REŠENJE

O UTVRĐIVANJU PROGRAMA RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVATIZACIJU, PREDUZETNIŠTVO, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA OSTVARENIH IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE U 2006. GODINI

("Sl. list AP Vojvodine", br. 17/2006)

I

Ovim Rešenjem utvrđuje se Program rasporeda i korišćenja sredstava u iznosu od 19.000.000,00 dinara, planiranih Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2006. godinu ("Službeni list APV", broj: 19/05, 07/06 i 14/06) u okviru razdela 07 - Pokrajinski sekretarijat za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća, funkcionalna klasifikacija 410 - Opšti ekonomski i komercijalni poslovi ostvareni iz prihoda od privatizacije, u cilju unapređenja i podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

II

Program rasporeda i korišćenja sredstava čini sastavni deo ovog rešenja.

III

Ovo Rešenje objaviće se u "službenom listu Autonomne Pokrajine Vojvodine".

 

PROGRAM RASPOREDA I KORIŠĆENJA SREDSTAVA POKRAJINSKOG SEKRETARIJATA ZA PRIVATIZACIJU, PREDUZETNIŠTVO, MALA I SREDNJA PREDUZEĆA I PREDUZETNIŠTVO OSTVARENIH IZ PRIHODA OD PRIVATIZACIJE U 2006. GODINI

I

Cilj Programa je unapređenje i podsticaj razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u AP Vojvodini, podizanje nivoa tehničko-tehnološke opremljenosti, podsticaja razvoja novih tehnologija, kao i razvoja oblasti i grana koje imaju uticaja na ostvarenje Strategije razvoja AP Vojvodine tj. oblasti i grana koje imaju uticaja na izmenu privredne strukture, odnosno optimalno korišćenje komparativnih prednosti AP Vojvodine.

Raspored i korišćenje sredstava utvrđenih programom zasniva se na potrebama malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u AP Vojvodini za upoznavanjem sa razvijenošću sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva (brojem preduzeća, zaposlenošću, ukupnom prihodu i efikasnošću poslovanja), merama podrške razvoja (kreiranje stimulativnog pravnog i lokalnog okruženja, podizanje nivoa znanja i sposobnosti u malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima, inovacije i primenu savremenih tehnologija i dr.) u cilju povećanja produktivnosti, konkurentnosti i podsticanja razvoja malih i srednjih preduzeća, zaštite životne sredine, uštede energije i iznalaženja njenih alternativnih oblika, kao i iznalaženja mogućnosti korišćenja sekundarnih sirovina kao budućeg sirovinskog potencijala.

II

Odlukom o budžetu Autonomne Pokrajine Vojvodine za 2006. godinu ("Službeni list AP Vojvodine", broj 19/05, 07/06 i 14/06) u okviru razdela 07 - Pokrajinski sekretarijat za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća i preduzetništvo, funkcionalna klasifikacija 410 - Opšti ekonomski i komercijalni poslovi planirana su sredstva u iznosu od 19.000.000,00 dinara ostvarenih iz prihoda od prodaje kapitala subjekata privatizacije čije se sedište nalazi na teritoriji AP Vojvodine u 2006. godini. Finansijskim planom primanja i izdataka Pokrajinskog sekretarijata za privatizaciju, preduzetništva, mala i srednja preduzeća za 2006. godinu, primanja od otplate datih kredita i prodaje finansijske imovine (izvor finansiranja 12), raspoređuju se po ekonomskim klasifikacijama na sledeći način:

423

-

Usluge po ugovoru - 7.500.000,00 dinara

4234

-

Usluge informisanja planirane su u iznosu od 3.500.000,00 dinara

4235

-

Stručne usluge su planirane u iznosu od 4.000.000,00 dinara

424

-

Specijalizovane usluge - 3.000.000,00 dinara

4249

-

Specijalizovane usluge planirane su u iznosu od 3.000.000,00 dinara

454

-

Subvencije privatnim preduzećima - 3.000.000,00 dinara

4541

-

Tekuće subvencije privatnim preduzećima planirane su u iznosu od 3.000.000,00 dinara

481

-

Dotacije nevladinim organizacijama - 5.500.000,00 dinara

4819

-

Dotacije ostalim neprofitnim institucijama planirane su u iznosu od 5.500.000,00 dinara

III

Sredstva utvrđena ovim Programom koristiće se na sledeći način:

- Za izradu Studije "Analiza sektora malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u AP Vojvodini" i isplatiće se sa ekonomske klasifikacije 423 - Usluge po ugovoru, 4235 - Stručne usluge u iznosu od 1.000.000,00 dinara.

Razvoj MSP sektora je dugoročni prioritet politike, i programsko opredeljenje IV. Postoji niz institucija i programskih sadržaja, kojima se već danas podržava taj segment privrede (Plan Privrednog Razvoja i niz mera iz njega - inkubatori, standardi, VIP, promocija izvoza itd, Fond za razvoj, Garancijski Fond, Agencija za MSP itd), ali su oni nedovoljno povezani, funkcionišu velikim delom nedovoljno povezano. Problematika MSP je tretirana u dokumentu Plana Privrednog razvoja AP Vojvodine, ali samo kao segment aktuelnog privrednog trenutka. Programom rada Sekretarijata za tekuću godinu, zacrtali smo za cilj izradu posebne studije, koja bi se bavila samo problematikom MSP. Tim dokumentom ne želimo dati samo opis stanja u tom sektoru, već želimo definisati dugoročne mere podrške i akcioni plan razvoja MSP, koji bi obuhvatili i gore navedene, već postojeće mere podrške, kao i niz novih mera kako finansijske tako i nefinansijske podrške. Ovaj dokument bi trebao postati, nakon usvajanja na Izvršnom Veću i Skupštini AP Vojvodine, dugoročan program podrške. Dokument se izrađuje na bazi ugovora sa CESS, u saradnji sa Agencijama za MSP, Komorama itd.

- Izrada promotivnog materijala (flajera i slajdova i dr.) vezanog za studiju "Analiza sektora malih i srednjih preduzeća u AP Vojvodini" isplatiće se sa ekonomske klasifikacije 423 - Usluge po ugovoru, 4235 - Stručne usluge u iznosu od 1.000.000,00 dinara.

Nakon izrade i usvajanja Analize, nju treba obelodaniti, učiniti je poznatom, naročito u delu usvojenih mera i akcionog plana. Iskustvo je, da ni sadašnje mogućnosti podrške MSP nisu dovoljno poznate. Planiramo izraditi propagandni marketinški materijal, koji bi preko komorskog sistema, udruženja preduzetnika, poslovnih banaka, agencija za MSP, opština itd. stavili na raspolaganje ciljnoj grupi.

- Za pohađanje kurseva za preduzetnike, za preduzetnike - početnike u cilju obučavanja i podizanja nivoa znanja i sposobnosti preduzetnika u malim i srednjim preduzećima, i primene savremenih tehnologija za podršku malim i srednjim preduzećima i preduzetništvu i isplatiće se 4.500.000,00 dinara i to: sa ekonomske klasifikacije 423 - Usluge po ugovoru, 4235 - Stručne usluge u iznosu od 2.000.000,00 dinara i sa ekonomske klasifikacije 424 - Specijalizovane usluge, 4249 - Specijalizovane usluge u iznosu od 2.500.000,00 dinara.

Zaostajanje u sektoru MSP nije samo u sferi tehnološke opremljenosti, nego i u sferi znanja. Postoji niz napora menjanja ovog stanja (podrške Sekretarijata, Komora, Međunarodnih organizacija itd.), ta aktivnost treba da postane permanentna i sistematična. U planiranim merama i akcionom planu podrške MSP iz Analize iz alineje 1 ove tačke, u delu nefinansijskih mera podrške, ovaj vid podrške ima značajno mesto.

Sekretarijat će raspisati konkurs za dodelu ovih sredstava.

- Za izradu Idejnog projekta postrojenja za proizvodnju biogasa i njegovu kogeneraciju u električnu odnosno toplotnu energiju, na osnovu potpisane izjave o namerama u vezi sa implementacijom pogona za proizvodnju biogasa u regionalnom parku "Panonija" kod Bačke Topole, od strane Vlade pokrajine Štajerske i Pokrajinskih sekretarijata za zaštitu životne sredine i održivi razvoj, za energetiku i mineralne sirovine i za privatizaciju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća. Cilj potpisane izjave o namerama je izrada Energetskog koncepta za opštine Bačka Topola i Mali Iđoš, kao i studija izvodljivosti sa implementacijom projekta biogas postrojenja koji koristi stajnjak, čime će se rešiti problem neadekvatnog odlaganja stajnjaka i njegovo štetno dejstvo na izvore podzemnih voda i otvorene izvore. Sredstva u iznosu od 3.000.000,00 dinara sa ekonomske klasifikacije 454 - Subvencije privatnim preduzećima, 4541 - Tekuće subvencije privatnim preduzećima.

Navedeni problem je pre svega problem iz sfere energetike i zaštite čovekove okoline. U tom delu Sekretarijat ne prepoznaje svoj neposredni interes. Međutim, kao potpisnik Izjave o namerama, prepoznaje sebe u delu ovog poduhvata, u smislu pilot projekta za poboljšanje ekonomičnosti rada IM "Bačka Topola", kao preduzeća u sektoru MSP. Doživljavamo ovaj projekat kao PPP projekat, saradnju dva Sekretarijata, lokalne samouprave i privrednog subjekta, zasnovanu na Sporazumu, koji će potpisati, kojim će se definisati međusobni odnosi. Izradom Idejnog projekta će upravljati Savet Projekta, koji će se konstituisati na osnovu Sporazuma. Idejni Projekat će biti izrađen od strane tima, koji će sem stručnjaka potpisnika Sporazuma, imati u svom sastavu i eksperte iz Austrije i Mađarske. Na osnovu Idejnog projekta, u toku 2007. godine se planira realizacija investicije.

- Za finansijsku podršku u radu regionalnim Agencijama za razvoj malih i srednjih preduzeća u Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu i Subotici, koje pružaju stručnu pomoć u realizaciji domaćih i stranih ulaganja u mala i srednja preduzeća, kao i za unapređenje rada i razvoja pronalazaštva, učestvuju u pripremi strategije razvoja i predlaganja mera ekonomske politike za podsticanje razvoja malih i srednjih preduzeća u saradnji sa nadležnim ministarstvima, kao i u realizaciji programa edukacije instruktora i konsultanata za potrebe razvoja malih i srednjih preduzeća. Sredstva u iznosu od 6.000.000,00 dinara isplatiće se sa ekonomske klasifikacije 481 - Dotacije nevladinim organizacijama, 4819 - Dotacije ostalim neprofitnim institucijama - 5.500.000,00 dinara i sa ekonomske klasifikacije 424 - Specijalizovane usluge, 4249 - Specijalizovane usluge - 500.000,00 dinara.

U AP Vojvodini postoji četiri Agencije za MSP, i to u Novom Sadu, Zrenjaninu, Subotici i Somboru. Osnivač tih Agencija je, među ostalima i IV AP Vojvodine. Na žalost, iz niza razlika, u proteklom periodu su Agencije radile nedovoljno povezano sa IV odn. Sekretarijatom, bile su okrenute više donatorima i republičkoj Agenciji. U njihovom dnevnom angažmanu, prioriteti potreba Sekretarijata su ponekad bili u drugom planu. Ovakvo stanje je neodrživo. Sekretarijat je u 2006. godini potpisao ugovor o saradnji sa Republičkom Agencijom za MSP, kojom se uređuju okviri zajedničkog delovanja, koji se mogu u punoj meri realizovati kroz dizanje kapaciteta regionalnih agencija. Namera nam je, da ustanovimo permanentan ugovorni odnos, kojim ćemo na godišnjem nivou definisati međusobne odnose rada i finansijske podrške. Mislimo da je jedino uz angažovanje svih aktera moguće učiniti bitniji iskorak u implementaciji planiranih mera podrške MSP. Predmet saradnje u 2006. godini je okrenut izradi i promovisanju strateškog dokumenta za podršku MSP iz alineje 1 ove tačke.

- Za usluge informisanja javnosti, reklamiranja i za medijske usluge radija i televizije u smislu promocije Dokumenta razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva iz alineje 1 ove tačke, kao i upoznavanja sa radom Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u AP Vojvodini, isplatiće se 3.500.000,00 dinara sa ekonomske klasifikacije 423 - Usluge po ugovoru, 4234 - Usluge informisanja.

Potreba za ovom aktivnošću je identična za obrazloženjem iz alineje 2 ove tačke. Želimo potpisati ugovore sa pisanim i elektronskim medijima oko pokretanja odn. permanentnog postojanja rubrika odnosno emisija u kojima bi se propagirale namere u sferi MSP, oslonjene na Analizu iz alineje 1 ove tačke, kao i aktuelne mere koje su na raspolaganju (konkursi, usluge Agencija itd.). Informisanost o mogućnostima i ubeđivanje o celishodnosti njihovog iskorišćenja vidimo kao jedini put za poboljšanje u sektoru MSP a i kao put da se Sekretarijat i Veće prepoznaju i identifikuju kao pokretač izrade i funkcionisanja značajnog segmenta permanentne podrške.

IV

Isplatu sredstava za realizaciju Programa vršiće Pokrajinski sekretarijat za privatizaciju, preduzetništvo, mala i srednja preduzeća.