ODLUKA

O OSNIVANJU FONDA ZA KAPITALNA ULAGANJA AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE

("Sl. list AP Vojvodine", br. 19/2006)

Član 1

Radi finansiranja kapitalnih rashoda u oblastima koje su od značaja za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu osniva se Fond za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Fond).

Član 2

Fond je pravno lice.

Sedište Fonda je u Novom Sadu, Bulevar Mihajla Pupina broj 16.

Član 3

Fond finansira programe i projekte od značaja za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu, a naročito u oblastima: prostornog planiranja i razvoja, poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, lova, ribolova, turizma, ugostiteljstva, banja i lečilišta, zaštite životne sredine, industrije i zanatstva, drumskog, rečnog i železničkog saobraćaja i uređivanja puteva, prosvete, sporta, kulture, zdravstvene i socijalne zaštite, javnog informisanja i u drugim oblastima na teritoriji Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 4

Osnovni izvori finansiranja Fonda su:

1. sredstva obezbeđena u budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za finansiranje kapitalnih rashoda u skladu sa odredbama Ustava Republike Srbije;

2. sredstva prikupljena od donacija i pomoći stranih i domaćih pravnih i fizičkih lica;

3. domaći i inostrani krediti i zajmovi;

4. sredstva međunarodnih finansijskih organizacija i institucija i donacija i

5. ostala sredstva.

Član 5

Organi Fonda su: Upravni odbor, direktor Fonda i Nadzorni odbor.

Član 6

Upravni odbor ima sedam članova.

Predsednik Upravnog odbora je predsednik Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Ostalih šest članova Upravnog odbora imenuje i razrešava Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine iz reda svojih članova na period od četiri godine, sa mogućnošću ponovnog izbora.

Član 7

Upravni odbor: donosi Statut Fonda; godišnji program rada i finansijski plan; usvaja godišnji izveštaj o poslovanju i finansijske izveštaje Fonda; obrazuje Komisiju za korišćenje sredstava Fonda za kapitalna ulaganja Autonomne Pokrajine Vojvodine (u daljem tekstu: Komisija); imenuje članove Komisije; obrazuje stručna tela za oblasti koje se finansiraju iz Fonda; odlučuje o statusnim promenama, odnosno o obliku organizovanja i odlučuje o drugim pitanjima u skladu sa Statutom Fonda i ovom Odlukom.

Upravni odbor na predlog Komisije donosi odluke o dodeli sredstava za finansiranje kapitalnih rashoda u oblastima od značaja za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu.

Član 8

Direktor Fonda predstavlja i zastupa Fond, izvršava odluke Upravnog odbora, organizuje i rukovodi poslovanjem Fonda i obavlja druge poslove utvrđene Statutom Fonda.

Mandat direktora Fonda traje četiri godine, sa mogućnošću ponovnog izbora.

Direktora Fonda imenuje i razrešava Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 9

Nadzor nad poslovanjem Fonda obavlja Nadzorni odbor, o čemu dva puta godišnje izveštava Upravni odbor, Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine i Skupštinu Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Nadzorni odbor ima predsednika i četiri člana čiji mandat traje četiri godine, sa mogućnošću ponovnog izbora.

Članove Nadzornog odbora imenuje i razrešava Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine iz redova poslanika proporcionalno njihovoj zastupljenosti u Skupštini.

Član 10

Statutom fonda naročito se uređuju:

- ciljevi, organizacije i način poslovanja Fonda;

- nadležnost i rad Upravnog odbora, direktora Fonda i Nadzornog odbora;

- zastupanje i predstavljanje Fonda;

- izbor članova Komisije i nadležnost Komisije;

- sva druga pitanja od značaja za rad i poslovanje Fonda.

Član 11

Saglasnost na promenu naziva, sedišta, delatnosti, na statusne promene i završni račun Fonda daje Skupština Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Na Statut Fonda, godišnji program rada i finansijski plan Fonda saglasnost daje Izvršno veće Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Član 12

Upravni odbor doneće Statut Fonda u roku od 15 dana od dana imenovanja članova Upravnog odbora.

Član 13

Ova Odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".