ODLUKA

O IZRADI IZMENA I DOPUNA GENERALNOG PLANA BEOGRADA 2021.
(izmena i dopuna GP 2/2006)

("Sl. list grada Beograda", br. 24/2006)

Član 1

Pristupa se izradi izmena i dopuna Generalnog plana Beograda 2021. (Izmena GP 2/2006) (u daljem tekstu: izmene i dopune Generalnog plana).

Član 2

Granicom izmena i dopuna Generalnog plana obuhvaćen je prostor u okviru granica Generalnog plana Beograda 2021. ("Službeni list grada Beograda", br. 27/03 i 25/05).

Član 3

Izmenama i dopunama Generalnog plana iz člana 1. ove odluke vršiće se kontinuirano unapređivanje planskih rešenja značajnih za sprovođenje plana i realizaciju kapitalnih gradskih projekata.

Izmenama i dopunama GP-a će se:

- preispitati postojeće namene i odrediti nove za određene lokacije i poteze u okviru područja 12 gradskih opština: Voždovac, Vračar, Zvezdara, Zemun, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Stari grad, Savski venac, Čukarica i delova područja gradskih opština Grocka i Surčin;

- dopuniti i unaprediti pravila građenja;

- definisati odnos prema važećim planovima sa detaljnom regulacijom;

- i drugo, u skladu sa Programom.

Izradom plana će se unaprediti i poboljšati kvalitet primene Generalnog plana, bez promene njegovog osnovnog koncepta.

Član 4

Izmena i dopuna Generalnog plana predstavljaće planski i pravni osnov za izradu planova generalne regulacije i planova detaljne regulacije, izradu urbanističkih projekata, izdavanje izvoda iz plana i odobrenja za izgradnju.

Član 5

Za potrebe izrade izmena i dopuna Generalnog plana pristupa se izradi strateške procene uticaja planiranih namena na životnu sredinu na osnovu Rešenja o pristupanju izradi strateške procene uticaja na životnu sredinu, koje je sastavni deo ove odluke.

Član 6

Izmene i dopune Generalnog plana mogu se po potrebi donositi fazno u skladu sa Programom, koji je sastavni deo odluke.

Član 7

Nacrt izmena i dopuna Generalnog plana biće izložen na javni uvid. Podaci o načinu izlaganja nacrta plana na javni uvid i trajanju javnog uvida, oglasiće se u dnevnim sredstvima informisanja i u opštinskim glasilima.

Član 8

Za nosioca izrade izmena i dopuna Generalnog plana određuje se Javno urbanističko preduzeće "Urbanistički zavod Beograda", Beograd, Palmotićeva br. 30.

Član 9

Nosilac izrade izmena i dopuna Generalnog plana dužan je da nacrt plana izradi u roku od četiri meseca od dana stupanja na snagu ove odluke.

Nosilac izrade izmena i dopuna Generalnog plana dužan je da nakon donošenja Izmena i dopuna Generalnog plana izradi prečišćen tekst Generalnog plana u roku od tri meseca.

Član 10

Sredstva za izradu izmena i dopuna Generalnog plana obezbediće se iz budžeta grada Beograda.

Član 11

Elaborat izmena i dopuna Generalnog plana iz člana 1. ove odluke izradiće se u tri primerka originala i po overi će se čuvati kod Skupštine grada Beograda kao donosioca plana, Urbanističkog zavoda Beograda i Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove i 17 primeraka kopija, od kojih po jedna za potrebe Urbanističkog zavoda Beograda, Ministarstva za kapitalne investicije, Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Republičkog geodetskog zavoda, a ostale za potrebe Sekretarijata za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave, u analognom obliku i odgovarajući broj primeraka izmena i dopuna Generalnog plana u digitalnom obliku.

Član 12

Sastavni deo ove odluke je Program za izradu izmena i dopuna Generalnog plana Beograda 2021, koji je izradio JUP "Urbanistički zavod Beograda" novembra 2006. godine.

Član 13

Obaveštenje o donošenju ove odluke o izradi izmena i dopuna Generalnog plana, oglasiće se u sredstvima dnevnog informisanja i u informativnim glasilima gradskih opština.

Član 14

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu grada Beograda".