teritoriju Republike koja obavlja delatnost javnog zdravlja i Komore zdravstvenih ustanova.

Član 23

Po donošenju ocene o usaglašenosti plana rada zdravstvene ustanove sa utvrđenom naknadom, filijala zaključuje ugovor.

Član 24

Sastavni deo ugovora za 2007. godinu je spisak ugovorenih radnika (u daljem tekstu: Spisak zaposlenih) u zdravstvenoj ustanovi.

Zdravstvena ustanova je obavezna da tokom godine filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavlja podatke o promenama u Spisku zaposlenih.

Spisak zaposlenih sadrži: ime i prezime radnika sa matičnim brojem, stručnu spremu, radno mesto na koje su raspoređeni za obavljanje poslova i zadataka u zdravstvenoj ustanovi po organizacionim jedinicama i službama, odnosno odeljenjima.

Promene u spisku ugovorenog broja zaposlenih iz stava 1. ovog člana vrše se isključivo uz saglasnost Komisije za racionalizaciju kadrova u zdravstvenim ustanovama koju obrazuje ministar nadležan za poslove zdravlja.

Sastavni deo ugovora za ustanove u kojima rade lekari ovlašćeni za propisivanje lekova na recept je ažuriran izvod iz Registra lekara koji imaju pravo propisivanja lekova na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Član 25

Sastavni deo ugovora sa zdravstvenom ustanovom je Lista čekanja sačinjena u skladu sa Objašnjenjem za praćenje kvaliteta rada u zdravstvenim ustanovama, broj 011-00-00018/04-03 od 7. aprila 2004. godine, koje je doneo ministar nadležan za poslove zdravlja, a koju zdravstvena ustanova dostavlja filijali do prvog u mesecu za taj mesec.

Član 26

Zdravstvena ustanova sa kojom je filijala zaključila ugovor o pružanju zdravstvene zaštite mora u skladu sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju (u daljem tekstu: Zakon) obezbediti potrebne lekove, medicinska sredstva, implantate i medicinsko-tehnička pomagala koja su utvrđena kao pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Ukoliko filijala utvrdi da je zdravstvena ustanova, suprotno odredbama Zakona, naplatila od osiguranog lica zdravstvenu uslugu, zahtevala da sama nabavi lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo, naložiće zdravstvenoj ustanovi da osiguranom licu izvrši povraćaj sredstava za naplaćenu uslugu, nabavljeni lek, medicinsko sredstvo, implantat i medicinsko-tehničko pomagalo.

Zdravstvena ustanova ima pravo da podnese prigovor filijali u vezi naloga za povraćaj sredstava.

Ugovorena naknada zdravstvenoj ustanovi za 2007. godinu umanjiće se za sve iznose refundiranih sredstava osiguranim licima.

Član 27

Ugovorena naknada zdravstvenoj ustanovi se umanjuje za iznos planiranog učešća u troškovima zdravstvene zaštite koji je predviđen Predračunom sredstava.

Zdravstvena ustanova je dužna da od osiguranog lica naplati iznos propisanog učešća u troškovima zdravstvene zaštite.

Član 28

Davaoci zdravstvenih usluga za izvršene zdravstvene usluge ispostavljaju filijali fakture, u skladu sa aktom za fakturisanje koji donosi Republički zavod.

Član 29

Zdravstvena ustanova je obavezna da filijali dostavi fakturu za pružene zdravstvene usluge, pojedinačno za svako osigurano lice kod kojeg je nastupila bolest, povreda ili smrt, koji su prouzrokovani upotrebom motornog vozila, nesprovođenjem mera bezbednosti i zdravlja na radu (povreda na radu ili profesionalna bolest), u tuči i dr., a u cilju pokretanja postupka za naknadu štete Republičkom zavodu, u smislu odredbi Zakona.

Član 30

Zdravstvena ustanova koja obavlja zdravstvenu delatnost na primarnom nivou, dostavlja filijali Republičkog zavoda mesečni izveštaj o pruženim uslugama osiguranim licima, u skladu sa metodologijom planiranja za 2007. godinu, do petog u mesecu za prethodni mesec, na posebno propisanom obrascu. Mesečni izveštaj zdravstvena ustanova sačinjava na osnovu dnevnih evidencija po službama.

IV UGOVARANJE SA APOTEKOM

Član 31

Ugovaranje sa apotekom iz Plana mreže za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica vrši se na osnovu procene broja i vrednosti realizovanih lekarskih recepata, broja i starosne strukture osiguranih lica koji gravitiraju toj apoteci.

Ugovorena naknada apoteci iz stava 1. ovog člana obuhvata:

1) cene lekova koje su utvrđene Pravilnikom o Listi lekova koji se propisuju i izdaju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja;

2) troškove prometa na malo za izdate lekove na lekarski recept u iznosu 12% koji se obračunavaju na veleprodajnu cenu leka.

Izuzetno od stava 2. tačke 2) ovog člana za lekove na lekarski recept koji se koriste za lečenje HIV infekcije Republički zavod priznaje troškove prometa na malo od 6% na veleprodajnu cenu lekova.

Ugovorena naknada apoteci za izdata pomagala obuhvata i troškove prometa na malo za izdata pomagala u apoteci u iznosu od 4% koji se obračunavaju na nabavnu cenu pomagala.

Uz naknadu iz st. 2., 3. i 4. ovog člana, priznaje se i obračunati porez na dodatu vrednost, u skladu sa zakonom o PDV.

Član 32

Apoteka je obavezna da za period januar-mart 2007. godine obezbedi potrebnu količinu i asortiman lekova sa Liste lekova za osigurana lica Republičkog zavoda primenjujući načela ekonomičnosti i efikasnosti utvrđena zakonom kojim se uređuje zdravstveno osiguranje.

Apoteka je obavezna da počev od 1. aprila 2007. godine vrši snabdevanje osiguranih lica lekovima, koji padaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, koje je nabavila u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke i da filijali sa kojom je zaključila ugovor dostavlja izveštaj o postignutim cenama u postupku javne nabavke.

Član 33

Apoteka koja je zaključila ugovor sa filijalom obavezna je da ima informacioni sistem koji omogućava fakturisanje izdatih lekova i pomagala u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

Apoteka sa kojom je filijala zaključila ugovor, dužna je da obezbedi obradu lekarskih recepata i obrazaca za propisivanje pomagala koji omogućuju filijali Republičkog zavoda kontrolu ispravnosti izdavanja lekova i pomagala kao i fakturisanja sa odgovarajućim podacima po osiguranim licima, zdravstvenim ustanovama, lekarima, vrsti, poreklu, ceni leka i drugim podacima koje utvrdi Republički zavod.

Član 34

Ugovor sa apotekom iz Plana mreže i apotekom osnovanom kao privatna praksa (u daljem tekstu: apoteka) za snabdevanje lekovima i određenim pomagalima svih osiguranih lica, zaključuje filijala na čijem je području sedište apoteke.

Apoteka osnovana kao privatna praksa zaključuje sa filijalom ugovor u skladu sa aktom koji donosi Upravni odbor Republičkog zavoda.

Član 35

Apoteka je obavezna da prioritetno izda propisani lek na lekarskom receptu.

Izuzetno, u slučaju da apoteka ne raspolaže lekom propisanim na lekarski recept, apoteka može izdati drugi lek kao zamenu, istog generičkog sastava, iste ili niže cene, ako lekar izričito nije napisao da se izda samo propisani lek.

Apoteka je obavezna da vodi podatke o vrsti i količini lekova koje je izdala u skladu sa stavom 2. ovog člana i da o tome dostavlja filijali tromesečni izveštaj.

Član 36

Za lekove izdate na lekarski recept i određena pomagala, apoteka ispostavlja fakturu Republičkom zavodu preko filijale koja je utvrdila svojstvo osiguranom licu.

Uz fakturu iz stava 1. ovog člana dostavljaju se lekarski recepti i obrasci za propisivanje određenih pomagala.

Faktura se ispostavlja u elektronskoj formi prema aplikativnom softveru Republičkog zavoda.

U ispostavljenoj fakturi, iskazuje se i iznos participacije za izdate lekove sa Liste lekova i za taj iznos se umanjuje obaveza prema apoteci.

V UGOVARANJE SA ZDRAVSTVENOM USTANOVOM KOJA OBAVLJA ZDRAVSTVENU DELATNOST SPECIJALIZOVANE REHABILITACIJE

Član 37

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost specijalizovane rehabilitacije (u daljem tekstu: RH centar) zaključuje filijala na čijem je području sedište RH centra, za pružanje usluga stacionarne specijalizovane rehabilitacije svim osiguranim licima kao i bolničkog lečenja.

Pored usluga iz stava 1. ovog člana filijala može ugovoriti pružanje i ambulantno-polikliničkih usluga koje se ne obezbeđuju po vrsti i obimu u drugim zdravstvenim ustanovama na području te filijale.

Član 38

Naknada za vršenje zdravstvenih usluga specijalizovane rehabilitacije utvrđena je na osnovu potrebnog broja b.o. dana za potrebe osiguranih lica po cenama koje utvrđuje Upravni odbor Republičkog zavoda, naknada za ambulantno-polikliničke usluge po cenama iz Cenovnika, a naknada za bolničko lečenje u zavisnosti od tipa bolnice po kriterijumima iz ovog pravilnika za sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Član 39

RH centar za izvršene usluge ispostavlja fakturu filijali koja je uputila osigurano lice na lečenje.

VI UGOVARANJE ZDRAVSTVENIH USLUGA SA OSTALIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Član 40

Ugovor sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja zdravstvenu delatnost iz oblasti virusologije, vakcine i seruma i sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost transfuzije krvi i zdravstvenim ustanovama koje obavljaju delatnost sudske medicine, za zdravstvene usluge koje pružaju osiguranim licima koje nisu ugovorene sa drugim zdravstvenim ustanovama, zaključuje filijala na čijem području se nalazi zdravstvena ustanova za sva osigurana lica Republičkog zavoda.

Usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuju se prema Planu rada koji je sastavni deo ugovora.

Član 41

Naknada za zdravstvene ustanove iz člana 40. ovog pravilnika utvrđuje se za broj i vrstu usluga prema Planu rada zdravstvene ustanove, za zdravstvene usluge koje se pružaju osiguranim licima, po cenama iz Cenovnika.

Za izvršene usluge zdravstvena ustanova iz stava 1. ovog člana ispostavlja fakturu filijali koja je uputila osigurano lice, a kopiju računa dostavlja filijali na čijem je području sedište zdravstvene ustanove.

Član 42

Republički zavod zaključuje ugovor sa zdravstvenom ustanovom za:

1) izradu plana kontinuiranog snabdevanja i neophodnih zaliha vakcina i seruma protiv besnila;

2) koordinaciju rada sa antirabičnim jedinicama;

3) za usluge laboratorijske dijagnostike besnila.

VII UGOVARANJE SA ZDRAVSTVENOM USTANOVOM KOJA OBAVLJA DELATNOST JAVNOG ZDRAVLJA

Član 43

Sa zdravstvenom ustanovom koja obavlja delatnost javnog zdravlja ugovor zaključuje filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, i to za:

1) zdravstvene usluge mikrobiologije, parazitologije i virusologije;

2) zdravstvene usluge epidemiologije;

3) zdravstvene usluge davanja osiguranim licima antirabičnih vakcina i humanog antirabičnog imunoglobulina, vakcina protiv hepatitisa B i distribucije vakcina protiv gripa;

4) poslove i zadatke socijalne medicine.

Ugovorena naknada za usluge iz stava 1. ovog člana utvrđuje se na osnovu procentualnog učešća pojedinih zdravstvenih usluga i delatnosti, koje su prioritetne za očuvanje zdravlja osiguranih lica, a do nivoa naknade utvrđene predračunom sredstava.

Zdravstvenoj ustanovi iz stava 1. ovog člana sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici ugovorena naknada za 2007. godinu, utvrđuje se za:

1) plate za ugovoreni broj radnika sa stanjem na dan 31. decembra 2006. godine, u skladu sa zaključkom Vlade Republike Srbije, 05 broj 02-4586/2003-001 od 17. jula 2003. godine;

2) troškove prevoza na rad i sa rada, i

3) troškove laboratorijskog materijala za usluge mikrobiologije.

Član 44

Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja, za izvršene zdravstvene usluge ispostavlja fakturu filijali koja je uputila osigurano lice u tu zdravstvenu ustanovu.

Zdravstvena ustanova koja obavlja delatnost javnog zdravlja, ispostavlja fakturu filijali za čije potrebe su izvršeni pojedinačni poslovi i zadaci utvrđeni u članu 43. stav 1. tačka 4. ovog pravilnika.

VIII UGOVARANJE SA USTANOVAMA SOCIJALNE ZAŠTITE

Član 45

Ugovor sa ustanovom socijalne zaštite zaključuje filijala na čijem području je sedište te ustanove.

Član 46

Naknada za ustanovu socijalne zaštite utvrđuje se u visini sredstava utvrđenih Finansijskim planom za 2007. godinu, a do donošenja standarda kadrova potrebnih za pružanje zdravstvenih usluga iz obaveznog zdravstvenog osiguranja osiguranim licima smeštenim u ustanovu socijalne zaštite.

Faktura se ispostavlja filijali koja je utvrdila svojstvo osiguranog lica smeštenog u toj ustanovi.

IX UGOVARANJE SA OSTALIM SUBJEKTIMA

Član 47

Republički zavod će, u skladu sa zakonom kojim se uređuju javne nabavke, izvršiti izbor ponuđača sa kojima će zaključiti ugovore za snabdevanje osiguranih lica medicinsko-tehničkim pomagalima u 2007. godini, koja su utvrđena opštim aktom Republičkog zavoda kojim se uređuje pravo na pomagala, a do visine sredstava utvrđenih Finansijskim planom Republičkog zavoda.

Ponuđač sa kojim se zaključi ugovor obavezan je da osiguranom licu obezbedi medicinsko-tehničko pomagalo po utvrđenim standardima, kao i usluge održavanja utvrđene opštim aktom iz stava 1. ovog člana.

Član 48

Ponuđač iz člana 47. ovog pravilnika za izdata medicinsko-tehnička pomagala i izvršene usluge, ispostavlja fakturu filijali koja je utvrdila svojstvo osiguranog lica i overila obrazac za propisivanje pomagala.

X ZAKLJUČIVANJE UGOVORA SA ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA KOJE NISU U PLANU MREŽE I SA PRIVATNOM PRAKSOM

Član 49

Filijala Republičkog zavoda može zaključiti ugovor o pružanju zdravstvenih usluga sa davaocima zdravstvenih usluga koji nisu u Planu mreže. Ugovor se može zaključiti za broj i vrstu zdravstvenih usluga koje se ne mogu obezbediti u okviru postojećih kapaciteta zdravstvenih ustanova iz Plana mreže, uz mišljenje zdravstvene ustanove osnovane za teritoriju Republike koja obavlja delatnost javnog zdravlja i saglasnosti ministarstva nadležnog za poslove zdravlja.

Ugovor sa nosiocem zdravstvene službe iz stava 1. ovog člana zaključuje se primenom cena pojedinačnih zdravstvenih usluga, koje utvrđuje Republički zavod ili za izvršenje programa za određeni broj usluga iskazanih po službama i organizacionim jedinicama, za potrebe osiguranih lica.

Član 50

Izuzetno od člana 49. stav 2. ovog pravilnika sa zavodom za zaštitu zdravlja radnika (u daljem tekstu: ZZZR) utvrđuje se naknada za pružanje zdravstvene zaštite osiguranim licima na način utvrđen članom 6. stav 7. ovog pravilnika.

Član 51

ZZZR je dužan da plan rada usaglasi sa visinom naknade utvrđene ugovorom.

Usaglašenost plana rada sa ugovorenom naknadom ceni filijala na čijem je području sedište ZZZR uz mišljenje zdravstvene ustanove koja je osnovana za teritoriju Republike za obavljanje delatnosti javnog zdravlja i Komore zdravstvenih ustanova.

Član 52

Za potrebe osiguranih lica, filijala može zaključiti ugovor i sa privatnom praksom o propisivanju lekova sa Liste lekova, ali samo ukoliko privatna praksa pruža zdravstvenu zaštitu iz delatnosti doma zdravlja, odnosno obavlja određene poslove iz primarne zdravstvene zaštite.

Ugovor sa privatnom praksom iz stava 1. ovog člana, zaključuje se za propisivanje lekova iz oblasti: opšte medicine, ginekologije, pedijatrije i stomatologije.

Lekaru u privatnoj praksi sa kojom filijala zaključi ugovor iz stava 1. ovog člana, Republički zavod dodeljuje identifikacioni broj.

Filijala je u obavezi da prati i analizira potrošnju lekova propisanih od strane lekara u privatnoj praksi sa kojima je zaključen ugovor.

XI OBRAČUN PRIPADAJUĆE NAKNADE ZA IZVRŠENE ZDRAVSTVENE USLUGE

Član 53

Obračun pripadajućih naknada po zaključenom ugovoru vrši filijala na čijem je području sedište zdravstvene ustanove, odnosno koja je zaključila ugovor sa zdravstvenom ustanovom, po isteku kalendarskog tromesečja kumulativno za protekli period od početka godine, kao i po isteku godine koji se utvrđuje kao konačan godišnji obračun.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana vrši se za šest meseci i po konačnom obračunu, na osnovu:

1) ocene izvršenja plana rada zdravstvenih usluga;

2) izvršenih i fakturisanih zdravstvenih usluga, izdatih lekova na recept, ostalih preuzetih obaveza;

3) ostvarivanja Finansijskog plana Republičkog zavoda za godinu za koju su zaključeni ugovori;

4) izveštaja o kontroli izvršavanja ugovornih obaveza.

Obračun sredstava iz stava 1. ovog člana za prvo tromesečje i za devet meseci vrši se na osnovu parametara iz stava 2. tač. 2. i 3. ovog člana.

Ako zdravstvena ustanova nije izvršila ugovoreni obim zdravstvenih usluga, naknada se srazmerno umanjuje u narednom tromesečju.

Ukoliko filijala posle izmirenja utvrđenih obaveza raspolaže na podračunu slobodnim sredstvima, ta sredstva može uz saglasnost Direkcije Republičkog zavoda preneti zdravstvenoj ustanovi na svom području za sprovođenje zdravstvene zaštite za sve ugovorene namene osim za plate i prevoz, a konačnim godišnjim obračunom sa zdravstvenom ustanovom utvrđuje se ukupno pripadajuća naknada za pruženu zdravstvenu zaštitu osiguranim licima.

Saglasnost iz stava 5. ovog člana za filijale sa područja Autonomne pokrajine Vojvodine daje Pokrajinski zavod, o čemu obaveštava Direkciju Republičkog zavoda.

Konačnim godišnjim obračunom filijala utvrđuje ukupno pripadajuću naknadu zdravstvenim ustanovama i drugim davaocima zdravstvenih usluga za sprovođenje ugovora.

XII IZMENE UGOVORA

Član 54

Davalac zdravstvenih usluga može da podnese inicijativu za izmenu ugovora nakon izvršenog šestomesečnog obračuna u slučajevima uvođenja novih metoda u lečenju i dijagnostici, izmena u kapacitetima i promena u broju ugovorenih radnika.

Član 55

Inicijativa, sa obrazloženjem, dostavlja se filijali sa kojom je davalac zdravstvenih usluga zaključio ugovor.

Filijala nakon izvršene analize osnovanosti podnetog zahteva za izmenu ugovora, inicijativu dostavlja Republičkom zavodu sa svojim obrazloženim mišljenjem i stavom.

Član 56

Inicijativu za izmenu ugovora razmatra Komisija za pripremu predloga za izmenu ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite (u daljem tekstu: Komisija), koju obrazuje direktor Republičkog zavoda.

Član 57

Ako Komisija oceni da je inicijativa davaoca zdravstvenih usluga osnovana, predlaže Upravnom odboru Republičkog zavoda da donese odluku o prihvatanju inicijative.

Ako Komisija oceni da inicijativa nije osnovana, obaveštava davaoca zdravstvenih usluga o razlozima odbijanja inicijative.

Ako Upravni odbor Republičkog zavoda, donese odluku o prihvatanju inicijative zaključuje se ugovor o izmeni ugovora o pružanju i finansiranju zdravstvene zaštite.

XIII PRELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE

Član 58

Zdravstvenim ustanovama koje se u toku 2007. godine izdvoje iz zdravstvenog centra i postanu samostalne zdravstvene ustanove, naknada se utvrđuje na osnovu kriterijuma iz ovog pravilnika, a prema tipu zdravstvene ustanove.

Član 59

Primenom uslova, kriterijuma i merila iz ovog pravilnika, zaključuju se ugovori za 2007. godinu, s tim da se za period januar-mart 2007. godine utvrđuju sredstva do visine sredstava utvrđenih Privremenim finansijskim planom Republičkog zavoda za period januar-mart 2007. godine.

Rok za zaključivanje ugovora iz stava 1. ovog člana je 30 dana od dana početka primene ovog pravilnika.

Ukoliko davalac zdravstvenih usluga ne zaključi ugovor o pružanju zdravstvene zaštite do roka utvrđenog u stavu 2. ovog člana zdravstvenoj ustanovi i drugom davaocu zdravstvenih usluga iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja plaćaće se samo troškovi pruženih zdravstvenih usluga hitne medicinske pomoći, u skladu sa članom 183. stav 1. Zakona o zdravstvenom osiguranju.

Član 60

Ovaj pravilnik, po dobijanju saglasnosti Ministarstva zdravlja, stupa na snagu narednog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku RS", a primenjuje se od 1. januara 2007. godine.

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA PERIOD JANUAR-DECEMBAR 2007. GODINE

(U 000 DIN)

Naziv zdravstvene
ustanove

Naknada
za rad i
ostali troškovi

Lekovi
u ZU

Krv
i produkti
od krvi

Sanitetski,
medicinski
i ostali
ugradni
materijal

Materijal
za dijalizu
i lekovi za
bolesti
krvi i
krvotvornih
organa

Ishrana
bolesnika

Lekovi
na RP i
pomagala
u apoteci

Participacija

Ukupna
naknada
umanjena
za
participaciju

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

001 DZ B. TOPOLA

191,320

5,255

203

2,570

 

477

86,399

15,116

271,108

002 DZ M. IĐOŠ

46,284

1,826

 

859

   

28,332

4,826

72,475

003 ZC SUBOTICA

1,294,048

95,528

12,638

87,482

40,631

22,161

 

21,493

1,530,995

005 AP SUBOTICA

           

328,745

46,024

282,721

Subotica

1,531,652

102,609

12,841

90,911

40,631

22,638

443,476

87,459

2,157,299

006 DZ ŽITIŠTE

71,053

2,830

 

1,323

   

37,352

6,657

105,901

007 DZ N. BEČEJ

77,341

3,683

 

1,628

   

38,968

7,256

114,364

008 DZ SEČANJ

65,249

2,266

 

1,013

   

32,126

5,528

95,126

009 DZ S. CRNJA

45,101

1,767

 

784

   

22,659

3,987

66,324

010 ZC ZRENJANIN

1,165,013

78,254

3,553

58,692

57,666

16,349

 

14,366

1,365,161

012 SP B ZRENJANIN

99,643

6,092

 

2,560

 

6,025

 

2,482

111,838

014 AP ZRENJANIN

           

356,320

49,885

306,435

Zrenjanin

1,523,400

94,892

3,553

66,000

57,666

22,374

487,425

90,161

2,165,149

015 DZ ADA

69,408

2,899

 

1,323

   

38,990

6,887

105,733

016 DZ KANJIŽA

120,296

3,616

 

1,628

   

52,369

9,107

168,802

017 DZ N. KNEŽEVAC

79,754

3,143

449

1,524

 

3,254

21,026

4,875

104,275

018 DZ ČOKA

37,245

1,746

 

781

   

22,005

3,927

57,850

019 ZC SENTA

355,488

33,176

4,112

24,289

 

9,125

54,068

14,223

466,035

020 ZC KIKINDA

524,493

39,121

2,419

33,491

55,164

9,156

 

9,443

654,401

021 SP B N KNEŽEVAC

103,055

8,876

 

1,060

 

12,053

 

4,654

120,390

024 AP KIKINDA

           

142,993

20,019

122,974

Kikinda

1,289,739

92,577

6,980

64,096

55,164

33,588

331,451

73,135

1,800,460

025 DZ ALIBUNAR

93,285

3,166

 

1,378

   

45,958

7,907

135,880

026 DZ B. CRKVA

78,709

2,552

 

1,128

   

41,813

7,100

117,102

027 DZ KOVAČICA

94,758

3,874

 

1,724

   

58,379

10,116

148,619

028 DZ KOVIN

114,948

5,045

 

2,273

   

67,215

11,840

177,641

029 DZ OPOVO

47,653

1,592

 

664

   

25,092

4,202

70,799

030 DZ PLANDIŠTE

53,294

1,579

 

721

   

30,602

5,074

81,122

031 ZC VRŠAC

458,883

42,414

1,869

24,087

33,149

9,033

112,643

25,049

657,029

032 ZC PANČEVO

1,218,640

93,910

10,594

71,421

81,998

21,666

 

19,215

1,479,014

033 SP B B. CRKVA

96,589

8,785

 

3,529

 

8,843

 

3,103

114,643

034 SP B VRŠAC

294,720

24,424

 

1,265

 

33,848

 

13,961

340,296

035 SP B KOVIN

304,921

26,920

 

4,919

 

38,348

 

15,513

359,595

037 AP PANČEVO

           

316,911

44,368

272,543

Pančevo

2,856,400

214,261

12,463

113,109

115,147

111,738

698,613

167,448

3,954,283

038 DZ APATIN

134,694

4,935

 

2,089

   

72,544

12,654

201,608

039 DZ KULA

178,710

6,503

 

2,834

   

119,261

20,026

287,282

040 DZ ODŽACI

154,822

4,947

 

1,922

 

1,061

83,272

14,751

231,273

041 ZC SOMBOR

1,151,873

98,684

8,399

68,887

55,201

26,794

 

18,839

1,390,999

043 AP SOMBOR

           

255,760

35,806

219,954

Sombor

1,620,099

115,069

8,399

75,732

55,201

27,855

530,837

102,076

2,331,116

044 DZ BAČ

53,153

2,466

 

1,160

   

25,510

4,797

77,492

045 DZ B. PALANKA

222,158

8,054

 

3,600

34,274

 

123,110

21,337

369,859

046 DZ B. PETROVAC

42,160

2,361

 

1,073

   

27,891

5,089

68,396

047 DZ BEOČIN

60,350

2,441

 

977

   

28,196

4,963

87,001

048 DZ BEČEJ

151,943

6,405

 

2,706

   

70,562

12,889

218,727

049 DZ ŽABALJ

85,084

4,327

 

1,754

   

42,091

7,777

125,479

050 DZ SRBOBRAN

59,029

2,847

 

1,265

   

33,235

5,980

90,396

051 DZ TEMERIN

77,054

3,806

 

1,676

   

56,314

9,743

129,107

052 DZ TITEL

44,517

2,400

 

1,130

   

30,584

5,483

73,148

053 DZ N. SAD

1,134,355

45,132

 

17,873

     

20,770

1,176,590

054 ZC VRBAS

510,827

33,137

4,281

29,604

20,431

8,190

103,325

22,067

687,728

056 ZZ REUM. N. SAD

68,728

337

 

140

 

6,556

 

1,086

74,675

058 ONKOLOGIJA N. SAD

481,160

221,125

6,185

64,414

 

18,867

 

3,707

788,044

059 INST. PL. BOL. N. SAD

507,030

88,190

5,890

58,461

 

22,900

 

4,840

677,631

060 INST. KVB N. SAD

564,350

97,064

19,890

483,098

 

16,829

 

3,025

1,178,206

061 INST. ZZ DECE I OML. N. SAD

610,015

73,327

9,893

55,443

6,966

27,711

   

783,355

062 STOMAT. KL. N. SAD

                 

063 KC N. SAD

2,246,961

397,081

69,234

295,764

91,554

47,504

 

20,678

3,127,420

064 ZZZ RADNIKA N. SAD

29,696

1,212

 

704

     

789

30,823

065 ZZZ STUDENATA N. SAD

43,169

2,430

 

791

     

463

45,927

066 PASTEROV ZAVOD NOVI SAD

                 

067 AU N. SAD

           

859,118

120,277

738,841

Novi Sad

6,991,739

994,142

115,373

1,021,633

153,225

148,557

1,399,936

275,760

10,548,845

068 DZ INĐIJA

178,027

7,007

 

3,138

   

92,790

16,505

264,457

069 DZ PEĆINCI

77,049

3,413

 

1,504

   

36,019

6,600

111,385

070 DZ RUMA

214,196

8,747

 

3,824

 

530

121,831

21,468

327,660

071 DZ S. PAZOVA

216,438

10,000

 

4,280

   

97,215

18,353

309,580

072 DZ ŠID

135,061

5,423

 

2,276

   

69,943

12,491

200,212

073 ZC S. MITROVICA

893,499

58,081

4,028

57,510

82,173

15,526

 

12,696

1,098,121

077 AP S. MITROVICA

           

206,951

28,973

177,978

Sr. Mitrovica

1,714,270

92,671

4,028

72,532

82,173

16,056

624,749

117,086

2,489,393

078 DZ BOGATIĆ

112,922

4,452

 

1,912

     

2,061

117,225

079 DZ LJUBOVIJA

75,780

3,205

 

1,561

 

959

 

1,697

79,808

080 ZC LOZNICA

879,876

74,690

9,149

35,302

45,026

17,508

 

15,190

1,046,361

081 ZC ŠABAC

1,267,432

98,329

8,965

65,056

65,210

22,741

 

21,198

1,506,535

084 AU LOZNICA

           

238,273

33,358

204,915

085 AU ŠABAC

           

385,389

53,954

331,435

Šabac

2,336,010

180,676

18,114

103,831

110,236

41,208

623,662

127,458

3,286,279

086 DZ UB

73,290

4,555

 

2,104

     

2,397

77,552

087 ZC VALJEVO

1,197,164

95,481

11,196

69,395

75,459

24,754

 

18,854

1,454,595

088 AU VALJEVO

           

364,892

51,085

313,807

089 DZ LAJKOVAC

59,657

2,866

 

1,070

     

1,145

62,448

Valjevo

1,330,111

102,902

11,196

72,569

75,459

24,754

364,892

73,481

1,908,402

092 ZC SMEDEREVO

839,195

64,010

6,182

53,380

53,646

14,531

 

13,521

1,017,423

093 OB S PALANKA

401,951

30,600

3,282

20,752

48,021

11,426

 

5,197

510,835

094 AP S PALANKA

           

102,179

14,305

87,874

095 AU SMEDEREVO

           

324,163

45,383

278,780

096 DZ V PLANA

148,615

5,966

 

2,719

     

3,128

154,172

097 DZ S PALANKA

189,431

7,447

 

3,485

     

3,900

196,463

Smederevo

1,579,192

108,023

9,464

80,336

101,667

25,957

426,342

85,434

2,245,547

098 DZ V GRADIŠTE

78,296

3,501

 

1,416

     

1,540

81,673

099 DZ ŽAGUBICA

68,257

1,944

 

917

     

946

70,172

100 ZC POŽAREVAC

1,228,438

75,833

4,936

52,612

102,866

15,649

 

17,743

1,462,591

101 ZC PETROVAC

252,443

18,692

561

9,105

 

4,237

 

4,670

280,368

103 AU POŽAREVAC

           

424,531

59,434

365,097

Požarevac

1,627,434

99,970

5,497

64,050

102,866

19,886

424,531

84,333

2,259,901

104 DZ KRAGUJEVAC

588,778

24,667

 

10,316

     

12,006

611,755

105 DZ BATOČINA

54,285

1,735

 

784

     

815

55,989

106 DZ KNIĆ

50,020

2,243

 

1,070

     

1,131

52,202

107 DZ LAPOVO

33,631

1,169

 

534

     

588

34,746

108 DZ RAČA

49,847

2,030

 

976

     

1,042

51,811

109 DZ TOPOLA

82,751

3,408

 

1,541

     

1,758

85,942

110 ZC ARANĐELOVAC

327,756

19,191

717

14,252

 

4,540

 

5,530

360,926

ZZZ radnika Zastava Kragujevac

162,048

3,636

 

2,492

     

4,194

163,982

113 KBC KRAGUJEVAC

1,627,373

326,489

11,663

237,377

49,128

42,158

 

18,351

2,275,837

115 AU KRAGUJEVAC

           

709,185

99,286

609,899

116 AP ARANĐELOVAC

           

118,598

16,604

101,994

Kragujevac

2,976,489

384,568

12,380

269,342

49,128

46,698

827,783

161,305

4,405,083

118 DZ DESPOTOVAC

139,328

4,327

 

1,998

 

810

49,170

9,084

186,549

119 DZ SVILAJNAC

131,462

3,582

 

1,754

 

392

48,877

8,727

177,340

120 ZC ĆUPRIJA

836,861

60,289

4,127

51,638

80,107

18,391

87,819

23,398

1,115,834

121 ZC JAGODINA

590,972

41,920

2,919

31,896

 

9,048

182,367

34,667

824,455

123 ZC PARAĆIN

396,866

25,854

2,624

18,825

 

5,455

109,465

21,753

537,336

Jagodina

2,095,489

135,972

9,670

106,111

80,107

34,096

477,698

97,629

2,841,514

125 ZC BOR

814,294

54,866

2,620

43,439

30,238

12,408

 

11,537

946,328

126 ZC NEGOTIN

428,349

23,306

1,911

16,238

18,738

6,246

 

5,883

488,905

127 ZC KLADOVO

283,395

10,823

1,500

8,821

12,285

2,746

 

3,138

316,432

128 ONKOLOGIJA KLADOVO

38,588

12,831

 

2,839

 

2,191

 

931

55,518

129 AU BOR

           

357,006

49,981

307,025

Bor

1,564,626

101,826

6,031

71,337

61,261

23,591

357,006

71,470

2,114,208

130 DZ BOLJEVAC

68,441

1,863

 

917

     

946

70,275

131 ZC KNJAŽEVAC

299,412

14,313

472

11,253

 

3,632

 

4,564

324,518

132 ZC ZAJEČAR

704,648

51,421

3,265

62,964

32,039

14,224

 

11,138

857,423

135 AU ZAJEČAR

           

358,755

50,226

308,529

Zaječar

1,072,501

67,597

3,737

75,134

32,039

17,856

358,755

66,874

1,560,745

136 ZC UŽICE

2,697,483

184,167

20,784

159,731

84,096

40,554

 

42,344

3,144,471

140 AU UŽICE

           

675,793

94,611

581,182

Užice

2,697,483

184,167

20,784

159,731

84,096

40,554

675,793

136,955

3,725,653

141 ZC ČAČAK

1,310,293

92,330

5,514

86,462

52,943

19,572

 

21,554

1,545,560

142 ZC G MILANOVAC

422,193

27,533

1,059

21,989

 

6,159

 

5,824

473,109

145 AU ČAČAK

           

378,966

53,055

325,911

146 AP G MILANOVAC

           

125,329

17,546

107,783

Čačak

1,732,486

119,863

6,573

108,451

52,943

25,731

504,295

97,979

2,452,363

147 DZ RAŠKA

130,200

4,632

 

2,021

 

891

 

2,522

135,222

148 ZC N PAZAR

637,769

50,619

4,176

27,854

35,382

10,126

138,485

28,787

875,624

149 ZC KRALJEVO

1,283,633

92,306

9,720

70,927

76,512

22,054

 

21,041

1,534,111

154 AU KRALJEVO

           

461,460

64,604

396,856

155 DZ TUTIN

133,100

7,152

 

2,638

 

1,524

33,367

7,302

170,479

Kraljevo

2,184,702

154,709

13,896

103,440

111,894

34,595

633,312

124,256

3,112,292

156 DZ TRSTENIK

175,789

6,625

 

3,162

     

3,598

181,978

157 ZC KRUŠEVAC

1,450,387

95,640

6,357

50,001

84,954

21,761

 

21,122

1,687,978

160 AU KRUŠEVAC

           

502,417

70,338

432,079

161 DZ BRUS

81,262

2,671

 

1,282

 

467

 

1,690

83,992

Kruševac

1,707,438

104,936

6,357

54,445

84,954

22,228

502,417

96,748

2,386,027

162 DZ GADŽIN HAN

50,950

1,298

 

739

     

801

52,186

163 DZ DOLJEVAC

67,877

2,374

 

1,128

     

1,246

70,133

164 DZ SVRLJIG

71,037

2,068

 

1,050

     

1,246

72,909

165 DZ SOKOBANJA

82,424

2,505

 

1,323

   

37,786

6,718

117,320

166 DZ NIŠ

807,729

32,762

 

14,263

     

16,761

837,993

167 DZ MEROŠINA

61,889

2,104

 

977

     

1,016

63,954

168 DZ RAŽANJ

48,654

1,399

 

712

     

815

49,950

169 ZC ALEKSINAC

316,258

20,386

2,224

15,168

 

4,842

 

5,937

352,941

170 SP B TOPONICA

409,491

21,901

 

3,490

 

36,524

   

471,406

173 HMP NIŠ

276,589

6,157

 

1,176

       

283,922

174 ZZZ RADNIKA NIŠ

231,863

6,784

 

4,727

     

6,075

237,299

175 ZZZ STUDENATA NIŠ

21,551

1,635

 

440

     

236

23,390

176 ATD NIŠ

42,730

1,311

 

1,056

       

45,097

172 SP B OZREN

59,281

6,618

 

2,341

 

6,278

   

74,518

180 KC NIŠ

2,514,725

550,380

95,848

333,618

145,425

58,482

 

24,091

3,674,387

181 STOMATOLOGIJA NIŠ

131,612

1,968

1,500

2,576

 

909

   

138,565

183 AU NIŠ

           

973,941

136,352

837,589

Niš

5,194,660

661,650

99,572

384,784

145,425

107,035

1,011,727

201,294

7,403,559

184 DZ KURŠUMLIJA

99,836

3,913

 

1,755

 

796

 

2,022

104,278

185 DZ BLACE

68,023

1,875

 

919

     

916

69,901

186 ZC PROKUPLJE

724,150

44,613

1,715

30,917

36,760

11,494

 

11,132

838,517

188 AU PROKUPLJE

           

229,556

32,138

197,418

Prokuplje

892,009

50,401

1,715

33,591

36,760

12,290

229,556

46,208

1,210,114

189 DZ BELA PALANKA

80,401

1,888

 

899

   

32,490

5,565

110,113

190 ZC PIROT

809,354

44,939

4,681

47,171

43,118

10,895

 

11,258

948,900

192 AU PIROT

           

195,771

27,408

168,363

Pirot

889,755

46,827

4,681

48,070

43,118

10,895

228,261

44,231

1,227,376

193 DZ BOJNIK

56,793

2,097

 

1,015

     

1,084

58,821

194 ZC LESKOVAC

1,640,141

105,667

5,625

121,633

67,362

27,804

 

28,197

1,940,035

196 AU LESKOVAC

           

505,226

70,732

434,494

197 DZ LEBANE

101,846

3,597

 

1,696

     

1,784

105,355

Leskovac

1,798,780

111,361

5,625

124,344

67,362

27,804

505,226

101,797

2,538,705

199 ZC VRANJE

1,391,777

83,167

4,128

94,383

51,032

16,582

 

19,167

1,621,902

199a DZ VLADIČIN HAN

92,141

3,498

 

1,618

     

1,784

95,473

200 ZC SURDULICA

212,539

13,665

395

10,913

 

3,683

 

4,160

237,035

201 SP B SURDULICA

58,612

3,809

 

1,624

 

3,766

   

67,811

205 AU VRANJE

           

445,920

62,429

383,491

Vranje

1,755,069

104,139

4,523

108,538

51,032

24,031

445,920

87,540

2,405,712

206 DZ ZVEČAN

157,852

4,733

 

2,450

       

165,035

207 ZC K MITROVICA

1,595,687

49,311

3,252

25,406

12,635

5,306

   

1,691,597

208 AU K. MITROVICA

68,257

         

100,297

 

168,554

Kos. Mitrovica

1,821,796

54,044

3,252

27,856

12,635

5,306

100,297

 

2,025,186

210 DZ BARAJEVO

95,974

3,544

 

1,694

26,195

 

24,592

5,271

146,728

211 DZ VOŽDOVAC

442,936

19,813

 

8,729

     

10,438

461,040

212 DZ VRAČAR

244,462

7,291

 

3,316

     

4,091

250,978

213 DZ GROCKA

260,672

10,439

 

4,493

   

121,090

22,071

374,623

214 DZ ZVEZDARA

383,043

18,180

 

7,794

     

9,310

399,707

215 DZ ZEMUN

492,570

25,665

 

10,555

     

12,662

516,128

216 DZ LAZAREVAC

291,931

8,268

 

3,769

 

265

 

4,156

300,077

217 DZ MLADENOVAC

173,833

6,964

 

3,070

   

136,218

22,448

297,637

218 DZ N BGD

556,723

26,690

 

11,675

     

14,680

580,408

219 DZ OBRENOVAC

254,125

10,088

 

4,248

44,761

 

110,008

20,217

403,013

220 DZ PALILULA

541,831

21,210

 

9,144

     

10,640

561,545

221 DZ RAKOVICA

270,081

13,321

 

5,935

     

7,045

282,292

222 DZ S VENAC

206,366

5,843

 

2,623

     

3,100

211,732

223 DZ SOPOT

90,812

2,975

 

1,342

   

33,219

6,236

122,112

224 DZ S GRAD

353,725

7,199

 

3,200

   

13,561

5,788

371,897

225 DZ ČUKARICA

435,792

22,414

 

9,790

     

11,542

456,454

226 SP B MLADENOVAC

114,110

6,286

280

4,486

42,717

4,876

 

1,970

170,785

227 SP B CEREB. PARALIZA BGD

147,690

802

 

1,078

 

4,818

   

154,388

228 NEONATOLOGIJA BGD

198,478

39,087

715

19,854

 

10,384

   

268,518

229 SVETI SAVA BGD

232,371

22,080

 

19,305

 

9,008

 

3,878

278,886

230 HMP BGD

587,671

5,384

 

1,769

       

594,824

231 GZ KOŽNO BGD

48,244

566

 

2,014

       

50,824

232 GZ GERONT

247,483

1,210

 

704

       

249,397

234 ATD BGD

155,312

3,223

 

3,272

       

161,807

235 NEFRO LAZAREVAC

81,794

1,118

874

4,403

81,971

2,213

 

450

171,923

236 ZZZ STUDENATA BGD

136,754

3,562

 

1,907

 

1,031

 

1,537

141,717

237 ZZZ MUP

109,780

1,786

 

1,409

   

24,424

6,240

131,159

239 PROTETIKA BGD

125,115

2,115

 

2,545

 

7,461

 

3,413

133,823

241 NARKOMANIJA BGD

113,821

1,954

 

735

 

3,430

 

698

119,242

242 GOVORNA PATOL. BGD

68,193

60

     

995

   

69,248

243 BANJICA BGD

514,519

56,078

19,372

339,245

 

20,784

 

8,997

941,001

244 LAZA LAZAREVIĆ BGD

386,615

21,544

 

3,574

 

18,504

 

10,905

419,332

245 KVB DEDINJE

611,103

132,442

25,345

611,863

 

17,261

 

3,103

1,394,911

246 MAJKA I DETE BGD

715,354

115,355

5,662

53,762

854

17,926

   

908,913

247 MENTALNO BGD

245,992

5,767

 

8,815

 

10,407

 

2,017

268,964

248 ONKOLOGIJA BGD

680,596

492,491

6,530

79,571

 

14,346

 

5,616

1,267,918

249 REUMATOLOGIJA BGD

187,285

10,061

 

2,550

 

11,514

 

3,103

208,307

251 ZOTOVIĆ BGD

214,715

2,490

 

8,253

 

12,221

 

4,499

233,180

252 NEUROPS DECE BGD

88,357

678

 

635

 

3,515

   

93,185

253 DEČ KL BGD

513,390

100,375

15,368

66,672

17,159

14,478

   

727,442

254 GAK

516,839

42,050

9,005

31,179

 

15,981

 

5,305

609,749

255 STOMATOLOGIJA BGD

225,374

4,811

2,000

25,139

 

3,348

   

260,672

256 KBC B KOSA

676,519

122,155

17,415

141,415

 

12,377

 

5,771

964,110

257 KBC D MIŠOVIĆ

823,018

75,261

8,730

73,128

20,579

17,438

 

7,741

1,010,413

258 KBC ZEMUN

808,137

67,263

12,431

111,601

63,341

22,425

 

10,455

1,074,743

259 KBC ZVEZDARA

1,171,001

101,268

16,414

90,770

205,915

27,927

 

13,217

1,600,078

260 KCS

6,021,419

1,411,621

330,022

1,527,163

210,578

276,168

 

53,115

9,723,856

261 AU BGD

           

3,882,307

543,523

3,338,784

Beograd

21,861,925

3,060,847

470,163

3,330,193

714,070

561,101

4,345,419

865,248

33,478,470

351 ZC GNJILANE

378,138

7,154

 

1,259

       

386,551

350 AU GNJILANE

35,235

         

31,915

 

67,150

Gnjilane

413,373

7,154

 

1,259

   

31,915

 

453,701

380 DZ GRAČANICA

529,555

4,326

 

1,763

   

14,524

 

550,168

381 DZ DONJA GUŠTERICA

296,963

2,076

 

1,510

   

8,260

 

308,809

382 DZ KOSOVO POLJE

146,614

1,990

 

1,259

   

5,835

 

155,698

383 DZ OBILIĆ

191,989

1,682

 

923

   

4,060

 

198,654

384 DZ ŠTRPCE

280,260

3,038

 

1,913

   

8,858

 

294,069

385 KBC PRIŠTINA

1,714,813

4,774

 

4,481

 

2,714

2,137

 

1,728,919

Gračanica

3,160,194

17,886

 

11,849

 

2,714

43,674

 

3,236,317

SVEGA

  78,218,821

  7,565,739

  876,867

  6,843,274

  2,576,259

  1,491,136

  17,634,968

3,483,365

  111,723,699

 

PREDRAČUN SREDSTAVA ZA PERIOD JANUAR-MART 2007. GODINE

(U 000 DIN)

Naziv zdravstvene
ustanove

Naknada
za rad i
ostali troškovi

Lekovi
u ZU

Krv
i produkti
od krvi

Sanitetski,
medicinski
i ostali
ugradni
materijal

Materijal
za dijalizu
i lekovi za
bolesti
krvi i
krvotvornih
organa

Ishrana
bolesnika

Lekovi
na RP i
pomagala
u apoteci

Participacija

Ukupna
naknada
umanjena
za
participaciju

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

001 DZ B TOPOLA

38,793

1,348

51

389

 

112

18,296

3,001

55,988

002 DZ M IĐOŠ

9,104

461

 

120

   

6,438

933

15,190

003 ZC SUBOTICA

252,991

25,614

3,195

21,347

12,094

5,212

 

8,335

312,118

005 AP SUBOTICA

           

69,491

7,275

62,216

Subotica

300,888

27,423

3,246

21,856

12,094

5,324

94,225

19,544

445,512

006 DZ ŽITIŠTE

13,689

695

 

190

   

7,098

1,120

20,552

007 DZ N BEČEJ

15,202

917

 

230

   

9,103

1,373

24,079

008 DZ SEČANJ

12,583

551

 

153

   

7,310

1,116

19,481

009 DZ S CRNJA

8,787

449

 

119

   

4,816

752

13,419

010 ZC ZRENJANIN

225,766

18,720

898

15,807

17,096

3,845

 

7,374

274,758

012 SP B ZRENJANIN

19,307

1,812

 

615

 

1,417

 

82

23,069

014 AP ZRENJANIN

           

84,397

8,915

75,482

Zrenjanin

295,334

23,144

898

17,114

17,096

5,262

112,724

20,732

450,840

015 DZ ADA

13,759

706

 

163

   

7,912

1,234

21,306

016 DZ KANJIŽA

23,178

879

 

238

   

11,522

1,824

33,993

017 DZ N KNEŽEVAC

15,531

814

114

264

 

765

5,043

987

21,544

018 DZ ČOKA

7,611

449

 

122

   

5,348

775

12,755

019 ZC SENTA

69,558

8,170

1,040

5,090

 

2,146

11,082

3,369

93,717

020 ZC KIKINDA

102,663

10,596

612

8,808

17,673

2,153

 

3,562

138,943

021 SP B N KNEŽEVAC

17,639

2,856

 

255

 

2,577

 

81

23,246

024 AP KIKINDA

           

34,470

3,612

30,858

Kikinda

249,939

24,470

1,766

14,940

17,673

7,641

75,377

15,444

376,362

025 DZ ALIBUNAR

18,361

799

 

211

   

11,166

1,684

28,853

026 DZ B CRKVA

15,140

666

 

174

   

9,096

1,403

23,673

027 DZ KOVAČICA

18,543

962

 

245

   

12,320

1,819

30,251

028 DZ KOVIN

21,515

1,250

 

323

   

15,983

2,273

36,798

029 DZ OPOVO

9,157

382

 

98

   

4,871

754

13,754

030 DZ PLANDIŠTE

10,421

550

 

124

   

5,842

907

16,030

031 ZC VRŠAC

88,185

10,484

473

6,056

9,322

2,124

23,426

5,445

134,625

032 ZC PANČEVO

234,949

21,908

2,678

17,490

23,407

5,095

 

7,708

297,819

033 SP B B CRKVA

18,835

2,827

 

848

 

2,080

 

87

24,503

034 SP B VRŠAC

51,517

6,064

 

235

 

6,190

 

221

63,785

035 SP B KOVIN

53,866

6,386

 

872

 

8,007

 

242

68,889

037 AP PANČEVO

           

65,697

6,910

58,787

Pančevo

540,489

52,278

3,151

26,676

32,729

23,496

148,401

29,453

797,767

038 DZ APATIN

36,324

1,258

 

295

   

15,670

2,633

50,914

039 DZ KULA

33,866

1,655

 

422

   

22,020

3,233

54,730

040 DZ ODŽACI

30,196

1,407

 

324

 

250

16,394

2,598

45,973

041 ZC SOMBOR

222,997

22,407

2,124

17,394

15,077

6,301

 

7,328

278,972

043 AP SOMBOR

           

55,068

5,789

49,279

Sombor

323,383

26,727

2,124

18,435

15,077

6,551

109,152

21,581

479,868

044 DZ BAČ

10,390

555

 

141

   

5,973

898

16,161

045 DZ B PALANKA

41,614

2,101

 

537

12,997

 

23,114

3,846

76,517

046 DZ B PETROVAC

7,800

508

 

129

   

5,814

826

13,425

047 DZ BEOČIN

11,714

545

 

140

   

5,999

937

17,461

048 DZ BEČEJ

29,877

1,383

 

354

   

15,405

2,434

44,585

049 DZ ŽABALJ

16,451

981

 

236

   

10,225

1,521

26,372

050 DZ SRBOBRAN

11,447

626

 

157

   

6,622

1,001

17,851

051 DZ TEMERIN

14,593

975

 

244

   

11,075

1,578

25,309

052 DZ TITEL

8,705

592

 

150

   

6,394

912

14,929

053 DZ N SAD

219,854

10,833

 

2,667

     

5,935

227,419

054 ZC VRBAS

99,794

8,153

1,082

4,939

4,679

1,926

17,796

4,993

133,376

056 ZZ REUM N SAD

14,088

109

 

34

 

1,542

 

173

15,600

058 ONKOLOGIJA N. SAD

92,541

36,912

1,564

23,084

 

4,437

 

252

158,286

059 INST. PL. BOL. N. SAD

97,844

17,533

1,489

10,556

 

5,385

 

228

132,579

060 INST KVB N SAD

112,205

28,393

5,029

144,838

 

3,958

 

6,221

288,202

061 INST ZZ DECE I OML N SAD

118,535

19,891

2,501

10,622

2,179

5,819

   

159,547

063 KC N SAD

419,605

94,183

17,504

115,165

27,284

11,172

 

6,349

678,564

064 ZZZ RADNIKA N SAD

5,529

292

 

141

     

146

5,816

065 ZZZ STUDENATA N. SAD

8,095

711

 

158

     

8

8,956

067 AU N SAD

           

159,947

16,843

143,104

Novi Sad

1,340,681

225,276

29,169

314,292

47,139

34,239

268,364

55,101

2,204,059

068 DZ INĐIJA

34,596

1,696

 

441

   

20,968

3,176

54,525

069 DZ PEĆINCI

14,879

764

 

187

   

8,750

1,323

23,257

070 DZ RUMA

41,613

2,586

 

703

 

125

22,491

3,537

63,981

071 DZ S PAZOVA

40,123

2,427

 

608

   

21,415

3,335

61,238

072 DZ ŠID

26,971

1,318

 

353

   

16,387

2,462

42,567

073 ZC S MITROVICA

171,159

15,439

1,018

16,390

23,241

3,651

 

5,692

225,206

077 AP S MITROVICA

           

45,627

4,769

40,858

Sr. Mitrovica

329,341

24,230

1,018

18,682

23,241

3,776

135,638

24,294

511,632

078 DZ BOGATIĆ

21,513

1,120

 

289

     

588

22,334

079 DZ LJUBOVIJA

14,344

845

 

251

 

226

 

391

15,275

080 ZC LOZNICA

165,434

17,675

2,313

7,025

13,323

4,117

 

5,168

204,719

081 ZC ŠABAC

244,170

25,018

2,267

16,783

16,875

5,348

 

7,671

302,790

084 AU LOZNICA

           

57,919

6,051

51,868

085 AU ŠABAC

           

84,816

8,853

75,963

Šabac

445,461

44,658

4,580

24,348

30,198

9,691

142,735

28,722

672,949

086 DZ UB

14,106

1,036

 

280

     

395

15,027

087 ZC VALJEVO

228,588

26,057

2,831

18,917

23,010

5,821

 

7,343

297,881

088 AU VALJEVO

           

85,193

8,922

76,271

089 DZ LAJKOVAC

11,616

939

 

274

     

326

12,503

Valjevo

254,310

28,032

2,831

19,471

23,010

5,821

85,193

16,986

401,682

092 ZC SMEDEREVO

159,922

15,680

1,563

13,137

12,994

3,417

 

5,104

201,609

093 OB S PALANKA

77,639

8,105

830

5,066

11,629

2,687

 

350

105,606

094 AP S PALANKA

           

24,833

2,597

22,236

095 AU SMEDEREVO

           

78,799

8,232

70,567

096 DZ V PLANA

28,389

1,578

 

405

     

772

29,600

097 DZ S PALANKA

35,937

1,866

 

495

     

980

37,318

Smederevo

301,887

27,229

2,393

19,103

24,623

6,104

103,632

18,035

466,936

098 DZ V GRADIŠTE

14,740

1,129

 

350

     

413

15,806

099 DZ ŽAGUBICA

12,900

509

 

143

     

345

13,207

100 ZC POŽAREVAC

235,280

16,929

1,248

11,653

27,953

3,680

 

7,356

289,387

101 ZC PETROVAC

48,359

4,433

142

1,800

 

996

 

1,406

54,324

103 AU POŽAREVAC

           

94,175

9,862

84,313

Požarevac

311,279

23,000

1,390

13,946

27,953

4,676

94,175

19,382

457,037

104 DZ KRAGUJEVAC

110,980

6,062

 

1,557

     

2,870

115,729

105 DZ BATOČINA

10,230

459

 

116

     

271

10,534

106 DZ KNIĆ

9,309

575

 

159

     

251

9,792

107 DZ LAPOVO

6,459

305

 

81

     

172

6,673

108 DZ RAČA

9,608

455

 

127

     

248

9,942

109 DZ TOPOLA

15,778

928

 

240

     

429

16,517

110 ZC ARANĐELOVAC

62,067

3,190

181

1,876

 

1,068

 

1,683

66,699

111 STOMATOLOGIJA

                 

113 KC KRAGUJEVAC

295,817

80,185

2,949

65,201

34,332

9,914

 

4,472

483,926

115 AU KRAGUJEVAC

           

123,037

12,905

110,132

116 AP ARANĐELOVAC

           

27,426

2,867

24,559

Kragujevac

520,248

92,159

3,130

69,357

34,332

10,982

150,463

26,168

854,503

118 DZ DESPOTOVAC

26,827

1,127

 

316

 

191

11,948

1,973

38,436

119 DZ SVILAJNAC

24,967

914

 

243

   

11,885

1,908

36,101

120 ZC ĆUPRIJA

158,487

15,917

1,043

11,807

24,439

4,325

16,207

6,941

225,284

121 ZC JAGODINA

111,512

9,030

738

7,062

 

2,128

39,006

7,217

162,259

123 ZC PARAĆIN

74,777

7,044

663

3,824

 

1,283

25,280

4,820

108,051

Jagodina

396,570

34,032

2,444

23,252

24,439

7,927

104,326

22,859

570,131

125 ZC BOR

156,913

13,107

662

10,386

7,870

2,918

 

4,732

187,124

126 ZC NEGOTIN

81,921

6,384

483

3,439

4,170

1,469

 

2,454

95,412

127 ZC KLADOVO

55,078

2,411

379

1,579

2,096

646

 

1,582

60,607

128 ONKOLOGIJA KLADOVO

8,139

3,445

 

619

 

515

 

21

12,697

129 AU BOR

           

73,191

7,651

65,540

Bor

302,051

25,347

1,524

16,023

14,136

5,548

73,191

16,440

421,380

130 DZ BOLJEVAC

12,937

545

 

154

     

350

13,286

131 ZC KNJAŽEVAC

57,464

3,881

119

2,240

 

854

 

1,611

62,947

132 ZC ZAJEČAR

134,603

14,036

825

15,504

10,130

3,345

 

4,343

174,100

135 AU ZAJEČAR

           

81,737

8,543

73,194

Zaječar

205,004

18,462

944

17,898

10,130

4,199

81,737

14,847

323,527

136 ZC UŽICE

511,770

43,226

5,255

31,542

21,569

9,537

 

15,558

607,341

140 AU UŽICE

           

139,958

14,640

125,318

Užice

511,770

43,226

5,255

31,542

21,569

9,537

139,958

30,198

732,659

141 ZC ČAČAK

248,702

23,811

1,394

21,540

15,704

4,603

 

7,645

308,109

142 ZC G MILANOVAC

81,100

5,294

268

3,128

 

1,448

 

2,335

88,903

145 AU ČAČAK

           

69,276

7,246

62,030

146 AP G MILANOVAC

           

30,184

3,152

27,032

Čačak

329,802

29,105

1,662

24,668

15,704

6,051

99,460

20,378

486,074

147 DZ RAŠKA

25,396

1,264

 

311

 

210

 

682

26,499

148 ZC N PAZAR

120,045

12,185

1,056

5,588

9,153

2,381

28,683

6,709

172,382

149 ZC KRALJEVO

245,901

25,180

2,458

19,174

18,275

5,186

 

7,729

308,445

154 AU KRALJEVO

           

100,650

10,513

90,137

155 DZ TUTIN

24,938

2,567

 

358

 

358

8,023

1,543

34,701

Kraljevo

416,280

41,196

3,514

25,431

27,428

8,135

137,356

27,176

632,164

156 DZ TRSTENIK

33,810

1,633

 

441

     

907

34,977

157 ZC KRUŠEVAC

276,817

26,078

1,607

14,043

19,488

5,118

 

8,415

334,736

160 AU KRUŠEVAC

           

122,119

12,763

109,356

161 DZ BRUS

15,668

697

 

194

 

110

 

415

16,254

Kruševac

326,295

28,408

1,607

14,678

19,488

5,228

122,119

22,500

495,323

162 DZ GADŽIN HAN

9,951

371

 

113

     

266

10,169

163 DZ DOLJEVAC

13,192

698

 

177

     

358

13,709

164 DZ SVRLJIG

13,546

616

 

178

     

387

13,953

165 DZ SOKOBANJA

15,576

640

 

181

   

7,641

1,192

22,846

166 DZ NIŠ

154,330

8,732

 

2,194

     

4,217

161,039

167 DZ MEROŠINA

11,920

534

 

141

     

321

12,274

168 DZ RAŽANJ

9,460

397

 

114

     

255

9,716

169 ZC ALEKSINAC

59,997

5,279

562

2,972

 

1,139

 

1,724

68,225

170 SP B TOPONICA

74,547

6,412

 

762

 

6,567

   

88,288

173 HMP NIŠ

54,251

1,801

 

235

       

56,287

174 ZZZ RADNIKA NIŠ

45,031

2,035

 

946

     

1,218

46,794

175 ZZZ STUDENATA NIŠ

4,007

478

 

88

     

4

4,569

176 ATD NIŠ

7,980

408

 

211

     

72

8,527

172 SP B OZREN

14,821

1,655

 

585

 

1,570

   

18,631

180 KC NIŠ

472,713

121,116

24,233

130,118

54,980

13,753

 

7,417

809,496

181 STOMATOLOGIJA NIŠ

24,687

633

379

3,878

 

214

 

449

29,342

183 AU NIŠ

           

192,129

20,099

172,030

Niš

986,009

151,805

25,174

142,893

54,980

23,243

199,770

37,979

1,545,895

184 DZ KURŠUMLIJA

19,267

1,139

 

318

 

187

 

506

20,405

185 DZ BLACE

12,996

515

 

140

     

346

13,305

186 ZC PROKUPLJE

140,692

10,671

434

8,548

9,255

2,703

 

4,303

168,000

188 AU PROKUPLJE

           

51,554

5,385

46,169

Prokuplje

172,955

12,325

434

9,006

9,255

2,890

51,554

10,540

247,879

189 DZ BELA PALANKA

15,610

508

 

143

   

7,906

1,213

22,954

190 ZC PIROT

154,230

10,269

1,183

10,295

12,027

2,562

 

4,528

186,038

192 AU PIROT

           

42,640

4,452

38,188

Pirot

169,840

10,777

1,183

10,438

12,027

2,562

50,546

10,193

247,180

193 DZ BOJNIK

11,063

494

 

130

     

294

11,393

194 ZC LESKOVAC

313,703

24,713

1,422

26,805

18,566

6,539

 

10,199

381,549

196 AU LESKOVAC

           

113,420

11,842

101,578

197 DZ LEBANE

19,544

941

 

233

     

515

20,203

Leskovac

344,310

26,148

1,422

27,168

18,566

6,539

113,420

22,850

514,723

199 ZC VRANJE

263,315

15,988

1,044

14,504

16,721

3,900

 

7,862

307,610

199a DZ VLADIČIN HAN

17,048

728

 

180

     

487

17,469

200 ZC SURDULICA

40,697

3,189

100

1,993

 

866

 

1,178

45,667

201 SP B SURDULICA

11,271

1,224

 

390

 

886

   

13,771

205 AU VRANJE

           

95,732

9,979

85,753

Vranje

332,331

21,129

1,144

17,067

16,721

5,652

95,732

19,506

470,270

206 DZ ZVEČAN

31,848

1,247

 

491

       

33,586

207 ZC K MITROVICA

303,214

12,667

822

7,310

2,780

1,248

   

328,041

208 AU K. MITROVICA

10,408

         

7,700

 

18,108

Kos. Mitrovica

345,470

13,914

822

7,801

2,780

1,248

7,700

 

379,735

210 DZ BARAJEVO

18,987

921

 

235

6,149

 

4,035

1,046

29,281

211 DZ VOŽDOVAC

84,123

5,186

 

1,373

     

2,232

88,450

212 DZ VRAČAR

47,982

1,981

 

546

     

1,259

49,250

213 DZ GROCKA

49,017

2,545

 

670

   

28,908

4,294

76,846

214 DZ ZVEZDARA

72,555

4,388

 

1,162

     

1,991

76,114

215 DZ ZEMUN

94,533

6,616

 

1,713

     

2,561

100,301

216 DZ LAZAREVAC

56,359

2,058

 

565

 

62

 

1,594

57,450

217 DZ MLADENOVAC

33,867

1,891

 

492

   

27,409

3,773

59,886

218 DZ N BGD

107,011

7,021

 

1,893

     

2,889

113,036

219 DZ OBRENOVAC

48,370

2,565

 

646

8,551

 

26,761

4,267

82,626

220 DZ PALILULA

105,457

5,466

 

1,392

     

2,846

109,469

221 DZ RAKOVICA

51,253

3,234

 

863

     

1,407

53,943

222 DZ S VENAC

40,229

1,458

 

403

     

1,067

41,023

223 DZ SOPOT

17,884

716

 

192

   

7,543

1,263

25,072

224 DZ S GRAD

68,598

2,480

 

538

   

3,130

2,159

72,587

225 DZ ČUKARICA

84,938

5,615

 

1,466

     

2,307

89,712

226 SP B MLADENOVAC

21,252

2,029

71

1,078

10,776

1,147

 

115

36,238

227 SP B CEREB PARALIZA

28,254

275

 

259

 

1,133

   

29,921

228 NEONATOLOGIJA BGD

36,170

9,080

181

3,387

 

2,180

   

50,998

229 SVETI SAVA BGD

41,605

7,115

 

3,558

 

2,118

 

89

54,307

230 HMP BGD

113,211

1,581

 

354

       

115,146

231 GZ KOŽNO BGD

9,224

278

 

403

     

68

9,837

232 GZ GERONT

48,844

488

 

338

     

84

49,586

234 ATD BGD

29,022

964

 

1,132

     

265

30,853

235 NEFRO LAZAREVAC

15,996

360

221

1,058

22,448

521

 

808

39,796

236 ZZZ STUDENATA BGD

25,491

1,075

 

415

 

242

 

23

27,200

237 ZZZ MUP

20,946

579

 

282

   

5,944

1,151

26,600

239 PROTETIKA BGD

24,826

680

 

612

 

1,755

 

74

27,799

241 ZAVOD ZA BOL. ZAV. BGD

18,763

571

 

161

 

807

 

174

20,128

242 GOVORNA PATOL BGD

12,860

19

     

234

   

13,113

243 BANJICA BGD

95,667

18,044

4,898

79,207

 

4,888

 

5,226

197,478

244 LAZA LAZAREVIĆ BGD

62,955

6,166

 

764

 

4,352

 

131

74,106

245 KVB DEDINJE

122,730

38,757

6,408

195,755

 

4,059

 

7,340

360,369

246 MAJKA I DETE BGD

136,039

29,862

1,432

14,531

267

3,764

   

185,895

247 MENTALNO BGD

39,632

1,638

 

1,869

 

2,447

 

344

45,242

248 ONKOLOGIJA BGD

131,120

90,782

1,651

50,502

 

3,374

 

429

277,000

249 REUMATOLOGIJA BGD

35,257

2,854

 

557

 

2,708

 

461

40,915

252 RH ZOTOVIĆ BGD

214,715

2,490

 

8,253

 

12,221

   

237,679

252 NEUROPS DECE BGD

15,100

218

 

153

 

738

   

16,209

253 DEČ KL BGD

99,289

20,629

3,885

36,813

6,945

3,040

   

170,601

254 GAK

99,284

13,231

2,277

7,492

 

3,758

 

1,054

124,988

255 STOMATOLOGIJA BGD

41,378

1,551

506

6,041

 

788

 

813

49,451

256 KBC B KOS

127,597

22,910

4,403

28,855

 

2,911

 

1,289

185,387

257 KBC D MIŠOVIĆ

155,349

19,596

2,207

23,864

5,836

4,101

 

1,523

209,430

258 KBC ZEMUN

148,862

24,557

3,143

20,790

19,386

5,274

 

1,581

220,431

259 KBC ZVEZDARA

219,230

30,282

4,150

44,073

66,365

6,568

 

2,536

368,132

260 KCS

1,111,343

356,122

83,439

484,242

30,892

67,476

 

19,225

2,114,289

261 AU BGD

           

835,019

87,366

747,653

Beograd

4,283,174

758,924

118,872

1,030,947

177,615

142,666

938,749

169,124

7,281,823

351 ZC GNJILANE

80,089

1,650

 

252

       

81,991

350 AU GNJILANE

7,076

         

4,463

 

11,539

Gnjilane

87,165

1,650

 

252

   

4,463

 

93,530

380 DZ GRAČANICA

106,985

1,023

 

353

   

3,273

 

111,634

381 DZ DONJA GUŠTERICA

61,090

588

 

302

   

1,861

 

63,841

382 DZ KOSOVO POLJE

31,057

417

 

252

   

1,315

 

33,041

383 DZ OBILIĆ

38,099

543

 

185

   

915

 

39,742

384 DZ ŠTRPCE

55,676

729

 

383

   

1,996

 

58,784

385 KBC PRIŠTINA

338,129

2,417

 

1,127

 

638

481

 

342,792

Gračanica

631,036

5,717

 

2,602

 

638

9,841

 

649,834

SVEGA

  15,053,302

  1,840,791

  221,697

  1,979,886

  730,003

  355,626

  3,750,001

  720,032

  23,211,274